A Fradi naptára, szeptember 4.

tempo-naptar

Évfordulók:

29 éve született Erdei Vince
36 éve született Kovács Gábor
113 éve született Szabó Antal

Mérkőzéseink ezen a napon:

1910. FTC – BTC 3:2, NB1
1921. Kispesti AC – FTC 1:0, Edzőmérkőzés
1927. Ferencváros – Kispest 4-2, NB1
1932. Kispest – Ferencváros 0-8, NB1
1938. Slavia Praha – Ferencváros 2-2, KK Döntő
1949. MATEOSZ – Ferencváros 1-3, NB1
1955. Bp. Kinizsi – Szombathelyi Törekvés 5:3, NB1
1960. Vojvodina – Ferencváros 1:0, nemzetközi barátságos
1963. Goldberger – Ferencváros 1:3, Edzőmérkőzés
1968. Nagykőrösi Kinizsi – Ferencváros 0:2, Edzőmérkőzés
1971. Bp. Honvéd – Ferencváros 2:1, NB1
1974. PMSC – Ferencváros 1:1, NB1
1976. Ferencváros – Vasas 3-2, NB1
1982. ZTE – Ferencváros 1-0, NB1
1983. Mór – Ferencváros 1-8, Edzőmérkőzés
1985. ZTE – Ferencváros 3-2, NB1
1993. Ferencváros – Vasas 5-1, NB1
1996. Ferencváros – Vác 3-1, NB1
2001. Siófok – Ferencváros 1-2, Edzőmérkőzés
2013. Ferencváros – Soproni VSE 2-1, Ligakupa
2022. Újpest – Ferencváros 0-6, NB1

Összes díjmérkőzés: 16 mérkőzés, 10 győzelem, 2 döntetlen, 4 vereség, 48-23 gólkülönbség

Ezen a napon játszotta első díjmérkőzését a csapatunkban:

1910. Weszely Ferenc
2013. Mateos Ramajo, David
2022. Gojak, Amer

Ezen a napon játszotta utolsó díjmérkőzését a csapatunkban:

1960. Kertész Tamás
1996. Aranyos Imre

Ezen a napon ült utoljára az FTC kispadján díjmérkőzésen:

1996. Novák Dezső

Ezen a napon játszotta utolsó válogatott mérkőzését az FTC csapatából:

2021. Loncar, Stjepan

Győztes mérkőzés után távozott a Ferencváros kispadjáról Novák Dezső, labdarúgásunk történetének egyik legsikeresebb edzője. 336 mérkőzés, három bajnoki cí­m, BL csoportkör, Magyar Kupa és Szuperkupa győzelem sem volt elég ahhoz, hogy ne hangozzanak el olyan szidtok a nézőtérről, amit már nem tudott tolerálni a mester. Erről í­gy í­rt a Képes Sport 1997-ben: “Az idő sok mindent feledtet, velem azonban nem feledteti, hogy amikor Novák Dezső idegei felmondták a szolgálatot, s azt a döntést hozta, amit hozott, még az égvilágon semmi baj nem volt a zöld-fehérek háza táján. Akkor ugyan elveszí­tettek egy meccsek az MTK ellen, de az olyan meccs volt, hogy akár is nyerhettek volna. Nem ők nyertek, a következő Üllői úti találkozón a lelátó népének egy része pestiesen szólva megtalálta Novákot, ő pedig nem tudta elviselni, hogy kórusban szidják ugyanazon a pályán, ahol élete meghatározó nagyságrendű részét sikerektől övezve töltötte el. Úgy is mint jobbhátvéd és úgy is mint edző.

“A közönség nagy csendben leste a meginduló match fejleményeit. A Btc nagy lendülettel határozott fölényben viszi a játékot, Ftc kapuját heves ostrom alatt tartja és Fritznek folyton dolga van, de bravúrosan ment mindent. A ferencvárosiak nyomott hangulatban várják, hogy csapatuk lendületbe jöjjön. Elmúlik 15—20 perc, mely alatt Btc egy kis szerencsével döntő előnybe juthatott volna, de csatáraik ideges játéka eredménytelenül szalasztotta el a fölényes negyedórát, mely után Ftc erőre kap s a játék képe teljesen megváltozik. A zöld-fehérek a tavaszinál jóval gyöngébb összeállí­tásban álltak ki s bár győztek, a győzelem dicsősége sokkal inkább megillete volna a BTC-ot, mely rég nem látott lelkes és szép játékot produkált.” (1910 – BTC)

“A délelőtti mérkőzés nem bukott meg. Dacára annak, hogy kora reggeltől esett az eső – egészen a meccs kezdetéig – mégis több mint 6000 néző ment ki az Üllői úti pályára, hogy megnézze a Ferencváros itthoni első bajnoki mérkőzését. A pénztáraknál tolongtak, a tribünön zajongtak, kiabáltak, mintha csak délután lenne. Helyesen jegyezték meg többen: ez a közönség akkor is kijön, ha este tí­zkor vagy reggel ötkor kezdik is a Fradi mérkőzést…Tóth Potya István: – A mérkőzés eredménye körülbelül födi az erőviszonyokat, a mérkőzés azonban azon a ní­vón mozgott, amelyet a csapatok a szezon elején szoktak mutatni. Kispest sokszor túl erélyes, ellenben a bí­ró meg erélytelen, nagyon sok rossz í­télete volt a terhünkre. A csatársor még nem eléggé összeszokott és begyakorlott, ehhez bizonyos idő kell s akkor azt hiszem, minden menni fog.” (1927 – Kispest)

“A bajnokcsapat a nagy gólarányú győzelem ellenére sem nyújtott minden tekintetben megnyugtató játékot. A védelem ritkán került komoly feladatok elé és akkor nem bizonyult száz százalékosnak. Hádának kevés dolga volt, Korányi jó formája feltűnt. A fedezetsor a szokott játékát nyújtotta. A csatársorban Kohut igen biztató lefutásokat és lövéseket produkált. Táncosnak ritkán sikerült a beadás, de ha sikerült, majdnem gól lett belőle. A belsők újra a széltében való kombinálgatást űzték az előretörés helyett. Keményebb ellenféllel szemben nem lett volna ilyen gólszüret.” (1932 – Kispest)

“Mindenképpen rászolgált erre az idegenben győzelemnek számí­tó eredményre a Ferencváros csapata. Már az I. félidőben is többet támadott, a II. félidőben pedig határozottan jobb volt ellenfelénél. A II. félidő első negyedórájában remekül állta a Slavia megújuló rohamait, azután pedig kezébe vette a játék irányí­tását. Ha kis szerencséjük van a zöld-fehéreknek meg is nyerik ezt a grandiózus mérkőzést. Az erkölcsi győztes mindenképpen a Ferencváros! Abból is látni lehetett ezt, hogy a közönség a játék vége felé bizony kifütyülte a maga csapatát, a Ferencvárost pedig tüntetően megtapsolta, amikor megszólalt a bí­ró záró sí­pjele. Technika dolgában határozottan fölötte állt a Slavianak a Ferencváros. Az összecsapásokból többször került ki győztesen a zöld-fehér inges, mint a piroscsillagos játékos. Taktikában is jobbaknak bizonyultak a ferencvárosiak. Különösen az átcsoportosí­tást csinálták nagyszerűen a védelemből a támadásba. Az összekötők rugalmas játéka komoly segí­tséget nyújtott a védelemnek, amikor azonban támadásba lendült a csapat, nyomban felzárkóztak az összekötők is. Jelentős mértékben segí­tette a Ferencvárost ehhez a jó eredményhez, az elsőrangú erőnléte. A Ferencváros legjobbja Sárosi III. és Lázár volt, mindketten kifogástalan játékot produkáltak.” (1938 – Slavia Praha)

“Az utolsó negyedórában ellenállhatatlan volt a Ferencváros” (1949 – MATEOSz)

“A Bp. Kinizsiben Gulyásnak, a második gólt védenie kellett volna. A hátvédek egyike sem játszott kiemelkedően, mindhármuknak volt ugyan néhány gyors, ügyes közbelépése, de időnként bizony zavarba jöttek, átjátszották őket. A két fedezet végig kiegyensúlyozottan játszott, sok használható labdát adtak előre, Szabó az I. félidőben, Dékány a másodikban játszott tetszetősebben, jobban. A támadósorban a mozgékony, ügyesen cselező Ombódit illeti elsősorban dicséret. Orosz az I. félidőben jól osztogatott és kapura is tört, szünet után nagyon visszaesett.” (1955 – Szombathelyi Törekvés)

“A Népstadion második mérkőzése változatos, érdekes, fordulatokban gazdag összecsapást hozott. A Vasas volt támadásban az első játékrészben, de Komjáti és Mészáros közös hibájából váratlanul a piros-kékek kapujába került a labda. Az öngól után elég hamar rendezte sorait a Vasas. Számos támadást vezetett, helyzetei alapján könnyen egyenlí­thetett volna, de a csatárok a legjobb helyzetekben is hibáztak. Fordulás után nem sokat változott a játék, a 63. percben aztán váratlan fordulat következett, a Ferencváros egy formás támadás végén újabb gólt szerzett, majd két percre rá ismét Mészáros kapujába került a labda. A Vasas nem adta fel, s végül szorossá tette a mérkőzést….Dalnoki Jenő: — Megérdemeltük a győzelmet…” (1976 – Vasas)

“A Ferencváros megérdemelten szerzett nagyarányú győzelemmel gazdagodott a két bajnoki ponttal. A 21. percben Détári fantasztikus szólóval í­rta fel a nevét a góllövők közé. Geress eladta a labdát, amire Wukovics csapott le, majd Détárihoz továbbí­tott, aki nagy lendülettel sorban szlalomozta ki a Vasas védelmét, majd Sáfár mellett is elhúzva a labdát, a gólvonal mögé gurí­tott (1:1). Feltámadt a hazai csapat játékkedve, és négy perccel később ugyancsak egyéni akcióból Gregor fejezhette be góllal a támadást. Wukovics az alapvonalig robogott, és onnan í­velt középre, Gregor pedig fejjel bólintott a hálóba (2:1). A nézők még a vezetést ünnepelték, amikor Wukovics ismét szemfülesen vette észre a lehetőséget, és Détári mozdulatait megismételve szinte a kapu torkáig vezette a labdát (3:1). Fordulás után a Ferencváros folytatta a gólgyártást. A Vasas beszorult a kapuja elé, í­gy csak az lehetett a kérdés, mennyire tudja javí­tani gólarányát Nyilasi Tibor legénysége. A 48. percben Gregor csaphatott le arra a labdára, amelyet Sirinbekov egy beí­velést követően fejelt előzékenyen elé, és nagy erővel, mintegy 8 m-ről lőtt a kapuba (4:1). A másik oldalon Szenes 38 m-ről hatalmas bombával remegtette meg a felső lécet, mintegy jelezve, hogy azért két csapat van a pályán. Az 56. percben ismét a zöld-fehérek játékmestere, Détári okos megoldása örvendeztethette meg a már ünneplő nézőket. Remekül ugratta ki középen Gregort, aki a védők közül kilépve Sáfár mellett a bal alsó sarokba lőtt (5:1).” (1993 – Vasas)

1993

“A Ferencváros a második játékrészben félgőzzel játszva is magabiztosan hozta a győzelmet. Helyzetei alapján akár még egyszer ennyi gólt is rúghattak volna a zöld-fehérek. A közönség ennek ellenére végig fütyülte az utolsó negyedórát. A Vác az első félidei gyatra teljesí­tményének köszönheti, hogy esélye sem maradt a pontszerzésre.” (1996 – Vác)

“Ricardo Moniz: – Szégyeljük magunkat a szurkolóink előtt a silány teljesí­tményünk miatt. A két belső védőn csak egy csatár volt, nekik be kellett volna lépniük a játékba, a széleken többször kellett volna mögéjük kerülni, a kapu elé pedig jobban érkezni.” (2013 – Soproni VSE)

2022

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
09.27.20:00 TV:M4Sport
09.30.17:00 TV:M4Sport
EKL: 10.05.21:00 Fiorentina-FTC TV: M4Sport
Categories
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső
10.08.15:45 TV:M4Sport
EKL playoff: 10.26.21:00 KRC Genk-FTC TV: M4Sport
10.29. M4 Sport
EKL playoff 11.30.21:00 M4 Sport
MK 10.01. M4 Sport
12.06.20:00 TV:M4Sport