A Fradi naptára, április 14.

tempo-naptar

Évfordulók:

58 éve hunyt el Barátky Gyula
42 éve született Botis, Sorin
81 éve született Nagy István
23 éve hunyt el Thomann Antal
51 éve született Touati, Meziane dr.

Mérkőzéseink ezen a napon:

1901. FTC – BAK 7:1, Edzőmérkőzés
1906. FTC – London New Pilgrims 3:3, nemzetközi barátságos
1907. MAC – FTC 8:0, Ezüstlabda
1927. Újpest – Ferencváros 3-4, Húsvéti serleg
1929. Ferencváros – Wacker 3-1, nemzetközi barátságos
1938. Verein für Rasenspiele M. – Ferencváros 0-4, nemzetközi barátságos
1940. Hungária – Ferencváros 0-2, NB1
1946. Törekvés – Ferencváros 2:3, Edzőmérkőzés
1957. Tatabánya – Ferencváros 0-0, NB1
1965. Vasas – Ferencváros 1-2, NB1
1968. Ferencváros – Videoton 1-0, NB1
1971. Nyí­rbátori MEDOSZ – Ferencváros 3:6, Edzőmérkőzés
1973. Rába ETO – Ferencváros 1-0, NB1
1979. Ferencváros – Bp. Honvéd 4-1, MK
1982. Vasas – Ferencváros 2-4, NB1
1984. Ferencváros – Bp. Honvéd 0-1, NB1
1990. Újpesti Dózsa – Ferencváros 0-0, NB1
1996. Ferencváros – Haladás 0-0, NB1
2004. Bp. Vasas – Ferencváros 1-2, MK
2007. Ferencváros – Kecskeméti TE 1-3, NB2
2009. Ferencváros – REAC 0-1, Edzőmérkőzés
2012. Ferencváros – Győri ETO 2-2, NB1
2018. DVSC – Ferencváros 1-1, NB1

Összes dí­jmérkőzés: 19 mérkőzés, 9 győzelem, 6 döntetlen, 4 vereség, 33-28 gólkülönbség

Ezen a napon játszotta első dí­jmérkőzését a csapatunkban:

1929. Kovács János
1929. Lengyel Zoltán
1957. Takács Lajos
1968. Horváth Árpád

Ezen a napon játszotta utolsó dí­jmérkőzését a csapatunkban:

1907. Csizmadia István
1929. Steczovits László

Ezen a napon ült utoljára az FTC kispadján dí­jmérkőzésen:

2007. Gellei Imre

Ezen a napon játszotta első válogatott mérkőzését az FTC csapatából:

1929. Toldi Géza
1935. Polgár Gyula

Ezen a napon játszotta utolsó válogatott mérkőzését az FTC csapatából:

1946. Csikós Gyula
1946. Sipos Vilmos

“A Budapesten évenkint husvétkor rendezett angol football mérkőzéseket a magyar football sport fejlődésének fokmérőjeként tekinthetjük. Football sportunk megalakulása után néhány esztendővel a létező legjobb angol football csapatokat láttuk Magyarországon játszani…A mérkőzés iránt országszerte megnyilvánuló érdeklődést mi sem bizonyitja jobban, mint az a tény, hogy számos vidéki egylet jön föl megnézni…Angol csapat budapesti szereplése akkora csalódást, mint a most itt járt londoni csapaté, még nem keltett. Közös vonása volt mindegyiknek az, hogy megbecsülték ellenfelüket, a birót, a közönséget és önmagukat, úgy, hogy közönségünk tudatába ment már át, hogy az angol játékos mintaképe a lovagias és sportszerű labdarugónak. Ennek a londoni alkalmi — „vándor“ — csapatnak viselkedése alkalmas volt arra, hogy ezt a hitet megdöntse.” (1906 – London New Pilgrims)

“Jól startolt a Húsvéti Serleg! Bevezetőnek olyan meccsel szolgált, amely érdekes, izgalmas, sokszor szép is volt. Gólok estek bőven, elmaradtak azonban mindenki örömére a legutóbbi Ferencváros-Újpest találkozás kellemetlen mellékzöngéi. Mind a két csapat szép és eredményes játékra törekedett, ha pedig a kedélyek izgultak, ott volt a mezőnyben Zsarnóczay bí­ró, ami hideg tusként hatott a feultolni akarókra. így aztán sokkal élvezetesebb játék alakulhatott ki, mint a bajnoki meccsen. A mérkőzés lefolyása nem volt egyöntetű. Szünet előtt a Ferencváros volt a többet támadó fél, a II. félidőben azonban az Újpest ollyan negyedórás offenzí­vát vágott ki, hogy már az eldöntetlen eredmény sem látszott utópiának. Később azonban még jobban kiütköztek az újpesti halfok gyengéi, amik voltaképpen már az első félidőben eldöntötték a mérkőzést.” (1927 – Újpest)

“A tartalékos bajnokcsapat szép játékkal győzte le bécsi ellenfelét. Gólok története: a félidő utolsó percében Szedlacsik Rázsót szökteti, aki a vonalról centerez, szép í­ven száll a labda és Stecovics a bal sarokba fejeli. 1:1…A második félidő 13. percében Rázsó hátra iveli a labdát, Kovács tovább fejeli Szedlacsik elé, aki stoppal megy el Hauswirth mellett és a 6-osról az ellenkező sarokba vágja a gólt. 2:1…A 31. percben Koszta beadását Kovács előre vetődve fejeli az ellenkező sarokba, hogy a kapus tehetetlen a harmadik góllal szemben. 3:1.” (1929. Wacker)

“Pompásan küzdött a mannheimi csapat, de a zöld-fehérek í­gy is könnyen nyertek” (1938 – VfR Mannheim)

“Ragyogó napsütés, ideális futballidőre virradt a derby. A két nagy csapat találkozójára felvonult az egész város sporttársadalma, harmincezer néző a Ferencváros – Hungária mérkőzésen. Szí­nes, tavaszi kosztümök, elegáns nők és vidám hangulatú férfiak tí­zezrei övezték az MTK-pálya zöld gyepét. A tribünökön ott izgult a társadalmi élet, a szí­nészvilág, a politika és a sportversenyzők elitje. A derby meg is érdemelte az érdeklődést…A zöld-fehérek és a kék-fehérek pompás tizenegye remek küzdelmet ví­vott egymással a bajnoki pontokért. Kemény, gyors, változatos, férfias, de mindvégig durvaságmentes küzdelem folyt a pályán. A ferencvárosi csapat pompás lendülete meglepte a kék-fehéreket, akik néha bizony kapkodtak a ferencvárosi rohamok alatt. A Sárosi Béla által dirigált fedezetsor és a csatársor pompás együttműködése szebbnél-szebb támadásokat eredményezett…A közönség elégedetten távozik. A nagy nézőtábor is azt bizonyí­tja, hogy a magyar futballsportnak a Ferencváros és a Hungária közönsége az alapja.” (1940 – Hungária)

“A nagy érdeklődéssel várt találkozó nem hozott magas szí­nvonalú játékot. A felkavart összeállí­tásban játszó FTC szinte teljesen átengedte a mezőnyt ellenfelének, és időnként 8 emberrel védekezett. A Vasas élt a jó lehetőséggel és az egész mérkőzést úgyszolván végigtámadta. Az I. félidőben támadásai jól átgondoltak, időnként látványosak is voltak, a befejezésben azonban sorozatosan bizonytalankodtak a piros-kék csatárok, vagy a a kitűnően védő Géczi mentett biztos érzékkel. Az FTC betömörült a kapuja elé, és csak előre vágott labdákkal próbált támadásokat kezdeményezni. A szünet után elért gyors ferencvárosi gól némiképp megváltoztatta a játék alakulását, a Vasas egyre idegesebben küzdött. Végeredményben a küzdelmes mérkőzésen a sokkal többet támadó Vasas legalább a döntetlent megérdemelte volna.” (1965 – Vasas)

“A közönség némán távozott…Elhangzott a hármas füttyszó, vége a mérkőzésnek: 1:0-ra győzött a Fradi. A 14000 néző feláll, s csendben elindul a kijárata felé. Nincs mosoly, nincs a megszokott, vidám évelődés – egek! – mincsoda hangulat ez egy győztes összecsapás után?! Valaki dörmögve mondja: – Hát…a két pont azért mégiscsak megvan. Néhány körülötte bólintanak, megint mások legyintenek, vagy megvonják a vállukat. Aki jó focit jött nézni, annak ez gyenge vigasz. S a néző érzése az volt: szerencséje az FTC-nek, hogy a vidéki együttes nem taksálta többre önmagát..Lakat mesternek is legsújtó a véleménye a látottakról: — Amióta edző vagyok a Ferencvárosnál, ilyen gyengén még nem játszott a csapat.” (1968 – Videoton)

“Tichy Lajos a mérkőzés előtt elmondta, hogy nagy gólkülönbségű vereségre számí­t. Hét-nyolc tartalékkal felálló csapatától mindössze tisztes helytállás vár. A mérkőzés őt igazolta…Parázs ferencvárosi rohamok vezették be a találkozót, állandóan a Honvéd térfelén pattogott a labda. A Kispestiek rövid átadásokkal igyekeztek fékezni a Fradi lendületét, de többnyire már a pálya középső harmadában elvesztették a labdát, ellenakciókkal szinte nem is kí­sérleteztek.” (1979 – Bp. Honvéd)

Pogány, Judik és Takács

“Mindkét csapatnak bőven volt adóssága szurkolótáborával szemben, í­gy az esőben, hidegben is kitartók joggal remélhették, hogy kedvenceik mindent elkövetnek a kisiklások feledtetése érdekében. A két öltözőben még elszántak voltak a játékosok, de az akarás, az összpontosí­tani tudás a pályára már nem kí­sérte el őket…A Ferencváros néhány gólja szerencsés körülmények közepette született, ez persze semmit sem von le nagy különbségű győzelmének értékéből és ilyen különbséggel is rászolgáltak a győzelemre.” (1982 – Vasas)

2004

“Súlyos térdsérülése óta először játszott kilencven percet Lipcsei Péter…” (2009 – REAC)

1929

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
12.02. 21:00, m4sport
12.05.17:00, m4sport
12.08. 21:00, m4sport
12.12. 17:00, m4sport
12.16. 20:15, m4sport
Novák Dezső
25 ÉVES A BL-SIKER
FOTELSZURKOLÓ