A Fradi naptára, július 12.

tempo-naptar

Évfordulók:

99 éve született Suhai István

Mérkőzéseink ezen a napon:

1908. Bácska-Szabadkai AC – FTC: 1:9, EdzÅ‘mérkÅ‘zés
1919. vegyes WAF, Rudolfshügel, Germania – vegyes FTC, MTK: 3-5, nemzetközi barátságos
1920. FC Bern – FTC: 2-4, nemzetközi barátságos
1930. Ferencváros – Slavia Praha: 1-0, KK
1931. Uruguay – Ferencváros: 2-1, nemzetközi barátságos
1949. Ferencváros – Sokol Svit Gottwaldov: 1-0, nemzetközi barátságos
1953. Lengyel Hadsereg válogatottja – Bp. Kinizsi: 1-4, nemzetközi barátságos
1964. Ferencváros – SZEAC: 3-0, NB1
1965. West Bromwich Albion – Ferencváros: 1-1, Nemzetközi torna
1972. Ferencváros – Tatabánya: 2-1, MK döntÅ‘
1986. FC Luzern – Ferencváros: 3-2, Intertotó kupa
2003. Ferencváros – Kaposvár: 1-1, EdzÅ‘mérkÅ‘zés
2018. Ferencváros – Maccabi Tel-Aviv: 1-1, EL selejtezÅ‘

Összes díjmérkőzés: 11 mérkőzés, 7 győzelem, 2 döntetlen, 2 vereség, 25-14 gólkülönbség

Ezen a napon játszotta első díjmérkőzését a csapatunkban:

2018. Petrjak, Ivan

Ezen a napon játszotta utolsó díjmérkőzését a csapatunkban:

1949. Káldi Gyula

Ezen a napon játszotta egyetlen díjmérkőzését a csapatunkban:

1949. Farkas László

“FTC. kezd s rögtön offenzivába kerül s a 9. percben Veisz kapásból szép gólt lÅ‘. A második gólt a 12. percben Schlosser, a harmadikat a 24. percben Weisz és a félidÅ‘ utolsó gólját a 31. percben Koródy rúgja. Az elsÅ‘ félidÅ‘ben a Bácska inkább a védelemre szorítkozott. A második félidÅ‘ben a Bácska kerül offenzivába és a 11. percben Buda lövi be 25 méterrÅ‘l süvítÅ‘ lövéssel a Bácska egyetlen s a mérkÅ‘zés legszebb gólját. A Bácska fellelkesülve az eredményen, heves iramot diktál, sok veszélyes helyzetet teremt a FTC. kapuja elÅ‘tt. A 13. percben Rónay kornert rúg, a labda érintés nélkül beesett volna a gólba, a kapus azonban fogja s beejti a labdát a kapuba. A 26. percben pedig a jobb half rúg egy öngólt. Ez nagyon elkedvetleníti a Bácskát s a 37. percben Veisz, a 40. percben Koródy s a 41. percben Veisz rúg egy-egy gólt. A FTC. csapatában minden játékos szépen játszott.” (1908 – Bácska-Szabadkai AC)

1919

„Közel ötheti távollét után a bécsi hajóval hazaérkezett az FTC csapata. A csapat a sportsiker mellett anyagi eredményként jegyezheti fel, hogy 18 pár futballcipÅ‘t, öt labdát és egyéb felszerelési cikkeket szerzett be az úton.” (1920 – FC Bern)

“Gólokkal bizonyult jobbnak a Ferencváros, amely már az elsÅ‘ félidÅ‘ 20. percében Kohut lövésébÅ‘l megszerezte a Slavia ellen a vezetést, de az olasz bíró, Lenti, Takács II. passzív ofszájdja miatt nem adta meg a szabályos gólt, s így a Ferencváros Táncosnak a II. félidÅ‘ 33. percében 11-esbÅ‘l rúgott góljával nyert csak. Sokkal többet támadott a Ferencváros, amely pedig Bukovi hiánya folytán váratlanul gyengének bizonyult. Némi szerencsével így is sokkal nagyobb lehetett volna a gólarány. A zöld-fehérek legjobb csapatrésze a védelem volt, a Slavia csatársora jóformán meg tudott mozdulni. Kohut: — Nagyon örülök, de azért ha nem lett volna ilyen pechünk, hát gólokkal nyerünk…Berkessy kocog be az öltözÅ‘be, rögtön leül és lehajtja a fejét: — Ilyen rosszul még nem játszottam. De ezt talán ne tessék megírni…a talajt nem bírtam. Meg az utóbbi hetek alatt annyit kellett játszani!...Lyka II. mosolyogva jelenti ki: — 5:0-ás meccset idegesen csak 1:0-ra tudtunk megnyerni. Így volt ez Prágában is. Mázlija van ennek a Sláviának…Toldi már a tuss alatt áll, de Å‘ már onnan mondja el a véleményét: — Az eredmény nem fejezi ki hűen a Ferencváros fölényét. (1930 – Slavia Praha)

“Évek óta nem játszott olyan tüneményesen a Ferencváros, mint vasárnap, az uruguayi válogatott elleni elsÅ‘ meccsén. Végig a Fradi volt fölényben, de a két szélsÅ‘ gyengébb játéka és a szerencse meghiúsította a zöld-fehérek további góllövését. Sárosi játéka minden várakozást felülmúlt a pompás idÅ‘ben megrendezésre kerülÅ‘ mérkÅ‘zésen. Az uruguayi védelem alig bírt a zöld-fehér csatárok meg-megújuló rohamaival. A Fradi tudásának teljes tárházát feltárta. Sárosi mellett a védelemnek a legjobb embere Papp volt. A fedezetsorból Lázár újra kitüntette magát, míg a csatársorunkból a két összekötÅ‘, Takács II. és Szedlacsik volt kiválóan jó.” (1931 – Uruguay)

“A 35. percben góllá érett a fölény: Lakat labdáját Deák 9 méterrÅ‘l a háló baloldalába lÅ‘tte. 1:0.” (1949 – Sokol Svit)

“Egyénileg Kéri volt a mezÅ‘ny legjobbja…” (1953 – Lengyel hadsereg-válogatott)

1962/63

“A tartalékosan felálló Szegednek ezen a találkozón nem sok gyÅ‘zelmi esélye volt. Játékukon látszott, hogy inkább csak tisztes eredményre, esetleg döntetlenre törekednek, mert a fiatal ferencvárosi támadók ellen is biztosított védelemmel játszottak. Igyekeztek lefékezni a játékot, ami az I. félidÅ‘ jó részében sikerült is, szünet után azonban állandó gyors mozgással, bátor helyzetváltoztatással, ügyes helycserékkel felÅ‘rölte a szegedi védelem ellenállását a zöld-fehér csatársor, és a helyzetek alapján több gólt is lÅ‘hettek volna. A hátvédek közül Páncsics, a fedezetek közül Orosz bizonyult a legjobbnak. A csatársorból Varga, Rátkai és Juhász néhány egészen szép dolgot is csinált.” (1964 – SzEAC)

KS_1964_01_0051-19640712

“A New York-i nemzetközi labdarúgótorna harmadik mérkÅ‘zésérÅ‘l Mészáros József a Ferencváros edzÅ‘je a következÅ‘ket mondta: – A közel egyforma képességű csapatok izgalmas, küzdelmes mérkÅ‘zéseket játszanak. Teljesen nyílt a csoportelsÅ‘sésg kérdése, reméljük azonban, hogy megtartjuk a vezetÅ‘ helyünket. A találkozóról még csak annyit, hogy jó hírverést jelentenek az európai labdarúgásnak.” (1965 – West Bromwich Albion)

MK-1971-72“Ha nem is volt angliai méretű az MNK döntÅ‘jének kezdete elÅ‘tt a Megyeri úton a hangulat, azért a két szurkolótábor itt is megvívta hangpárbaját. A pályán pedig a csapatok csatáztak. Az elsÅ‘ gól a 18. percben esett: SzÅ‘ke beívelt szögletét Kovács röviden fejelte ki, s Vépi 16 m-rÅ‘l kapásból a jobb sarokba lÅ‘tt, 1:0! Nagy iramban, nyílt sisakkal folyt tovább a játék. A helyzetek közül a tatabányaiak értékesítették a következÅ‘t, így a 47. percben 1:1-re módosult az eredmény. Az utolsó tíz perc eseményei: a 80. percben Albert nagy helyzetbÅ‘l emelt kapu fölé. Aztán Rothermel nagy védései következtek. Bravúrral hárította TFU_19780600_0001-19720712SzÅ‘ke két hatalmas bombáját! Ezután Géczi nagy pillanata következett: a kapujából 30 m-re kifutva bravúrosan mentett Szabó elÅ‘l … A kupa sorsa a 84. percben dÅ‘lt el: Kovács a már birtokában levÅ‘ labdát teljesen érthetetlenül, saját kapuja felé gurította. Albert lecsapott rá, elhúzta Rothermel mellett, és laposan a kapu közepébe gurított, 2:1! A mérkÅ‘zés végén aztán Å‘, mint csapatkapitány emelhette magasba az MNK-t! Albert a kupával a kezében mondta: — Ezt is megéltem, hogy magyar kupagyÅ‘ztes csapatban játszhattam! Színvonalas, jó mérkÅ‘zés volt, küzdöttünk. Nagy volt az öröm az öltözÅ‘ben, Csanádi Ferenc edzÅ‘nek sokan gratuláltak: — Nagyon jó Tatabányát gyÅ‘ztünk le, de nem szerénytelenség, ha azt mondom, hogy megérdemeltük a gyÅ‘zelmet. Odaadóan játszottak a fiúk, mindenki bizonyítani akart. Az utolsó pillanatig nyílt volt a mérkÅ‘zés. Emeli a találkozó értékét, hogy mind a két csapat támadó futballt játszott. Úgy érzem a közönség jól szórakozott, s játékosaink szép ajándékkal búcsúztak el az 1971—72-es labdarúgóidénytÅ‘l.” (1972 – Tatabánya) | Tempó, Fradi!: Az 1971/72-s kupadöntÅ‘t számunkra elég “idegen” területen, a Megyeri úton játszották, és talán ennek is tudható be a szerénynek mondható 8 ezres közönség, bár az már nem lehetett kellemetlen élmény, hogy éppen ott szereztük meg tizenegyedik kupagyÅ‘zelmünket. A mérkÅ‘zés külön pikantériája, hogy a Tatabánya kispadján dr. Lakat Károly ült, aki a hatvanas évek végén három évig volt a Fradi edzÅ‘je, két bajnoki címmel és egy harmadik helyezéssel. Ez a kupagyÅ‘zelem meg is adta az alaphangot, hiszen a hetvenes években még további három alkalommal sikerült nyernünk. Azért is értékes a 11. kupa, mert azt 16 év pauza után szereztük meg – bár számolhatnánk 14 évet is (még így is negatív csúcs), hiszen az 1955/56-s kupadöntÅ‘n 1958.08.20-án gyÅ‘ztünk az SBTC ellen.

TFU_19721100_FH_0013-19720712

2018

1912

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

OLDALAK