A Fradi naptára, július 4.

tempo-naptar

Évfordulók:

53 éve született Radosavljevic, Zoran
73 éve hunyt el Sándor József
39 éve hunyt el Sternberg László
25 éve született Zsivoczky Péter

Mérkőzéseink ezen a napon:

1909. ETC – FTC 1:17, Edzőmérkőzés
1919. Rudolfshügel – FTC 6-1, nemzetközi barátságos
1929. America – Ferencváros 1-1, nemzetközi barátságos
1936. Zágráb válogatott – Ferencváros 2-4, nemzetközi barátságos
1937. Ferencváros – Vienna 2-1, KK
1954. FC Wien – Bp. Kinizsi 1-2, nemzetközi barátságos
2001. Bácsfa – Ferencváros 1-8, nemzetközi barátságos
2012. Ferencváros – Veszprém 1-2, Edzőmérkőzés
2018. Ferencváros – Olimpija Ljubljana 0-0, nemzetközi barátságos
2019. Ferencváros – Royal Excel Mouscron 2-0, nemzetközi barátságos

Összes díjmérkőzés: 8 mérkőzés, 5 győzelem, 2 döntetlen, 1 vereség, 20-12 gólkülönbség

Ezen a napon játszotta első díjmérkőzését a csapatunkban:

1937. Gyetvai László
2001. Szabó Tibor
2018. Lanzafame, Davide

Ezen a napon játszotta utolsó díjmérkőzését a csapatunkban:

2001. Sólyom Csaba
2018. Latif Anabila, Abdul
2019. Rui Pedro Couto Ramalho

“A FTC igen nagy fölényben volt…Kivonat a bí­rák bizottsága 1909 julius hó 13-án tartott ülésének jegyzőkönyvéből: Taffel Miksa (FTC.), miután képesí­tés és engedély nélkül bí­ráskodott az Erzsébetfalvai TC.—Fer. TC. közötti mérkőzésén, szigorúan megdorgáltatott…” (1909 – Erzsébetfalva)

“Rio de Janeiro futballsportja tegnap éjjel – a reflektorok fényében – egy felejthetetlen éjt élt át. A küzdelemben, amelyet mint oroszlánok harcoltak végig a magyarok és a vörös ördögök – ez a beceneve az America FC legénységének – nem volt győző, sem legyőzött. És ez azért, mert mind a ketten megérdemelték a győzelem istenasszonyának édes csókját. A vörös ördögök emberfeletti energiát fejtve ki, nem hagyták magukat legyőzni azon férfiak által, akik a Sao paulóiak felett arattak diadalt. Soha még nem láttunk oly igazságos és logikus eredményt, mint ez volt, pedig a Ferencváros egyenlí­tő gólja a mérkőzés utolsó percében született meg: a Ferencváros védelme leszerelt egy heves brazil támadást, a labda olyan erősen került Kohut elé, hogy percekig utána kell futnia. Mindenki azt hiszi már, hogy a labda biztosan kimegy, Kohut azonban néhány centiméterrel a határvonal előtt még eléri és biztosan becenterezi, amit Toldi biztos lövéssel a kapuba helyez. A közönség magához sem tud térni az ámulattól. Csak a magyarokba tért vissza az élet, ők már tudják, hogy a Ferencváros nem először egyenlí­t ki a mérkőzés utolsó percében. A mérkőzés utolsó perce történetesen egybeesett a nap utolsó percével. Így a Fradi első villanyfényes gólja éjfélkor született!” (1929 – America)

19290704-1929.7.05 Critica-RJ-2

1929

“4500 főnyi közönség előtt került sor a Ferencváros szombat esti zágrábi szereplésére. A pályára lépő Ferencvárost nagy tapssal fogadta a nézősereg. A Ferencváros nagy lendülettel kezdett, de csak a 15. percben van eredménye, Sárosi átjátssza a zágrábiak védelmét és közelről nagy nyugalommal lő a hálóba. A Ferencváros kissé lefékez és a nagy kedvvel játszó hazai csapat egyenlí­t, majd a vezetést is megszerzi. A Ferencváros lest reklamál és a vitatkozás eredménye Sárosi kiállí­tása. Sárosi már készül elhagyni a pályát, de a hazai csapat edzőjének kérésére a játékvezető megengedi, hogy továbbra is részt vegyen a játékban. Most már ráerősí­t a Fradi és Kemény egyenlí­t. A második félidőben a Ferencvárost nyiltszí­ni tapsokkal ünnepeli a közönség a remek játékáért. Előbb Táncos, majd után Kemény szerez újabb gólt. Ezután a Ferencváros lefékez és iskolázik.” (1936 – Zágráb válogatott)

“Győzött a Ferencváros, de közönsége mégis gyászos hangulatban oszlott szép az utolsó jel után. – Ilyen rossz játékkal nem lehet tovább menni – hallatszott újra és újra a megállapí­tás az oszladozó tömegben. A Ferencváros szereplése elé hí­vei nagy bizalommal néztek, mert az előzmények után joggal lehetett a zöld-fehérektől emelkedő formát várni. Optimista hí­veit ezután a csapat alaposan kiábrándí­totta magából. A csatársor ezúttal is gyengécskén, hibásan, rossz taktikával, sokszor fejvesztetten játszott. A két félidő alapján az a benyomás, hogy a Ferencváros indokolatlan önbizalommal, sőt elbizakodottsággal lépett a pályára. Úgy bizony nem megy…Különösen akkor nem megy, ha még Sárosi-előnyt is kell adni az ellenfélnek. Mert bizony ez alkalommal Sárosinak csak az árnyéka látszott a pályán. Egy gólra még ez is elég volt, de nagy kérdés, hogy ez az egygólos győzelem elég lesz-e Bécsre. A Ferencváros most mutatott formája semmi esetre sem továbbjutás forma.” (1937 – Vienna) | Tempó, Fradi!: Mai szemmel is kemény szavak egy győztes mérkőzés után. Főleg annak ismeretében, hogy akkor még nem tudták, hogy bár nehezen jutunk túl az osztrák csapaton, de utána meg sem állnak Sárosiék a döntőig, mely két mérkőzés a Ferencvárosi labdarúgás aranylapjain tündököl.

“Pénteken kellemes utazás után 7 óra tájban érkeztünk meg az osztrák fővárosba, a bécsi sportünnepségre, ahol ünnepélyesen, nagy szeretettel fogadtak bennünket. Több sportágban mérték össze erejüket az osztrák, a csehszlovák, az NDK-s és a magyar sportolók. A legnagyobb érdeklődés a labdarúgó mérkőzés iránt nyilvánult meg. A WAC pályán 3000 néző előtt játszott egymással a Bp. Kinizsi és a FC Wien. A Bp. Kinizsi sportszerű küzdelemben, igen jó játékkal győzött. A magyar csapat góljait Mátrai és Fenyvesi lőtte.” (1954 – FC Wien)

“Pinte Attila szülőfalujába látogatott a bajnok” (2001 – Bácsfa)

“Megnyomta a hajrát a Ferencváros a Mouscron ellen. Kevés érdekességet tartogatott a belga csapat elleni mérkőzés, de a végén két gyönyörű gól született.” (2019 – Royal Excel Mouscron)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső