A Fradi naptára, június 15.

tempo-naptar

Évfordulók:

43 éve született Haselbach Zsolt
19 éve született Novák Zsombor
26 éve hunyt el Sárosi III. Béla
86 éve született Szőke György
46 éve hunyt el Tőrös István

SÁROSI III. BÉLA, aki eleinte “csak” Sárosi György öccse volt, de aki játékával, kiváló adottságával, hosszú, pontos átadásaival és hatalmas munkabírásával korának egyik legjobb fedezetévé vált. 1937 és 1946 között 326 alkalommal játszott a Ferencváros színeiben és 93 gólt szerzett. Háromszor volt magyar bajnok és magyar kupagyőztes. Bár háromszor is játszott KK döntőben, de elsőséget nem sikerült szereznie. A magyar válogatottban 25 alkalommal szerepelt és 1 gólt szerzett. 1946-ban az FC Bologna szerződtette. Négy nappal bátyja halála előtt hunyt el Zaragozában 1993-ban.

Mérkőzéseink ezen a napon:

1911. FTC – BAK: 4:2, Corinthian díj
1913. TTC – FTC: 1:4, NB1
1919. FTC – Vasas: 0-0, NB1
1921. Szombathelyi AK – FTC: 2:1, Edzőmérkőzés
1924. Union Altona Hamburg – FTC: 2-4, nemzetközi barátságos
1930. Bocskai – Ferencváros: 2-0, MK
1933. SV Urfahr – Ferencváros: 3-6, nemzetközi barátságos
1941. Szeged – Ferencváros: 3-2, NB1
1955. Szolnoki Légierő – Bp. Kinizsi: 0-2, NB1
1958. Orosházi Kinizsi – Ferencváros: 2:14, Edzőmérkőzés
1968. Ferencváros – Győri ETO: 1-1, NB1
1977. Ferencváros – DVTK: 3-0, MK
1986. Sturm Graz – Ferencváros: 1-5, Intertotó kupa
1991. Ferencváros – Vasas: 1-0, NB1
1994. Kispest – Ferencváros: 1-2, MK döntő

Összes díjmérkőzés: 13 mérkőzés, 9 győzelem, 2 döntetlen, 2 vereség, 34-16 gólkülönbség

Ezen a napon játszotta első díjmérkőzését a csapatunkban:

Ezen a napon játszotta utolsó díjmérkőzését a csapatunkban:

1933. Blum Zoltán
1941. Kalocsay Géza dr.
1991. Báder János
1994. Wukovics László

Ezen a napon játszotta első válogatott mérkőzését az FTC csapatából:

1952. Dalnoki Jenő
1969. Juhász István dr.

“Ma tartják Budapesten az utolsó labdarugó-mérkőzést és a szezon vége dacára is ez a match egyike lesz a legérdekesebb mérkőzéseknek, amelyet hazai csapatok ez idén egymás ellen játszottak. A BAK és az FTC kerülnek újból össze és igy a két csapat bajnoki küzdelme után hangoztatott reváns is elintézést nyerhet. A Corinthián-dijért küzd ez alkalommal a két csapat, amely vándordíj immár negyedéves fennállása óta a FTC még nem szenvedett vereséget. Úgy a BAK, mint a FTK teljes csapatot állít ki és valószínű, hogy a matchen Koródy is részt vehet, aki jelenleg Szegeden teljesít katonai szolgálatot. A mérkőzés, a szezonvégét tekintve, igen szép volt, Különös dicsérettel kell megemlékeznünk arról a lelkes játékról, amelyet a FTC a második félidő első felében veretlenségének megőrzése céljából produkált.” (1911 – BAK)

“A TTC ma olyan lendületes játékot produkált a támadásban és védekezésben egyaránt, hogy a FTC-nek minden erejét össze kellett szednie, hogy az utolsó percig eldöntetlenül álló mérkőzést a maga javára tudja fordítani. Az FTC Bródy, Borbás és Weinber helyén tartalékokat szerepeltetett. Csak a TTC kiegyenlítő gólja után feküdt a csatársor teljes erővel a küzdelembe, aminek gyors egymásutánban szerezett gólokkal meg is volt az eredménye. Az első gólt Szeitler magas beadása hozta meg az első félidő 45. percében. A TTC egyenlítő gólja 11-esből esett. A vezeető gólhoz Tóth éles lövése juttatta az FTC-t, majd Schlosser és Tóth is betalált a mérkőzés hajrájában.” (1913 – TTC)

“Hét meccs, hét győzelem” (1924 – Union Altona Hamburg)

“A sok eső majdnem lehetetlenné tette a mérkőzés megtartását. Végül is erősen csúszós talajon, 2500 néző előtt folyt le a mérkőzés, amelyen a Ferencváros nagy technikájú, fölényes taktikájú játékával szemben a linziek csak lendületet és lelkesedést tudtak felmutatni. A játék nagyszerű propagandája volt a futballnak és a közönség lelkesen ünnepelte a csapatokat. Klement Sándor az FTC edzője: — Legalább 4-5 góllal kellett volna győzi a csapatnak, de nagyon meglepte a linzi csapat hajrázó játékmodora. A védelem meg kissé tül könnyen vette az ellenfelet.” (1933 – SV Urfahr)

“A hétköznap ellenére is hatalmas érdeklődés nyilvánult meg a mérkőzés iránt. A tízezer főnyi közönséget nem is érte csalódás. Időnkint igen színvonalas, jóiramú mérkőzést láthatott. A hazai csapat kapott jobban lábra először, s már az első percben veszélyes helyzetben mentett Gulyás. A Kinizsi fokozatosan vette át az irányítást. A 35. percben Kertész kitört, s mintegy 25 méteres vágta után, 10 méterre a kaputól nyugodtan átemelte a kifutó kapus fölött a labdát – 1:0…A 65. percben Fenyvesi pompás lendülettel iramodott el, s elég nehéz szögből, mintegy hét méterről a jobb felső sarokba bombázta a labdát. – 2:0.” (1955 – Szolnoki Légierő)

“Stolcz révén a lelkes győriek szerezték meg a vezetést, majd Albert egyenlített. A ferencvárosi játékosok mérsékelt teljesítmények miatt valamint a jó formában levő Rákosi és Szűcs nélkül — ezúttal csak döntetlent tudtak kiharcolni. Azt is nehezen…Jobban fogalmazva, a Győri ETO vesztett pontot a Népstadionban. A lelátón és a játéktéren egyaránt a nagy hőségre hivatkoztak, amikor a nézőtéren felvetődött a televizión nem rég látott, izgalmas, nagy iramú külföldi mérkőzések emlékei. És sokan találóan megállapították: ez a mérkőzés annyiban hasonlított amazokra, mint egy lassított film a normál iramban pergő mozgóképhez.” (1968 – Győri ETO)

1977

1986

“Volt még tétje az Üllői úti 90 percnek, azaz félnivalója mindkét gárdának. A ferencvárosiaknak egy pont volt szükséges ezüstérme bebiztosításához, a Vasasnak ugyancsak egy pont volt az óhaja azért, hogy az osztályozó helyezést jelentő 13. poziciót elkerülje. Így azután több szurkoló is mondogatta a találkozó előtt, hogy döntetlen-gyanus összecsapásra váltott jegyet. Szó mi szó, a tűző napsütésben inkább a napfürdőzés, semmint egy izgalmas csata eseményei kötötték le a drukkerek figyelmét. Az elején némi kakaskodással próbálták jelezni a futballisták, hogy ők igazán komolyan veszik a játékot. De hogy a két kapusnak szinte semmiféle dolga nem akadt, az tény. Pintér például úgy szabadított fel, hogy a stadion melletti autós felüljáróra bombázta a bőrgolyót. Fordulás után az 50. percben Albert estében, öt méterről föléemelt. Újabb öt perc elteltével Keresztúri a 16-osról, a kapunak háttal állva sarokkal csúsztatott kevéssel a jobb alsó sarok mellé. Ezután ismét semmittevéssel teltek a percek, mígnem a hajrában, az éppen három perce pályán lévő cserejátékos, Dzurják négyméteres fejese a kapu baloldalába került (1:0).” (1991 – Vasas)

1991

MK-1993-94Tempó, Fradi!: Az 1993/1994-es kupadöntő, már május 25-én eldőlt, amikor az első mérkőzésen (ezekben az években oda-visszavágós volt a döntő), magabiztos, 3:0-s győzelmet arattunk, Wukovics, Lipcsei és Páling góljaival. A visszavágó előtti utolsó bajnoki mérkőzésen (Debrecen), biztonsági okokból Nyilasi Tibor több játékost is pihenhetett, mert nem akarta kockáztatni az utolsó mérkőzését a Fradi kispadján…A nagyszámú Fradi tábor biztos volt abban, hogy a döntő után ünneplés fog következni. Az ünneplés nem is maradt el, de ennek sajnos voltak olyan utózöngéi, ami örökre belénk nyilasi-tibor-1993ivódott. Hibás és provokatív rendőri intézkedés vezetett oda, hogy a békét teremteni érkező játékosok és edzők is kaptak a rendőrség vandál fellépéséből. – Való igaz, a lovas rendőrök engem is osztottak. Amit az egyenruhások műveltek, arról csak három szót tudok mondani: minősíthetetlen, megmagyarázhatatlan és felháborító – jegyezte meg az öltözőben Nyilasi Tibor. Fájdalmas emlék, de nem csak a lefújás utáni rendőrkordon, a lovasrendőrök, a kardlappal csépelő egyenruhások, hanem egy Ferencvárosi legenda búcsúja miatt is. 1994. június 15-én lezárult egy korszak. Nyilasi Tibor első edzői korszaka, mely sikeres és emlékezetes marad örökre. Ahogy az élet más területén, így a Ferencvárosnál is, a lezárással egy új időszak vette kezdetét. A kispadot Novák Dezső foglalta el (neki a harmadik korszaka kezdődött 1994 nyarán). Bajnoki cím, majd BL szereplés. Ahhoz azonban, hogy eljussunk idáig nagy utat kellett megtenni. Ennek az útnak az egyik fontos láncszeme az a négy éves időszak, mely Nyilasi Tiborhoz kapcsolódott és melynek zárása volt az 1994-es magyar kupadöntő. Mely győzelemmel zárult ugyan, de olyan események zavarták meg, melyek örökre mély nyomott hagytak bennünk.” (1994 – Kispest)

1952

4 hozzászólás a(z) A Fradi naptára, június 15. bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 10.19.19:30 FTC-Újpest (TV:M4sport)
Következik: 10.24.18:55 EL csoportkör CSZKA Moszkva-FTC (TV:Sport1)
Következik: 10.27.17:15 MOL Fehérvár-FTC (TV:M4sport)
Következik: MK 10.27. 12:30 BKV Előre-FTC (TV: -)
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
FACEBOOK:
HOST