A Fradi naptára, június 21. – A 18. Magyar Kupa-győzelem

tempo-naptar

Évfordulók:

36 éve született Veron, Iani Martin
40 éve született Zarzycki, Wojciek

Mérkőzéseink ezen a napon:

1914. Győri ETO – FTC 1:1, Edzőmérkőzés
1924. Cracowia – FTC 1-2, nemzetközi barátságos
1925. SV Darmstadt – FTC 4-1, nemzetközi barátságos
1930. Viktoria Plzen – Ferencváros 0-7, nemzetközi barátságos
1931. Fluminense – Ferencváros 2-3, nemzetközi barátságos
1936. Ferencváros – Slavia Praha 5-2, KK
1942. Szolnoki MÁV – Ferencváros 2-4, NB1
1959. Csepel – Ferencváros 1:1, NB1
1961. Péceli MÁV – Ferencváros 0:10, Jubileumi mérkőzés
1967. KISTEXT – Ferencváros 1:5, Edzőmérkőzés
1972. Ferencváros – Elektromos 5:2, Edzőmérkőzés
1977. Paris Saint Germain – Ferencváros 2-2, Nemzetközi torna
1979. Ferencváros – Tatabánya 5-1, MK
1986. Slavia Praha – Ferencváros 2-0, Intertotó kupa
1995. Vác – Ferencváros 3-4, MK döntő
2017. Ferencváros – Beitar Jerusalem 1-0, nemzetközi barátságos

Összes díjmérkőzés: 13 mérkőzés, 9 győzelem, 2 döntetlen, 2 vereség, 45-20 gólkülönbség

Ezen a napon játszotta első díjmérkőzését a csapatunkban:

1961. Göncz István
2017. Otigba Kenneth

Ezen a napon játszotta utolsó díjmérkőzését a csapatunkban:

2017. Hüsing, Oliver
2017. Lakatos István

Ezen a napon játszotta egyetlen díjmérkőzését a csapatunkban:

1961. Rátkai János

Ezen a napon játszotta utolsó válogatott mérkőzését az FTC csapatából:

1914. Rumbold Gyula

“Az FTC csapat hétfőn délután hazaérkezett német, illetve lengyel földön lebonyolí­tott kéthetes túrájáról, amelynek eredményeiről távirati jelentéseink alapján már beszámoltunk. Az FTC németországi eredményeimindazok előtt kellemes meglepetést keltettek, akik az FTC ellenfeleinek játékerejével tisztában voltak. Az FTC öt frissen átigazolt játékost vitt magával túrájára, ez a túra tulajdonképpen az új FTC-csapat főpróbája volt. A főpróba sikerét az eredmények bizonyí­tják, amelyek alapján már most jogosan remélhető,hogy az őszi szezonban az FTC zöld-fehér szí­nei újra régi fényükben fognak ragyogni.” (1924 – Cracowia)

“Vállán vitte ki a pályáról Pilsenben a közönség a Ferencváros játékosait” (1930 – Viktoria Plzen)

1931

“A Ferencváros újjászületett pályájának bemutatóját az égiek is kegyes elbánásban részesí­tették. A kánikula úgy látszik tartja az iramot, ez ellen legfeljebb az atléták panaszkodhatnak, akik még a melegen tűző nap erejéből kaptak. De a lengedező szellő már ekkor is enyhí­tette a nagy meleget. A gyepavatási ünnepre a szombati méretekhez képest meglepő sűrű sorokban vonult fel a közönség és fenntartás nélkül örült a régi porond helyébe varázsolt üde gyepszőnyegnek, amelyet divatosan csí­kosmintájúra nyí­rtak. Örült a tisztára mosott és újonnan számozott tribünnek, az átmeszelt, átfestett klubháznak és természetesen elsősorban a ferencvárosi bennfentesekre és törzsközönségre vonatkozik, a hosszú idő után viszontlátott, megszépült saját pályának…A pályaavató mérkőzésen, a Slavia ellen magára talált a lelkes Ferencváros és nagy győzelmet aratott. Egy kis szerencsével még nagyobb lehetett volna a gólarány. A Slavia egyik gólja magyar határbí­ró durva elnézéséből származott. A Slavia fiatal csapatát szétszórta a Fradi huszáros attakja. Sárosi egymaga négy gólt szerzett, az ötödiket, mely az első volt, Táncos szerezte. Értékelés – Csatársor: egyes, fedezetsor: kettes, a védelem: még javulhat.” (1936 – Slavia Praha) | Tempó, Fradi!: Akkoriban az “egyes” számí­tott a legjobb osztályzatnak.

“A Szolnok-Ferencváros mérkőzésre már majdnem megtelt a pálya. A Ferencváros öltözőjében nagy a nyugalom és annak örülnek, hogy Sárosi III. és Nagy II. már szombaton a fővárosban volt. – Azt, hogy szombaton már Budapesten voltunk a parancsnokunkra köszönhetjük…A Szolnok kezdte a játékot, a Ferencváros játszik nappal és széllel hátban, ezért a Szolnok kétségtelenül hátrányban volt a Ferencvárossal szemben. A Ferencváros sokkal lelkesebben és főleg erélyesebben küzdött az I. félidőben. A Ferencváros négy csatárral játszott, Kiss Nagy II. segí­tségére vonult hátra és hátulról küldözgeti a labdát előre. A II. félidőben rákapcsol a Szolnok, nagy a nyomás a Fradi védelmi vonalaira. A Szolnok nagyon veszélyes és sokat támad, Rudas remekül harcol, a Ferencváros már csak az eredményt akarja tartani. Sok a les, a zöld-fehérek védelme folyton lesreállí­tja a szolnokiakat. Az eredmény már nem változik, 23000 főnyi közönség nézte végig a nagy küzdelmet.” (1942 – Szolnoki MÁV)

1942

“Párizsban, kedden megkezdődött a nyári nemzetközi négyes labdarúgó torna. Az első mérkőzésen a Ferencváros és a rendező Paris Saint Germain összecsapása a rendes játékidő után 2-2-es döntetlent hozott. A találkozót követő büntetőrúgásokban a zöld-fehérek bizonyultak jobbnak. Az FTC négy 11-est értékesí­tett, mí­g ellenfele csak kettőt.” (1977 – Paris Saint Germain)

“Összességében elmondhatjuk, hogy az FTC tudatos és hallatlanul lelkes játékkal, 6-4-es gólkülönbséggel, megérdemelten jutott az MNK döntőjébe.” (1979 – Tatabánya)

MK-1994-95Tempó, Fradi!: Úgy pályára lépni egy kupadöntő második mérkőzésén, hogy a szakma és a szurkolók szerint is csak formaság lejátszani a találkozót, nem könnyű feladat. Ilyenkor ösztönösen kikapcsol az „adrenalin”, a játékosok a kezükben érzik a kupát, és legszí­vesebben csak azért mennének ki a pályára, hogy élvezzék a közönség szeretetét. Mert nincs annál boldogabb érzés, amikor eggyé olvad a játékos a közönséggel, amikor a szeretet és az öröm úgy árad a lelátón mintha az egész világot át akarná ölelni. Az 1994/95-ös szezon végén minden Fradi játékos és szurkoló ezt érezte. Megnyertük a bajnokságot, a magyar kupadöntő első mérkőzését 2:0-ra hoztuk és igazán senki sem gondolta, hogy a váciak nem feltartott kezekkel lépnek a pályára. Ahhoz, hogy fordí­tsanak 3 góllal kellett volna nyerniük, és ezt a képtelenséget nem volt olyan ember a világon, aki elhitte volna…Úgy is indult a mérkőzés, hogy a közönség ünnepelt és énekelt, a zöld-fehérben játékosok komótosan sétálgattak a pályán, a váciak meg úgy gondolták, ha már „meg kell halni” és asszisztálni kell egy ünnepléshez, akkor azt tegyék úgy, hogy emlékezetes maradjon. Ez meg sikerült nekik: 0:1, 0:2, 0:3 – mi történik itt? Egy percre rá azonban Kopunovics fejesét a gólvonalon Nagy Tibor (a váci labdarúgás „ikonja”) aki egy pillanatig Kosztának képzelte magát és kézzel hárí­totta. Büntető és kiállí­tás. Lipcsei Peti, a Fradi Portóba távozó ikonja bevágta, és ezzel már mi voltunk előnyben. A szünetben Novák Dezső biztos intézett néhány keresetlen szót a csapathoz, mert a második félidő már olyanra sikeredett, mely örökre emlékezetes marad sokunk számára. A távozó kapitány tovább folytatta személyes show műsorát, a második gólja előtt úgy ültette hintába a váci védelmet, hogy azok percekig azt hitték, hogy ringlispí­len ülnek és a gól után apró után kotorásztak a zsebükbe, hogy kifizessék a viteldí­jat. A harmadik előtt meg sarokkal úgy varázsolta Keller Józsi elé a labdát, hogy „Fater” egyből bemutatott két olyan cselt melyekről még az unokái is emlékezni fognak. A gólörömtől Puglits fosztotta meg egy jól kivitelezett ipponnal, amit Vágner büntetővel jutalmazott. Lipcsei meg bevágta, mesterhármas és már 3:3!..A lelátó Fradi része robbanás előtti állapotban tombolt, kezdetét vette a fieszta. Három perc múlva Keller „Fater” úgy gondolta, hogy ha az előbbi ippont ő is „megbosszulja” és közelről a kapuba bombázott. 4:3 ide, 0:3 után! Kell ennél több? Kupagyőzelem, egy fordulatos, káprázatos mérkőzésen. Ilyenkor a szurkoló már képtelen parancsolni magának. Ahogy Vágner hármat sí­polt, már nem lehetett megállí­tani az elszabadult érzelmeket. Varázslatos mérkőzés volt az 1995-ös kupadöntő. Folytatása annak a sorozatnak (bajnoki cí­m, BL szereplés), mely miatt az egész esztendő olyan emlékezetes maradt, mint kamaszkorunk első nagy szerelme. (1995 – Vác)

“Amikor pedig már mindenki elkönyvelte a döntetlent és Solymosi Péter játékvezető hármas sí­pszavát várta a háromperces ráadás végén, érkezett a csereként pályára lépő Bognár István és egy hatalmas védelmi hibát kihasználva megszerezte a győztes gólt.(2017 – Beitar Jerusalem)

1914

2 hozzászólás a(z) A Fradi naptára, június 21. – A 18. Magyar Kupa-győzelem bejegyzéshez

  • Ismét egy N A G Y SIKER, q harmadik kupagyőzelmünk zsinórban, ráadásul két és fél héttell a 25. bajnoki bajnoki cí­münk elnyerése után !
    Aztán jött a BL-menetelés..
    CSODÁLATOS, FANTASZTIKUS !!! Tul.képpen szavakkal alig kifejezhető !!!

  • Lipi első időszakának utolsó meccse volt az a ’95-ös kupadöntő-visszavágó, utána ment Portóba. Stí­lszerű búcsú volt, mesterhármassal. Nem mellesleg ugye 0-3-ról sikerült visszafordí­tani, ami akkor már összesí­tésben is súlyos volt a hazai 2-0 után.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
EL-csoportkör 10.06. 18:45 M4 Sport
10.09. 18:00 M4 Sport
EL-csoportkör 10.13. 21:00 M4 Sport
10.16.17:45 M4Sport
FOTELSZURKOLÓ
MK: 10.19. 13:00, M4 Sport
10.22. 18:30 M4 Sport
Novák Dezső
EL-csoportkör 10.27. 21:00 M4 Sport
EL-csoportkör 11.03. 18:45 M4 Sport