A Fradi naptára, május 20.

tempo-naptar

Évfordulók:

59 éve hunyt el Káldi Gyula

Mérkőzéseink ezen a napon:

1906. BAK – FTC: 0:5, Brüll serleg
1907. Wiener SC – FTC: 1:4, nemzetközi barátságos
1909. Törekvés – FTC: 0:5, NB1
1912. FTC – Woolvich Arsenal: 1-2, nemzetközi barátságos
1917. 33 FC – FTC: 2-4, NB1
1918. FTC – Wiener AC: 1-1, nemzetközi barátságos
1923. III. Kerület – FTC: 2-3, MK
1928. Ferencváros – Nemzeti: 4-1, NB1
1929. Ferencváros – Huddersfield Town: 1-1, nemzetközi barátságos
1945. Ferencváros – Kispest: 7-0, NB1
1951. Bp. Honvéd – Bp. Kinizsi: 8-2, NB1
1962. Spartak Hradec Kralove – Ferencváros: 1-0, KK
1970. SZEOL – Ferencváros: 1-0, NB1 alapszakasz
1978. Olimpique Lyon – vegyes Ferencváros, Vasas: 1-1, Intertotó kupa
1987. Dunaújváros – Ferencváros: 1-1, NB1
1989. Ferencváros – Tatabánya: 0-0, NB1
1995. Ferencváros – Vasas: 1-1, NB1
2001. Dunaferr – Ferencváros: 0-0, NB1 rájátszás
2015. Videoton – Ferencváros: 0-4, MK döntő

Összes díjmérkőzés: 19 mérkőzés, 8 győzelem, 7 döntetlen, 4 vereség, 44-23 gólkülönbség

Ezen a napon játszotta utolsó díjmérkőzését a csapatunkban:

1906. Hahn Vilmos
1918. Binder Nándor
1918. Hegyi Mátyás
1929. Koszta Imre
1951. Tóth István
1995. Balogh Tamás

Tallózás a korabeli sajtóhírekből:

“Nem annyira a mérkőzésen elért goalarány volt meglepő, hanem a B. A. K.-nak mutatott határozatlansága és erélytelensége. A kék-feketék védelme úgyszólván csődöt mondott, a csatársorban pedig oly fejetlenség uralkodott, mi a játéktudás teljes hiányát tükröztette vissza. Kétségtelen, hogy a zöld-fehérek pompás kombinácziói nagy fölényt biztosítottak a csapatnak és helyezkedésük is hozzájárult az elért nagy goalkülönbséghez. Az első félidőben, mely 2:0 arányban végződött, a B. A. K. még csak tartotta valahogy magát, a második félidőben a F. T. C.-nak vehemens ostromai teljesen kimerítették a kék-feketéket. A B. A. K. teljesen összeesett legénysége nem tudott már ellentállni a zöldfehérek lelkes és erélyes támadásainak, melyek még 3 pompásan kidolgozott goalt eredményeztek.” (1906.05.20 – BAK, Brüll serleg)

“Magyar csapat kezdi a támadást s a 3. percben Schlosser éles lövéssel gólt ér el. Weisz lefutása kornert eredményez 12. percben. Iványi lefutása után Gorszky lövi a következő gólt. 40. percben off sidéből kiszabadul Schmieger és gólt lő. Rögtön utána Koródy áttör és a harmadik gólt lövi. Félidő 3:1. II. félidőben a bécsi csapat erélyesebben védekezik, mégis a kapusnak kell többször nehéz helyzetekben gyönyörűen védenie. 15. p. Braun kapufára lő. 20. percben Bécs támadását Rumbold szereli le, a labdát Braunhoz adja, ki védhetetlenül lövi a negyedik gólt. A hátralevő idő kizárólag a magyar csapat támadásával folytatódik. 40. percben Iványi gyönyörű lerohanását a hátvéd gáncscsal védi. A megítélt büntető-rúgás eredménytelen marad. A játék befejezésekor a bécsi közönség a magyar fiukat lelkesen megtapsolja.” (1907.05.20 – Wiener SC)

“Ami magát a kupamérkőzés két csapatát illeti: az FTC volt a jobb s megérdemelten maradt bent a küzdőfelek sorában. A csapatból Blum játéka emelkedett ki, mondhatnánk, toronymagasan. Védelemből és támadásból egyformán kivette a részét, bámulatos biztonsággal szerelt még a legkritikusabb helyzetekben is. Ez a játék a Blum fénykorára emlékeztetett. A csatársorban Pataky, Potya és Halász nagyszerűen mozgott.” (1923.05,20 – III. Kerület, MK)

bajnoki-cimek-1927-28“Úgy indult ez a meccs, hogy a Ferencváros legalább 6:0-ra nyeri majd. Gyönyörű csatárkombinációk, csattogó kapufák jelezték a Fradi fölényét. Az első félóra elteltével kiderült azonba, hogy a zöld-fehér halfsor messze van jó formájából és különösen a védelem gyenge. Így könnyen lábra kaphatott a Nemzetiek támadósora is és ha kis szerencséje van, félidőben akár 3:1-re is vezethetett volna…A szünet után már kijött a klasszis és a Nemzeti erősen a védelembe szorult. A csatársorban tehetséges újonc mutatkozott be a jobbszélen Tunigold (Tempó Fradi!: Legendás játékos, Toldi Géza születési neve, amit 1928-ben “magyarosítottak” Toldira) személyében. Jelentős kvalitásokat árult el és ha szorgalmas lesz, sokra viheti. Jó technikája van, jól feltalálja magát. A szünet után a Ferencváros majdnem állandóan támad, csak időnkint fut le a Nemzeti…Tóth István, a Ferencváros trénere: – Hála Istennek, megvan a bajnokság. Elején könnyen vette a a csapat a meccset, később fokozatosan erősített és biztosan nyert. Azért nem vagyok megelégedve a játékkal.” (1928.05.20 – Nemzeti, NB1)Tempó Fradi!: A 4:1-s győzelem azt is jelentette, hogy a Fradi egy fordulóval a bajnokság vége előtt megszerezte az 1927/28-s bajnoki címet, mely a klub 11. elsősége volt és egyben címvédés is. Kezdett kialakulni egy újabb “aranycsapat”, benne a legendás T-betűs csatársorral. Takács II. a bajnokság elején érkezett a Vasastól, és Toldi (Tunigold) Géza is a Fradihoz került 19 évesen. 1927 karácsonyán egy ifjúsági tornát követően merült fel, hogy a Ferencvároshoz kerül. Szülei mondták ki a végső szót, különösen, azért is, mert az FTC vállalta taníttatását. A bajnokság második felében már a csatársort erősítette Takács II., Turay, Toldi és Kohut is…már csak Táncos hiányzott. A nyáron tovább erősödött a csapat, Erdélyből érkezett a kiváló fedezet, Berkessy Elemér. Az 1927/28-s idényben a Fradi megnyert mindent amit csak lehetett: bajnokságot, Magyar Kupát és a Közép-Európa Kupát. A siker értékét növeli, hogy erre az évre már özönlöttek haza az elvándorolt játékosok. Tele volt az első profiliga bombacsapatokkal. Valósággal bűvölték a labdát, minden játékos tudásának legjavát nyújtotta. Háromszorosára növekedett a fizető közönség száma. A stadionok állandóan zsúfolásig teltek.

csapatkep_1927-28_bajnokcsapat_0428

“A ferencvárosi öltözőben Gyetvay látogatása okoz nagy örömet. – Eleinte törésre gyanakodtak, de a röntgen csak zúzódásokat mutatott ki. Rövidesen az edzéseket is megkezdtem. – monda bizakodva a szélső…Itt van Mike is, az intéző közli, a játékos és az egyesület között elsímult minden félreértés…Ideális futballidőben a Ferencváros kezdi a játékot…A félidőben Kubala és Nagy IV. góljaival 2:0-ra vezet a Ferencváros, a Kispest szünet, Puskás kiállítása után teljesen összeroppan. Pedig úgy indult a mérkőzés, hogy a kispesti gárda teljesen egyenrangú ellenfele volt a Ferencvárosnak. A Fradinál különösen a támadósor remekelt, abban is a balszárny nyújtott egészen kiváló játékot.” (1945.05.20 – Kispest, NB1)Tempó Fradi!: A mérkőzés 17. percében Puskás csúnyán betartott Rudasnak, a játékvezető ezért állította ki a 18 éves csatárt. A magyar labdarúgás legendás “Öcsije” ekkor már két éve tagja volt az első csapatnak, sőt néhány hónap múlva már a nemzeti tizenegyben is bemutatkozott.

“Ezt megelőzően egy évig nem ítéltek bajnoki mérkőzésen 11-est az FTC javára. Pintér élt a lehetőséggel. A hazaiak néhány perc múlva egyenlítettek, majd a 10 főre olvadt Ferencváros ellen a győztes gól megszerzéséhez is közelebb álltak. Zsiborás azonban ezúttal is káprázatosan védett!..Zsiborás: – Nehéz 90 perc volt, Lehotáék csak jöttek-jöttek a kapumra. Jó formában voltam, éreztem, hogy sokszor még a lehetetlen hárítására is vállalkozhatom. Azt hiszem, ezt a meccset is a „pontszerzős” meccseim közé sorolhatom…” (1987.05.20 – Dunaújváros, NB1)

“Az Üllői úti találkozóra egy helikopter hozta a mérkőzéslabdát, amelyet Magyari Béla kiképzett űrhajós indított útjára. Kiderült, hogy a 90 percnek ez volt a legfőbb látványossága…Értékelhetetlenül gyenge játék – mindenkinek, aki látta egy jó tanács: sürgősen elfeledni.” (1989.05.20 – Tatabánya, NB1)

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

  • Köszönhetően a magyar viszonyoknak,olyan városok tűntek(tűnnek )el a hazai focitérképről mint Szeged és Dunaújváros!De az igazi gond,hogy alig vannak falusi csapatok!Mikor 1989-ben elköltöztem Ordacsehibe , még volt ifi és felnőtt csapata a falunak!Mára megszünt! És az ok nem az,amit ma is sokan mondanak,hogy a TSZ-ek felszámolása az ok! Az ok sokkal drámaibb:nincs elég fiú a településeken!Általában is ‘1989-ben még 210 ezer gyerek született Magyarországon,tavaly 85 ezer…
    Miről beszélünk…A mi feladatunk,hogy ezzel a kevesebb gyerekkel megszerettessük a focit és kössünk minél több gyereket a Fradihoz!
    Ez az igazi,a jövőnkbe való befektetés!
    Quód dixi…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Következik: 05.12. 19:30 FTC-Vasas (TV:M4)
Ranglisták és statisztikák:
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FACEBOOK:
HOST
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső utánpótlás emléktornák