A Fradi naptára, május 20. – A 11. bajnoki cím

tempo-naptar

Évfordulók:

62 éve hunyt el Káldi Gyula

Mérkőzéseink ezen a napon:

1906. BAK – FTC 0:5, Brüll serleg
1907. Wiener SC – FTC 1:4, nemzetközi barátságos
1909. Törekvés – FTC 0:5, NB1
1917. 33 FC – FTC 2-4, NB1
1918. FTC – Wiener AC 1-1, nemzetközi barátságos
1923. III. ker. TVE – FTC 2-3, MK
1928. Ferencváros – Nemzeti 4-1, NB1
1929. Ferencváros – Huddersfield Town 1-1, nemzetközi barátságos
1945. Ferencváros – Kispest 7-0, NB1
1951. Bp. Honvéd – Bp. Kinizsi 8-2, NB1
1962. Spartak Hradec Kralove – Ferencváros 1-0, KK
1964. Ferencváros – Szentesi Honvéd 6:3, Edzőmérkőzés
1970. SZEOL – Ferencváros 1-0, NB1 alapszakasz
1973. H. Szabó Lajos SE – Ferencváros 3:2, Edzőmérkőzés
1978. Olimpique Lyon – vegyes Ferencváros, Vasas 1-1, Intertotó kupa
1987. Dunaújváros – Ferencváros 1-1, NB1
1989. Ferencváros – Tatabánya 0-0, NB1
1995. Ferencváros – Vasas 1-1, NB1
2001. Dunaferr – Ferencváros 0-0, NB1 rájátszás
2015. Videoton – Ferencváros 0-4, MK döntő
2017. Videoton – Ferencváros 4-1, NB1

Összes díjmérkőzés: 19 mérkőzés, 8 győzelem, 7 döntetlen, 4 vereség, 44-25 gólkülönbség

Ezen a napon játszotta utolsó díjmérkőzését a csapatunkban:

1906. Hahn Vilmos
1918. Binder Nándor
1918. Hegyi Mátyás
1929. Koszta Imre
1951. Tóth István
1995. Balogh Tamás

“Nem annyira a mérkőzésen elért goalarány volt meglepő, hanem a B. A. K.-nak mutatott határozatlansága és erélytelensége. A kék-feketék védelme úgyszólván csődöt mondott, a csatársorban pedig oly fejetlenség uralkodott, mi a játéktudás teljes hiányát tükröztette vissza. Kétségtelen, hogy a zöld-fehérek pompás kombinácziói nagy fölényt biztosítottak a csapatnak és helyezkedésük is hozzájárult az elért nagy goalkülönbséghez. Az első félidőben, mely 2:0 arányban végződött, a B. A. K. még csak tartotta valahogy magát, a második félidőben a F. T. C.-nak vehemens ostromai teljesen kimerítették a kék-feketéket. A B. A. K. teljesen összeesett legénysége nem tudott már ellentállni a zöldfehérek lelkes és erélyes támadásainak, melyek még 3 pompásan kidolgozott goalt eredményeztek.” (1906 – BAK)

“Magyar csapat kezdi a támadást s a 3. percben Schlosser éles lövéssel gólt ér el. Weisz lefutása kornert eredményez 12. percben. Iványi lefutása után Gorszky lövi a következő gólt. 40. percben off sidéből kiszabadul Schmieger és gólt lő. Rögtön utána Koródy áttör és a harmadik gólt lövi. Félidő 3:1. II. félidőben a bécsi csapat erélyesebben védekezik, mégis a kapusnak kell többször nehéz helyzetekben gyönyörűen védenie. 15. p. Braun kapufára lő. 20. percben Bécs támadását Rumbold szereli le, a labdát Braunhoz adja, ki védhetetlenül lövi a negyedik gólt. A hátralevő idő kizárólag a magyar csapat támadásával folytatódik. 40. percben Iványi gyönyörű lerohanását a hátvéd gáncscsal védi. A megítélt büntető-rúgás eredménytelen marad. A játék befejezésekor a bécsi közönség a magyar fiukat lelkesen megtapsolja.” (1907 – Wiener SC)

FTC—Törekvés 5:0. A játék első félidejében a Törekvés még erélyesen ellentáll a zöld-fehérek támadásainak, kik e halftimeben Schlosser lövése révén csupán egy gólt tudnak elérni. Újrakezdés után a FTC fölénye már jobban kitűnik. A Törekvés eleinte még néhány szép lefutással próbálkozik pillanatnyi fölénybe jutni, de később, midőn a biró Csonkát kiállítja, teljesen visszaszorul s a FTC ötre szaporítja góljainak számát. A millenáris-pályán lefolyt mérkőzést Schubert M. Ferencz (MUE) vezette.” (1909 – Törekvés)

“Megérdemelt győzelmet aratott az FTC mindinkább lendületbejövő csapata a »33« FC felett…” (1917 – 33 FC)

“Ami magát a kupamérkőzés két csapatát illeti: az FTC volt a jobb s megérdemelten maradt bent a küzdőfelek sorában. A csapatból Blum játéka emelkedett ki, mondhatnánk, toronymagasan. Védelemből és támadásból egyformán kivette a részét, bámulatos biztonsággal szerelt még a legkritikusabb helyzetekben is. Ez a játék a Blum fénykorára emlékeztetett. A csatársorban Pataky, Potya és Halász nagyszerűen mozgott.” (1923 – III. ker. TVE)

bajnoki-cimek-1927-28“Úgy indult ez a meccs, hogy a Ferencváros legalább 6:0-ra nyeri majd. Gyönyörű csatárkombinációk, csattogó kapufák jelezték a Fradi fölényét. Az első félóra elteltével kiderült azonba, hogy a zöld-fehér halfsor messze van jó formájából és különösen a védelem gyenge. Így könnyen lábra kaphatott a Nemzetiek támadósora is és ha kis szerencséje van, félidőben akár 3:1-re is vezethetett volna…A szünet után már kijött a klasszis és a Nemzeti erősen a védelembe szorult. A csatársorban tehetséges újonc mutatkozott be a jobbszélen Tunigold személyében. Jelentős kvalitásokat árult el és ha szorgalmas lesz, sokra viheti. Jó technikája van, jól feltalálja magát. A szünet után a Ferencváros majdnem állandóan támad, csak időnkint fut le a Nemzeti…Tóth István, a Ferencváros trénere: — Hála Istennek, megvan a bajnokság. Elején könnyen vette a a csapat a meccset, később fokozatosan erősített és biztosan nyert. Azért nem vagyok megelégedve a játékkal.” (1928 – Nemzeti)

1928

1929

“A ferencvárosi öltözőben Gyetvay látogatása okoz nagy örömet. — Eleinte törésre gyanakodtak, de a röntgen csak zúzódásokat mutatott ki. Rövidesen az edzéseket is megkezdtem. – monda bizakodva a szélső…Itt van Mike is, az intéző közli, a játékos és az egyesület között elsímult minden félreértés…Ideális futballidőben a Ferencváros kezdi a játékot…A félidőben Kubala és Nagy IV. góljaival 2:0-ra vezet a Ferencváros, a Kispest szünet, Puskás kiállítása után teljesen összeroppan. Pedig úgy indult a mérkőzés, hogy a kispesti gárda teljesen egyenrangú ellenfele volt a Ferencvárosnak. A Fradinál különösen a támadósor remekelt, abban is a balszárny nyújtott egészen kiváló játékot.” (1945 – Kispest)

“Ezt megelőzően egy évig nem ítéltek bajnoki mérkőzésen 11-est az FTC javára. Pintér élt a lehetőséggel. A hazaiak néhány perc múlva egyenlítettek, majd a 10 főre olvadt Ferencváros ellen a győztes gól megszerzéséhez is közelebb álltak. Zsiborás azonban ezúttal is káprázatosan védett! Zsiborás: — Nehéz 90 perc volt, Lehotáék csak jöttek-jöttek a kapumra. Jó formában voltam, éreztem, hogy sokszor még a lehetetlen hárítására is vállalkozhatom. Azt hiszem, ezt a meccset is a „pontszerzős” meccseim közé sorolhatom…” (1987 – Dunaújváros)

“Az Üllői úti találkozóra egy helikopter hozta a mérkőzéslabdát, amelyet Magyari Béla kiképzett űrhajós indított útjára. Kiderült, hogy a 90 percnek ez volt a legfőbb látványossága…Értékelhetetlenül gyenge játék – mindenkinek, aki látta egy jó tanács: sürgősen elfeledni.” (1989 – Tatabánya)

Gólzápor a zivatarban – kupagyőztes a Ferencváros! Tizenötezer néző előtt a 2. félidőben négyet vágott a Fradi – 21. alkalommal hódította el az MK-t. A labdarúgó Magyar Kupa 2014–2015-ös kiírásának győztese a Ferencváros lett azzal, hogy az Üllői úton 15 ezer néző előtt rendezett fináléban 4–0-ra legyőzte a Videotont. A gólokat Varga Roland, Batik Bence, Roland Lamah, illetve Szolnoki Roland szerezte – a Vidi jobbhátvédje saját kapujába talált be. | „Az első félidőben voltak problémák azzal, hogy megtaláljuk a játékunkat – értékelt Thomas Doll, a Ferencváros vezetőedzője. – Sokszor elszórtuk a labdát, szerencsénk is volt, Dibusz Dénesnek bravúrokat kellett bemutatnia. Eddig a negatívumok, mert a második játékrész sokkal jobban sikerült, nagyon elégedett vagyok a srácokkal. Négy–nullára nyertünk, de ez nem feltétlenül tükrözi híven a látottakat. Másfél éve dolgozom itt, nagyon boldoggá tesz, hogy ma végre kupát tudtunk szerezni. Hosszú éjszakánk lesz, holnap reggelre az összes magyar dalt megtanulom! Nagy Ádám kezdő tizenegybe nevezésében volt kockázat, de aki látta, hogy játszott és edzett az elmúlt hetekben, az tudja, megérdemelte ezt. Gera Zoltán és Somália is ott volt mellette, meg lehetett ezt a lépést húzni. Tetszett a játéka, a végére egy kicsit elfáradt, de ez természetes. Bízom a fiatal játékosokban, képesek egy ilyen döntőn is jól teljesíteni.” (2015 – Videoton)

2015

1981

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

  • Köszönhetően a magyar viszonyoknak,olyan városok tűntek(tűnnek )el a hazai focitérképről mint Szeged és Dunaújváros!De az igazi gond,hogy alig vannak falusi csapatok!Mikor 1989-ben elköltöztem Ordacsehibe , még volt ifi és felnőtt csapata a falunak!Mára megszünt! És az ok nem az,amit ma is sokan mondanak,hogy a TSZ-ek felszámolása az ok! Az ok sokkal drámaibb:nincs elég fiú a településeken!Általában is ‘1989-ben még 210 ezer gyerek született Magyarországon,tavaly 85 ezer…
    Miről beszélünk…A mi feladatunk,hogy ezzel a kevesebb gyerekkel megszerettessük a focit és kössünk minél több gyereket a Fradihoz!
    Ez az igazi,a jövőnkbe való befektetés!
    Quód dixi…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 05.31. 21:05 PFLA-FTC (M4Sport)
Következik: 06.07. 21:05 FTC-DVTK (TV:M4Sport)
Következik: 06.10. 21:05 Paks–FTC (Tv: M4Sport)
EL-csoportkör 2019
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
HOST