A Fradi naptára, március 9.

tempo-naptar

Évfordulók:

41 éve született Andracic, Mario
48 éve született Arany László
23 éve hunyt el Kovács I. Imre
36 éve született Leonardo Vitor Santiago
28 éve született Szabó Roland

Mérkőzéseink ezen a napon:

1913. FTC – BAK: 7:0, NB1
1919. BAK – FTC: 0-3, NB1
1924. FTC – UTE: 2-1, NB1
1930. Admira – Ferencváros: 3-5, nemzetközi barátságos
1941. Törekvés – Ferencváros: 2-5, NB1
1947. Ferencváros – Újpest: 1-0, NB1
1952. Bp. Kinizsi – Bp. Postás: 2-1, NB1
1958. Haladás – Ferencváros: 1-4, NB1
1969. Bp. Honvéd – Ferencváros: 2-3, NB1
1972. Ferencváros – Zeljeznicar: 1-2, UEFA
1977. PMSC – Ferencváros: 2-2, MK
1983. 22. sz. Volán – Ferencváros: 2-5, MK
1985. Ferencváros – Eger: 1-0, NB1
1991. Ferencváros – UTE: 1-0, NB1
1993. Bátaszék – Ferencváros: 0-7, Edzőmérkőzés
1998. BVSC – Ferencváros: 0-1, NB1
2010. Paks – Ferencváros: 1-1, Ligakupa
2016. Békéscsaba – Ferencváros: 0-1, NB1

Összes díjmérkőzés: 17 mérkőzés, 14 győzelem, 2 döntetlen, 1 vereség, 45-17 gólkülönbség

Ezen a napon játszotta első díjmérkőzését a csapatunkban:

1919. Kovács Elemér
2010. Schembri, Andre

Ezen a napon játszotta utolsó díjmérkőzését a csapatunkban:

1947. Lukács Ede

1913

“A szív és lelkesedés nyerte meg a döntő jellegű mérkőzést a zöld-fehér színeknek. Ha a futballbajnokság második helyét eldöntő FTC-UTE mérkőzésből akarnánk futballsportunk mai nívójára következtetni, úgy bizony szomorú képet kapnánk. Valljuk meg őszintén, a mai FTC-UTE mérkőzés színvonala úgy játéktechnikailag, mint játéktaktikaialg igen alacsony nívón mozgott, s hogy a mai küzdelemben az FTC, mint az idei futballbajnokság második helyezettje került ki győztesen, azzal – sajnos -, inkább csak relatív jó bizonyítványt állított ki magáról, mint egy abszolút kitűnő oklevelet. Azt bizonyította be mai győzelmével az FTC, hogy bármilyen bajok is érjék, még mindig elég erős ahhoz, hogy az MTK után ő következzék.” (1924 – UTE)

“A Ferencváros azonban kellemetlen napot szerzett a bécsi futballnak, mert két gólnyi hátrány ellenére ragyogó csatárjátékkal már az első félidőben két gól előnyt szerzett és előnyét szünet után is sikerre védte meg…A Ferencváros eleinte nehezen kapott lábra úgy, hogy az első félidő első felében az Admira volt némi fölényben. Amikor azonban teljes erővel megindult a ferencvárosi gépezet, négy egymás utáni góllal már szünet előtt bebiztosította a győzelmét…A Ferencváros csapatában sérülése ellenére Takács II. játszotta ki a legjobb formát (3 gólt is lőtt), de meglepően jól állta meg a helyét a csatársorban Turai és Toldi is, míg a halfok közül Bukovi és Lyka brillírozott. A közvetlen védelem csak az első 20 percben ingadozott.” (1930 – Admira)

“Szünet utáni játékával biztosan győzött a javuló Ferencváros…A villamoson, a Hungária útra menet megállapította a Törekvés egyik híve: — Mindig akkor esik az eső, amikor mi a Ferencvárossal játszunk s a csúszós pályán végül is mindig a Fradi játszik velünk…Dimény Lajos: — Jóiramú, változatos mérkőzés volt. A II. félidőbeli játékunk alapján megérdemelten nyertünk…” (1941 – Törekvés)

“Mire elkezdődik a nagy mérkőzés, már több mint 30.000 néző övezi a játékteret. Az öltözőben a játékosok egybehangzóan a talajt dicsérik. — Ilyen pályán lehet majd gurigázni – jegyzi meg Zsengellér. Az Újpesti vezetők arra érik a játékosokat, hogy ne rettenjenek meg a zöld-fehér meztől. — Gondoljátok azt, hogy a Testvériség ellen játsztok, hiszen annak is zöld-fehér a színe – mondja Kármán intéző…A Ferencváros oldalán is nagy az izgalom. — Nem bánom, ha a félidőben az Újpest vezet, csak a végén nyerjük – jegyzik meg Nagy elnök. Lakat nagyon érdeklődik, hogy Laborcz és Nagymarosi játszik-e. Amikor megtudja, hogy nélkülük áll fel az Újpest, némileg megnyugszik…Az Újpest vonul ki először, enyhe taps fogadja, amint megjelenik a Fradi, a taps óriásivá fokozódik…A második félidő 16. percében Szabó-Sárosi-Gyetvai a labda útja, Gyetvai két lépést tesz a labdával és nehéz szögből, mint egy 10 méterről nagy lövést küld a jobbsarokba…A gól után a ferencvárosi közönség nagy biztatásba kezd. A Ferencváros nyugodtan játszik, az újpestiek sokat kapkodnak és alig sikerül a félvonatlon túljutniok.” (1947 – Újpest)

“Régi bölcselet a labdarúgás háztáján az, hogy nem mindig az nyeri a mérkőzést aki a szép focit játssza, hanem az, aki a több gólt lövi…Ez igazolódott be Szombathelyen is. Annak ellenére, hogy Fenyvesi Máté elég gyorsan lehűtötte a kedélyeket, de a vezetésünk után teljesen átadtuk a “labdát” a hazaiaknak, aki éltek is a felkínált lehetőséggel és a félidő további időszakában gólhelyzetek sokaságát dolgozták ki – melyeket ki is hagytak. Olyan nyomás nehezedett a Fradi kapujára, hogy a gólszerző is kénytelen volt “visszavonulni” és besegíteni a hátvédek munkájába. A második félidő ugyanúgy folytatódott, nyomtak a hazaiak, de ismét érvényesült a “szabályzat” és Vilezsál góljával már kettővel vezettünk. Miközben a hazai szurkolók lest reklamáltak, lenn a pályán Czigony pazar fejesgóljával visszaadta a reményt. A remény nem élt túl sokáig, hiszen Molnár saját kapuját vette célba, a végén Fenyvesi Máté újból betalált, mely után már egy pillanatig sem kérdéses, hogy ki nyeri meg a mérkőzést.” (1958 – Haladás)

KS_1958_01_0014-19580309-2

1958

“Minta akció — minta gól. Mindez a mérkőzés 23. percében. Juhász pompásan indította Szőkét, akinek félmagasan belőtt labdáját Albert előrevetődve fejelte a bal sarokba. Pillanat műve volt az egész. Még a Honvéd szurkolók is elfelejtettek bosszankodni, olyan szép volt…2:2-es félidei eredmény után az 55. percben közvetett szabadrúgásból Rákosi Albert fejére ívelt, a válogatott csatár fejjel önmagát szöktette, aztán kapura csúsztatta a labdát. Bicskei későn jött ki, csak belerúgni tudott a labdába, Juhász ott termett és a kapu közepébe bombázott, 3:2.” (1969 – Bp. Honvéd)

Géczi üti el a labdát Pusztai elől

1969, Géczi üti el a labdát Pusztai elől

“Óriási érdeklődés előzte meg a találkozót, még a pályát környező lakóházak erkélyein és a környező fákon is voltak nézők. Az NB-II listavezetője kezdett lendületesebben, ezt azonban Ebedli váratlan gólja megtörte. Ezután változott a kép, a vendégcsapat került fölénybe és úgy tűnt: győzelme nagyarányú lesz. Meglepetésre a szünet után pécsiek léptek fel támadólag és nagy iramot diktálva, a szurkolók fergeteges biztatás mellett kiegyenlítettek! A hajrában ugyan mindkét oldalon adódtak helyzetek, de látszott, hogy a csapatok elégedettek az eredménnyel.” (1977 – Pécs)

1985, Szántó gólja jelentette a győzelmet a Csank-csapat ellen

“Napok óta ismert volt, hogy óriási érdeklődést vált ki a Ferencváros tavaszi bemutatkozása. A jegypénztárakat már ki sem nyitották szombaton, de az bizonyos, hogy két szolnoki fiatalember, Gazsó Zoltán és Kiss László bizonyosan ott ülhetett a lelátón, mivel már reggel futva elindultak a főváros felé, és a tekintélyes távot megtéve kívánták figyelemmel kísérni az Üllői úti bajnokit…Az igencsak a kieső zónához tartozó UTE bő egy órán keresztül alaposan feladta a leckét a bajnokesélyesnek számító Ferencvárosnak, amely az őszi nyitó fordulóban a Megyeri úton sziporkázó formában játszva 5:0-ra nyert. A hajrá kezdetén elért Nacer-gól legalább annyira szerencsés, mint megérdemelt volt, mert azért összességében többet támadott a hazai legénység, bár alig lehet titkolni, hogy nem játszott aranyesélyeshez méltóan.” (1991 – Újpesti TE)

1991

1998

2016

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 07.24. 20:00 BL selejtező FTC–Valletta FC (TV: M4)
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
FACEBOOK:
HOST