A Fradi naptára, október 17.

tempo-naptar

Évfordulók:

87 éve született Berta Ferenc
92 éve született Dacsev Miklós
64 éve született Dániel János
44 éve született Nagy Tamás
31 éve született Vass Máté

Mérkőzéseink ezen a napon:

1909. FTC – Wiener SC 2:2, nemzetközi barátságos
1915. FTC – BTC 5-1, Hadikupa
1920. FTC – Rapid 2-2, nemzetközi barátságos
1926. Bástya – Ferencváros 3-1, NB1
1937. Szeged – Ferencváros 0-1, NB1
1943. Kolozsvári AC – Ferencváros 2-1, NB1
1948. Soroksár – Ferencváros 0-6, NB1
1954. Bp. Kinizsi – Szegedi Haladás 3-2, NB1
1962. Ferencváros – Viktoria 04 Köln 4:1, VVK
1965. Ferencváros – SZEAC 1:1, NB1
1973. XX. Ker. válogatott – Ferencváros 1:6, Edzőmérkőzés
1981. Ferencváros – ZTE 4-0, NB1
1992. BVSC – Ferencváros 0-1, NB1
1998. Ferencváros – Vác 2-2, NB1
2004. Újpest – Ferencváros 1-1, NB1
2007. Ferencváros – Martonvásár 3-2, Edzőmérkőzés
2015. Ferencváros – Haladás 3-1, NB1

Összes díjmérkőzés: 15 mérkőzés, 8 győzelem, 5 döntetlen, 2 vereség, 37-18 gólkülönbség

Ezen a napon játszotta első díjmérkőzését a csapatunkban:

1965. Szőke István

Ezen a napon játszotta utolsó díjmérkőzését a csapatunkban:

1943. Kovács II. József
1992. Vaszil Gyula

Ezen a napon játszotta első válogatott mérkőzését az FTC csapatából:

1979. Zsiborás Gábor

“Talán Bleriot felszállásán, valami aviatikai problémán gondolkozhattak a Ferencvárosiak, mikor a második félidőben a WSC.-t kiegyenlí­téshez segí­tették. Valami érthetetlen hangulat vonult végig a vasárnapi mérkőzésen. Amit megmagyarázni hiába próbálunk. Pusztán áll a tény az eredményben: a magyar bajnokcsapat eldöntetlen eredményt ért el idehaza a Wiener Sport Club ellen. Hiszen tudjuk, hogy a WSC. nem másodrangú csapat Bécsben, azonban az is kétségtelen, hogy a császárváros reprezentálóját még sem a Sport Club legénysége alkotja, a FTC. viszont elismerten Magyarország legjobb csapata. A FTC. játéka ez alkalommal nem sokat beszéltet magáról. Hiába vártunk. Nem jött a csapat lendületbe. Elevenség nélkül játszott, csak néhol-néhol ismertünk rá a bajnokcsapatra.” (1909 – Wiener FC)

“Az üllői úti sporttelepen 3000 főnyi közönség jelenlétében aratta szép győzelmét az FTC. A zöld-fehér szí­neket az egyesület legerősebb csapata képviselte. Tagja volt a legénységnek a múlt vasárnap nem szerepelt Borbás dr. és Payer, valamint Ungár Gyula kapuvédő, aki a harctérről érkezett haza néhány napos szabadságra. Az FTC csatársora a régi, szép napokra emlékeztető összejátszással és kombinálással dolgozott, kemény próbára téve a BTC valóban derekas munkát teljesí­tett védelmét. A gólok sorát Weisz nyitotta meg a 23. percben, de két perc múlva már két góllal vezetett az FTC Binder lövése után. Majd Tóth szépségdí­jas gólja következett, a negyedik találatot Schlosser lövéséből esett. Majd következett a BTC egyetlen gólja, melyre a 42. percben Berger válaszolt és megszerezte a záró gólt.” (1915 – BTC)

“A 87. percben esett a Ferencváros győztes gólja” (1937 – Szeged)

“A Ferencváros kissé tartott ettől a mérkőzéstől, mert azt gondolta, hogy Kispéter hiánya feltűnően érezhető lesz. Ez azonban nem történt meg. Csanádi pótolni tudta a válogatott középhátvédet. A nehéz, csúszós talajon a Ferencváros rögtön kezébe vette az irányí­tást. Nagyszerűen gördültek a támadások és kitűnően működött a Hernádi-Lakat-Kocsis-Mészáros négyszög. A Soroksár csak szórványosan tudott veszélyes lenni, Juhász azonban nem tudta kihasználni Rudas bizonytalanságát. A második félidőben is teljes erőbedobással játszott a Ferencváros, a nagy nyomást nem bí­rták a soroksári védők. A Ferencváros formája határozottan felfelé í­vel és ha Deáknak jobb napja van, még nagyobb is lehetett volna a gólarány.” (1948 – Soroksár)

“A csatársor a II. félidőben játszott jól. Borsos, Orosz és Fenyvesi tűnt ki ekkor jó labdakezelésével és ötletes elgondolásaival. Vilezsál a gól megszerzésével és szorgalmas mezőnymunkájával tűnt ki. Fenyvesi sokszor futott el jól hátvédje mellett, cselei és beadásai azonban már kevésbé sikerültek.” (1954 – Szegedi Haladás)

Albert: Kb. tucatnyi tartalék-meccsen lőtt 10 gól után nemsokára jöhetett az NB I

“Az egygólos előnnyel kiálló Viktoria biztonsági taktikával igyekezett kiharcolni a továbbjutást. A játék túlnyomó részében 7-8 emberrel védekezett a Köln, és játékosai nagy akarással igyekeztek rombolni a Ferencváros támadásait. A zöld-fehér csapat vállalkozó kedvét azonban nem gyengí­tette a Viktoria Köln tömör védőfala. A ferencvárosiak határtalan lelkesedéssel indultak rohamra Koch kapuja ellen. A csatárok sokat változtatták a helyüket, s időnként a védők is felfutottak. Egy ilyen előretörésből született meg a zöld-fehér csapat első gólja Novák révén. Szünet után még változatosabb lett a játék. A Ferencváros második gólja után a Viktoria felhagyott a védekező taktikával, s ekkor még több szép támadásnak, erős távoli lövésnek, látványos góloknak tapsolhatott a közönség. A visszavágó mérkőzés végeredményben jó játékot, élvezetes mérkőzőst hozott. A Ferencváros továbbjutását jelentő győzelme teljesen megérdemelt.” (1962 – Viktoria Köln)

“Ilyen gyenge szí­nvonalú és mérsékelt iramú mérkőzést régen játszott már a zöld-fehér együttes. Egy idényre való rossz átadás, sok-sok értelmetlen dancs, hibás helyezkedés és helyzetkihasználás tanúi voltak a Népstadionban helyet foglaló nézők… A pontosztozkodás nagy meglepetés, de teljesen reális.” (1965 – SZEAC)

“Húsz percig meglehetősen eseményszegény, mérsékelt szí­nvonalú és iramú játék folyt. Túlnyomórészben a hazai együttes támadott, de lassú, könnyen kiismerhető akciói nem sok veszélyt jelentettek a zalai kapura. A vendégek ebben az időszakban igyekeztek már a középpályán lefékezni ellenfelük lendületét, négy középpályásuk több akciót meg is szűrt ebben az időszakban. A vezető gólt követően élénkült meg a zöld-fehérek támadójátéka, amely a szünet után már lendületes volt s nem nélkülözte az átütőerőt sem. A második félidő döntő részét a ZTE kapuja előtt játszották le, a most már sokat mozgó zöld-fehérek egymás után teremtették a gólhelyzeteket, s ha ezeknek egy részét ki is használják, több góllal terhelték volna meg az ellenfél hálóját. Az FTC biztosan győzött a nem túl sok meggyőződéssel harcoló ZTE ellen.” (1981 – ZTE)

“Bár a BVSC volt a pályaválasztó, a találkozó szí­nhelyéül a vasutasok mégis a Népstadiont választották. Közepes iramban enyhe FTC-fölénnyel kezdődött a mérkőzés, de a BVSC előtt adódott az első helyzet. A második félidőre jelentősen feljavult a Ferencváros, ám az első helyzetet újra csak a vasutasok hagyták ki. Az 58. percben láthatták a nézők az első szervezett FTC-támadást, ekkor Cigan kapásból lőhetett volna, de mivel nem tette, Vezér reflex-mozdulattal menteni tudott. A 62. percben Gracsov a félpályától egyedül vezethette kapura a labdát. Kicselezte Baloghot, ám lövését Kuznyecov becsúszva a gólvonalról szögletre mentette. A 65. percben Keller középre í­velt, Wukovics három lépésről Vezérbe lőtt. Aztán Bognár 25 méteres szabadrúgása szállt kevéssel mellé. A 70. percben egy beadásra Vezér rosszul jött ki, de végül bravúrosan menteni tudott. A 74. percben megszületett a Ferencváros gólja. Keller a bal oldalról szinte az alapvonalról végzett el szabadrúgást, a beí­velésre Páling érkezett, s a tömörülő védők felett a hálóba bólintott (0:1). Ekkor már egyértelműen a zöld-fehérek játszottak fölényben, a BVSC fáradni látszott. Az FTC gyors egymásutánban négy nagy helyzetet is kihagyott.” (1992 – BVSC)

2015

1968

1979

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
BL-selejtező: 07.06. 16:00, M4 Sport
BL-selejtező: 07.13. 20:00, M4 Sport
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső