A Fradi naptára, szeptember 7.

tempo-naptar

Évfordulók:

81 éve született Borbás II. Zoltán
19 éve született Katona Bálint
67 éve született Kollár József
45 éve született Vincze Gábor
28 éve hunyt el Zsiborás Gábor

Mérkőzéseink ezen a napon:

1913. FTC – BAK 3:2, NB1
1919. Vasas – FTC 0-1, NB1
1924. FTC – Kispesti AC 2-0, NB1
1930. Bocskay – Ferencváros 3-2, NB1
1947. Ferencváros – SZAC 5-1, NB1
1952. Bp. Kinizsi – Bp. Honvéd 1-9, NB1
1958. Ferencváros – Csepel 1:1, NB1
1963. Ferencváros – Csepel 4:0, NB1
1968. Ferencváros – Bp. Honvéd 1:0, NB1
1971. Crvena Zvezda – Ferencváros 4-2, nemzetközi barátságos
1977. Vasas – Ferencváros 4-1, NB1
1982. Zarnovica – Ferencváros 3-2, nemzetközi barátságos
1985. Ferencváros – Csepel 1-0, NB1
1991. BVSC – Ferencváros 0-0, NB1
1996. Csepel – Ferencváros 1-1, NB1
2002. Matáv-Sopron – Ferencváros 1-1, Emlékmérkőzés
2005. Dunaújváros – Ferencváros 1-2, Edzőmérkőzés
2008. Ferencváros – Jászberény 1-0, NB2
2011. Ferencváros – Pécs 1-4, Ligakupa
2018. Ferencváros – Vasas 1-0, Edzőmérkőzés
2019. Ferencváros – Budaörs 7-2, Edzőmérkőzés

Összes díjmérkőzés: 18 mérkőzés, 8 győzelem, 4 döntetlen, 6 vereség, 30-33 gólkülönbség

Ezen a napon játszotta első díjmérkőzését a csapatunkban:

1952. Pataki István
1982. Mészáros Zoltán
2002. Bognár Zsolt
2011. Nagy Adrián
2011. Nyárasdi Zsombor

Ezen a napon játszotta utolsó díjmérkőzését a csapatunkban:

1991. Koch Róbert dr.
2002. Zombori Zalán
2011. Alison, Pierre Moreira E Silva
2011. Félix, Felipe
2011. Tóth Axel

Ezen a napon játszotta egyetlen díjmérkőzését a csapatunkban:

2011. Oláh Máté

Ezen a napon ült először az FTC kispadján díjmérkőzésen:

1996. Mucha József

Ezen a napon ült utoljára az FTC kispadján díjmérkőzésen:

2011. Nagy Tamás

Ezen a napon játszotta első válogatott mérkőzését az FTC csapatából:

2015. Nagy Ádám
2020. Uzuni, Myrto

Ezen a napon játszotta utolsó válogatott mérkőzését az FTC csapatából:

2005. Takács Ákos

1913

“A csaknem egyenrangú játékerőt képviselő ellenfelek küzdelméből a szerencsésebb csapat került ki győztesként. Nem az FTC győzelmének realitását kí­vánjuk ezzel vitatni, mert hisz a zöld-fehérek javára a mérkőzés folyamán feltétlenül megnyilvánult egy nüansz különbség, hanem csupán azt a tényt szögezzük le, hogy kisebb balszerencsével a Vasasok csapata nem hagyta volna el legyőzöttként a helyét. Két jó védelemmel rendelkező csapat küzdelmét láttuk, amelyeknek fedezetsorai hátrahúzódva sűrűn magára hagyták saját csatársorukat. Az FTC védelmének az Achilles sarka Kiss, de ma ő is beleilleszkedett társai munkájába. A fedezetsorban Szabó agilis játékával tűnt ki, gyengébbnek bizonyult azonban a Blum helyén játszó Izsák. A csapat és a csatársor legjobb embere Nemes volt, aki lendületes támadásokat vezetett.” (1919 – Vasas)

“A nagy formában levő zöld-fehér csapat igazolta külföldi szép eredményeit és minden megerőltetés nélkül helyenként iskolajátékot játszva, a második félidőben 10 emberrel, biztosan verte a KAC lelkes és meglepő szépen játszó csapatát. Kár, hogy a mérkőzés a játék vége felé kissé eldurvult és egy meglehetősen disszonáns akorddal fejeződött be. A mérkőzés máskülönben határozottan ní­vós volt és az előttük játszó csapatok után üdí­tően hatott. Alig indult a játék, a zöld-fehérek hí­vei boldog mosollyal nyugtatták meg egymást: – Nincs baj! Jó a csapat!…Különösen az FTC csatársor volt elemében. Pataki régi napjaira emlékeztető formában játszott. Intelligensen irányí­tott és az egyéni akcióktól sem irtózott. Feltétlenül a válogatottban a helye. Ugyszintén Kohutnak is, aki nagyszerű játékossá fejlődött. Mindegy neki, akár szélsőt, akár összekötőt játszik, mindenütt első rangú. Ezúttal egy új oldalról mutatkozott be, az FTC szabadrúgásait mind ő rúgta. Olyan nagyszerűen irányí­tva és oly vehemens erővel, hogy ember legyen, aki védi.” (1924 – Kispesti AC)

“Ez a mérkőzés inkább a Ferencváros hibáit, mint erényeit mutatta meg. Széteső a Ferencváros csapata, sok a tervszerűtlenség. Nincs aki kiszolgálja Deákot és – í­gy tovább. A SZAC lelkesen, odaadóan küzdött, de nincs megfelelő középcsatára. Ha történetesen Deák még mindig a SZAC-ban játszana, egészen más lehetett volna az eredmény. Jobb, iskolázottabb játékával és nagyon fölényével végül is megérdemelten nyert a Ferencváros.” (1947 – SZAC)

“Az első félideji játék alapján kevesen gondoltak arra, hogy ilyen fölényesen nyeri a mérkőzést a Ferencváros. Ebben a játékrészben ugyanis nemcsak a vendégek, hanem a hazaiak támadósora sem remekelt, kevés elgondolást, veszélyes akciót sem láttunk. És a lövésekkel is adósak maradtak. A második 45 percben nagyot változott a játék képe. A hazaiakra úgyszólván rá sem lehetett ismerni: egymás után vezették gyors, korszerű, ötletes és veszélyes támadásaikat. A csatárok sokat változtatták a helyüket, lendületesen és igen gólveszélyesek voltak. Nagy fölényben játszott a II. félidőben a Ferencváros, a csepeliek szórványos támadásait pedig könnyedén mutatott korszerű játékával ilyen arányban is megérdemelten nyert a Ferencváros.” (1963 – Csepel)

npl-1963-II-0006-19630907-csepel-rakosi-2

1963

“A percek múlásával fogyott a türelem, nőtt a csalódás, de gólra bizony 89 percen át hiába vártak a nézők. A Ferencváros döntő fölénye ellenére is mindössze egyszer, az utolsó percben tudta bevenni a Honvéd kapuját. Az önfeláldozó védekező taktikával játszó Honvéd az I. félidőben csapkodás, teljes védekezés után a II. félidőben kissé kiegyenlí­tetebbé tette játékot. Néhány veszélyes ellentámadást is vezettek és még gólszerzésre is nyí­lt lehetőségük. Kocsis szabadrúgása után Szendrei egy kis hidegvérrel gólt is lőhetett volna. A Ferencváros számára ez a mérkőzés intő jeladás a szerdai VVK-döntő előtt. A Leeds csapatától ugyanis ugyanilyen felfogású játékot várhatunk, csak valamivel még biztosabb védekezéssel, szinte áttörhetetlen betonfallal és több ellentámadással. A zöld-fehérek csatársorának játéka nemcsak körülményes volt, hanem olykor az akciók lassí­tott felvételnek hatottak. Mindent adogatással, technikai húzásokkal akartak megoldani, nem volt árütőerő a csatársorban. A mérkőzés döntő fölénye alapján a Ferencváros megérdemelten győzött, de a nézők joggal vártak sokkal jobb játékot a táblázat élcsoportjában álló két csapatunktól.” (1968 – Bp. Honvéd) | Tempó, Fradi!: Az utolsó percekben szerzett gólja után tí­zezrek éltették Varga Zolit. Akkor még talán senki sem gondolt arra, hogy a “mágikus nyolcas” utolsó gólját látják zöld-fehérben. 8 nap múlva még Székesfehérváron pályára lép, majd az olimpiai csapattal Mexikó felé veszi az irányt…

npl-1968-II-0007-19680907-honved-varga

1968

“Nem csoda, hogy a befejezést jelző sí­pszó után a Csepel játékosai rendkí­vül szomorúan poroszkáltak az öltözőbe. Ez volt az a mérkőzés, amelyen – minden az élmezőnyben, illetve a tabella utolsó helyén álló csapat összecsapására érvényes partitúra történt – nagyszerű helytállással szinte elkönyvelték maguknak az Üllői úti bravúrpontot. A Ferencváros ugyanis egyszerűen nem találta meg a rendkí­vül szervezett, taktikus és higgadt védekezés ellenszerét. A hazaiak már az első játékrészben is tartósan ellenfelük térfelén tartózkodtak, de mezőnyfölényük többnyire csak távoli lövések formájában jelentett veszélyt. Helyzetet ekkor csupán egyet tudtak kialakí­tani. A zöld-fehérek rohamaiból hiányzott az árütőerő, a mindent elsöprő lendület. A ferencvárosiak ezúttal nem tudták megismételni korábbi kitűnő játékukat, és bármennyire is furcsa lehet egy végigtámadott mérkőzés után, de ha igazán őszinték akarnak lenni magukhoz, akkor bizony elismerik: a második pontot ezen a mérkőzésen találták.” (1985 – Csepel)

“Csak azok számára meglepetés a BVSC-Mávtranssped pontszerzése, akik nem látták a szeles délutáni 90 percet. Az NB I. újonca olykor stí­lusos, iskolázott játékot mutatott, szilárd védelme van, a középpályások is értik a dolgukat és ha az elöl lévők megtanulják kihasználni a helyzeteket, nem lesz baj a debütánssal a folytatásban sem…Nem bántak éppen kesztyűs kézzel a ferencvárosi szurkolók Pintér Attilával. Ismeretes, a válogatott középhátvéd a bajnoki rajt előtt szerződött át a vasutas klubhoz, és az egykori kenyéradói ellen húzott cipőt ezen a délutánon. A két együttes egyébiránt 31 év elteltével játszott újra élvonalbeli mérkőzést. Ami a zöld-fehér szurkolók viselkedésére jellemző: “Áruló, áruló” felkiáltással kí­sérték Pintér minden labdaérintését. Bár a hatalmas termetű védőjátékos ingerlékeny természet, de példásan tűrte a nem éppen sportszerű megjegyzések áradatát.” (1991 – BVSC)

“A ferencvárosi szurkolótábornak elege lett (…) az új futballistákból” (2008 – Jászberény)

2002

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
EL-playoff: 08.18. 18:30, M4 Sport
EL-playoff: 08.25. 21:00, M4 Sport
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső