A Fradi naptára, április 12.

tempo-naptar

Évfordulók:

112 éve született Barna Sándor

Mérkőzéseink ezen a napon:

1908. FTC – AC Sparta 4:0, nemzetközi barátságos
1909. FTC – MTK 2:1, Húsvéti serleg
1914. FTC – London Caledonians 1:1, nemzetközi barátságos
1925. FTC – MTK 2-1, NB1
1936. Beerschot – Ferencváros 1-7, Húsvéti serleg
1942. Szegedi VSE – Ferencváros 2-1, NB1
1953. Bp. Kinizsi – Bp. Dózsa 3-5, NB1
1959. Ferencváros – Győri Vasas ETO 0:1, NB1
1961. Ácsi Kinizsi – Ferencváros ?:?, Edzőmérkőzés
1962. Pápai Kinizsi – Ferencváros 1:16, Edzőmérkőzés
1964. DVTK – Ferencváros 0:2, NB1
1967. Kőbányai Sörgyár – Ferencváros 0:2, Edzőmérkőzés
1972. Videoton – Ferencváros 2:3, MK
1973. Kőbányai Lombik – Ferencváros 2:9, Edzőmérkőzés
1975. Ferencváros – Haladás 1:0, NB1
1978. Ferencváros – UEFA ifjúsági válogatott keret 4-0, Edzőmérkőzés
1980. Dunaújváros – Ferencváros 3-0, Edzőmérkőzés
1986. Vasas – Ferencváros 0-2, NB1
1997. Haladás – Ferencváros 1-0, NB1
2006. Ferencváros – Bp. Honvéd 3-1, NB1
2014. Ferencváros – PFLA 1-0, NB1
2015. Ferencváros – Újpest 2-0, NB1
2017. Paks – Ferencváros 3-1, NB1

Összes díjmérkőzés: 17 mérkőzés, 11 győzelem, 1 döntetlen, 5 vereség, 35-19 gólkülönbség

Ezen a napon játszotta első díjmérkőzését a csapatunkban:

1953. Vigh Zoltán

Ezen a napon játszotta utolsó díjmérkőzését a csapatunkban:

1908. Schaschek Ödön
1997. Korol, Oleg
2014. Hidvégi Sándor

Ezen a napon játszotta első válogatott mérkőzését az FTC csapatából:

1931. Lázár Gyula

“A kellemes tavaszi idő mintegy 4—5 ezer embert csalt ki a Millenáris pályára, nyilvánvalóan, hogy az előző nap góltalanságáért némi kárpótlásban legyen része. A bajnokcsapat meg is felelt a beléje helyezett bizalomnak, s fölényes biztonsággal verte ellenfelét. A játék egyes fázisaiban igen szép, viszont helylyel-közzel unalmas is volt. Érdekes volt a közönség góléhsége, mert dacára, hegy a magyarok négy, sőt egy ötödik meg nem adott gólt lőttek, még mindig nem volt kielégí­tve. Pedig 4:0 arányban legyőzni egy jó klasszisu idegen, s hozzá cseh csapatot, igazán respektábilis eredmény, különösen akkor, midőn a MTK. az előző napon csak eldöntetlenül tudott végezni ugyan ezzel a csapattal.” (1908 – AC Sparta)

“Jól terveztek a rendező egyletek, mikor megsejtve, hogy a FTC.—MTK. mérkőzés sorsa fogja eldönteni a húsvéti kupa sorsát: ezt a mérkőzést tették a körmérkőzés utolsó mérkőzésévé, amely azáltal egyszersmind döntő mérkőzés is lett. A mérkőzés fontosságának és érdekességének arányában husvét hétfőjén óriási embertömeg kereste fel a millenáris pályát, hogy újra tanúságot tegyen a footballsport nagy térhódí­tásáról…A FTC. teljes, MTK. szintén ugyancsak megvan erősí­tve. A közönség legnagyobb része a MTK. győzelmét várja, mint aki több friss játékossal szerepel. A FTC. hí­vei is biztatják magukat, Hogy bár fáradt a legénység, de majd csak belé feküsznek a mérkőzésbe. A játék megindult. A MTK. könnyű csatárai fürgén mozognak s gyors akciókkal rövidesen igen sok zavart idéznek elő a FTC. háló előtt, amelynek védelme feltűnő nehézkesen mozog, és a taktikai és egyéb hibákat egyre másra követi el. Úgy látszik, hogy a MTK. számí­tása sikerülni fog…A fair mederben megindult mérkőzés pár pillanat alatt eldurvul. A régi gárda neves tagjai megmutatják,, hogy még mi is tudunk „vadulni.” A két centerhalf válik ki a csapatból, hogy egymással szembeszállva, kiki megvédje a maga csapatja becsületét. — Brody contra Károly: De nem csak ők, hanem a többiek is hasonló módon törekednek, hogy a mérkőzés végkimenetelének lehetőségét bebiztosí­tsák azáltal, hogy legalább kiki a „maga emberét” tegye tönkre. Döntő mérkőzésnek megfelelőlen nagyban folynak a portyázások a sipcsontok és egyebek között, midőn a biró siet érvényt szerezni a szabályoknak azáltal, hogy Korodyt kiállitja (17 p.). Kisebb tárgyalást igényel a FTC. kitűnő centerének kiállittatása, a biró azonban a szabályok alapján marad s nem egyezik bele a sok kérlelgetés dacára sem, Korody újra való beállí­tásába…. A mérkőzés nivótlan, durva „küzdelem” volt, ahol két minden tekintetben rutinirozott csapat vette fel egymással a harcot. A FTC. mutatkozott erősebbnek, bár a mérkőzés legnagyobb részén 10 emberrel játszott, mégis aránylag biztosan győzött.” (1909 – MTK)

csapatkep_1908-1909_husveti_kupa_gyozelem

1909

“A húsvéti futballderbiken az FTC lelkesedés revánsot vett az MTK technikán…Gyönyörű, verőfényes tavaszi idő kedvezett húsvét első napján a meglepetésre áhí­tozó közönségnek. Az FTC vezérei végre nemcsak a régi nagytribünre, de az új emeletes tribünre is kiakaszthatták a táblát: Megtelt! Elfogyott minden számozott jegy, a hivatalos megállapí­tás szerint 30.000 nézője volt a futballderbinek. A dunaparti korzó árnyékba borult vasárnap délután. A tavaszi modellek, az új piros és narancssárga kalapok az Üllői-úti korzón adtak ezúttal egymásnak találkozót. Az új divat kockái, a testszí­n harisnyák többé és kevésbe könnyed í­velései villogtak és cikáztak a bámuló szemek alatt a szünetekben, hogy hirtelen egy pillanat alatt minden tavaszi divat és pompa jelentősét veszí­tse, mert – pályára léptek a gladiátorok…Az MTK-nál klasszissal jobb az FTC-halfsor, mely végig kézben tartotta a mérkőzést. Az MTK hanyatlása és az FTC feljavulása eredményezte , hogy a játék két egyenrangú csapat erős, érdekes, férfias, bár nem nagyon magasnivójú küzdelmét mutatta s a győzelmet az FTC csak nagyobb lelkesedésének s szí­vósságának köszönhette.” (1925 – MTK)

“A Ferencváros pompás játékát 8000 néző élvezte. A mérkőzés havas, esős időben folyt le. A közönség ünnepelte a Ferencváros csapatát.” (1936 – Beerschot)

1936

“A nagy érdeklődéssel várt diósgyőri mérkőzés csak a II. félidőben elégí­tette ki a nézőket. Az I. félidőben közepes volt az iram, és feltűnően sok hibával játszottak mindkét csapat játékosai. A diósgyőriek Albert őrzését Nyirire bí­zták, aki ezt a feladatát az I. félidőben igen jól látta el.A játéknak ebben az időszakában a diósgyőriek kezdeményeztek többet, helyzeteiket azonban nem tudták kihasználni. A II. félidőben a Ferencváros balszárnya révén sok veszélyes támadást vezetett, a gyorsan lőtt két gól után azonban már lefékezett, láthatóan az eredmény tartására törekedett. A Ferencváros tervszerűbb, körültekintőbb játékával megérdemelten nyert.” (1964 – Diósgyőr)

1972

“A Ferencváros ezen a találkozón meg sem tudta közelí­teni azt a játékát, amellyel két vállra fektette a Crvena Zvezdát. Úgy tűnt, hogy többen is fáradtak, kevés volt a lendület az együttesben, s hiányzott a frissesség. Tehát éppen azokkal a tulajdonságokkal volt van, amelyek a tavaszi idényben sorra hozták a győzelmeket a zöld-fehérek számára. Mindinkább kiütköztek a felfogásbeli hibák, középen erőltették az akciókat a csatárok, s ez megkönnyí­tette a Haladás-védők dolgát. A vendégek elsősorban arra törekedtek, hogy kevés gólt kapjanak, támadójátékuk nagyon gyenge volt.” | Tempó, Fradi!: Mindezekről a csapat mesterének, Dalnoki Jenőnek egész más volt a véleménye: — Minden dicséretet megérdemelnek a fiúk, hogy a nehéz hétközi kupamérkőzés után is tudtak újí­tani. (1975 – Haladás)

“Veri a Fradi a Vasast!…Nyilasi Tibi nyűgös. Minden oka megvan rá. Még három hete sincs, hogy a sportkórházban két csinos csavarral tették gerincesebbé, ám azóta szinte percnyi nyugta sincs, vannak, akikazt hiszik, éjjel-nappal köteles rendelkezésükre állni. A szurkolói szeretetnek nincs határa, jelenjék meg bárhol, azonnal hatalmas embergyűrű fogja körbe; egy érintés, egy aláí­rás, egy kérdés…A Népstadion tavaszi zárómérkőzésén a Ferencváros értékes győzelmet aratott a Vasas ellen. A végig zuhogó esőben zajló találkozó szinte mindvégig változatos és érdekes volt. Az első félidőben a Vasasnak két helyzete is akadt, aztán egy gyors bal oldali kontraakció végén a Ferencváros szerzett vezetést. A fordulás után mindinkább belelendültek a zöld-fehérek és gyakran jelentettek veszélyt a Vasas kapujára. A Ferencváros pontosabb összjátékával, jobb helyzetkihasználásával és főként szünet után nyújtott teljesí­tményével megérdemelten nyerte az idei zárórangadót.” (1986 – Vasas)

“A Ferencváros 3-1-es győzelmet aratott a Bp. Honvéd felett a 17. fordulóból elmaradt bajnoki mérkőzésén. Szabó Zsolt játékvezetőnek többször is meg kellett szakí­tania a találkozót a szurkolók sportszerűtlen viselkedése miatt…Balog Zoltán: — Valóban nem ment rosszul a játék, de azért nem ez volt pályafutásom legjobb mérkőzése. Főleg az első félidőben játszott jól a csapat, nem ismertünk elveszett labdát, jó támadtuk le az ellenfelet, helyzeteink voltak és gólokat is lőttünk.” (2006 – Bp. Honvéd)

2014

2015

1931

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

VIII. Novák Dezső utánpótlás emléktorna 2024.01.20.
OLDALAK
12.03.17:45 FTC-Mezőkövesd és 12.06.19:30 Mezőkövesd-FTC TV:M4Sport
12.10.18:00 M4 Sport
EKL: 12.14.18:45 FTC-Fiorentina TV: M4Sport
Categories
12.17.16:00 M4 Sport
FOTELSZURKOLÓ