A Fradi naptára, április 14.

tempo-naptar

Évfordulók:

62 éve hunyt el Barátky Gyula
46 éve született Botis, Sorin
85 éve született Nagy István
62 éve hunyt el Rumbold Attila
27 éve hunyt el Thomann Antal
55 éve született Touati, Meziane dr.

Mérkőzéseink ezen a napon:

1901. FTC – BAK 7:1, Edzőmérkőzés
1906. FTC – London New Pilgrims 3:3, nemzetközi barátságos
1907. MAC – FTC 8:0, Ezüstlabda
1927. Újpest – Ferencváros 3-4, Húsvéti serleg
1929. Ferencváros – Wacker 3-1, nemzetközi barátságos
1938. Verein für Rasenspiele M. – Ferencváros 0-4, nemzetközi barátságos
1940. Hungária – Ferencváros 0-2, NB1
1946. Törekvés – Ferencváros 2:3, Edzőmérkőzés
1957. Tatabánya – Ferencváros 0:0, NB1
1965. Vasas – Ferencváros 1:2, NB1
1968. Ferencváros – Videoton 1:0, NB1
1973. Rába ETO – Ferencváros 1:0, NB1
1979. Ferencváros – Bp. Honvéd 4-1, MK
1982. Vasas – Ferencváros 2-4, NB1
1984. Ferencváros – Bp. Honvéd 0-1, NB1
1990. Újpesti Dózsa – Ferencváros 0-0, NB1
1996. Ferencváros – Haladás 0-0, NB1
2004. Bp. Vasas – Ferencváros 1-2, MK
2007. Ferencváros – Kecskeméti TE 1-3, NB2
2009. Ferencváros – REAC 0-1, Edzőmérkőzés
2012. Ferencváros – Győri ETO 2-2, NB1
2018. DVSC – Ferencváros 1-1, NB1

Összes díjmérkőzés: 19 mérkőzés, 9 győzelem, 6 döntetlen, 4 vereség, 33-28 gólkülönbség

Ezen a napon játszotta első díjmérkőzését a csapatunkban:

1929. Kovács II. Károly
1929. Lengyel Sándor
1957. Takács Lajos
1968. Horváth Árpád

Ezen a napon játszotta utolsó díjmérkőzését a csapatunkban:

1907. Csizmadia István
1929. Steczovits László

Ezen a napon ült utoljára az FTC kispadján díjmérkőzésen:

2007. Gellei Imre

Ezen a napon játszotta első válogatott mérkőzését az FTC csapatából:

1929. Toldi Géza
1935. Polgár Gyula

Ezen a napon játszotta utolsó válogatott mérkőzését az FTC csapatából:

1946. Csikós Gyula
1946. Sipos Vilmos

“A Budapesten évenkint husvétkor rendezett angol football mérkőzéseket a magyar football sport fejlődésének fokmérőjeként tekinthetjük. Football sportunk megalakulása után néhány esztendővel a létező legjobb angol football csapatokat láttuk Magyarországon játszani…A mérkőzés iránt országszerte megnyilvánuló érdeklődést mi sem bizonyitja jobban, mint az a tény, hogy számos vidéki egylet jön föl megnézni…Angol csapat budapesti szereplése akkora csalódást, mint a most itt járt londoni csapaté, még nem keltett. Közös vonása volt mindegyiknek az, hogy megbecsülték ellenfelüket, a birót, a közönséget és önmagukat, úgy, hogy közönségünk tudatába ment már át, hogy az angol játékos mintaképe a lovagias és sportszerű labdarugónak. Ennek a londoni alkalmi — „vándor“ — csapatnak viselkedése alkalmas volt arra, hogy ezt a hitet megdöntse.” (1906 – London New Pilgrims)

“Jól startolt a Húsvéti Serleg! Bevezetőnek olyan meccsel szolgált, amely érdekes, izgalmas, sokszor szép is volt. Gólok estek bőven, elmaradtak azonban mindenki örömére a legutóbbi Ferencváros-Újpest találkozás kellemetlen mellékzöngéi. Mind a két csapat szép és eredményes játékra törekedett, ha pedig a kedélyek izgultak, ott volt a mezőnyben Zsarnóczay bí­ró, ami hideg tusként hatott a feultolni akarókra. Így aztán sokkal élvezetesebb játék alakulhatott ki, mint a bajnoki meccsen. A mérkőzés lefolyása nem volt egyöntetű. Szünet előtt a Ferencváros volt a többet támadó fél, a II. félidőben azonban az Újpest ollyan negyedórás offenzí­vát vágott ki, hogy már az eldöntetlen eredmény sem látszott utópiának. Később azonban még jobban kiütköztek az újpesti halfok gyengéi, amik voltaképpen már az első félidőben eldöntötték a mérkőzést.” (1927 – Újpest)

“A tartalékos bajnokcsapat szép játékkal győzte le bécsi ellenfelét. Gólok története: a félidő utolsó percében Szedlacsik Rázsót szökteti, aki a vonalról centerez, szép í­ven száll a labda és Stecovics a bal sarokba fejeli. 1:1…A második félidő 13. percében Rázsó hátra iveli a labdát, Kovács tovább fejeli Szedlacsik elé, aki stoppal megy el Hauswirth mellett és a 6-osról az ellenkező sarokba vágja a gólt. 2:1…A 31. percben Koszta beadását Kovács előre vetődve fejeli az ellenkező sarokba, hogy a kapus tehetetlen a harmadik góllal szemben. 3:1.” (1929. Wacker)

“Pompásan küzdött a mannheimi csapat, de a zöld-fehérek í­gy is könnyen nyertek” (1938 – VfR Mannheim)

“Ragyogó napsütés, ideális futballidőre virradt a derby. A két nagy csapat találkozójára felvonult az egész város sporttársadalma, harmincezer néző a Ferencváros – Hungária mérkőzésen. Szí­nes, tavaszi kosztümök, elegáns nők és vidám hangulatú férfiak tí­zezrei övezték az MTK-pálya zöld gyepét. A tribünökön ott izgult a társadalmi élet, a szí­nészvilág, a politika és a sportversenyzők elitje. A derby meg is érdemelte az érdeklődést…A zöld-fehérek és a kék-fehérek pompás tizenegye remek küzdelmet ví­vott egymással a bajnoki pontokért. Kemény, gyors, változatos, férfias, de mindvégig durvaságmentes küzdelem folyt a pályán. A ferencvárosi csapat pompás lendülete meglepte a kék-fehéreket, akik néha bizony kapkodtak a ferencvárosi rohamok alatt. A Sárosi Béla által dirigált fedezetsor és a csatársor pompás együttműködése szebbnél-szebb támadásokat eredményezett…A közönség elégedetten távozik. A nagy nézőtábor is azt bizonyí­tja, hogy a magyar futballsportnak a Ferencváros és a Hungária közönsége az alapja.” (1940 – Hungária)

“A nagy érdeklődéssel várt találkozó nem hozott magas szí­nvonalú játékot. A felkavart összeállí­tásban játszó FTC szinte teljesen átengedte a mezőnyt ellenfelének, és időnként 8 emberrel védekezett. A Vasas élt a jó lehetőséggel és az egész mérkőzést úgyszolván végigtámadta. Az I. félidőben támadásai jól átgondoltak, időnként látványosak is voltak, a befejezésben azonban sorozatosan bizonytalankodtak a piros-kék csatárok, vagy a a kitűnően védő Géczi mentett biztos érzékkel. Az FTC betömörült a kapuja elé, és csak előre vágott labdákkal próbált támadásokat kezdeményezni. A szünet után elért gyors ferencvárosi gól némiképp megváltoztatta a játék alakulását, a Vasas egyre idegesebben küzdött. Végeredményben a küzdelmes mérkőzésen a sokkal többet támadó Vasas legalább a döntetlent megérdemelte volna.” (1965 – Vasas)

“A közönség némán távozott…Elhangzott a hármas füttyszó, vége a mérkőzésnek: 1:0-ra győzött a Fradi. A 14000 néző feláll, s csendben elindul a kijárata felé. Nincs mosoly, nincs a megszokott, vidám évelődés – egek! – mincsoda hangulat ez egy győztes összecsapás után?! Valaki dörmögve mondja: – Hát…a két pont azért mégiscsak megvan. Néhány körülötte bólintanak, megint mások legyintenek, vagy megvonják a vállukat. Aki jó focit jött nézni, annak ez gyenge vigasz. S a néző érzése az volt: szerencséje az FTC-nek, hogy a vidéki együttes nem taksálta többre önmagát..Lakat mesternek is legsújtó a véleménye a látottakról: — Amióta edző vagyok a Ferencvárosnál, ilyen gyengén még nem játszott a csapat.” (1968 – Videoton)

“Tichy Lajos a mérkőzés előtt elmondta, hogy nagy gólkülönbségű vereségre számí­t. Hét-nyolc tartalékkal felálló csapatától mindössze tisztes helytállás vár. A mérkőzés őt igazolta…Parázs ferencvárosi rohamok vezették be a találkozót, állandóan a Honvéd térfelén pattogott a labda. A Kispestiek rövid átadásokkal igyekeztek fékezni a Fradi lendületét, de többnyire már a pálya középső harmadában elvesztették a labdát, ellenakciókkal szinte nem is kí­sérleteztek.” (1979 – Bp. Honvéd)

Pogány, Judik és Takács

“Mindkét csapatnak bőven volt adóssága szurkolótáborával szemben, í­gy az esőben, hidegben is kitartók joggal remélhették, hogy kedvenceik mindent elkövetnek a kisiklások feledtetése érdekében. A két öltözőben még elszántak voltak a játékosok, de az akarás, az összpontosí­tani tudás a pályára már nem kí­sérte el őket…A Ferencváros néhány gólja szerencsés körülmények közepette született, ez persze semmit sem von le nagy különbségű győzelmének értékéből és ilyen különbséggel is rászolgáltak a győzelemre.” (1982 – Vasas)

2004

“Súlyos térdsérülése óta először játszott kilencven percet Lipcsei Péter…” (2009 – REAC)

1929

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

04.24.20:00 TV:M4Sport MK elődöntő
OLDALAK
04.28.17:45 TV:M4Sport
05.05.18:30 TV:M4Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ