A Fradi naptára, április 15.

tempo-naptar

Évfordulók:

111 éve született Csikós Gyula
36 éve született Diaz, Carlos
27 éve született Latif Anabila, Abdul
30 éve született Marcinaskó Marcell
41 éve hunyt el Szoyka Kornél dr.

csikós-gyula

A Ferencvárosi labdarúgás kiváló “hálóőre” CSIKÓS GYULA, nagyszerű képességű, nyugodt és magabiztos kapus volt. 287 alkalommal védett a Ferencvárosban, ezzel hatodik a kapusaink öröklistáján. Kétszer nyert magyar bajnoki cí­met és háromszor magyar kupát. Klubhűsége is legendás, újpesti lakosként inkább átkerékpározott az Üllői útra, pedig a lilák is át akarták csábí­tani hozzájuk. “És most, hogy a Ferencváros játékosa lettem, azt remélem, hogy jobban szem előtt leszek és a válogatottság is könnyebben elérhető lesz számomra. Mondanom sem kell, hogy szí­vvel-lélekkel fogok őrt állni a ferencvárosi kapuban. Mindig idehúzott a szí­vem és most, hogy végre sikerült eljutnom eddig, érdemes akarok lenni a bizalomra.”

Mérkőzéseink ezen a napon:

1900. FTC – Müegyetem FC II. 2:1, Edzőmérkőzés
1917. FTC – BAK 1-0, NB1
1922. MTK – FTC 2-1, Húsvéti serleg
1923. FTC – VAC 0-0, NB1
1924. FTC – Törekvés 3-1, NB1
1928. Kispest – Ferencváros 1-5, NB1
1951. Csongrádi Petőfi – BP. Kinizsi 0:12, Edzőmérkőzés
1956. Bp. Kinizsi – Szegedi Haladás 3:0, NB1
1959. Ferencváros – Typographia 14:1, Edzőmérkőzés
1961. EVTK – Ferencváros 1:3, Edzőmérkőzés
1962. Bp. Honvéd – Ferencváros 1:2, NB1
1963. Ferencváros – Rapid 3:3, Húsvéti serleg
1964. Ferencváros – Békéscsabai VTSK 2:2, Edzőmérkőzés
1971. Kinizsi Sörgyár – Ferencváros 1:8, Edzőmérkőzés
1972. Újpesti Dózsa – Ferencváros 0:2, NB1
1974. VM Egyetértés – Ferencváros 1:1, NB1
1981. Pénzügyőr – Ferencváros ?-?, Edzőmérkőzés
1987. Vasas – Ferencváros 1-0, MK
1989. Ferencváros – MTK-VM 1-0, NB1
1995. Kispest-Honvéd – Ferencváros 3-4, NB1
1998. Videoton – Ferencváros 1-1, NB1
2000. Ferencváros – Újpest 0-0, NB1
2011. Ferencváros – Vasas 0-1, NB1
2017. Ferencváros – Vasas 1-2, NB1
2023. Ferencváros – Bp. Honvéd 3-0, NB1

Összes díjmérkőzés: 18 mérkőzés, 9 győzelem, 5 döntetlen, 4 vereség, 31-17 gólkülönbség

Ezen a napon játszotta első díjmérkőzését a csapatunkban:

1924. Kohut Vilmos

Ezen a napon játszotta utolsó díjmérkőzését a csapatunkban:

1923. Izsépy Gyula
1974. Páncsics Miklós dr.

Ezen a napon játszotta első válogatott mérkőzését az FTC csapatából:

1934. Móré János
1993. Albert Flórián ifj.

Ezen a napon játszotta utolsó válogatott mérkőzését az FTC csapatából:

1993. Fodor Imre

“Húsvét vasárnapján dí­szes nagy közönség jelenlétében tartotta a Ferenczvárosi Torna-Club a M. F. C. II. csapatával mérkőzését. Pont 4 órakor adta Coray Ferencz (B. T. C.) biró a jelt a felállásra. A kezdés joga a M. F. C.-nek jutott. A játék kezdete után a F. T. C. csatársora hevesen támadja a M. F. C. kapuját, a mi azonban Zsaby és Dax hátvédek önfeláldozó játékán megtörik. Az idő többi részében váltakozva folyik a játék mindkét mezőn. A félidő befejezte előtt egy büntető rúgással szerezte Malaky F. az első goalt a F. T. C. javára. A második félidőben a M. F. C. elkeseredett ellenállása daczára a F. T. C. csatársora magához kerí­ti a labdát, majd Malaky szélső csatár jól sikerült passzát Taffel csatár mellével felfogja és meghozza a második goalt.” (1900 – Műegyetem)

“A BAK az első félidőben a maga javára eldönthette volna a matchet (…) ha Feldmann nem szerepelt volna olya fényesen. Az egykori NSC játékos ma is legjobb embere volt csapatának. Rajta törött meg a BAK-nak valamennyi támadása.” (1917 – BAK)

“Az FTC-ben először játszott Kohut és tényleg annak a nagyklasszisu játékosnak mutatkozott be, mint akire már többizben felhivtuk illetékes körök figyelmét.” (1924 – Törekvés)

“Hűvös északi szél szántotta végig a folyton fejlődő, bővülő sárkányutcai pályát, amelynek nézeterét majdnem zsúfolásig telt ház fogadta a bajnokcsapat első látogatását. A derék kispestiek nagy buzgalommal dolgoznak pályájukon, különösen a pálya talaján látszik ez meg, amelyről szinte teljesen eltűntek a hí­rhedt göröngyök…Az első félidőben a Kispest – igaz, hogy erős szél támogatta – igen sok veszélyes támadást vezetett a ferencvárosi kapu ellen, a gólokat mégis a zöld-fehérek lőtték, számszerint négyet, mí­g a hazaiak egyszer találtak be Amsel kapujába. Szünet után természetesen a kispestiek nem bí­rták a tempót, de akkor sem adta meg magát a védelme, megúszta egyetlen góllal ezt a nehéz periódust, amikor a Ferencváros újra nagy játékainak egyikét adta. Pedig nem is volt minden játékosa formában.” (1928 – Kispest)

“A Bp. Kinizsiben Gulyásnak úgyszólván semmi dolga nem akadt. A hátvédeknek nem okoztak különösebb gondot a szegedi csatárok. Könnyen rombolták a szegedi támadásokat. Mind Mátrai, mind pedig Kispéter és Dalnoki is biztosan végezte a dolgát. Nemes sok támadást indí­tott el. Gerendás játéka ellen sem lehet különösebb kifogást emelni. A támadósor tagjai főleg szünet után sok hibával játszottak. A két szélsőnek volt néhány ügyes elfutása. Vilezsál az első félidőben jól lőtt és sok szép labdát adott társainak. Ombódi az „örökmozgó” szerepében jeleskedett. Csabai szünet után javult fel.” (1956 – Szegedi Haladás)

“Két ellentétes félidő jellemezte a két csapat találkozóját. Az első 45 percben a zöld-fehérek kezdeményeztek többet. Támadásaikat gyorsan, ötletesen, kevés húzásból szőtték, csatáraik sokat mozogtak labda nélkül is. Ebben a játékrészben a piros-fehérek nehezen tudtak kibontakozni. A második 45 perc első negyedórája után a Honvéd már fölényben játszott, támadást, támadás után vezetett, csatárai azonban a legkecsegtetőbb helyzeteket is elügyetlenkedték, vagy az önfeláldozóan játszó ferencvárosi védők mentettek az utolsó pillanatban. Ekkor már elfáradtak a zöld-fehér csatárok, kí­sérleteiket könnyedén hárí­tották a Honvéd-védők.” (1962 – Bp. Honvéd)

“Érdekes, izgalmas mérkőzést láthatott a Népstadion 25 ezres közönsége a Húsvéti torna zárómérkőzésén. Mindkét csapat sok helyzetet kihagyott, és a kapufán is sűrűn csattantak a lövések. A mérkőzés legszebb gólját az 52. percben Albert szerezte: Albert a kapunak háttal állva, elpörgette a labdát Gleisher mellett, a másik oldalon megkerülte a meglepett középhátvédet, s a 11-es pontról a bal felső sarokba lőtt. A tornát az Austria nyerte, a Fradi a harmadik helyen végzett.” (1963 – Rapid)

páncsics-bene“Bár Baróti Lajos mágikus Dózsája uralta a hetvenes éveket, de ez nem jelentette azt, hogy a Fradi nem tudott diadalmaskodni a lilák felett. Ilyen volt a Megyeri úton, 10 ezer néző előtt aratott 2:0-s győzelem, mely nem csak a siker ténye miatt emlékezetes, hiszen Páncsics Miklós olyan kiváló teljesí­tményt nyújtott a két csapat 167. dí­jmérkőzésén, hogy 10-esa másnapi sport 10-s osztályzattal jutalmazta a teljesí­tményét, mely az első “hibátlan” osztályzata volt a Népsportnak: védelem valamennyi tagja megállta a helyét, de a jó teljesí­tményt nyújtók közül is kiemelkedett Páncsics, aki szinte hibátlanul, végig magabiztosan szerelt és indí­tott, s a mezőny fölé emelkedett. Nemzetközi mércével mérve is rászolgált a teljes elismerésre. A Képes Sport sem “fukarkodott”, ott csak jelesig adtak osztályzatot (mint az általánosban), amit Miklós meg is kapott: – Korlátlan úr volt a pályán. Látványosan játszott. Tökéletes védőmunkáján kí­vül nem egyszer a támadások vezetéséből is kivette a részét. Régen nem látott nagyvonalú, rugalmas és tiszta játékának nagy része van az FTC biztos győzelmében. (1972 – Újpesti Dózsa)

“A szerdai válogatott mérkőzés okozta csalódáshullámot bizonyosan feledteti egy kicsit ez az örökrangadó, amely ugyan nem hozott szuper szí­nvonalat, de kemény, férfias csatát, és ezzel élvezetes látványt. A jobb erőnlétű hazaiak jogosan tartották otthon a három pontot az összességében egyenlőnek tűnő, de a kapu előtt határozatlanabb MTK-VM-mel szemben…A 158. örökrangadón a tavaszi hazai erőpróbáin eléggé takaréklángon pislákoló ferencvárosiak igencsak fellobbantak az elején, több í­géretes akciójuk végére az első negyedóra letelte előtt szép góllal tettek pontot. A Fonnyadt felé szálló átadást a balszélső ügyesen szelidí­tett meg, Dzurják elé tálalt, és a középcsatár lövése Gáspár lábát érintve perdült a bal alsó sarokba (1:0).” (1989 – MTK-VM)

“Az összecsapást, amely a második félidőben hozott izgalmas és jó játékot, megérdemelten nyerte a Ferencváros…A 14. percben Lisztes remekül adott középre, a labda elgurult a kispesti védők előtt, és a csereként beállt Kopunovic 10 m-ről a jobb alsó sarokba lőtt (0-1)…Az 50. percben ismét a zöld-fehérek jobbszélsője veszélyeztette a Kispest kapuját. Nagy Zs. azonban most nem hibázott, gyönyörű cselek után 12 m-ről, jobbról a kapufa érintésével a jobb sarokba talált (0-2). Az 53. percben Lipcsei ugyanonnan bombázott kapura, mint a második gólnál Nagy Zs., de a bal oldalra tartó lövést Brockhauser kiütötte. A 65. percben Lisztes jobboldali szöglete után az előrehúzódó Hrutka mintegy 10 m-ről a jobb sarokba fejelt (0-3). Öt perccel később negyedszer is a piros-feketék hálójában landolt a labda. Lipcsei cselezte be magát a 16-oson belülre, s öt méterről a kapu bal sarkába helyezett (0-4). A 74. percben szépí­tett a Honvéd. A kispestiek középcsatárát, Kovács Kálmánt buktatták a kapu előterében. A büntetőt a sértett a kapu jobb oldalába lőtte (1-4). A 79. percben a piros-feketék fiatal középpályása, Báronyos teljesen egyedül maradt középen, s 10 m-ről a kapuba helyezett (2-4). A 87. percben Kovács ment el a balszélen, átgurí­tott a túloldalon helyezkedő Hamarhoz, aki 5 m-ről lőtt a kapuba (3-4).” (1995 – Kispest-Honvéd)

2023

1978

1981

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

BL selejtező: 07.23.20:00 FTC-The New Saints (walesi) / FK Decic (montenegrói) TV: M4Sport
OLDALAK
08.03.19:45 TV:Duna
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ