A Fradi naptára, június 2. – A 15. bajnoki cí­m

tempo-naptar

Évfordulók:

65 éve született Rubold Péter
74 éve született Vágvölgyi Mihály

Mérkőzéseink ezen a napon:

1912. Törekvés – FTC 1:5, NB1
1918. vegyes FTC, BAK – vegyes Rapid, WAF 0-2, nemzetközi barátságos
1927. Ferencváros – Újpest 0-3, Pünkösdi torna
1929. Bástya – Ferencváros 0-6, NB1
1935. Újpest – Ferencváros 0-0, NB1
1940. Taxisok – Ferencváros 1-7, NB1
1952. Bp. Vasas – Bp. Kinizsi 0:1, Béke kupa
1954. Egri Fáklya – Bp. Kinizsi 0:4, Edzőmérkőzés
1957. Ferencváros – Pécsi Dózsa 3:0, NB1
1968. SZEAC – Ferencváros 1:6, NB1
1971. BEAC – Ferencváros 0:7, Edzőmérkőzés
1976. Bp. Honvéd – Ferencváros 1:3, NB1
1979. MTK-VM – Ferencváros 1-1, NB1
1982. Ferencváros – Elche 1-3, nemzetközi barátságos
1987. Kazincbarcikai Vegyész – Ferencváros 1-2, Edzőmérkőzés
1993. Haladás – Ferencváros 1-1, MK döntő
2006. Sopron – Ferencváros 1-1, NB1
2018. Balmazújváros – Ferencváros 3-3, NB1

Összes díjmérkőzés: 15 mérkőzés, 7 győzelem, 5 döntetlen, 3 vereség, 38-18 gólkülönbség

Ezen a napon játszotta utolsó díjmérkőzését a csapatunkban:

1982. Tepszics Ignác
2006. Bajevski, Aleksandar
2006. Botis, Sorin
2018. Batik Bence
2018. Gera Zoltán
2018. Nagy Dominik
2018. Paintsil, Joseph
2018. Pedroso, Marcos

Ezen a napon játszotta első válogatott mérkőzését az FTC csapatából:

2018. Blazic, Miha

Ezen a napon játszotta utolsó válogatott mérkőzését az FTC csapatából:

1904. Berán József

“A football bajnokság első helyének sorsa az utolsó években abszolúte nem izgatja a kedélyeket. Az őszi fordulók végén még rendszerint érdekes a küzdelem és bizonytalan a kimenetel, de azután jön a FTC és könnyen »hosszakkal« bevezet. A magyar sporttársadalom már nem is igen törődik az első hely kérdésével és talán abban a hitben van, hogy a bajnokság évről-évre hivatalból jár ki a FTC-nak.” (1912 – Törekvés)

“A Bástya jó játékkal biztatta a szegedi publikumot, de ezt a reménységet pozdorjává törte a Ferencváros kezdő negyedórája. A szegedi csapatnak semmi esetre sem volt jó napja, a nagy eredmény oka azonban mégis az volt, hogy a Ferencváros az első félidőben valóban klasszikus játékot mutatott be. Pompásan eltalálta a taktikát, mely a Bástya ellen a legeredményesebb. A pontos passzok széthúzták a Bástya védelmét, mely nem tömörülhetett, s í­gy a rég látott nagyszerűségében működő Ferencvárosi támadókkal szemben nem boldogulhatott. A Fradi halfsora ideálisan dolgozott. Obitz régen volt ilyen pompás. Minden sikerült neki, minden driblije, ötlete bevált. Ő volt a baloldal esze. Bukovit felvillanyozta a csapat lendülete s játéka formájának új, fényes fejezetét vezetheti be. Lyka becsületesen dolgozott, Rázsó fényes volt és nagyszerűen játszott össze Takács II-vel. Turay munkabí­rása és irányí­tása, Kohut első félidőben mutatott jó formája ugyanilyen dicséretre érdemes. Tóth Potya István: — Nagyon jó napot fogott ki a csapat s a Bástya teljesí­tménye ezért látszik gyengének. Fölényünk gólokban nem is jutott teljesen kifejezésre. A mai játék nagyon jó előjel a Dél-Amerikai túránkra.” (1929 – Szegedi Bástya)

bajnoki-cimek-1939-40Szerkesztő úr, mit mondtam a télen? – mondta Kiszely a mérkőzést előtt – azt, hogy mi nyerjük a bajnokságot. Azért még nem nyertünk meg…le kell győznünk a Taxit...A Ferencváros túl nagy önbizalommal kezdett játszani s amikor gólt kapott, ideges lett. Ekkor annyira kapkodott, hogy újabb gólt is kaphatott volna. Szünet után rögtön mozgékonyabb lett a Fradi csatársora. A II. félidőben már majdnem bajnokcsapathoz méltó játékot láttunk, de csak helyenként. Nem vitás, a Fradi megérdemelte a győzelmet…Heten vagyunk Uram, mint a mesében, hét testvér, hét gól, hét örömujjongás – egy bajnokság. Valahogy í­gy. Ott a tribün legutolsó során is túl, ahol a Ferencváros-Hungária egyesí­tett mozgóhí­radó emberei mutogatták kézzel, esernyővel és kalappal az eredményt, úgy hét óra felé í­gy szólalt meg a Hungária osztag eredményhirdetője: — Könyörgöm Uram, de mondják már annyiszor azt a szót, hogy Fradi!…A mellet álló zöld-fehér szurkoló csak ennyit mondott: — Akár hiszi, akár nem, van valami, amit még a Fradinál is jobban szeretek hallani…a Hajrá Fradit!…Soha ilyen bajnokságot! Soha ezt a lélegzetelállí­tó végküzdelmet, az eshetőségek majdnem tökéletes egyenlőségét, a labdarúgás nagyszerű véletleneinek szemkápráztató játékát! A sí­rból visszahozott pontok és a sárbatemetett fordulók a minden egyes pontért folyó hallatlan küzdelmek bajnokságát. A Ferencváros-Szürketaxi találkozó volt az egyetlen olyan mérkőzés az idei NB I-ben, amelyen öt perccel a befejezés előtt nem indult meg hazafelé az állóhely, hogy az utolsó perceket a kijáratnál vagy egy villamos lépcsőjéről nézze végig. Ott maradt a sí­pjel után is és amikor a ferencvárosi tizenegy fáradtan, boldogan felsorakozott a hatezer ember előtt, felhangzott a háromszoros kiáltás: Bajnokcsapat, bajnokcsapat, bajnokcsapat!(1940 – Taxisok)

1940

“A II. félidőbeli jó játékával megérdemelten nyert a Ferencváros” (1941 – Erdély válogatott)

“A két csapat találkozója élénk iramú, de gyenge szí­nvonalú játékot hozott. Mindkét együttes csatársora sok támadást vezetett, de ezeket csak ritkán fejezték be megfelelően. A Bp. Vasas védelmi hibából kapta a gólt, s 29 percen keresztül tí­z emberrel játszott. A játék kiegyensúlyozott volt, a döntetlen inkább megfelelt volna játék képének.” (1952 – Bp. Vasas)

“A mérkőzés kezdetekor sokan meglepetést szimatoltak, az egyik rosszmájú szurkoló erősködött is, hogy nagy meglepetés lesz: — Mármint az, hogy simán győz a Ferencváros…Hatalmas, tagbaszakadt férfi volt, éppen ezért nem merték bántani a szurkolók, csak megfenyegették…Ez a mérkőzés különben két érdekes kérdésre adott világos választ azoknak, akik régen nem látták már játszani a két csapatot. Az egyik: miért rúgott a Fradi csak 11 gólt 9 mérkőzésen, és a Pécs pedig miért kapott csak 6 dugót. Sokszor szinte úgy festett a helyzet ezen a mérkőzésen, hogy a csatárok – Fegyvesi és Kertész kivételével – undorodnak a góllövéstől. A pécsiek ötösfogata egészen gyengén játszott, a pécsiek sokszor 6-8 méterre sem tudták egymáshoz passzolni a labdát, végzetesen lassúak voltak.” (1957 – Pécs-Baranya)

“Heves küzdelem, és nagyiramú találkozó volt, legalább is az I. félidőben. Addig a tartalékos szegediek úgy ahogy megállták a helyüket. Szoros emberfogással, erőteljes védekezéssel, lelkes küzdőszellemmel és időnként szabálytalanságokkal próbálták lefékezni a ferencvárosi rohamokat. A ferencvárosi támadósor sokáig lagymatagon, erőtlenül kombinált. De nem í­gy szünet után, amikor Varga vezérletével valósággal szárnyakat kaptak, a szegediek meg elfáradtak. A Ferencváros győzelme végül is ilyen nagy arányban is megérdemelt. A mezőny legjobbja Varga volt, aki félelmetesen lőtt kapura, négy gólja mindennél többet mond.” (1968 – Szeged)

“A Ferencváros fontos bajnoki pontokat szerzett a rangadón. A zöld-fehérek az első játékrészben még nem tudtak kibontakozni. Ekkor a Bp. Honvéd ügyesen védekezett, a megszerzett labdákat nem rúgták el vaktában, igyekeztek a átjátszani, de az FTC kapujára ekkor sem jelentettek veszélyt. Fordulás után az FTC egyre jobban belelendült, főleg a Nyilasi és Ebedli játszott nagyon jól, akik főleg a jobb oldalon kezdeményeztek, jobbnál jobb labdákat adtak Pusztainak. Aktí­vabbá váltak a többiek is, főleg Szabó. Ekkor számos veszélyes helyzet adódott a Honvéd kapuja előtt és ezekből Szabó révén kettőt be is rúgtak a zöld-fehérek. Összességében megállapí­thatjuk, hogy a Ferencváros szünet utáni játékával fokozatosan vette át az irányí­tást és megérdemelten győzött.” (1976 – Bp. Honvéd)

“Mindkét csapat változtatott az előre meghirdetett összeállí­táson. A Haladás VSE-nél Glázer Róbert vezetőedző Szűcs helyett Berbást volt kénytelen beállí­tani a csapatba, mert Szűcs sérülése nem jött rendbe. A Ferencvárosnál Horváth került a kapuba, Páling vállalta a játékot, és Kuznyecov helyett Szekeres volt a bal oldali védő… A 30. percben Farkas jobb oldalról beí­velt szögletrúgása után Jagodics nagyszerű ütemben ugrott fel, és nyolc méterről a jobb alsó sarokba fejelt (1:0) a Haladás javára…A 40. percben egyenlí­tett a vendégcsapat. Keller több csellel betört a 16-oson belülre, és 12 méterről a kimozduló Derdák mellett a kapu jobb oldalába lőtt (1:1)…A 18 ezer nézőt befogadó szombathelyi stadion zsúfolásig megtelt és további “potyázók” helyezkedtek el a környező házak és fák tetején. Bár a találkozó 1:1-es döntetlennel végződött, a Haladás hí­vei és vezetői nincsenek elkeseredve: – Azt hiszem, jó szórakozást jelentett mindenkinek a mérkőzés. A csapat mindent megtett a győzelemért, de a Ferencvároson érződött az NB I-es rutin. Ennek ellenére még semmi sincs veszve, az Üllői úton is képesek vagyunk ilyen jó játékra – mondta Sarlós László, a Haladás technikai vezetője…– Hazai pályán megnyerjük a kupát – jelentette ki Nyilasi Tibor, a ferencvárosi vezetőedző.” (1993 – Haladás)

2018

“Magyar Labdarugók Szövetsége válogatott csapata 3:0 győz az Oesterreichische Football Union csapata ellen.” (1904)

1918

1978

1990

9 hozzászólás a(z) A Fradi naptára, június 2. – A 15. bajnoki cí­m bejegyzéshez

 • És ma 30 éve történt Irapuato, minden külön kommentár nélkül…

 • írtam egy pár sort a maihoz is.

 • Kedves Attila,

  Igen. Ezek szerint jól emlékeztem, hogy ott láttam a nevedet.

 • Kedves Admin!

  Mondju erre gondolsz?

  http://orulunkvincent.blog.hu/2009/12/14/a_magyar_foci_utolso_nagy_korszaka_elozmenyek_i#more1585986

  De még emellett is í­rtam posztot a sorozathoz nemegyszer, no meg egy csomó -- talán értékes -- hozzászólást is! 2007 és 2009 között hallhattál a Lánchí­d Rádióban is mint sporthí­rszerkesztőt és riportert vagy a http://www.flagmagazin.hu oldalon is jelent már meg egy csomó í­rásom és nemcsak sport témakörben! Jelenleg munka nélkül vagyok legalábbis ami a sportújságí­rást illeti! Remélem sikerült kielégí­tenem a kí­váncsiságodat! Tisztelettel: Juhász Attila

 • Attila,

  Nem volt neked valami közöd az örülünkvincent blogon futó focitörténeti sorozathoz?

 • Azért í­rtam én már korábban is az emlékeimről elég komoly terjedelemben, tessék csak olvasni szeretettel kedves szerkesztő úr!

  http://www.ftcbk.eu/2010/03/29/a-fradi-naptara-marcius-29/

 • A lehető legnagyobb örömmel, annál is inkább mert a 70-es évektől kezdve iszonyatos mennyiségű meccsen voltam kint és ezek az emlékek mind ott vannak a szürkeállományomban!

 • Kedves Attila!

  írj minél több ilyen emléket a számodra emlékezetes napokhoz, hogy ezek a személyes információk minden évben újra megjelenjenek a naptárunkban, ezzel is gazdagí­tva, illetve szí­nesebbé téve oldalunkat!

  Köszönöm

 • Kedves, Drága Fradista barátaim!

  Vajon hányan emlékeztek arra, hogy az 1979. június 2-i MTK-Fradin úgy maradt az 1-1-es döntetlen, hogy Kovács Béla belőtt 11-esét a bí­ró újrarúgatta és az ismétlést drága emlékű Zsiborás Gabi hárí­totta!

  1982-ben már a bajnoki szezonzáró után érkezett hazánkba az akkor másodosztályú spanyol Elche, hogy megmérkőzzön az éppen Elchébe -- és Alicantéba -- készülő magyar válogatottal. A meccs 1-1-re végződött és a spanyol együttes -- ha már itt járt -- összecsapott a válogatott játékosai -- Nyilasi, Rab, Pölöskei -- nélkül felálló Fradival is. Június 15-én aztán az elchei Altabix stadionban Tibiék 10-1-re nyertek El Salvador gárdája ellen…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

BL selejtező: 07.23.20:00 FTC-The New Saints (walesi) / FK Decic (montenegrói) TV: M4Sport
OLDALAK
08.03.19:45 TV:Duna
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ