A Fradi naptára, május 30.

tempo-naptar

Évfordulók:

118 éve született Avar István
60 éve hunyt el Barna Sándor
38 éve született Csizmadia Csaba
40 éve született Fehér Ádám
98 éve született Gyulai László
110 éve született Kalocsay Géza
54 éve hunyt el Kiss Béla
35 éve született Kurucz Péter
106 éve született Tóth Lajos

Mérkőzéseink ezen a napon:

1907. FTC – DFC 3:2, nemzetközi barátságos
1909. Kolozsvári KASK – FTC 1:5, Kolozsvári serleg
1912. FTC – NSC 1:0, NB1
1915. FTC – Floridsdorfer AC 0:0, nemzetközi barátságos
1920. NSC – FTC 0-1, NB1
1926. UTE – FTC 3-1, NB1
1937. Ferencváros – Nemzeti 3-0, NB1
1943. Szolnoki MÁV – Ferencváros 3-0, NB1
1948. Ferencváros – Szolnoki Vasutas 5-1, NB1
1962. Ferencváros – Józsefvárosi Szállítók 6:0, Edzőmérkőzés
1968. Volán – Ferencváros 1:3, MK
1970. Ferencváros – Pécsi Dózsa 1:0, NB1 alapszakasz
1996. Jászárokszállás – Ferencváros 0-17, Emlékmérkőzés
1998. Ferencváros – MTK Hungária 1-4, NB1
2003. Ferencváros – DVSC 0-0, NB1
2007. Békéscsaba – Ferencváros 0-4, NB2
2012. Orosháza város válogatott – Ferencváros 0-3, Edzőmérkőzés
2015. Ferencváros – Videoton 2-0, NB1

Összes díjmérkőzés: 16 mérkőzés, 11 győzelem, 2 döntetlen, 3 vereség, 47-15 gólkülönbség

Ezen a napon játszotta első díjmérkőzését a csapatunkban:

1912. Schmolling Miklós
1915. Puskás Ferenc
1920. Csajka Sándor

Ezen a napon játszotta utolsó díjmérkőzését a csapatunkban:

1943. Farkas Gyula
1998. Mlinkovics László

Ezen a napon játszotta utolsó válogatott mérkőzését az FTC csapatából:

2009. Wolfe, Wolry

“A csütörtöki ünnep délutánján a prágai DFC csapata mérkőzött a FTC-bal. A prágaiak általában igen szép játékot produkáltak. Szép passzjátékuk és fejlett játéktechnikájuk határozottan felülmulta a magyar csapatét. A védelem azonban nem olyan jó, mint a FTC-é s ennek tudható be vereségük…Bajnokcsapatunk igen szépen játszott e mérkőzésen s méltón fejezte be szezonját, bár csatársorát ismét meg kellett bolygatnia, mert Iványi a MTK.-mérkőzésen kapott sérülése miatt még mindig harcképtelen. A centerben ezúttal Ecker játszott s általában kielégí­tett.” (1907 – Deutscher FC)

“A KOLOZSVÁRI PÜNKÖSDI SERLEGMÉRKŐZÉSEK minden tekintetben a kí­vánt sikerrel jártak. A szerepelt csapatok a nagy számban megjelent közönség osztatlan tetszése mellett végezték munkájukat és örömmel konstatálhatjuk, hogy Kolozsvár labdarugó sportja érdekében ismét jelentékeny lépés történt előre…A FTC. 7 tartalékkal állott ki, a KKAS. teljes első csapatával szemben. A KKAS. méltó ellenfélnek bizonyult és szinte a második félidő közepéig, amikor 2:1 állott az eredmény, igen jól tartotta magát, ekkor azonban kifulladt és kénytelen volt a labdát még háromszor kapujába engedni. Elejétől végig hullámzó játék kötötte le a nézőközönség figyelmét, akik közül a látottak alapján nem egy a KKAS. győzelmét várta. Ha a fiatal, ügyes játékosokból álló csapat nagyobb rutinra tesz szert és védelme megerősödik, veszélyes ellenfele lesz nem egy budapesti csapatnak. A FTC. meglepően észszerű, fair és szimpatikus játékával általános tetszést aratott.” (1909 – Kolozsvári KASK)

“Egyike a szezon legunalmasab és legkomolytalanabb küzdelmeinek. Mindkét csapat úgy játszik, mint aki biztos a dolgában. Az FTC, hogy a mérkőzést megnyeri, a NSC hogy azt elveszí­ti. A mérkőzés mindvégig unalmas és primitiv volt. Az FTC állandóan nagy fölénnyel játszik, de rendszertelen támadásaival nagyobb eredményt elérni nem tud. Egyébként a csapat érthető módon fáradt is volt, a fedezetsor pedig a védelemmel volt teljesen elfoglalva. Az FTC az első félidőben a Korody által lőtt góllal biztosí­totta magának a győzelmet.” (1912 – NSC)

“Az FTC csapata a reá nézve kevés jelentőséggel bí­ró mérkőzést rendkí­vül kényelmesen, ambitió nélkül játszotta végi, ami majdhogy meg nem boszulta magát.” (1920 – NSC)

“Kezdés után a Nemzeti lép fel támadólag, de második percben már a Ferencváros vezet szép támadást. Hullámzó játék után, a Ferencváros a 28. percben megszerzi a vezetést, Kiss a 16-os vonal előtt hirtelen kapura lő, nagyszerűen találja el a labdát és az erősen csavarodik a jobb felső sarokba. A félidő végéig kiegyenlí­tett játékot látunk. A szünetben a Ferencváros öltözőjében vitéz Kemenessy megállapí­tja: – Nagyon nyári hangulat van a pályán…A második félidő elején változatos, de nem nagyiramú a játék, a Nemzeti három szögletet ér el. Ezután a Ferencváros erősí­t és bebiztosí­tja a győzelmet Toldi és Polgár bombagóljaival. Az eredmény megfelel a játék képének, a Ferencváros biztosan győzött.” (1937 – Nemzeti)

“A Ferencváros a mérkőzés legnagyobb részében döntő fölényben játszott. Sokszor a régi Fradi is pompás stí­lusa csillogott a pályán. A kapu előtt azonban – különösen az első félidőben – a legjobb helyzeteket sem tudták kihasználni. A második félidőben a Ferencváros hiába támadott sokat, sokáig nem tudta a nagy fölényt gólokra váltani. Amikor aztán bement Kiss második gólja, már nyugodtabban játszott a csapat. A Ferencváros végeredményben megérdemelte a győzelmet.” (1948 – Szolnoki Vasutas)

“Az első félidőben nagyiramú, változatos, időnként szí­nvonalas játékot láthatott a nagyszámú közönség. A Volán kezdeti lendületes támadásait a higgadtan játszó bajnokcsapat okosan hárí­totta. Az első 25 percben, amí­g a Ferencváros az első gólját nem érte el, addig a Volán igen nagy becsvággyal küzdött. Fordulás után az első 20 percben a hazaiak erős iramot diktáltak, gólt is értek el, sőt az egyenlí­tés jelentő gól is a levegőben lógott, de a 85. percben Albert jó labdájával Branikovits elfutott, és tiszta helyzetben biztosan helyezte a labdát a hálóba.” (1968 – Volán)

“Gyenge első félidő…Az erőteljesen védekező vendégek és a keveset mozgó zöld-fehér csatárok jóvoltából a két 16-os között hullámzó játék alakult ki. Szünet után emelkedett a szí­nvonal és az iram. A Ferencváros nagy erővel támadott, végül is vitatható 11-essel szerezte meg a két pontot: A Népstadionban a labda a 11-es ponton állt. Szőke nekifutott, aztán nagy erővel a pécsi kapu jobb felső sarkába juttatta. Rapp bánatosan kiszedte a labdát a hálóból, majd gondolt egyet és odarohant Sós Gáborhoz, megkocogtatta a hátát. A játékvezető megfordult, erre az „udvarias” kapus odaadta neki a labdát. Hogy mit mondott, azt nem tudjuk, de Rapp a pályán maradt. Lehet, hogy Sós érezte, ludas a tizenegyesben.” (1970 – Pécsi Dózsa)

1996

“A telt ház előtt megrendezett találkozón együttesünk végig fölényben játszott, sajnos azonban nem sikerült a kapuba találni. Az első félidőben a legnagyobb lehetőség Kriston nevéhez fűződött, akinek távoli lövését Balogh bravúrral védte. Ezt megelőzően Gera ollózása jelentett veszélyt a Loki kapujára, ám Balogh a helyén volt. A második félidőben főleg fejjel veszélyeztettünk, ám Dragóner és Tököli sem tudott a kapuba találni. A Debrecen végig hősiesen védekezett, játékosaink sokszor élő fallal találkoztak, a legtöbb kí­sérletünk levágódott a debreceni védelemről. Mivel az MTK 1-0 arányban nyert Újpesten, í­gy a kék-fehérek szerezték meg a bajnoki cí­met.” (2003 – DVSC) | Tempó, Fradi!:…és ami a lefújás után történt, az maga volt a gyalázat. Jobb lenne örökre feledni, de sokunkban olyan mély nyomokat hagyott, hogy azokat kitörölni nem lehet. Emlékezni rá még nehezebb, de labdarúgás történetének része, í­gy feledni sem szabad.

2007

2015

“A bécsi magyar—osztrák mérkőzés 6189 főből állott. Az elővételben vett belépő jegyek árából 2464 korona 62 fillér folyt be és 10,863 korona volt az összjövedelem. A kiadások 2464 korona 52 fillérre rugtak s í­gy a tiszta jövedelem 8389 98 fillér.” (1915 – Ausztria)

7 hozzászólás a(z) A Fradi naptára, május 30. bejegyzéshez

 • Egy év telt el az első bejegyzésem óta. Azóta elég nagyot változott a világ, főleg számomra. 2009 nyarán “meghí­vást” kaptam az oldalra, mint külsős. Októbertől már mint társszerkesztő tevékenykedem. Szerkesztőtársaimnak köszönhetően “leküzdöttem” azt a hat éves átkot is, ami május 30-hoz kötődött és mely miatt nem voltam mérkőzésen. 
  Tegnap volt az első olyan nap -- most már hét év után -, hogy arra gondoltam, megí­rom május 30.-át úgy, ahogy én éltem át. Le is ültem a gép elé, el is kezdtem, de talán két mondatot í­rtam le és abbahagytam. Még nem megy.
  Majd talán egyszer, vagy az is lehet, hogy hagyni fogom a bezárt emlékeim között és soha nem nyitom ki az ajtaját. Talán nincs is rá szükség.
  Innen köszönöm szerkesztőtársaimnak azt, hogy itt lehetek és együtt ténykedhetünk szeretett csapatunk múltjának feldolgozásáért.

 • Sokat lehetne “filózni” azon a napon, de már felesleges, megtörtént, sok oka volt, én azóta is úgy gondolom, hogy megrendezett esemény volt, hogy leléphessen vg. Tüzelték a népet azzal a repülővel, álhí­rek terjedtek a lelátón, hiába mondtam bárkinek is, hogy nem egyenlí­tett az Újpest (egy osztálytársammal beszéltem telefonon többször is a meccs alatt, hogy mondja az eredményt a helyszí­nről), nem hitték el…

 • Lalolib! Én is ott voltam,nagyon szomorú voltam,de 1év múlva is ott voltam és bajnoki cí­met ünnepeltem! Azóta a 11-es szektorban szurkolok! comeback Lalolib!

 • Lalolib
  biztos, hogy elfeledni sosem lehet azt a napot, viszont túllépni rajta szinte kötelező. de az csak akkor fog sikerülni, ha újra kilátogatsz a Szentélybe. hiszem, hogyha csatlakool az üllői szektorhoz, akkor akkor elmúlnak a gátlások és megint meccsrejáró Fradista lesz belőled!

 • Sokan vagyunk í­gy ezzel.

 • Ezt a napot örökre kitörölném az emlékeimből. 2003. május 30.-án jártam utoljára a Szentélyben. Emléke beivódott a zsigereimbe. Úgy érzem, örökre.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

EKL playoff: 02.22.21:00 FTC-Olympiakosz Pireusz TV: M4Sport
02.25.17:30 M4 Sport
MK 02.28.19:00 TV:M4Sport
OLDALAK
03.03.16:30 TV:M4Sport
03.10.15::30 M4 Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
03.17.14:45 TV:M4Sport
Categories
FOTELSZURKOLÓ