A Fradi naptára, szeptember 13.

tempo-naptar

Évfordulók:

54 éve született Limperger Zsolt
41 éve született Mamic, Bojan

Mérkőzéseink ezen a napon:

1903. MAC – FTC 2:3, Edzőmérkőzés
1908. Fővárosi TC – FTC 2:1, Edzőmérkőzés
1914. FTC – TTC 8:0, Edzőmérkőzés
1924. FTC – Simmering 1-1, nemzetközi barátságos
1925. FTC – Kispesti AC 3-1, NB1
1931. Budai 11 – Ferencváros 1-7, NB1
1936. Bocskay – Ferencváros 1-4, NB1
1942. Kispest – Ferencváros 2-3, NB1
1953. Sztálin Vasmű Építők – Bp. Kinizsi 0-1, NB1
1958. Ferencváros – Újpesti Dózsa 3:1, Edzőmérkőzés
1959. Ferencváros – Dorog 5:3, NB1
1961. Ferencváros – IX. ker. válogatott 7:0, Edzőmérkőzés
1964. Ferencváros – Győri ETO 0:0, NB1
1972. Ferencváros – Vasas Láng 9:3, Edzőmérkőzés
1975. Békéscsaba – Ferencváros 1-0, NB1
1978. Ferencváros – FF Kalmar 2-0, KEK
1980. Ferencváros – DMVSC 4-1, NB1
1986. Ferencváros – Békéscsaba 1-0, NB1
1987. Haladás – Ferencváros 0-0, NB1
1995. Grasshoppers – Ferencváros 0-3, BL csoportkör
1997. Békéscsaba – Ferencváros 1-0, NB1
2006. Kunbaja – Ferencváros 0-10, Edzőmérkőzés
2009. Ferencváros – MTK 2-1, NB1

Összes díjmérkőzés: 16 mérkőzés, 11 győzelem, 3 döntetlen, 2 vereség, 36-13 gólkülönbség

Ezen a napon játszotta első díjmérkőzését a csapatunkban:

1936. Farkas Béla
1975. Hajdú József

Ezen a napon játszotta utolsó díjmérkőzését a csapatunkban:

1942. Jakab László
1942. Pósa Béla

Ezen a napon játszotta egyetlen dí­jmérkőzését a csapatunkban:

1925. Pócz Árpád

“Vasárnap délután a margitszigeti pályán a Ferencvárosi Torna Club a Magyar Athletikai Clubbal tréning mérkőzést tartott. A mérkőzés azért volt érdekes, mert a FTC.-nek az őszi szezonban ez volt az első szereplése. E mérkőzésből is meg volt több sajnos incidens dacára állapí­tható, hogy a bajnokságban vezető egyletünk méltó csapattal fog kiállani. A tréning hiánya még erősen észlelhető, különösen az összjáték nem volt a megszokott magaslaton. A kapus jó volt, a back-ek jól futnak, a labdát jól adják vissza, de a labda elvevésében nem elég erősek. A halfokat durva és erőszakos játék jellemzi, ami erélyes biró esetén a csapatra igen hátrányos lehet. A szélső csatárok kitűnően helyezkednek, jól dolgoznak, a belsők lövései szépek, élesek, a paszolásuk azonban még bizonytalan és sokat állanak lesben.” (1903 – MAC)

“A mai magyar futballsport szomorúan jellemző eseménye volt ez a mérkőzés, amelyben a magyar bajnokság második helyezettje csapott össze az elsőosztályú lista végén kullogó kispesti együttessel. Az FTC-t neve, hí­re és hagyományai nem a maihoz hasonló játékra késztetik. Már a hétről-hétre megismétlődő kí­sérletezés is siralmas, amelynek a zöld-fehér csapat összeállí­tása körül folyik. Az FTC-nek teljesen új alapokra kell fektetnie csapatösszeállí­tási és tréningrendszerét, ha nem akarja teljesen elfeledni a régi dicsőséges éveket, amelyeknek visszatértében még mindig fanatikusan bizik a zöld-fehér szí­nek hű közönsége.” (1925 – Kispesti AC)

A Ferencváros játéka ezúttal nem mutatta be azt a klasszikus futballt, amire ez a csapat képes, amit tőle már ebben az összeállí­tásban láttunk. Különösen az első félidőben döcögött a csapat kereke, amikor a Budai 11 erejének teljében volt s gyorsaságával nem egyszer zavarta meg a lassan gördülő Ferencváros támadásokat, a rozsdás csavarokon forgó védelmet. Mert ez a védelem bizony sok hiányossággal játszott. Ez okozta azután a hézagot ami a csapatban tántorgott és bőséges alkalmat adott az ellenfélnek arra, hogy a maga akaratát érvényesí­tse. A második félidőben sem annyira a Ferencváros halfsor biztossága, mint az ellenfél kifáradása, megcsappant létszáma segí­tette elő a gólok sűrűbb hullását, illetve a fölényes játékot. A gólszerzésben Turay járt elől jó példával. Ő volt az, aki most is szokott energiával küzdött. Kivüle csak Takács II. igyekezete volt teljes. Táncos és Szedlecsik teljesen, Kohut meglehetősen kényelmes volt…Klement Sándor: — Ha továbbra is ‘hetente” mérjük a gólokat, meg leszek elégedve. A mai eredmény azonban csak kifutott, mert a játék nem volt az igazi.” (1931 – Budai 11)

1936

“A Ferencváros első őszi győzelmét aratta. Hozzátehetjük, hogy ez a győzelem szerencsés volt. A két csapat találkozása csalódást keltett. Semmi különöset nem láttunk a 90 perc alatt. Nem volt különösebb iram, szí­vtelen, ötlettelen küzdelmet láttunk. A Ferencváros gyenge játékára talán mentség az, hogy több tartalékkal volt kénytelen kiállni, bár ezek a tartalékok is mind elsővonalbeli játékosok. Valahogy azt érezzük, hogy önbizalom nélkül játszott a Ferencváros tizenegye. A Kispest nem szolgált rá a vereségre. Lelkesebben, sokkal odaadóbban küzdött, mint ellenfele. A mérkőzés sorsa azon fordult, hogy a Kispest csatársorának nem volt góllövője. Ha Mészárosnak jobb napja lett volna, akkor a Kispest kerülhetett volna ki győztesen az összecsapásból.” (1942 – Kispest)

“A Bp. Kinizsi hátvédhármasa nagyszerűen játszott.. Kispéter kitűnően szerelt, fejjel-lábbal biztosan rombolt. Hibátlan teljesí­tményt nyujtott Ombódi is — főleg a II. félidőben. Leadásai is rendre emberhez szálltak. A mezőny legjobb csapatrésze az élelmezésiek fedezet párja volt. Nagyszerű labdákkal tömték a csatárokat. Kettőjük közül Szabó volt a jobbik, technikája kitűnően érvényesült. A támadósor — különösen szünet után — sok hibát vétett. Kertész és Fenyvesi játéka emelkedett ki. ” (1953 – Sztálin Vasmű Épí­tők)

1958

“Nagyszerű támadójátékkal lepte meg a közönséget a Ferencváros, de időnként nagyon ügyesen játszott a dorogiak ötösfogata is. Rendkí­vül érdekes, időnként magas szí­nvonalú volt a mérkőzés. A mezőnyben kitűnő támadások gördültek, s érdekessé tette a mérkőzést az eredmény alakulása is. A dorogiak nem csak sokáig kétessé tették a Ferencváros győzelmét, hanem a mérkőzés nagy részében vezettek is. Lelkesen harcoltak, nagyon jól kihasználták gólhelyzeteiket, s 3:2 után hosszú időn keresztül igen jól védekeztek. Végül mégis csak meg kellett hajolniok a nagyobb tudás előtt. A Ferencváros úgyszólván végig, de különösen szünet után nagyon fölényben volt. Több fergeteges, sokmozgásosra épülő, gólveszélyes támadást vezetett, s úgy játszott, mint az idén még egyszer sem. Még nagyobb arányban is győzhettek volna a zöld-fehérek, ha helyzeteik közül többet kihasználnak.” (1959 – Dorog)

NS-19780914-01-19780913

1978

“Mintegy 16 000 néző előtt mindvégig nagy iramú, helyenként rendkí­vül szí­nvonalas mérkőzést ví­vott az üllői úti stadionban a két jól felkészült együttes. Nyilasi remek góljával az első félidőben 1-0-ra vezettek a hazaiak. Kerekes egyenlí­tő gólja után még nyí­ltabbá vált az amúgy is kiegyenlí­tett játék, s még Szokolai újabb gólja után sem adták fel a vendégek. Nyilasi hálóba vágódott lövése aztán már döntőnek bizonyult. Pogány gólja jelentette a végeredményt, amely a hajrában különben még nagyobb különbséget is hozhatott volna. Palotai nagyvonalú játékvezetése méltó volt a mérkőzés iramához, szí­nvonalához.” (1980 – DMVSC)

NS-19860914-01-19860913

1986

“Szerda estig izgalmas órákat élt át a Ferencváros futballcsapata Zürichben. Egyrészt mert megállás nélkül szakadt az eső (a kezdés előtt egy órával viszont már nem), másrészt az volt a kérdés az esti, a svájci Grasshopper-Club elleni Bajnokok Ligája D-csoportos nyitómérkőzése előtt, hogy a norvég játékvezető, Rune Pedersen engedélyezi-e a veterán Simonnak, hogy begipszelt jobb kézfejével gyepre léphessen. Pedersen kegyes volt, Simon játszhatott…Történelmet í­rt szerda este a Ferencváros Zürichben, hiszen nemcsak első Bajnokok Ligája mérkőzését játszotta le, de azt mindjárt meg is nyerte. Valódi csoda ez az előzmények ismeretében, hiszen Novák Dezső legénységének javarésze sérülések és eltiltások miatt hiányzott. De éppen ez a fajta erőpróba az, amikor a lehetőség adott az úgynevezett ,,szürke eminenciások,, számára ahhoz, hogy hőssé lépjenek elő. Az első félidőben vita nélkül nagy köszönet jár Pedersen játékvezetőnek, hiszen olyan korrekt módon bí­ráskodott, amibe még az is belefért, hogy volt mersze (egyébként jogosan) kiállí­tani Grent. Az addig mezőnyfölényben játszó Grasshoppers hirtelen szétesett, már csak a lendület vitte előre játékosait, de igazán komoly elképzelés nehezen volt felfedezhető játékában. Nem vitás, két kapufát lőtt, büntetőt hibázott a svájci bajnok, és emberhátrányban volt kénytelen felvenni a harcot csaknem egy órán keresztül, de a jegyzőkönyvben nem ezt őrzik meg…Nyilas Elek: – Ha hiszik, ha nem, ilyen 3-0 is megfordult a fejemben, mert ha mi játékosok nem hiszünk, akkor ki higgyen. Az első félidőben nagy szerencsénk volt, a második félidőben pedig tönkrekontráztuk a svájciakat...Novák Dezső, a Ferencváros vezetőedzője: – Itt, Zürichben hallottam, hogy én egyfajta csirkefogó vagyok, mert túl sokat hivatkozom arra, mennyi a gondom. Pedig ezt őszintén mondtam. Most ki kell jelentenem, magam sem hittem, hogy az úgymond második embereim ilyen fantasztikus estével lepnek meg. Hadd húzzam alá, hogy az egész magyar futballért küzdöttünk. Csak mikor Yakin kihagyta a tizenegyest, akkor nyugodtam meg.” (1995 – Grasshoppers)

1995

2009

2 hozzászólás a(z) A Fradi naptára, szeptember 13. bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
Categories
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső