Az 1941/42 évi bajnoki szezon mérkőzései

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

 • *

  Pluhár István feljegyzése a bajnoki évről:
  1941—1942-es Nemzeti Bajnokság. — Bajnok: a Csepel W.M., II. az Újpest, III. a Szolnok.

  A Hungária-MTK megszűnése lelkileg összerázta a Ferencváros csapatát, hatodik helyen végzett a bajnokságban. Fennállása óta először. Nekik is nélkülözni kellett Gschwindet és Gottesmann Lipótot.

  A Hungária és a Bocskai játékosai szétszéledtek az országban. Szurkolóik sokasága a kemény élni akarással rendelkező vasmunkás csapat (Bp. Vasas) táborába szegődött. A Vasas Hegyi Gyula segí­tségével átvészelt mindent.

  A Vasas megszűntetését is követelte Gidófalvi, de az akták egyszerűen eltűntek.

  A bajnokság inkább a politikai irodákban folyt, mint a futballpályákon. Szép játékkal mutatkoztak be a visszacsatolt országrészek csapatai.

  A zűrzavarossá lett bajnokságban a csapatok keresztbe verték egymást a csepeli W.M. javára. Ezt nevezték “csepeli disznónak”.

  Szerencse ide, szerencse oda, a Csepel négy pont előnnyel lett magyar bajnok. A csepeli W.M. csapata: Dudás — Szalai I., Kapta — Kallói, Dósai, Pintér — Szabadkai, Gere J., Olajkár II, Váradi, Jávor II. Sokat játszott Keszthelyi és Surányi is.

  A gyengén szereplő Ferencváros a Magyar Kupa megnyerésével vigasztalódott.

  (Forrás: S. PLUHÁR, U.S.A. – PLUHÁR ISTVÁN – JÁTSZOTTAM, OKTATTAM, TUDÓSíTOTTAM)

  *

  Weisz Manfréd Futball Club Csepel: Dósai István, Kállói Béla, Szalay II. István, Kapta László, Olajkár II. Sándor, Gere József, Váradi Béla, Marosvári Béla, Szabadkai Lajos, Dudás János, Pintér József, Jávor II. László, Kiss II. Alajos, Devecseri Sándor, Surányi László, Keszli II.-Keszthelyi Mihály, Rákosi Ferenc, Szekeres András
  Gólkirály: Kalmár György (Szegedi AK) 35 gól
  Az év játékosa: Bodola Gyula (Nagyváradi AC)

  *

  Az NB II Rákóczi csoportjában nagy volt az izgalom. Itt küzdött a Vasas is — bajnoki diadal reményében. Közönsége hatalmasan megnövekedett. A baloldali érzelmű sportbarátok ezrei zarándokoltak ki mérkőzéseire és tüntettek a rendszer ellen — sportszurkolás ürügyén. Hiába volt minden fondorlat, a Vasas csodás hősiességgel megnyerte utolsó mérkőzését Perecesen, s ezzel az BSZKRT elől a bajnokságot. Feljutott az NB I-be! (Hoppe László)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

VIII. Novák Dezső utánpótlás emléktorna 2024.01.20.
12.10.18:00 M4 Sport
OLDALAK
EKL: 12.14.18:45 FTC-Fiorentina TV: M4Sport
12.17.16:00 M4 Sport
Categories
FOTELSZURKOLÓ