A Fradi naptára, február 12. – Az I. Szentély avatása

tempo-naptar

Évfordulók:

33 éve született Andrezinho
53 éve született Haaz Ferenc
38 éve született Károlyi Sándor
118 éve született Molnár György
116 éve született Ströck (Török) Albert
20 éve született Varga Ádám

Mérkőzéseink ezen a napon:

1911. FTC – MTK: 2:1, NB1
1914. FTC – MAC: 2:5, Edzőmérkőzés
1922. FTC – NSC: 2-3, Ladányi díj
1928. III. Kerület – Ferencváros: 1-11, MK
1933. Ferencváros – Kispest: 8-1, MK
1941. MÁVAG – Ferencváros: 5:4, Edzőmérkőzés
1950. SZAC – Ferencváros: 6:2, Edzőmérkőzés
1950. Mezőhegyes válogatott – Ferencváros: 1:11, Edzőmérkőzés
1956. Siófoki VM – Bp. Kinizsi: 0-11, MK
1961. Törekvés – Ferencváros: 0:2, Edzőmérkőzés
1969. KISTEXT – Ferencváros: 3:3, Edzőmérkőzés
1972. BKV Előre – Ferencváros: 0:4, Edzőmérkőzés
1974. St. Georges Bp. – Ferencváros: 1-3, nemzetközi barátságos
1981. Independiente – Ferencváros: 0-2, Nemzetközi torna
1985. Ferencváros – Siófok: 1-0, Edzőmérkőzés
2004. Ferencváros – Matador Puchov: 3-2, nemzetközi barátságos
2011. FK Spartak Zlatibor – Ferencváros: 3-0, nemzetközi barátságos
2014. Ferencváros – DAC: 1-1, nemzetközi barátságos
2015. Ferencváros – Kecskeméti TE: 3-1, Edzőmérkőzés

Összes díjmérkőzés: 10 mérkőzés, 7 győzelem, 1 döntetlen, 2 vereség, 43-13 gólkülönbség

Ezen a napon játszotta első díjmérkőzését a csapatunkban:

1922. Bajusz Lajos

Ezen a napon játszotta utolsó díjmérkőzését a csapatunkban:

1933. Takács Géza

TAKÁCS GÉZA, Takács II. József bátyja, Hungler II.-vel a Ferencváros történetének egyik legkiválóbb hátvédpárját alkották.“Mari néni” a roppant lelkiismeretes, szorgalmas játékosok közé tartozott. Hatalmas fizikuma, erőteljes rúgásai és határozott közbelépései segítették a válogatott csapatba. A Ferencváros színeiben 486 alkalommal lépett pályára, négyszer nyert magyar bajnoki címet, négyszer magyar kupát és tagja volt az 1928-ban KK-t nyert Fradinak. Lelkes, megbízható játékával az FTC-publikum egyik kedvence volt.

Ezen a napon játszotta egyetlen díjmérkőzését a csapatunkban:

1922. Szerencse Dezső
2004. Doffo, Pablo

Ezen a napon játszotta első válogatott mérkőzését az FTC csapatából:

2002. Gyepes Gábor

Tallózás a korabeli sajtóhírekből:

NS-19280213-04-19280212

“A diadalmas túrája után első mérkőzését játszó Ferencváros bemutatkozása teljes mértékben kielégíthette híveit. Nem az eredmény, a hatalmas gólarány, melyet a lelkesen játszó, de tudásban mélyen alatta álló amatőr ellenfele ellen elért, hanem a stílus, a mód, ahogy a csapat látszott és mozgott, mutatta, hogy a zöld-fehérek máris top kondícióban és tudásuk teljében várják a tavaszi szezon kezdetét.” (1928 – III. ker. TVE)

“Kezdődik…A Népliget talán még csak most fordul a másik oldalára, a villamosok is üresen tengődnek erre kifelé, de a palánknál már minden lyuk foglalt…Orrpirító szél kavarja a port, hiába a fehér napfény, inkább forralt bor fogyna, mint sör…Végre. Kifut a Kispest, utána a Fradi. A béközép is felébred, mint csipkerózsika, örömmámor, kalaplengetés.
Mindenütt zaj, a kapu elől potyanézőket kergetnek, a rendőr dohányosokat molesztál a tribünről, a kifliárus is kiabál. Mindenki megkönnyebbül…Bírói fütty, dörgő éljen, kint már verekednek a palánklyukért…A szél kavarja a port, hajrá Fradi, kiáltja valaki…Megkezdődött…” (Tabi László, 1933 – Kispest)

“Vagy 40 cm vastag hóréteg borította vasárnap reggelre a siófoki sporttelepet. Szorgos munkáskezek azonban hamarosan letakarították a pályáról a havat, úgyhogy aránylag jó talajú pályán került sor a nagy érdeklődéssel várt Magyar Népköztársasági Kupa mérkőzésre.” (1956 – Siófok)

“Az FTC győzelemmel búcsúzott az ötödik földrésztől. Az 50 órás légiút után hazaérkeztek a fradisták. A játékosok már elhagyták a reptér előcsarnokát, de Dalnoki edző még nyilatkozott: — Jól szolgálta a felkészülést ez a portya. Jó körülmények között, kellemes környezetben, jó talajú pályákon edzettünk. Maradéktalanul elégedett vagyok Juhász, Bálint, Kű, Martos, Megyesi és Szőke játékával. Sok minden tisztázódott, de egy-két dologra még alszom. Mucha például új szerepkörben, beállósként mutatkozott be, méghozzá jól. A csapat egyébként nagy közönségsikert aratott, meghódította a „kenguruk országát”.” (1974 – St. Georges)

“A szintén Dél-Amerikában túrázó magyar válogatott kikapott a világhírű argentin csapattól… Hogy nekünk hogyan sikerült győzni? Novák Dezső edzőnk erre így emlékezett: – Láttuk a válogatott elleni mérkőzésüket és hasznos információk birtokába jutottunk. Védekezésre építettem fel a taktikát, átengedtük a középpályát, hadd jöjjenek s gyors megugrásokra tervezett ellentámadásainkra alapoztam a sikert. Bejött. Szilárd védőfalunkról rendre visszavonulót fújtak az argentinok, mi pedig ha megszereztük a labdát: előre!” (1981 – Independiente)

“1911. február 12. Felejthetetlen nap a Ferencvárosi Torna Club történetében: az új Üllői úti pálya avatásának napja. Sportkörökben mindenki felfigyelt a nevezetes eseményre…Isten áldása legyen a becsületes munkán – a Ferencvárosi Torna Club által létesített sportpályán.”

stadion_panorama“A sporttelep az egyesület élete, ettől függ léte vagy nem léte”
(Mattyók Aladár, az FTC-pálya tervezőmérnöke)

“Délelőtt érkezett meg a polgármester autója az új pálya kiskapuja elé, amely a mai Könyves Kálmán krt.-i részre esett. A kapuban dr. Springer Ferenc az FTC elnöke köszöntötte, majd átadta neki a pálya bejárati kulcsát. Bárczy kinyitotta a kaput és őt követően bevonultak a pályára a meghívott vendégek. A tribün alatti tornateremben egy kis uzsonna keretében találkoztak a tervezőkkel, kivitelezőkkel (Mattyók Aladár, Jánszky és Szivessy műépítészek, Wellisch Lajos kivitelező). Mattyók Aladárnak, aki később az FTC alelnöke is lett, a díjtalan közreműködésért a pályaigazgatói címet ajánlották fel.”

Az FTC pálya avatásán: középen, szőrmegallérral, Mattyók Aladár tervező, bal szélen Takács István főpallér

Az FTC pálya avatásán: középen, szőrmegallérral, Mattyók Aladár tervező, bal szélen Takács István főpallér

“Az bizonyos, hogy irigységgel szemlélheti mindenki a legujabb football pályát. De ha igazságosak akarnak lenni az emberek, be kell látniok, hogy sok esztendő keserves munkájának az eredménye ez…Azt mondják, hogy tulnagyok a méretek. A játékosok egy-egy lefutásnál kifulladnak. Amire csak azt lehet felelni, hogy tessék alapos tréninget tartani…” (1911 – MTK)

Bővebben az Üllői úti stadion: A tervezéstől az 1911-es átadásig

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
FACEBOOK:
HOST