A Fradi naptára, július 21.

tempo-naptar

Évfordulók:

96 éve született Csiszár István
56 éve született Deszatnik Péter
118 éve született Kocsis Ferenc
32 éve született Saric, Elvis

Mérkőzéseink ezen a napon:

1912. Soroksári AC – FTC , Edzőmérkőzés
1918. Aradi TE – FTC 1:4, Edzőmérkőzés
1922. Stockholm válogatott – FTC 1-1, nemzetközi barátságos
1929. Uruguay – Ferencváros 2-3, nemzetközi barátságos
1935. Ferencváros – Austria 4-2, KK
1946. DVSC – Ferencváros 2-1, NB1 rájátszás
1947. Veracruz válogatott – Ferencváros 3-2, nemzetközi barátságos
1957. South – Coast válogatott – Ferencváros 3:5, nemzetközi barátságos
1960. Ferencváros – Olimposz 18:1, Edzőmérkőzés
1962. Tisza menti válogatott – Ferencváros 2:12, Edzőmérkőzés
1968. Amstetten – Ferencváros 3:10, nemzetközi barátságos
1971. Ferencváros – Postás 6:3, Edzőmérkőzés
1982. Soproni Postás – Ferencváros 0-2, Edzőmérkőzés
1984. FC Zürich – Ferencváros 1-0, Intertotó kupa
1989. Beerschot – Ferencváros 4-2, Nemzetközi torna
2001. Kispest Honvéd – Ferencváros 1-0, NB1
2004. Ferencváros – Politechnika Temesvár 2-0, nemzetközi barátságos
2005. Ferencváros – Paks 4-2, Edzőmérkőzés
2007. Ferencváros – Pápa 0-1, Edzőmérkőzés
2011. Aalesund – Ferencváros 2-1, EL selejtező
2012. Ferencváros – BKV Előre 4-1, Edzőmérkőzés
2012. Ferencváros – Szigetszentmiklós 3-0, Edzőmérkőzés
2013. Ferencváros – FK Vozdovac 3-0, nemzetközi barátságos
2020. Ferencváros – Haladás 2-2, Edzőmérkőzés

Összes díjmérkőzés: 13 mérkőzés, 6 győzelem, 1 döntetlen, 6 vereség, 34-25 gólkülönbség

Ezen a napon játszotta első díjmérkőzését a csapatunkban:

2004. Laczkó Zsolt

Ezen a napon játszotta utolsó díjmérkőzését a csapatunkban:

1946. Kapitány György
1946. Nagy IV. Károly
2001. Hámori Ferenc

“Az FTC a bajnokságban oly szépen szerepelt csapatát állí­totta ki az ATE ellen, melyben Payer hatalmas felszabadí­tó rúgásai, Kiss gyönyörű passzai, Okos, Schönfeld és Köves szemkápráztató összjátéka és Ivanovszky gyors lefutásai tetszettek.” (1918 – Aradi TE)

Győzelem! Győzelem! Minden ideg feszül, minden szem a labdára mered. Megszólal a sí­p és elindul a labda mögött a gyilkos, viharos, feltarthatatlan magyar roham. Ennek a rohamnak nem lehetett ellenállni. Ez a roham huszonöt percig tartott és ámulatba ejtette Uruguay népét, amint három gólt kergetett be abba a veretlen kapuiba. S ahogy az uruguayi nézősereg nem értette meg ezt a csodát, úgy fojtja a boldogság, az öröm mámorát az itthoniak szí­vébe a kérdés: hogyan történhetett ez?…A Ferencváros egy magyar klubcsapat legyőzte Uruguay válogatottját, azét az Uruguayét, amelynek szí­neit két olimpia is, a párizsi és az amszterdami látta fennem lengeni győzelmi árbocán, s amelyet Dél-Amerika, sőt az egész világ legjobb futballistáiként tisztelt. Tudtuk, hogy a Ferencvárost nagyszerűen összekovácsolta a túra, tudtuk, hogy harci kedve határtalan s tudtuk, hogy minden ferencvárosi fiú tisztában van vele, hogy mivel tartozik a messze Amerika földjén hazájának…30000 ezer néző tombolva ünnepelte a pályára lépő csapatokat, mely ámulva figyelte, ahogy a Ferencváros hihetetlen erővel és lendülettel kezdi meg a játékot már az első percben. Nagyszerű taktikával, fényes passzjátékkal zavartuk meg az ellenfelet, mely valósággal megbűvölve futkosott kombinációink gyilkos húzásai után. Egyik szellemes akció a másikat követte s a közönség egyik bámulatból a másikba esett. Szinte nem is tudta buzdí­tani csapatát, annyira meglepődött a játékosokkal együtt. A 7. perc már eredményes volt. Kohut rohan el a labdával s a túlsó oldal felé szálló beadását Rázsó juttatta a hálóba. Iramunk nem csökken. A 18. percben ismét Kohut jut jó helyzetbe, beadása most is kitűnően sikerül és Takács II. lába biztos Montevideoban is. A 23. percben Obitz remek passzal ugratja ki Takács Jóskát és máris a hálóban a harmadik gólunk. Eddig a legtisztább futball uralkodott a pályán, de Uruguay csapata azonban ezt az eredményességet már nem igen bí­rta elviselni. A bí­ró, aki eleinte még jó volt, a második félidőben szabadjára hagyta az erőszakos hazai csapatot. Hat percet is hosszabbí­tott, a 91. percben dulakodásból érte el a világbajnok Uruguay válogatott első gólját és a 95. percben 11-esből a másodikat…A csapat csodálatos formát játszott ki ezen a mérkőzésen. Legnagyobb sikereire emlékeztető stí­lusban és ellenállhatatlan taktikával játszott. Mind a tizenegy ember tudása teljességét adta és egymást múlták felül nagyszerűségben.” (1929 – Uruguay)

“A nézőtéren már jóval öt óra előtt meg lehetett állapí­tani, hogy ezúttal az FTC-pályán adott találkát minden sportszerető ember, aki éppen nincs nyaraláson, vagy nem a regattára húzta a szí­ve. Rengeteg művészünk, egy sereg szí­nész, politikus és kiváló közéleti tényezők igyekeztek gyors léptekkel megtenni a bejárattól a tribünig terjedő kis útszakaszt. Mindenütt tippek süvöltöttek át a levegőn és meg lehetett állapí­tani, hogy a hangulat feltűnően optimista. Még pár perccel a mérkőzés kezdete előtt is óriási ostrom alatt álltak a pénztárak. A rendőrök alig tudtak rendet teremteni a jegyre várók tömegében…A közönség meg-megújuló biztatása és a csapat most már komollyá vált kupalendülete egyesült erővel szorongatta a pompás Austria védelmét. Recsegett, ropogott ez a kitűnő szerkezet, de mégsem tudta megakadályozni a két pompás ferencvárosi gólt, amelynek után a közönség lelkében már-már újabb hatalmas hazai Ferencváros győzelem körvonalai kezdte földerengeni. Valóban, itt volt a lélektani pillanata annak, hogy a Ferencváros nyugodtabban indulhasson a bécsi revánsmérkőzésre. Három-egynél azonban erősí­tés helyett a Ferencváros megelégedett a szép játékkal és majdnem elveszett az előny. A Ferencváros ettől a halvány ellankadástól eltekintve, minden tekintetben nagy teljesí­tménnyel rukkolt ki és ezt a 4:2-s győzelmet is joggal könyvelheti el idei nagy kupaeredményei mellé.” (1935 – Austria)

“Néhány tartalékot állí­tottunk be, mert a legutolsó mérkőzésen többen könnyű sérülést szenvedtek, s néhányan fáradtak is voltak – mondta Ónodi Lajos – A tizedik mérkőzés heves iramú, időnként túl kemény mérkőzés volt. Góljaink közül Fenyvesi kettőt, Boros, Friedmanszky és Szigeti egyet-egyet szerzett, és ők is voltak a mezőnyben a legjobbak. Virágh is jól védett, akit a portya során egyébként már többször kipróbáltak, s általában jobb teljesí­tményt nyújtott, mint Gulyás.” (1957 – South-Coast válogatott)

1968

Zavadszky Gábor: – Nagyon jó érzés volt ismét fradistaként játszani az Üllői úton, az örömömet pedig fokozta, hogy egy jó iramú meccsen nyertünk. Nem volt könnyű dolgunk, a temesváriak hajtós, kemény focit játszott, de éppen ilyen meccsekre van szükség ahhoz, hogy le tudjuk mérni, hol tartunk. Tegnap nyertünk, de van még mit csiszolnunk a játékunkon, ám ez a felkészülés ezen szakaszában természetes. Véleményem szerint jó úton haladunk, és mikorra kell, a tétmeccsek kezdetére összeáll a csapat.” (2004 – Politechnika Timisoara)

2011

Ricardo Moniz: – Elégedett vagyok a csapat teljesí­tményével. A labdarúgók minden nap, a mérkőzéseken kí­vül is nagyon keményen edzenek, és ez meglátszik a játékukon. Jó ellenfelet sikerült legyőznünk, jó teszt volt a mai mérkőzés a bajnokság rajtja előtt. A fiatalokat, Diallót, Holmant és Valpoortot is be tudtuk vetni, mindannyian megoldották a feladatukat. Védők nélkül hoztuk le ezt a találkozót három nullra, ami külön kiemelendő. Magabiztosak vagyunk, í­gy várjuk a bajnokság rajtját.” (2013 – FK Vozdovac)

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
EL-playoff: 08.18. 18:30, M4 Sport
EL-playoff: 08.25. 21:00, M4 Sport
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső