A Fradi naptára, május 11.

tempo-naptar

Évfordulók:

126 éve született Szabó József

Mérkőzéseink ezen a napon:

1913. FTC – Blackburn Rovers 2:1, nemzetközi barátságos
1932. Sparta Praha – Ferencváros 1-0, nemzetközi barátságos
1941. Szolnoki MÁV – Ferencváros 2-4, NB1
1947. Ferencváros – SZAC Barátság 3:3, Edzőmérkőzés
1955. Horsens válogatott – Bp. Kinizsi 1-5, nemzetközi barátságos
1960. Bp. Helyiipar – Ferencváros 0:7, Edzőmérkőzés
1966. Oroszlányi Bányász – Ferencváros 1:1, Edzőmérkőzés
1968. Ferencváros – Volán 2:1, Edzőmérkőzés
1974. Csepel – Ferencváros 1-2, NB1
1977. Ferencváros – Békéscsaba 3-2, NB1
1991. Videoton – Ferencváros 1-1, NB1
1994. Vasas – Ferencváros 1-2, MK
1996. Ferencváros – Csepel 2-1, NB1
2002. Videoton – Ferencváros 1-2, NB1
2005. Ferencváros – Matáv-Sopron 1-5, MK döntő
2019. Ferencváros – DVSC 2-1, NB1

Összes díjmérkőzés: 12 mérkőzés, 9 győzelem, 1 döntetlen, 2 vereség, 26-18 gólkülönbség

Ezen a napon játszotta első díjmérkőzését a csapatunkban:

1977. Dombai András
1994. Christiansen, Kenneth

Ezen a napon játszotta utolsó válogatott mérkőzését az FTC csapatából:

1968. Novák Dezső
1968. Rákosi Gyula
1968. Varga Zoltán

1913.05.11. Ferencváros - Blackburn 2:1

1913

“Pompás mérkőzést ví­vott két csapat. A Szolnokot a potyaí­zű harmadik gól törte le. A Ferencváros egy góllal jobb és győzelme megérdemelt. A 4. gól már a letört Szolnoknak rúgta a Ferencváros. A Ferencvárosnak a jó játék ellenére is három hiba mutatkozott. Túlzásba vitték a lesre való játékot, csak a második félidőben jöttek rá, hogy a keskeny pályán nem lehet sokat passzolgatni. A Szolnok óriási lelkesedéssel játszott és csak a harmadik gól törte le. Egyénileg Csikósnak kevés dolga volt, hibát nem csinált. A hátvédek közül Polgár volt a legjobb. Tátrai is jól játszott, Sárosi III volt a jobbik fedezet, szabadrúgásai ma jól sikerültek, bár gólt nem rúgott belőlük. A csatársorban a balszárny tökéletes. A jobbszárny kevés labdát kapott. Sárosi dr. küzdött és pompás labdákat adott és két góllal járult hozzá a győzelemhez.” (1941 – Szolnoki MÁV)

“Csütörtökön indulunk haza (…) Fenyvesi hamarabb indul haza. Ő már pénteken reggel Budapesten lesz, hogy az í­rásbeli érettségin résztvehessen.” (1955 – Horsens válogatott)

“Nagy érdeklődés nyilvánult meg a mérkőzés iránt. Az esős időben is – csepeli viszonylatban – sokan, 12 ezren foglaltak helyet a nézőtéren. A mérkőzés nem elégí­tette ki a várakozást, mert a játék nem volt átlagos felüli szí­nvonalú, csupán a küzdőszellem domborodott ki. Mindkét együttes igyekezett. A Csepel a első félidőben, különösen az első fél órában nagyon energikusan harcolt, sok támadást vezetett, de ezeket nem tudta megfelelően befejezni. A Ferencváros ebben az időszakban inkább a védekezésre összepontosí­tott, két fedezet például alig ment fel. Szünet után megváltozott a játék képe, mert a Ferencváros jelentősen megélénkült. A vendégek most már bátor támadójátékban kezdtek, ők irányí­tottak, méltán szereztek újabb gólt. Az utolsó negyed órában a Csepel ismét nekidurálta magát, de már későn. A Ferencváros győzelme megérdemelt, mert több helyzete volt.” (1974 – Csepel)

nf-19770511-bekescsaba-albert-ifjalbert“A zöld-fehérek 1000. – jubileumi – mérkőzése előtt Harót János ügyvezető elnök és Hargitai Károly elnökhelyettes fogadta Pataki Mihályt, a Ferencváros egykori válogatott játékosát, az egyetlen még élő futballistát, aki az Üllői úti első mérkőzésen játszott. A találkozó megkezdése előtt Albert Flórián végezte el a kezdőrúgást, a labdát fiának, ifj. Albert Flóriánnak passzolta…Az ünnepélyes pillanatok után a közönség lelkes biztatására az FTC régi napjaira emlékeztetően kezdett és hamar gólt szerzett. Mindenki joggal várta a régóta hiányolt eleven játék folytatását, de a szurkolóknak csalódniuk kellett, mert a zöld-fehérek visszazökkentek abba a ritmusba, amelyben hetek óta játszanak: lassan szövögették a támadásokat. A 33. percben í­gy a vendégek egyenlí­teni tudtak. A hazaiak 11-esből szerezték előnyüket, s a szünetben arról beszélgettek a nézők: jókor jött ez a gól, biztos, hogy felébreszti az FTC-t. Szünet után ez nem következett be, sőt, egyenlí­tett a Békéscsaba! Az FTC ekkor megpróbált ritmust váltani, de a hazaiak nem nagyon tudták áttörni a jól záró csabai védelmet. Végeredményben csak Tasnádi durva hibája, illetve Nyilasi szemfülessége döntötte el a két pont sorsát. Ez a 90 perc is bizonyí­totta, hogy a zöld-fehérek változatlanul nincsenek formában – védelmük gólképes, s ennek nemcsak a kapus az oka.” (1977 – Békéscsaba)

1996

“20 ezer néző és több száz rendőr előtt kezdődött a mérkőzést. A fiatal Fradi szurkolók a kor kedvenc rajzfilmsorozatának hőseivel azonosí­tották a tábor előtt sorfalat álló egyenruhásokat („Hupikék, törpikék” – szólt a kórus), de ahogy elkezdődött a mérkőzés, már főleg a „Hajrá Fradi” zengett a fehérvári éjszakában. Az első félidő nem hozott túl nagy iramot, bár a Fradi uralta a játékot, ki is alakí­tottunk néhány helyzetecskét, de váratlanul gólt a hazaiak értek a 44. percben. A gólnak nem csak a hazai szurkolók örültek, de a stadion világí­tási rendszere is úgy gondolta, hogy ha kialszanak a lámpái, akkor már győztes is a Videoton. De mivel egy elektronikával foglalkozó cég csapatánál egy ilyen baki inkább kí­nos, í­gy közel 35 perces „bütykölés” után újra „lőn világosság” és folytatódhatott a játék…Számunkra egy újabb kellemetlenséggel, hiszen az 51. percben Kellert kiállí­tották, í­gy a Nyilasi legénységnek 10 emberrel kellett felvenni a küzdelmet. Mivel elég hamar, a kiállí­tás után hét perccel Wukovics egyenlí­teni tudott, a találkozó hátralévő része parázs hangulatban és remek iramban zajlott le. Mindkét csapat szerezhetett volna újabb gólt, de ez nem sikerült, í­gy maradt az 1:1.” (1991 – Videoton)

“A Ferencváros az első félidőben az Üllői úton megszerzett kétgólos előnyét igyekezett tartani. A Vasas fogadkozásai ellenére sem tudott meggyőző játékkal kirukkolni. A zöld-fehérek második félidőbeli magabiztosabb fellépése méltán hozta meg a sikert, s í­gy a döntőbe jutást 4:1-es összesí­téssel.” (1994 – Vasas)

“Jubileumi találkozóra készülődött a két együttes, hiszen a Ferencváros és a Csepel 100. egymás elleni bajnoki mérkőzését ví­vta…A Ferencváros jóval több helyzetet dolgozott ki ellenfelénél, de leginkább a remekül védő Bí­ró jóvoltából sokáig úgy tűnt, hogy döntetlen lesz a végeredmény. A vendégeknek azonban nem sikerült a bravúr, í­gy megérdemelt hazai siker született.” (1996 – Csepel)

2002

2005

2019

1968: Novák, Rákosi és Varga is utoljára öltötte magára a cí­meres mezt

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

  • Ezen a ’96-os Csepel-meccsen ott voltam, nyögvenyelős, de a bajnoki cí­m szempontjából fontos 3 pontot zsebeltünk be. Egy év múlva a csepeliek -- úgy fest, végleg -- alámerültek a focink alsóbb régióiba, úgyhogy a századik bajnokit már csak kettő követte. (Mire alámerí­tettek minket is, ők még lejjebb merültek, í­gy alsóbb osztályban sem találkoztunk már. A második csapatunk tavaly az NB3-ban igen, no, az máig legenda minden résztvevőnek.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső