A Fradi naptára, május 8.

tempo-naptar

Évfordulók:

22 éve született Csilus Tamás
112 éve született Koszta Imre
22 éve született Nagy Dominik

Mérkőzéseink ezen a napon:

1904. FTC – Postás: 2:1, Ezüstlabda
1910. FTC – MTK: 2:0, NB1
1912. FTC – Angol vasutas válogatott: 7-0, nemzetközi barátságos
1921. UTE – FTC: 1-0, NB1
1927. Hungária – Ferencváros: 1-4, NB1
1929. Ferencváros – Sabaria: 6-0, NB1
1932. vegyes Young Boys, Biel – vegyes Ferencváros, Hungária: 4-2, nemzetközi barátságos
1938. Ferencváros – Kispest: 2-1, NB1
1955. Odense válogatott – Bp. Kinizsi: 1-8, nemzetközi barátságos
1958. Nimes – Ferencváros: 1-1, nemzetközi barátságos
1976. Ferencváros – MTK-VM: 3-1, NB1
1991. Volán FC – Ferencváros: 0-3, MK
1992. MTK – Ferencváros: 0-2, NB1
1993. Ferencváros – BVSC: 0-2, NB1
1999. Diósgyőr – Ferencváros: 1-3, NB1
2005. Ferencváros – DVSC: 0-0, NB1
2010. Ferencváros – Kecskeméti TE: 3-2, NB1

Összes díjmérkőzés: 17 mérkőzés, 12 győzelem, 2 döntetlen, 3 vereség, 48-16 gólkülönbség

Ezen a napon játszotta első díjmérkőzését a csapatunkban:

1904. Pákay Ágoston
1912. Spancsek Antal

Ezen a napon játszotta utolsó díjmérkőzését a csapatunkban:

2005. Vagner, Robert
2010. Doherty, Tommy

Tallózás a korabeli sajtóhírekből:

” Az ezüst labda tavalyi győztese úgylátszik idén is a vándordíj birtokába jut. A Ferenczvárosi Torna Club azzal, hogy legerősebb ellenfelén, a Postásokon győzelmet aratott, a döntőben is, melyben a Műegyetemi Football Club csapatával fog matchelni, minden valószínűség szerint diadalt arat. A F T. C-nak múlt vasárnap egyébként nagyon erős küzdelme volt a Postásokkal. Az első félidőben ez utóbbiak dominálták a helyzetet s oly fölénynyel játszottak, hogy mindenki a Ferenczvárosiak legyőzetésére számított. Második félidőben azonban megváltozott a helyzet s a Postás csapat energiája annyira megtörött, hogy a F. T. C. szépen együtt játszó csapata a Postásoknak első félidőben elért goalját nemcsak kiegyenlítette, hanem győzelmet hozó goallal meg is toldotta pontjainak számát.” (1904.05.08 – Postás, Ezüstlabda)

“Még sohasem volt oly érdekfeszitő a bajnoki mérkőzések döntő jellegű küzdelme, mint az idei bajnokságban…Bátran állíthatjuk, hogy hazai viszonyaink szem előtt tartásával, a két legjobb magyar csapat kerül össze a legklasszikusabb magyar football-dij döntőjében. A FTC régi és kipróbált játékosai mostanában is jó formában vannak és ellenfelük feletti esélyüket látszólag is emeli azon körülmény, hogy a zöld-fehérek ez idő szerint a legjobb magyar center-csatárral állhatnak ki a küzdőtérre, akinek erélyes kirohanásai magukkal viszik az egész csapatot és biztosítani látszanak a csapat lendületes támadásainak sikerét…Az első osztályú bajnokság döntő mérkőzése oly nagyarányú érdeklődést keltett, hogy a versenytér a nézők befogadására szűknek bizonyult, mert már 4 órakor lezárták a millenáris pálya kapuit. Mintegy 15 ezer ember szemlélte végig a szezon legérdekesebb bajnoki küzdelmét…A mérkőzést a FTC csapata nyerte meg s ezzel együtt Budapest és minden valószínűség szerint Magyarország bajnokságát is. A FTC csapatában — mint az elmúlt évben, úgy most is — az arra méltó csapat nyerte el a bajnoki címet. A játék nem tartozott a legérdekesebbek közé, mert már kezdet után néhány perc múlva nyilvánvalóvá vált a FTC fölénye. A FTC hatalmas iramot diktált s úgy fizikailag, mint technika, gyorsaság és lelkesedés tekintetében fölötte állott ellenfelének.” (1910.05.08 – MTK, NB1)

bajnoki-cimek-1926-27“A május nap aranyos derűje káprázatosan szép keretet adott a két örök rivális találkozásához. A Hungária-út friss zöldje körül a kopott tribünök már kora délután megnépesedtek s amint a csilingelő villamosok, robogók, tülkölő autók kiértek az MTK sporttelepéhez, egyre-másra ömlött a tavasz eddig legnagyobb s legszínesebb közönsége befelé. A tribünök és állóhelyek után hamarosan megteltek a korzóülések is, sőt a kapuk mögötti karéj szinte a pálya sarkára ült rá, hogy a sarokrúgásokat nem is igen tudták rúgni a szélsők. Ez azonban nem zavarta az egész, ragyogó délután harmóniáját, mely olyan nagy örömet hozott a ferencvárosiaknak. A nagy mérkőzés valóban szép, élvezetes játékot hozott. Alig-alig hangzott fel a nem tetszés moraja, de többször felharsant a lelkesítő taps s a játékosokat kitüntető elismerés. Semmiféle incidens sem zavarta meg a két csapat nemes küzdelmét s a befejezés után mámoros örömmel kapták vállra a győztes csapat egy-két tagját. Azét a csapatét, mely most már első professzionális bajnokság győztesének, méltó győztesének tekinthető. A Ferencváros egyszerűen lelépte nagy ellenfelét, mely pedig nem is játszott rosszul. A Ferencváros azonban klasszissal volt jobb s még egy pár gólt rúghatott volna. Gyönyörű meccs volt, talán azért, mert nem voltak teljesen egyenrangúak az ellenfelek. Amit az ősszel már sejteni lehetett, és amiben a tavaszi szezon eddig lepergett fordulói megerősítettek bennünket, az most már bizonyosság vált. A professzionizmus új rendszerében a Ferencváros vezetői jobban feltalálták magukat. A két csapatot mérlegre téve, a Ferencvárost minden részében jobbnak kell ítélnünk. Remek hátvédek, a legjobb magyar halfsor, a csatárlánc baloldala a legveszélyesebb, Turai a mezőnyben szinte hibátlanul dolgozik, Takács gyors volt és megbízható…Tóth Potya István, a Ferencváros trénere: – A csapat beszélt helyettem. Én ezután sem beszélek majd, hanem dolgozom…Szigeti Imre, a Ferencváros elnöke: – A csapat ma cáfolhatatlan bizonyítékot adta annak, hogy nem csak megérdemelte a bajnokságot, de ez a bajnokság jó kezekbe is kerül. A körültekintő vezetés, a céltudatos, komoly munka s a játékosok szívvel-lélekkel való lelkes küzdelme vitte idáig a csapatot s remélem, viszi ezután is további diadalok útján. (1927.05.08 – Hungária, NB1)

balról: Rázsó, Turay, Takács I., Papp, Kohut, Pataki, Huber, Dán, Furmann, Obitz, Bukovi

balról: Rázsó, Turay, Takács I., Papp, Kohut, Pataki, Huber, Dán, Furmann, Obitz, Bukovi

“Kánikulai hőség nehezedett az egész városra, így is 10.000 ember vándorolt ki az Üllői úti pályára, ahol szinte már túlzott tavaszi időben nyert befejezést az őszi szezon. A Szedlacsik-féle 25 pengő miatt újrajátszott mérkőzésen a Ferencváros alaposan megjavította a gólarányát és végeredményképpen hálás lehet az óvó Sabáriának (az őszi mérkőzésen Szedlacsik játékengedélye nem volt rendben. – Tempó Fradi!), mert az ősszel lejátszott 4:2-es győzelem helyett 6:0-ás diadalt iktathatott be maga számára a bajnoki tabellába.” (1929.05.08 – Sabaria, NB1)

“Az öltöző egyébként ngyon zajos, mert Bródy Sándor fehér kis kutyája állandóan ugat. Tátrai azt mondja, hogy Kiszely, a katona társa úgy látszik a HK döntőre tartogatja az erejét. Springer dr. erre megszólal: – Remélem te mindent kiadsz ma magadból…Híre járja, hogy Jakab szombaton afölötti bánatában, hogy kikerült a csapatból sírva vigadva vigasztalta magát. De megjegyzik az is, hogy becsületes fiú, mert a klubvendéglőben vigasztalódott…Remek volt a küzdelem, a mérkőzés az utolsó percig nagyiramú, remek, izgalmas, érdekes küzdelmet hozott. A játék igazi szépségei is gyakran megcsillantak. Különösen a Kispest részéről főleg az I. félidőben. A Ferencváros a II. félidőben hatalmas akaraterejével és jobb erőnlétével meg tudta fordítani a mérkőzés sorsát.” (1938.05.08 – Kispest, NB1)

“Ha elképzelhető presztízsmérkőzés a bajnoki sorozat közepette, akkor ez az volt. Joggal elvárhatta mindkét csapat szurkolótábora, hogy a játékosok az első perctől kezdve fokozott lelkesedéssel és akarással küzdjenek, igyekezzenek tettekkel bizonyítani vélt igazukat. Ilyen előzmények után különösen feltűnő volt, hogy a Ferencváros hazai pályán meglehetősen nehezen lendült játékba. A Ferencváros csak akkor kezdett igazán rohamozni, akkor vállalták a kockázatot a támadójátékban, amikor már gólt kaptak, de ekkor a mérkőzés kimenetele lényegében már eldőlt. A zöld-fehérek ugyanis fokozatosan lendületek egyre jobban játékba, megnőtt az önbizalmuk, egymás után teremtettek veszélyes helyzeteket Bicskei kapuja előtt. Egyik csapat sem remekelt, de a Ferencváros határozottabb támadójátékával és több helyzetével rászolgált a két pontra.” (1976.05.08 – MTK-VM, NB1)

“A Ferencváros folytatta nagyszerű tavaszi menetelését, létfontosságú két ponttal gazdagodott, s lassan ki lehet jelenteni, hogy valóban a bajnoki cím első számú esélyesévé lépett elő…Havasi Mihály jelezte, szerződést kívánnak hosszabbítani Nyilasi Tiborral. Szerinte álhír, hogy a népszerű Nyíl már másutt írt alá szerződést. Albert Flórián azt fejtegette, hogy kilenc játékosuk szerződése lejár. Ha a szponzorok segítenek, meg tudják őket tartani. Az lenne a legnagyobb erősítés, ha nem távozna senki – mondta Albert.” (1992.05.08 – MTK, NB1)

TFU_19920500_FU-Zs_007 - 0011-2

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Következik: 04.07. 14:30 FTC-Mezőkövesd (TV:m4)
Ranglisták és statisztikák:
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FACEBOOK:
HOST
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső utánpótlás emléktornák