A Fradi naptára, március 10.

tempo-naptar

Évfordulók:

70 éve született Eipel Ferenc
30 éve született Havojic, Tomislav
41 éve született Monken Arruda, Alex
24 éve született Oláh Attila
107 éve született Pálinkás József dr.
29 éve született Papp Máté
3 éve hunyt el Vágvölgyi Mihály

Mérkőzéseink ezen a napon:

1904. BEAC – FTC: 5:7, Edzőmérkőzés
1907. FTC – I. Vienna FC: 1:1, nemzetközi barátságos
1912. FTC – WAF: 0:2, nemzetközi barátságos
1918. FTC – BTC: 4:0, Edzőmérkőzés
1929. Ferencváros – Wiener AC: 3-1, nemzetközi barátságos
1935. Bocskai – Ferencváros: 0-1, NB1
1937. Ferencváros – ZSTE: 13-0, Edzőmérkőzés
1940. Ferencváros – Szolnoki MÁV: 1-0, NB1
1946. MTK – Ferencváros: 0-3, NB1 alapszakasz
1957. FF Malmö – Ferencváros: 0-0, nemzetközi barátságos
1963. Salgótarjáni Kohász – Ferencváros: 0:6, Edzőmérkőzés
1965. AS Roma – Ferencváros: 1-2, VVK
1968. Tatabánya – Ferencváros: 2-4, NB1
1974. SZEOL – Ferencváros: 0-0, NB1
1979. Székesfehérvári MÁV Előre – Ferencváros: 1-0, NB1
1984. Ferencváros – Csepel: 1-2, NB1
1990. Vác – Ferencváros: 1-0, NB1
2006. Pápa – Ferencváros: 1-5, NB1
2007. Jászapáti – Ferencváros: 0-2, NB2
2013. Ferencváros – Újpest: 2-1, NB1
2018. Ferencváros – Balmazújváros: 5-0, NB1

Összes díjmérkőzés: 17 mérkőzés, 10 győzelem, 3 döntetlen, 4 vereség, 30-13 gólkülönbség

Ezen a napon játszotta első díjmérkőzését a csapatunkban:

1965. Karába János
2013. Leonardo Vitor Santiago

“Csütörtökön f. hó 10-én a B.E.A.C. a lágymányosi pályáján a Ferenczvárosi T. C. kombinált csapatával training-mérkőzést tartott, mely 7:5-el végződött az utóbbi javára A szokatlan goalarányt az magyarázza meg, hogy mindkét csapatnál a védelem a második csapatból egészíttetett ki.” (1904 – BEAC)

“Az elmaradt magyar-olasz mérkőzés kárpótlásul szánta a Ferencváros gondos vezetősége a bécsi WAC vendégjátékát. A bécsieket jó hír előzte meg: jelenleg a bajnokság harmadik helyét foglalták el, de a legszebb reményekkel törnek előre. Kapusuk, Hiden, az osztrák válogatott csapatba van kiszemelve és ha rajta kívül nincsenek is sztárok a csapatban, az együttes mégis nagy erőt képvisel…A WAC e várakozásokat nagyrészt beigazolta. A kapus valóban nagy tehetség és sztárok – valóban nincsenek a csapatban. Az együttes azonban olyan színtelenül, szürkén reprezentálta a jelenlegi osztrák első klasszist, hogy most már el kell hinnünk a közép-európai futballklasszis hanyatlásáról elterjedt híreket…A Ferencváros mindvégig fölényben volt, ez a fölény azonban nem volt ellenállhatatlan és csak a WAC tehetetlenségét bizonyította. A talaj sokat rontott a játék szépségein, még egy tizenegyes is belefulladt a sárba. A Ferencváros hívei tovább aggódtak, a játékosoknak pedig komoly készülődésre, lelkiismeretes munkára van szükségük, hogy a tavaszi szezonban kellemetlen meglepetések ne érjék őket.” (1929 – Wiener SC)

A Ferencváros és a Wiener AC közös csapatképe

1929, A Ferencváros és a Wiener AC közös csapatképe

“Óriási izgalomban lefolyt meccs után csak a rendőrség erélye akadályozta meg a bíróverést…A sokkal többet támadó Debreceni Bocskai balszerencsével vesztett. Egy meg nem adott Bocskai gól után Sárosi eldönti a meccset: Bántól kapja a labdát, körülnézve úgy látja, hogy egyéni vállalkozásra van szükség. Hatalmas lendülettel fut a kapu felé, az együtt ráfutó Vágót és Flórát testcsellel becsapja, úgyhogy mind a kettő elesik. Ő maga is botlik, de ahhoz még elég jól áll a lábán, hogy közben a kifutó Vargával összefutva, botlás közben a balsarokba továbbítsa a labdát…A gól után támad a Bocskai, két 11-es gyanus eset, levegőben lóg az egyenlítés, de – ott is marad…Az igazságos eredmény döntetlen lett volna…A Ferencváros sem duskált csatárokba, de volt egy Sárosija, aki egymaga eldöntötte a meccset.” (1935 – Bocskai)

Futball-huliganizmus, anno 1935: “Bíró-botrányról: amikor a bíró a meccs után az öltözőbe vonult, a háborgó közönség valóságos köpészáport zúdított rá. Ez azonban csak bevezetés volt. A pálya előtt vagy ötszázfőnyi közönség várta a távozó Gombost…Harminchat rendőr szinte kézenfogva egymást alkotott testőrséget a bíró körül, aki taxiba szeretett volna szállni, de egyetlen taxi sem vállalta a fuvart. Végre akadt egy elszánt taxis, aki rendőri segédlettel elstartolt, de a Nagyerdő görbe útjain a közönség közben elvágta a taxi útját és a kőzáporból Gombos bírónak mégiscsak kijutott. Ilyen cirkuszt még nem látott a Nagyerdő!”

“A Ferencváros tehetetlen csatársora nem tudott gólt lőni…Szerencsés győzelemnek nevezhetné a Ferencváros szurkolója is a zöldek újabb kétpontos sikerét. Az első félidőben még mindenki a szélnek tulajdonította a Fradi csatársorának eredménytelenségét. S ekkor még senki sem gondolta azt, hogy a fedezet Sárosi III által az első negyedórában elért góllal győz a Ferencváros. Mindenki azt hitte, hogy a második félidőben széllel hátban és jobb erőnlétével a Ferencváros lelépi a Szolnokot…Kiderült az is, hogy a Ferencváros csatársora nem tud eredményes lenni, ha keményen játszó védelemmel kerül szembe...(1940 – Szolnok)

1940

l-1971-046Tempó, Fradi!: A szolnoki védelem közepén egy 21 éves, kiváló testi adottságokkal rendelkező védő hívta fel magára a figyelmet (a legjobb “osztályzatot is kapta), aki elég hosszú utat járt be, amíg eljutott a Ferencvárosig. Móraváros – Szolnok – Debrecen, majd 28 évesen, 1947-ben Ferencváros. KISPÉTER MIHÁLY bár nem született Fradistának, mégis vezéregyéniség vált belőle. Mindenkibe erőt és bizalmat öntő egyéniség volt, akit feltétlenül elismertek “vezérnek”. Rudas Feri, a korábbi csapatkapitány maga ajánlotta saját helyére, annyira tisztelte Kispéter erényeit. Nemcsak a pályán mutatkozott óriásnak, nemcsak ott tudta pontosan mi a feladata, hanem a pályán kívül is. Nehéz időkben tartotta össze a csapatot, játékostársai szinte babonás hittel tisztelték. A közönség egyik nagy kedvence volt, csupaszív játéka sok hívet szerzett a klubnak. “Kalács” 10 évig szolgálta a Ferencvárost, 297 alkalommal húzta magára a zöld-fehér színeket, hátvédként 9 gólt szerzett, és oszlopos tagja volt a legendás 1948/49-s bajnokcsapatnak.

“A labdarúgás erejét mutatja, hogy már 1945. szeptember 23-án útjára indult a magyar bajnokság. 1945-ben már volt egy „csonka” bajnoki szezon, de ott csak pesti csapatok indultak, mivel az utazások és azt esti kijárások még életveszélyesek voltak. Ősszel valamelyest javult már a helyzet, de így is egy elég speciális lebonyolítási rendszert alakítottak ki, hiszen két részre osztották az országot. A Keleti és a Nyugati csoport (14-14 csapat) majd az alapszakasz végeredménye után alakult ki a felsőházat és az alsóházat alkotó csapatok. Miután a Fradi megnyerte a Nyugati csoportot, így a Felsőházban folytatta (a Keleti csoport felsőházas csapataival mérkőzve). De nem volt elég a több lépcsős bajnokság, mellette még megrendezték a Tildy kupát, sőt volt még Karácsonyi és Húsvéti kupa is. Szinte futószalagon játszották a csapatok a mérkőzéseket, mintha egy szezon alatt akartak volna mindent bepótolni, mintha amit elvett az emberektől a háború, azt egyszerre akarták volna visszaszolgáltatni.” (1946 – MTK)

Mike_FTC-MTK 1945

1946, Egy gól a háromból. Aki lövi: Mike.

“Róma lehet az örök város, de ebből az érkezés pillanatában nem sokat érezhetett a Fradi különítmény, ugyanis az olaszok elfelejtették fogadni a csapatot. Ez még akkor is méltatlannak számított, ha azokban az években még dúlt a hidegháború, de éppen a labdarúgásnak kellett volna tompítania az ellentéteket. Ettől függetlenül a Ferencváros nagyobb névnek számított még akkor is, ha erről az olaszok nem nagyon akartak tudomást venni. Azt viszont örömmel konstatálták, hogy a Fradi két meghatározó játékosa, Albert és Rákosi nem tartott a csapattal sérülésük miatt…Az olaszokat ez sem mentette meg a hazai vereségtől. Mindent elmond a mérkőzésről, hogy a lefújás pillanatában az olasz szurkolók a Fradi játékosait tapsolták meg, a hazaik teljesítményét meg kifütyülték! Ez volt a csapat csattanós válasza az előző napi udvariatlan viselkedésért! Nagyszerű győzelemmel indult az 1965-ös esztendő. A VVK sorozat harmadik fordulóban, idegenben nyertünk és nagy lépést tettünk a továbbjutás felé.” (1965 – AS Roma)

l_1965APR11-19650310

1965

1968

“Nagy csalódás érte a Fradi-tábort. A számszerű eredmény még nem is tükrözte igazán a látottakat, mert az FTC végig rossz felfogásban, kapkodóan játszott a túlzott keménységtől sem visszariadó csepeliekkel szemben. A meccs derűs pillanatot is hozott: a góllövő Tulipán nevét – egy rossz gomb lenyomása miatt – cirill betűkkel írták a villanyújságra…” (1984 – Csepel)

2006

2013

2018

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 01.25.14:55 FTC-Paks (TV:Duna World)
EL-csoportkör 2019
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
FACEBOOK:
HOST