A Fradi naptára, november 5.

tempo-naptar

Évfordulók:

120 éve született Csontos Kálmán
112 éve született Gallina Károly
66 éve született Vad István
42 éve született Vasas Zoltán

Mérkőzéseink ezen a napon:

1901. BSC – FTC: 4:5, NB1
1905. FÅ‘városi TC – FTC: 3:3, NB1
1916. FTC – Slavia Praha: 1-1, nemzetközi barátságos
1922. FTC – BTC: 2-1, NB1
1933. Ferencváros – Hungária: 0-1, NB1
1939. Bocskai – Ferencváros: 4-3, NB1
1944. Ferencváros – Z. Danuvia: 5-1, NB1
1950. ÉDOSZ – Szegedi MTE: 2-0, NB1
1974. Ferencváros – Liverpool: 0-0, KEK
1975. SW Innsbruck – Ferencváros: 1-0, KK
1977. Rába ETO – Ferencváros: 1-2, NB1
1980. H. Szabó Lajos SE – Ferencváros: 1-2, MK
1988. ZTE – Ferencváros: 2-4, NB1
2002. Pápa – Ferencváros: 2-3, MK
2005. Ferencváros – REAC: 0-2, NB1
2016. Ferencváros – Paks: 1-2, NB1

Összes díjmérkőzés: 16 mérkőzés, 8 győzelem, 3 döntetlen, 5 vereség, 33-26 gólkülönbség

Ezen a napon játszotta első díjmérkőzését a csapatunkban:

1922. Schreiber Ernő

Ezen a napon játszotta utolsó díjmérkőzését a csapatunkban:

1939. Zentai Gábor dr.
1944. Nagy II. András
2005. Borbély Csaba

Ezen a napon játszotta egyetlen díjmérkőzését a csapatunkban:

1944. Kiss II. János

Ezen a napon ült utoljára az FTC kispadján díjmérkőzésen:

2005. László Csaba

Ezen a napon játszotta első válogatott mérkőzését az FTC csapatából:

1911. Payer Imre

Ezen a napon játszotta utolsó válogatott mérkőzését az FTC csapatából:

1969. Szűcs Lajos

“Különös nagy érdeklÅ‘dés nem kísérte e matchet, melyet elÅ‘re eldöntöttnek vélt mindenki a F. T. C. javára mindkét csapatnak ismert formája alapján. Azonban, mint az eredmény is mutatja, a forma nem maradt a régi. Még a B. S. C. csatársorának jobb oldala a B. T. C. matchén nélkülözött egyik legjobb játékosukkal erÅ‘sbödött, addig a F. T. C. védelme ép ezzel szemben a bal oldalon nagyon gyenge lett, itt Gabrovitz helyett egy új backet láttunk, ki azonban nélkülözte Gabrovitz határozottságát és biztosságát. Így történt, hogy a B. S. C. támadásai ezen az oldalon mindig veszedelmesek és mint az eredmény mutatja, sikeresek is voltak.” (1901 – BSC)

“Az FTC igen erÅ‘s csapatot állított starthoz. Betegei közül csak Pataky hiányzott. Játszott ellenben a vörös Szabó, miután bűneiért vezekelt, még pedig igen jól. Héger is sorompóba állt és noha a kényszerpihenÅ‘ érezhetÅ‘ volt játékán, számos szép lefutást produkált. Az FTC csatársora javuló játékot produkált. A már nagyon lassú Potya helyén Patakyval végre igazán jó csatársora lesz az FTC-nek. A halfsor, a csapat régi erÅ‘ssége, most is az, Blum, Szabó és Fuhrmann egyaránt jók. A védelem végezte a dolgát, az utolsó percben kapott gólt azonban elkönnyelműsködtek.” (1922 – BTC)

“Két óra után öt perccel fut ki a két csapat a pályára. Az I. félidÅ‘ elején a Ferencváros lendül támadásba, de a gyors zuglói védÅ‘k rendre széjjelrombolják az erÅ‘tlen zöld-fehér megmozdulásokat. Aztán az 5. percben váratlanul gólt el a Danuvia. A ferencvárosi védÅ‘k tévesen lest reklamáltak a vendégek góljánál. A gól után a zöld-fehérek nagy rohammal igyekeznek egyenlíteni. Változatos és nagyiramú a játék, inkább a Ferencváros a veszélyesebb, de a zöld-fehér csatárok sorra elügyetlenkedik a helyzeteket. Szünetben a Ferencváros öltözÅ‘jében nagyon paprikás a hangulat. Berkessy korholja a védelmet: – Kéri fiam, így csak a Haller-téren lehet művészkedni, a Ferencvárosban azonban játszani kell… – majd mindenkihez szól – Tessék szívvel-lélekkel játszani, a mérkÅ‘zést meg kell nyerni!…A második félidÅ‘t nagy lendülettel kezdi a Ferencváros. A 6. percben Rudas egyenlít büntetÅ‘bÅ‘l, majd a félidÅ‘ közepén elÅ‘ször Lukács, majd vendég öngól el is dönti a mérkÅ‘zés sorsát. A végén még Sárosi III. bombáz a kapuba, a végeredményt Kiss I. állítja be.” (1944 – Zuglói Danuvia)

“MeglehetÅ‘sen élén iramú, de gyenge színvonalú játékot láttunk. Sok volt a hibás labdaátadás és átvétel. Mindkét csapat többnyire magas labdákkal játszott. Bár a Szeged hÅ‘siesen védekezett, a végig többet támadó zöld-fehérek gyÅ‘zelmét nem tudta megakadályozni. Az ÉDOSZ csatársor ezúttal is elég sokat pepecselt a kapu elÅ‘tt, de a gólhelyzeteket most jobban sikerült kihasználnia.” (1950 – Szegedi SzMTE)

kek_7475_mini_gombTempó, Fradi!: Voltak idők, amikor magyar klubcsapatok még fel tudták venni a küzdelmet az európai élcsapatokkal. Voltak idők, amikor a hazai újságok ilyen föcimmel jelentek meg: „Az FTC a legjobb nyolc között a KEK-ben!”. Voltak idők, amikor a Ferencváros európai kupadöntőt játszott, VVK-t nyert. Voltak idők, amikor olyan játékosok alkották a csapatot, akik aranylabdát kaptak , akik világválogatottak lettek, akik ezüstcipőt húzhattak fel, és akik simán felvették a párharcot olyan nevekkel, mint Hughes, Callagham, Keegan és Kennedy. Voltak idők, amikor olyan legendák ültek a Ferencváros kispadján, akiről így írt a Népsport: “Dalnoki Jenő ezen a mérkőzésen jobb taktikusnak bizonyult Praisley-nél” (Liverpool menedzsere).

Voltak idÅ‘k, amikor egy mérkÅ‘zésen 30 ezren buzdították a csapatot az ÃœllÅ‘i úton, olyan hangulatot teremtve, hogy még az angol játékosoknak is közel 20 perc kellett ahhoz, hogy feleszméljenek a kábulatból. És voltak olyan idÅ‘k, amikor a fentiek miatt nagyon jó dolog volt Fradistának lenni. 1974-ben ilyen idÅ‘k voltak. November 6.-án egy olyan mérkÅ‘zésre került sor, mely minden Fradistának „kötelezÅ‘ olvasmány”. Ugyanis ezen a napon harcoltuk ki a Liverpool-lal szemben a továbbjutást a KupagyÅ‘ztesek Európai Kupájában. Váratlan volt? Bravúrnak számított? Akik látták a mérkÅ‘zést, és akik ismerték az akkori Ferencvárost, azok tudják, hogy egyenlÅ‘ (!) képességű csapatok „vívták meg az ütközetet”, melybÅ‘l mi kerültünk ki gyÅ‘ztesen. Jó érzés rágondolni, hogy voltak olyan idÅ‘k, mikor ilyen csapatunk volt. (1974 – Liverpool)

NS-19741106-01-19741105-2

1974

NS-19771106-01-19771105

1977

“Végig nagyiramu küzdelmes, de csak közepes színvonalú mérkÅ‘zésen a ZTE-t túlságosan megnyugtatta a korán megszerzett elÅ‘ny. A fokozatosan belelendülÅ‘ Ferencváros a szünet elÅ‘tt váratlanul egyenlített, a második félidÅ‘ elején pedig nagyon gyorsan és megérdemelten a maga javára fordította a mérkÅ‘zést. Gól: Fischer (41., 51., 68. -11-esbÅ‘l), Dukon (52.) illetve Balog (6. – 11-esbÅ‘l), Kámán (76.)” (1988 – ZTE)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

OLDALAK