A Fradi naptára, november 30.

tempo-naptar

Évfordulók:

74 éve született Bárányos Attila
134 éve született Bihari Ferenc
60 éve született Gregor József
46 éve hunyt el Misángyi Ottó
34 éve született Morales, Hector Gabriel
96 éve hunyt el Schaller József
33 éve született Sigér Dávid
92 éve született Zalka András

Mérkőzéseink ezen a napon:

1902. FTC – BSC 4:0, NB1
1913. FTC – NSC 8:0, NB1
1919. FTC – MTK 1-0, NB1
1924. FTC – Vasas 1-1, NB1
1930. Pécs-Baranya – Ferencváros 0-4, NB1
1941. Újpest – Ferencváros 6-2, NB1
1947. Kispest – Ferencváros 1-4, NB1
1952. Bp. Dózsa – Bp. Kinizsi 1:0, NB1
1958. Tatabánya – Ferencváros 5:0, NB1
1960. TF – Ferencváros 3:4, Edzőmérkőzés
1974. Ferencváros – VM Egyetértés 3:0, NB1
1988. Ferencváros – Haladás 2-0, MK
1991. Ferencváros – DVTK 3-2, NB1
1994. ZTE – Ferencváros 2-1, MK
1995. Ferencváros – Kispest-Honvéd 3-1, NB1
2000. Újpest – Ferencváros 0-1, NB1 rájátszás
2008. Ferencváros – Bp. Honvéd 2-2, Ligakupa
2010. Paks – Ferencváros 3-2, NB1
2011. Békéscsaba – Ferencváros 0-0, MK
2013. Ferencváros – Pécs 1-2, NB1
2016. PFLA – Ferencváros 1-2, MK

Összes díjmérkőzés: 20 mérkőzés, 11 győzelem, 3 döntetlen, 6 vereség, 44-27 gólkülönbség

Ezen a napon játszotta első díjmérkőzését a csapatunkban:

1902. Manglitz Ferenc

Ezen a napon játszotta utolsó díjmérkőzését a csapatunkban:

1902. Schwarcz Leó
1919. Kovács Elemér
1941. Pálinkás József dr.
2008. Országh Péter
2013. Tuijp, Jack

Ezen a napon ült utoljára az FTC kispadján díjmérkőzésen:

2013. Moniz, Ricardo

Ezen a napon játszotta utolsó válogatott mérkőzését az FTC csapatából:

2022. Laidouni, Aissa

“A F. T. C. 9 emberrel kezdi a játékot, mert a 3 középső csatár Novotny, Pokorny és Feketeházy nem jelent meg. 10 percz múlva Manglitz, majd a 30-ik perczben a megérkezett Feketeházy áll be. A hiányos csatársor nem tud eredményt elérni, főleg azért, mert csak a legritkább esetben kí­sérlik meg a lövést. A B. S. C. is több kedvező alkalmat szalaszt el eredmény nélkül. A II. félidőben a F. T. C. csapata mind nagyobb lendületbe jön s csakhamar goalt lő; ettől kezdve egyre fokozódó fölénynyel támadja a B. S. C. kapuját s a goalok számát már négyre szaporí­tja, mikor a B. S. C. csüggedt csapata 7 perczczel a befejezés előtt, a sötétedésre hivatkozva, lemond a további küzdelemről.” (1902 – BSC)

“Hatezer főnyi közönség előtt folyt le a mérkőzés az üllői-uti pályán. Mindkét csapat legjobb legénységével vette a föl a küzdelmet, de mig a FTC a legjobb formáját játszotta ki, addig a NSC olyan primitiv játékot produkált, a mi erősen alatta állt az első osztályú ní­vónak. A győztes csapatban különösen a három belső csatár: Schlosser, Pataki, Tóth volt elemében. Kedvvel, nagy erővel játszottak, de keveset kombináltak. Rendszeresebb játékkal megkettőzhették volna gólok számát. A halfsornak Blum volt a lelke, Bródi hasznosan játszott, mert könnyű dolga volt, ellenben Veinber még a gyönge N. S. K. ellenében sem tudott érvényesülni. A N. S. K.-nek Kovács baloldali hátvédő volt a legjobb embere. A többi játékos fejetlenül és stí­lus nélkül dolgozott.” (1913 – NSC)

“Hatalmas meglepetés! Miután már mindenki elparentálta az FTC-t s teljesen érdektelennek deklarálta a mai mérkőzést, a zöld-fehérek csapata régi ferencvárosi tűzzel és lelkesedéssel játszva legyőzte az MTK-t, s ezzel nemcsak két értékes pontot szerzett, hanem a csapat jövője szempontjából oly erkölcsi sikerre tett szert, amelynek jelentősége ma még kellőkép fel sem becsülendő. A mérkőzés külső képe is azt mutatta, hogy jelentőség tekintetében meg sem közelí­ti a régi MTK-FTC meccseket. Két órára volt kitűzve a mérkőzés kezdete, s bár már délben megindult a népvándorlás az Üllői úti pályára, a mérkőzés kezdetekor a fordulóban lévő körlépcsők mégis üresen maradtak. 15 ezer főnyi közönség bajnoki meccseknél kétségtelenül rekord jelentene, de egy MTK-FTC meccsnél csak mint legkisebb látogatottság jöhet szóba. A mérkőzés lefolyása, a játék ní­vója és szépsége azonban alaposan rácáfolt minden előzetes tippelésre, s élvezetes sportot nyújtott a nézőknek.” (1919 – MTK)

“Rekordközönség előtt lépésben győzött a Ferencváros Pécsett” (1930 – Pécs-Baranya)

“Vére igazán nagyvonalú, játék szépségeiben bővelkedő és nagyiramú játékot láttunk. Elejétől végig küzdelem volt és hol az egyik, hol a másik kapu volt veszélyben. Az első félidőben a Kispest sokkal jobb volt ellenfelénél és ha ekkor a Fradi védelem nem játszott volna nagyszerűen, gólokat rúghatott volna. A zöld-fehérek védelme azonban minden kispesti támadást a 16-son megakadályozott. A befejezés előtt három perc alatt védelmi hibából két gólt kapott a Kispest és í­gy a Fradi nagy előnnyel indult a második félidőre. Fordulás után valamivel többet támadott a Kispest, de a Ferencváros támadásai veszélyesebbek voltak. A Ferencváros győzelme ebben az arányban is megérdemelt. Csatárai az ellenfél védelmi hibáit jobban kihasználták. A játék kielégí­tette a nagyszámú közönséget. Egy percre sem volt a mérkőzés.” (1947 – Kispest)

“Különösen az első félidőben eléggé mérsékelt volt az iram. A Ferencváros sokmozgásos csapatjátéka láttán szinte biztos volt, hogy csak idő kérdése, mikor szerzi meg az első gólt. A sok felesleges cselezgetés, a nem eléggé pontos átadások, a kelleténél több adogatás azonban meglehetősen kitolta az első gól megszerzésének idejét. Igaz, a játéknak ebben a szakaszában az Egyetértés ügyesen, rugalmasan védekezett és már a középső harmadban igyekezett megszűrni a zöld-fehérek rohamait. Érthetetlen, hogy a második félidőben miért játszott annyira tisztátalanul a vendégcsapat és nem kevésbé érthető az sem, hogy a játékvezetős – a kiállí­tással is – miért nem vetett gátat ennek a játékmodornak.” (1974 – Egyetértés)

1988

“Ilyen kevesen régen jöttek ki az Üllői úti pályára bajnoki találkozóra. A jelentős hidegben először a második percben melegedett fel a közönség: Albertet buktatták 16-os előtt, a szabadrúgást a sértett Lipcseinek gurí­totta, akinek félerős lövése Kiss keze alatt suhant a sarokba (1:0). Lendületben maradtak a hazaiak. Deszatnik lapos lövését tornászta szögletre a diósgyőri kapus, majd Albert elől adtak haza kecsegtető helyzetben. A 16. percben újra nagy zavar támadt a DVTK védelmében. Albert gurí­tott balra, és a befutó Deszatnik 5 méterről kapásból nagy gólt lőtt (2:0). Szünet után újra a Ferencváros szorongatott, de a Diósgyőr szerzett gólt. Az 53. percben Vitelki egyedül húzott el, és miután senki sem támadta, 15 méterről laposan a bal sarokba lőtt (2:1). Az ellentámadásnál Szenes bombája a kapufáról pattant ki. A 64. percben Páling nagy lendülettel húzott el a jobb szélen, beadását Albert elegáns fejbiccentéssel bólintotta a bal sarokba (3:1). Negyedórával a lefújás előtt a csereként beállt Balogh Gábor fejese pattant a kapufáról a mezőnybe. A zöld-fehér védők hibájából a DVTK ismét gólt szerzett: a hazai védelem nézelődött, í­gy Szvisztun éles szögből, 7 méterről a kapuba talált (3:2).” (1991 – Diósgyőr)

“A 60. percben Nyilas pompásan í­velt be a jobb oldali oldalvonal közeléből az embersűrűbe, az ötös vonalán elhelyezkedő Milovanovic ügyes fejese pedig úgy került a kapuba, hogy Brockhauser csak érinteni tudta a labdát, a hárí­tásra azonban képtelen volt (1-0). A 79. percben Kecskés indí­totta Kellert, aki ügyesen áttörte a Honvéd-gátat, majd 12 méterről úgy talált a kapu közepébe, hogy Brockhauser ezúttal is érintette a bőrgolyót (2-0). A piros-feketék három perc múlva úgy szépí­tettek, hogy Warzycha jobb oldali beadását Hajdu alaposan elnézte, Mátyus viszont nem, s a nyurga vendégvédő négy lépésről az üres kapuba “bólintott” (2-1). Nem sokat késett a válasszal a Ferencváros. Nyilas ezúttal is önzetlenül szolgálta ki társát – ebben az esetben Albertet -, aki úgy találta meg a kis rést Brockhauser és a bal kapufa között, ahogyan azt talán csak ő tudja (3-1). Az első 60 percben a Kispest könnyelműen elkótyavetyélte tiszta helyzetei sokaságát, és erre ráfizetett. A szünet után akaratosabb Ferencváros biztosan tartotta otthon a három pontot, mert a hajrában higgadtabban élt lehetőségeivel. Így a tavaszi folytatásban az őszi bajnok BVSC-Dreherrel együtt lesz oka izgulni, hiszen szoros párharc tippelhető a bajnoki cí­mért.” (1995 – Kispest-Honvéd)

2000

2016

1977

2 hozzászólás a(z) A Fradi naptára, november 30. bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
05.05.18:30 TV:M4Sport
05.11-12 M4 Sport
05.15.19:30 M4 Sport
05.18-19. M4 Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ