A Fradi naptára, április 18.

tempo-naptar

Évfordulók:

46 éve született Budovinszky Krisztián
24 éve hunyt el Deák I. Ferenc
36 éve született Gyenes Dávid
39 éve született Huszti Szabolcs
51 éve született Nicsenko, Igor
91 éve hunyt el Siklóssy Antal
50 éve hunyt el Szabó Antal
67 éve született Takács László

takács-lászló

A 70-es és a 80-as évek legendás játékosa, TAKÁCS LÁSZLÓ 509 alkalommal lépett a pályára zöld-fehérben és 44 gólt szerzett. A Ferencvárosi játékosok örökranglistáján a 10. a legtöbb mérkőzésen pályára lépők között. Kétszer nyert magyar bajnoki cí­met és egyszer magyar kupát. Tagja volt az 1975-ös KEK döntős csapatnak. Az aprótermetű, hangyaszorgalmú játékos 1973-ban 18 évesen mutatkozott be a Fradi első csapatában (Mezőhegyesről igazoltuk le). “Edzők jöttek, mentek pályafutásának másfél évtizede alatt, volt aki épí­tett rá, más meg félreállí­totta, tartalék sorba tette. A kisTaki sohasem zsörtölődött, nem morgott, nem duzzogott ilyenkor. Legfeljebb jobban összeszorí­totta a fogát, s edzett ugyanolyan szorgalommal, mint annak előtte. így történt aztán, hogy előbb-utóbb mindig visszakerült a legjobbak közé.” – í­rta róla a Labdarúgás c. folyóí­rat. A legtöbbet Dalnoki Jenő és Novák Dezső foglalkoztatta, náluk az idővel “passzkirály-ként” becézett “Taki” kihagyhatatlan volt.

Mérkőzéseink ezen a napon:

1909. FTC – 33 FC 2:0, Ezüstlabda
1915. FTC – MAC 3:0, Hadikupa
1920. Wiener AC – FTC 2-0, nemzetközi barátságos
1926. Kispesti AC – FTC 1-4, NB1
1927. Hungária – Ferencváros 0-2, Húsvéti serleg
1937. Ferencváros – Budafok 8-0, NB1
1938. Wacker Wien – Ferencváros 4-2, Húsvéti serleg
1943. Ferencváros – Vasas 2-3, NB1
1948. Ferencváros – Vasas 2-0, NB1
1949. Ferencváros – Sparta Praha 4-0, Húsvéti serleg
1959. Budafoki MTE Kinizsi – Ferencváros 2:4, Edzőmérkőzés
1960. Stal Sosnowiec – Ferencváros 1:4, Húsvéti serleg
1962. Ferencváros – Egercsehi 7:2, Edzőmérkőzés
1968. K. Lombik – Ferencváros 0:6, Edzőmérkőzés
1971. Komló – Ferencváros 2-2, NB1
1981. Újpesti Dózsa – Ferencváros 0-2, NB1
1987. Ferencváros – Eger 3-1, NB1
1992. Ferencváros – Videoton 2-0, NB1
1993. Győri ETO – Ferencváros 4-2, NB1
2001. Ferencváros – Videoton 5-0, NB1 rájátszás
2004. MTK – Ferencváros 1-0, NB1 rájátszás
2009. Ferencváros – Vác 6-1, NB2
2015. Haladás – Ferencváros 0-3, NB1

Összes díjmérkőzés: 20 mérkőzés, 14 győzelem, 1 döntetlen, 5 vereség, 58-20 gólkülönbség

Ezen a napon játszotta utolsó díjmérkőzését a csapatunkban:

1948. Sárosi György dr.

sarosigy-4Számunkra örökké emlékezetes nap marad 1948.04.18., amikor is a Ferencvárosi labdarúgás legendája, dr. Sárosi György utoljára húzta magára a zöld-fehér mezt. Mintha a szurkolók is megérezték volna, hogy utoljára látják kedvencüket a pályán, hiszen három órakor már lezárták az FTC-pálya pénztárait, több mint 37.000 ember szorongott a nézőtéren. Magyarországon, a Fradiban mindent elért amit csak lehetett, volt olyan időszak amikor a világ egyik legjobb játékosának tartották. A harmincas években kevés olyan beszámolót lehet olvasni, ahol nem emelik ki “Gyurka” zseniális játékát. 647 mérkőzés, 639 gól – páratlan és egyedülálló teljesí­tmény. A II. világháború után is játszott, és nem is rosszul, de mintha megérezte volna a következő évek politikai fordulatát, külföldre távozott. Olaszországból azonban nem tért haza. Több helyen is edzősködött, váltakozó sikerrel. Genovába telepedett le és ott is hunyt el. Pályafutása, szerénysége, kiváló emberi tulajdonságai, zseniális focitudománya örök példa a jövő generációjának.

“A FTC. könnyedén vette a dolgot. Azt hisszük, hogy vasárnapi lanyha játékuk nem az ellenfél lebecsülésének, hanem a húsvéti mérkőzések fáradalmainak volt eredménye. A FTC. egyébként sokkal jobb volt ellenfelénél s hogy több gólt nem tudtak elérni, annak csupán az volt az oka, mert nem folytattak erélyes játékot. Ismét kitünő formában van Manglitz, jó volt Szeitler és Schlosser, de a leghasznosabb munkát a fedezetsor végezte…Az első halftime egyetlen gólját a 40-ik perczben éri el Weinbeer. A második félidőt a 33-asok csak tiz emberrel játszák. Ennek daczára csak a 28-ik perczben ér el a FTC gólt, sok támadásukat a jól működő 33-as védelem szépen veri vissza. A 38-ik perczben Schlosser tizenegyesét Schiller bravúrosan menti.” (1909 – “33” FC)

“Két egyformán kiforrott stilusu csapat heves, de szép küzdelmét vártuk. A küzdelem tényleg heves volt…” (1915 – MAC)

“Az FTC ezúttal az eredményesség terén produkált kielégí­tőt, mí­g stí­lusban erősen alatta maradt eddigi legjobb teljesí­tményének. Úgy látszik, a csapat kezdetben nem vette túl nehéznek az akadályt, amit a KAC-nak jóképességű, de ezúttal gyengébb formában lévő csapata jelentett számára, majd átvette a KAC-nak rombolásra berendezkedett, tehát gyakran csapkodó játékmodorát és ezért a mezőnyben nem mutatta azt a klasszikus stí­lust amit pedig a bajnokcsapattól méltán elvárhat a közönség. Az FTC halfsora ezúttal nem olyan meggyőzően jó, mint máskor, a csatársor is ritkábban csillogtatta kombinációs tudományát, viszonyt okosan és ügyesen megjátszotta a sok kí­nálkozó helyzetből négyet és négy olyan gólt fabrikált össze, amikre a mezőnybeli sok gikszer ellenére is büszke lehet az együttes.” (1926 – Kispesti AC)

1927

“Nagy kedvvel és jól játszott a Fradi, kevés helyzete volt a Budafoknak, azokkal sem volt szerencséje. Sárosi, Sárosi, Kemény, Toldi, Sárosi, Táncos, Toldi, Kemény volt a gólok sora a Hungária úti mérkőzésnek ahol 10 ezren figyelték a Fradi remek csatárjátékát. Sárosi óriási kedvvel és akarással játszott, megint ragyogó húzások egész sorát mutatta be. Mellette a két szélső volt a csatársor legjobb tagja, mind a ketten nemcsak lefutásaikkal, hanem lövéseikkel is kitűntek. Az összekötők közül Kiss szokott játékát mutatta, Toldin a javulás jeleit lehetett észrevenni. A fedezetsorban ezúttal is Hámori volt a legmegbí­zhatóbb, Lázár könnyelműen is megfelelt. A két hátvéd közül Korányi kitűnő formában van.” (1937 – Budafok)

“Három órakor már lezárták az FTC-pálya pénztárait, több mint 37.000 ember szorongott a nézőtéren. Azok, akik három óra után jöttek, sokezres tömegben bandukoltak vissza. Az állóhelyeken csak fejeket látnik olyan sűrűn álltak egymás mellett a nézők. Negyed ötkor érkezik meg a köztársasági elnök, de több miniszter és sportvezető is tiszteletét teszi a hatalmas érdeklődéssel várt mérkőzésen. Sárosi doktor csapatkapitányként vezeti a Ferencvárost. Óriási iramban indult a játék, a Ferencváros sokkal többet támadott, veszélyesebbek voltak kapu előtt a csatárai, de a Vasas védelme mindent mentett. Lassan magára talál a piros-két csapat, okosan a szélsőkre játszik, a középre beküldött labdákat azonban a Fradi védelem tisztázza. A játék szép is izgalmas. A második félidő 18. percében Szabó elveszi a labdát Siklósitól, befele húzódik, aztán 20 méterről ballal váratlanul, óriási erővel ló a hálóba…A 22. percben Rudas hosszan küldi előre a labdát, Deák felugrik, fejjel a kapura fejel. A labda a lécet éri, Siklósi menthetne, de állva várja a labdát, Deák nagy lendülettel rohan, Siklósit is elsodorja és egy méterről a hálóba fejel. Lyka Antal: — Örülök, hogy ilyen szép, élvezetes mérkőzésen sikerült kétvállra fektetnünk a Vasast.” (1948 – Vasas)

“A Ferencváros öltözőjében Czibor panaszkodik, hogy még mindig nem érzi jól magát. Henninek is hasonló a baja, nem is akarja vállalni a játékot, de később mégis vetkőzni kezd. Rudas és Kocsis, a vasárnapi mérkőzés két sérültje Lyka edzővel kivonul az edzőpályára, hogy próbarúgásokat végezzenek. Végül az edző úgy dönt, hogy mindketten játszanak…Csak az első félórában játszott jól a Ferencváros, de akkor el is döntötte a meccset. A 15. percben Deák, a 18. percben Kocsis, a 28. percben Deák góljavial már 3:0 volt az eredmény. A második félidőben Rudas 11-esből állí­totta be a végeredményt.” (1949 – Sparta Praha)

“A mi csapatunkból Berta, Mátrai, Dékány dr. és Friedmanszky játéka dicsérhető elsősorban.” (1960 – Stal Sosnowiec)

.

“A derbi egyik főszereplője, Nyilasi Tibor volt, aki főleg a második félidőben játszott kiemelkedően…A győzelem azért is játszik fontos szerepet, mivel ezzel a győzelemmel nyí­lt meg igazán az út, a végső siker, a bajnokság megnyeréséhez. A Dózsa győzelem után várt még a csapatra egy rangadó a Honvéd ellen (idegenben nyertünk 1:0) és utána már nem volt megállás, öt év után ismét bajnoki cí­met ünnepelhettünk. Mindenki szí­vvel küzdött, s feltűnő volt, hogy a labdával birtokukban egy időben többen bátran elmozdultak ellenfelünktől, s gyors helyezkedéssel próbáltak támadást vezetni. A Ferencváros éppen annak köszönheti megérdemelt győzelmét, hogy lényegesen több gólhelyzetet teremtett. Novák Dezső: — Azt hiszem, a mérkőzés igazolta számí­tásainkat. Siketült azonos szintre hoznia gárdát. Nagyon fontosnak tartom, hogy most ia lelki előkészí­tés is kifogástalanul sikerült. Mindenki tisztában volt azzal, hogy az előttünk álló két mérkőzésen sok minden eldőlhet.” (1981 – Újpesti Dózsa)

1987

2001

“Mindkét csapat győzött az előző fordulóban, í­gy élénk érdeklődés előtt kezdődött a találkozó. Kemény ütközések, helyenként durva belemenések jellemezték az első perceket. Kovács játékvezető nem sok sikerrel próbálta száműzni a tisztátalan játékot. A hazaiak gondolták előbb úgy, hogy a labdával kellene többet foglalkozni…Fordulás után mindkét gárda erőltette a támadásokat, de a játékosok a legnagyobb helyzeteket is elhibázták. A hazaiak részéről Nagy Zsolt, a fehérváriaktól Sallói még az üres kapuba sem tudott betalálni…Végül is a helyzeteit jobban kihasználó hazai csapat végül is nem érdemtelenül tartotta otthon a két bajnoki pontot.” (1992 – Videoton)

“A Ferencváros sokkal korszerűbben játszott, az első félidőben megérdemelten jutott háromgólos előnyhöz. Szünet után a Videoton megpróbált faragni hátrányából, de a kiállí­tás végleg megpecsételte a székesfehérváriak sorsát. A Ferencváros a helyzetek alapján akár kétszámjegyű győzelmet is arathatott volna.” (2001 – Videoton)

2009

2015

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
Categories
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső