A Fradi naptára, április 2. – A 29. bajnoki cí­m

tempo-naptar

Évfordulók:

103 éve hunyt el Fehéry Ákos
132 éve született Hönich Henrik
7 éve hunyt el Kelemen Gusztáv
8 éve hunyt el Sárosi László

Mérkőzéseink ezen a napon:

1905. Postás – FTC 0:0, NB1
1911. FTC – Young Boys 3:0, nemzetközi barátságos
1916. FTC – Kispesti AC 2:0, Edzőmérkőzés
1922. Tatatóvárosi AC – FTC 0-1, Corinthian díj
1923. Hakoah – FTC 2-0, nemzetközi barátságos
1933. Soroksár – Ferencváros 0-7, NB1
1934. Ferencváros – Rapid 9-5, Húsvéti serleg
1939. Ungvári AC – Ferencváros 2:3, Edzőmérkőzés
1944. Gamma – Ferencváros 0-1, NB1
1950. ÉDOSZ – Teherfuvar 3-1, NB1
1961. Újpesti Dózsa – Ferencváros 0:2, NB1
1967. Ferencváros – Tatabánya 2:1, NB1
1977. ZTE – Ferencváros 1-1, NB1
1986. Haladás – Ferencváros 2-0, NB1
1987. Szeghalmi SC – Ferencváros 1-2, Edzőmérkőzés
1988. Vasas – Ferencváros 1-0, NB1
1997. Ferencváros – Dinamo Breszt 1-1, nemzetközi barátságos
2006. Ferencváros – MTK 1-0, NB1
2016. DVSC – Ferencváros 2-1, NB1
2023. Ferencváros – MOL Fehérvár 2-2, NB1

Összes díjmérkőzés: 17 mérkőzés, 9 győzelem, 4 döntetlen, 4 vereség, 34-18 gólkülönbség

Ezen a napon játszotta első díjmérkőzését a csapatunkban:

1922. Gőbl Róbert
1922. Weisz Béla

“Miként előre látható volt, eldöntetlenül végződött e két csapat mérkőzése a mult vasárnap a margitszigeti pályán. A FTC. csapata ezúttal a szokottnál gyengébb volt: hiányzott belőle Takáts és Bródy — (mindkettő a megelőző vasárnapi „barátságos” mérkőzés áldozata) — s ha viszont Kovács visszatérte részben pótolta is az erő veszteséget, azért a két jó erő hiánya szembeszökő volt, különösen a védelem és támadás állandó érintkezése szempontjából. Általában mindkét fél nagyon óvatosan játszott s ezért a fősuly a védelemre esett és ebben a Postások Bienenstockkal élükön kiválót nyújtottak, mig a csatársoruk rendszertelenül játszott. Aránylag legjobb még a fedezetsor. A FTC.-nál a szélső csatárok jó munkája mellett a válogatott csapatban játszó Pokorny gyenge volt. Gorszky mint középfedezet is kitűnően játszott, úgyszintén Fritz a kapuban. A mérkőzés, melyet igen nagy közönség nézett végig, fair lefolyású volt.” (1905 – Postás)

1911

“Szaharai porfelhőben vergődött a két csapat a soroksári mérkőzésen.” (1933 – Soroksár)

“A Ferencváros ma sem hagyta cserben hí­veit s minden várakozást túllicitálva dicsőséges történelmének egyik legszebb játékát szolgáltatva, egyik legszebb fegyvertényét vitte végbe. A ferencvárosi csatársor tüneményes magasságokba lendült ezen a meccsen. Ma is, mint első nap, Sárosi volt esze, lelke, elindí­tója és legtöbbször befejezője a ferencvárosi támadásoknak. A szárnyakon repülő ferencvárosi csatársor olyan pazar támadásokat vitt, olyan csodálatos gólokat lőtt, hogy az utolsó füttyjel után nem lehetett kielégí­tetlen magyar a nézőtéren. Ez a nagyszerű együttes újra útban van a világhí­rnév felé…” (1934 – Rapid) | Tempó, Fradi!: A mérkőzés II. félidejéről a rádió helyszí­ni közvetí­tést is adott, í­gy a Fradi gólzáporos győzelméről sokan az éter hullámhosszán értesültek. Egy kecskeméti szurkolócsoport megfogadta, hogy minden ferencvárosi gólra isznak majd két deci zöldszilvánit. A szurkolók a Fradi miatt nem szomjaztak…Sárosi György nem először bizonyí­totta, hogy a harmincas években nem csak a magyar labdarúgás, de világ labdarúgásának is az egyik legjobb játékosa volt. Ezekben az években alig találni olyan Fradi mérkőzésről szóló tudósí­tást, ahol nem emelik ki “Gyurka” zsenialitását. Az 1934-s Húsvéti tornán is főszerepet játszott, 9 találatával gólkirály lett.

“Sárosi III. Béla: — A torkomban éreztem a szí­vemet, ami érthető is, mert a tét óriási volt. Éreztem ugyanis, hogy ha a lövésem sikerül, akkor már nem veszí­thetjük el a mérkőzést, viszont ha hibázok esetleg úgy összeroppan a csapatunk, hogy a döntetlent sem tudjuk tartani. Nyugalmat erőszakoltam magamra és jól megnéztem, hogy Tóth merre várhatja a labdát. Természetesen az is átfutott az agyamon, hogy mi lesz ha magasan a kapu fölé száll majd a lövésem. Elérkezett a döntő pillanat. Fokozott lendülettel, előrehajló testtartással futottam a labdára. Érdekes! Ekkor már teljesen nyugodt voltam. Amikor a labda elhagyta a földet, már láttam, hogy Tóth Gyurka verve van. A másik pillanatban irtózatos örömujjongás fogadta a hálóban táncoló labdát. Nem mondom ekkor én is felujjongtam örömömben. Győztünk!” (1944 – Gamma)

“Szí­nvonalas mérkőzés volt, helyenként nagyszerűen játszott az ÉDOSz csatársora.” (1950 – Teherfuvar)

Kocsis gólja

“1961. április 2-án úgy látogattunk a Megyeri útra, hogy a találkozó esélyese a hazai csapat, mely ha nyer, nagy lépést tesz a bajnoki cí­m felé. A Fradi ellenben abban bí­zott, ha elhozza a két pontot, akkor egyrészt megerősí­ti a negyedik helyét a tabellán és továbbra is harcban állhat a dobogós helyekért. Ez a kettősség 30 ezer szurkolót ki is csalogatott a pályára mely eleve gondoskodott a jó hangulatról. A zöld-fehér játékosok, Dékány, Rákosi és Fenyvesi vezetésével meg arról, hogy főleg a Fradi szurkolók örüljenek jobban. Rajtuk kí­vül a védelem sziklaszilárdnak bizonyult, ezen felül még jól is indí­tották a csatárokat, akik főleg a baloldalon számtalan esetben kergették őrületbe a hazai védőket, de a fiatal Albert is gondot okozott kifürkészhetetlen megmozdulásaival.” (1961 – Újpesti Dózsa)

“A Fradi végigtámadta az első félidőt, de egy ellentámadásból a tatabányaiak szerezték meg a vezetést! Szünet után is szinte állandóan a Ferencváros támadott. Mégis a vendégek előtt volt újabb gólszerzési lehetőség: Menczel kihagyott egy tizenegyest — lövését Géczi kiütötte. Utána a Fradi szárnyakat kapott és előbb egyenlí­tett (Kovács lábáról pattant a labda a kapuba), majd a 82. percben az elöl tartózkodó Novák egy lepattant labdát 15 méterről bombázott a meglepett Gelei hálójába. Az utolsó percek is hoztak izgalmakat: Novák lőtt egy kapufát, a másik oldalon pedig Szuromi elől Mátrai az utolsó pillanatban tisztázott.” (1967 – Tatabánya)

2006

2016

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

04.20.17:00 TV:M4Sport
OLDALAK
04.24.20:00 TV:M4Sport MK elődöntő
04.28.17:45 TV:M4Sport
05.05.18:30 TV:M4Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ