A Fradi naptára, április 28.

tempo-naptar

Évfordulók:

55 éve született Garas Zoltán
66 éve hunyt el Hirzer Ferenc
66 éve született Pécsi Imre

Mérkőzéseink ezen a napon:

1907. Fővárosi TC – FTC 1:7, NB1
1910. TTC – FTC 1:2, NB1
1912. WAF – FTC 0:0, nemzetközi barátságos
1918. FTC – Törekvés 1-0, NB1
1929. Hungária – Ferencváros 2-2, NB1
1935. Ferencváros – Hungária 3-1, NB1
1940. Elektromos – Ferencváros 0-0, NB1
1946. EMTK – Ferencváros 0-0, NB1 alapszakasz
1957. Ferencváros – Vasas 1:1, NB1
1963. Ferencváros – Győri ETO 5:3, NB1
1965. Ferencváros – ÉM. Épgép 9:1, Edzőmérkőzés
1971. UFC – Ferencváros 2:6, Jubileumi mérkőzés
1974. SBTC – Ferencváros 1:2, NB1
1982. Ferencváros – Rába ETO 3-4, NB1
1984. Újpesti Dózsa – Ferencváros 0-1, NB1
1990. Békéscsaba – Ferencváros 3-0, NB1
2001. Ferencváros – Tatabánya 0-0, NB1 rájátszás
2013. Ferencváros – Videoton 0-1, NB1
2018. Ferencváros – Haladás 2-1, NB1

Összes díjmérkőzés: 18 mérkőzés, 10 győzelem, 5 döntetlen, 3 vereség, 35-21 gólkülönbség

Ezen a napon játszotta utolsó díjmérkőzését a csapatunkban:

1963. Kocsis György

“A Soroksári-uti pályán mérkőzött a két csapat…A FTC. elejétől végig lelkesen és fölényesen játszott. A csapat játékosai, úgy látszik, megszí­vlelték utasí­tásainkat, hosszú adogató játékmodoruk jól bevált s a csatárok lövései is gyorsak és biztosak voltak. A csatársor nehéz munkát végzett a Főv. TC. kí­méletlen védelme ellen, mert a biró a durva ráugrásokat nem torolta meg kellő erélylyel. A csatársorban Ecker szenvedte meg legelőször Müller találkozásait, már a 10. perctől kezdve sérülten játszta végig a mérkőzést. Később Braun—Gorszkyt tették harcképtelenné. Javuló formát mutatott Kórody. A fedezetsorban Weisz kiváló játékával három gólt szerzett csapatának. A Főv. TC.-tól legutóbbi szereplése után többet vártunk. Főbaja a csapatnak, hogy nem fegyelmezett és nem fair. A csapatban csak a védelem I. osztályu, a támadás rendszertelen. Egyetlen góljukat Dobronyi, a kapus figyelmetlenségéből érték el, mert a Schönfeld által beadott gyenge labda a kezéből esett be a kapuba. Félidő: 4:0. A mérkőzés alatt a biró 2 tizenegyes rúgást itél, melyekből a FTC. csak egyet értékesí­t. FTC. még két gólt lőtt, melyeket azonban a biró nem adott meg.” (1907 – Fővárosi TC)

“A F. T. K. játékán alaposan észrevehető volt Bródi és Veinbeer hiánya. Dongó és Kucsera megközelí­tően sem tudja pótolni a két kitűnő játékost. De hogy a mérkőzést csak a leghevesebb küzdelem árán tudta a maga javára eldönteni, nem csupán a két födözet távollétén múlott, de azon is, hogy mig a terézvárosiak rendkí­vüli javulást mutattak. addig a F. T. K. erős visszaesést árult el. Sem Rumbold és Manglitz, sem Gorszky és Veisz nem produkálta azt a játékot, a melyet már megszoktunk tőlük, sőt Schlosser sem tetszett ma úgy, mint máskor. Igen jól játszott a válogatott Koródy és Szeitler…Az első gólt Maly kornerrugásából és Manglitz hibája következtében a 16-ik percben érte el a T. T. K. A F. T. K. részéről Koródy gyönyörű éles lövéssel a 37-ik percben kiegyenlí­tett. A győzelmet jelentő gólt is Koródy szerezte meg egy érthetetlen helyzetben bevitt labdával a 48-ik percben.” (1910 – TTC)

“Hatalmas küzdelmet vivott egymással a két csapat, mely a stilusosabban játszó Ferencvárosiak minimális gólarányu győzelmével végződött.” (1918 – Törekvés)

“A verőfényes tavaszi vasárnapon már kora délután megindult az emberáradat a Hungária-úti sporttelep felé. Autók, villamosok sűrűn ontották a közönséget az alkalmi jegyárusokkal körülvett pályára. A pénztárak csak állóhelyeket árusí­tottak, mert az ülőhelyek már elővételben elfogytak. A villamosok és autók utasait azonnal megrohanták a jegyárusok, akik nagyszerű üzleteket csináltak, mert egy-egy ülőhelyért háromszoros árat is szí­vesen fizettek…Benn a pályán a „nagy” naphoz méltó, szí­nes, eleven kép. A hölgyek boldogan öltötték magukra pompás tavaszi toalettjeiket. Zászlócskákat lengetnek, zöld-fehéret, kék-fehéret, kiki a „pártállása” szerint. A hangulat, a derbyhez illően izgatott, ideges. A Hungária – Ferencváros – meccs jelentősége ezúttal megsokszorozódott, mindenki érezte, hogy most dől el a bajnokság sorsa.” (1929 – Hungária)

Tempó, Fradi!: A bajnoki cí­m sorsa ténylegesen ezen a mérkőzésen dőlt el, mert ha nyer a Fradi, átveszi a vezetést a tabellán. Ettől függetlenül az 1928. december 9-i, Ferencváros-Szeged mérkőzésen történtek voltak a legnagyobb hatással a végső kimenetelre. Az Üllői úton a szegedi Bástya váratlanul 1:0-ás vezetésre tett szert, s azután — ahogy csak tudott — védekezett. Egy ordí­tó szabálytalanságért Gerő bí­ró nem adott 11-est, csak a 16-osról szabadrúgást. Mire egy néző — Zubriczky — átugrott a kerí­tésen, berohant a pályára és megütötte Gerőt. Ez menten lefújta a mérkőzést, amelyet még bőven megnyerhetett volna a Fradi. Az MLSZ a két pontot a szegediek javára í­rta. Ha a Ferencváros csak legalább kiegyenlí­t — ő a bajnok, í­gy a Hungária (MTK) megelőzte.

“Remek harc, jó csapatok, eredményes Ferencváros…Félidő-megnyitóinak egy-egy zöld-fehér gól, az utolsó öt percben a harmadik és nyomban rá az egyetlen kék-fehér dugó. A derbi meglepetése Kiss szemfüles, okos csatárjáték volt. A Ferencváros céltudatos haditervvel vonult fel és ezt szigorúan be is tartotta végig. A két szélsőhalf minden figyelmét a Hungária szélsőcsatárainak szentelte. Lehet vitatkozni afölött, hogy ez ideális berendezkedés-e a védelem biztonságára, ha a csapat támadásba lendül, kétségtelen azonban, hogy emellett a harcmodor mellett a Ferencvárosban Sárosi nagy egyéni képességei szinte maradéktalanul érvényre jutottak. Sárosi energiájának nagyobbik felét a támadások felépí­tésére fordí­thatta és ez lényegesen megerősí­tette a zöld-fehérek offenziv szellemű játékát.” (1935 – Hungária)

“Ezt a találkozót nem csak a sok gól, hanem a jó játék is jellemezte. Mindkét csapat támadószellemben játszott, pompás akciók, gólok követték egymást. Ime az öt ferencvárosi gól rövid története:
— A 18. percben Rákosi a 16-os előtt 4—5 védőt is kicselezett, s végül mintegy 10 m-ről a bal felső sarokba lőtt, 1:1.
— A 35. percben Vilezsál kiugrott a védők közül és biztosan talált a kapuba. Ismét egyenlí­tett a Fradi, 2:2!
— A 42. percben Novák tört előre, beadását Albert pompás csukafejessel küldte a kapu bal oldalába, 3:2.
— A 65. percben Albert labdáját Fenyvesi II vágta a győri kapuba, 4:2.
— A 68. percben Albert szemfényvesztő módon kiugrott és a jobb sarokba lőtt, 5:2.
A nézők nagy tapssal köszönték meg a remek játékot. A Fradi szí­nvonalas küzdelemben szerezte meg a 2 bajnoki pontot.” (1963 – Győri ETO)

1974

1982

“Jól indult a mérkőzés. Mindkét csapat bátran rohamozott, gyakran forogtak veszélyben a kapuk. A közönség biztatta a csapatokat és várta a gólokat. Hiába! Már-már mindenki elkönyvelte a 0-0-át, amikor a 88. percben Rubold beadását Kerekes nyolc méterről a kapuba helyezte. Vincze Géza: – Változatos, jó iramú játékban nagyon értékes pontokat szereztünk. Külön dicséret illeti a fiúk küzdőszellemét, és nagyon örülök annak, hogy most mindenki végig betartotta taktikai feladatát.” (1984 – Újpesti Dózsa)

2018

1999

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

09.30.17:00 TV:M4Sport
OLDALAK
EKL: 10.05.21:00 Fiorentina-FTC TV: M4Sport
10.08.16:30 TV:M4Sport
Categories
10.21.17:45 M4 Sport
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső