A Fradi naptára, május 8. – A 10. bajnoki cí­m

tempo-naptar

Évfordulók:

30 éve született Blazic, Miha
28 éve született Csilus Tamás
118 éve született Koszta Imre
28 éve született Nagy Dominik
59 éve hunyt el Nikolsburger Mihály

Mérkőzéseink ezen a napon:

1904. FTC – Postás 2:1, Ezüstlabda
1910. FTC – MTK 2:0, NB1
1912. FTC – Angol vasutas válogatott 7:0, nemzetközi barátságos
1921. UTE – FTC 1-0, NB1
1927. Hungária – Ferencváros 1-4, NB1
1932. vegyes Young Boys, Biel – vegyes Ferencváros, Hungária 4-2, nemzetközi barátságos
1938. Ferencváros – Kispest 2-1, NB1
1955. Odense válogatott – Bp. Kinizsi 1-8, nemzetközi barátságos
1957. Ferencváros – Traktorgyár ?:?, Edzőmérkőzés
1958. Nimes – Ferencváros 1:1, nemzetközi barátságos
1963. Ferencváros – Vámőrség 10:0, Edzőmérkőzés
1968. Ferencváros – Pénzügyőrök 8:2, Edzőmérkőzés
1974. Szolnoki Vegyiművek – Ferencváros 0:8, Edzőmérkőzés
1976. Ferencváros – MTK-VM 3:1, NB1
1991. Volán FC – Ferencváros 0-3, MK
1992. MTK – Ferencváros 0-2, NB1
1993. Ferencváros – BVSC 0-2, NB1
1999. Diósgyőr – Ferencváros 1-3, NB1
2005. Ferencváros – DVSC 0-0, NB1
2010. Ferencváros – Kecskeméti TE 3-2, NB1
2021. Bp. Honvéd – Ferencváros 1-2, NB1

Összes díjmérkőzés: 17 mérkőzés, 12 győzelem, 2 döntetlen, 3 vereség, 44-17 gólkülönbség

Ezen a napon játszotta első díjmérkőzését a csapatunkban:

1904. Pákay Ágoston

Ezen a napon játszotta utolsó díjmérkőzését a csapatunkban:

2005. Vagner, Robert
2010. Doherty, Tommy
2021. Isael da Silva Barbosa

Ezen a napon játszotta egyetlen díjmérkőzését a csapatunkban:

1912. Spancsek Antal

Ezen a napon ült utoljára az FTC kispadján díjmérkőzésen:

2021. Rebrov, Szerhij

Ezen a napon játszotta első válogatott mérkőzését az FTC csapatából:

1932. Háda József
1949. Budai László
1949. Czibor Zoltán

” Az ezüst labda tavalyi győztese úgylátszik idén is a vándordí­j birtokába jut. A Ferenczvárosi Torna Club azzal, hogy legerősebb ellenfelén, a Postásokon győzelmet aratott, a döntőben is, melyben a Műegyetemi Football Club csapatával fog matchelni, minden valószí­nűség szerint diadalt arat. A F T. C-nak múlt vasárnap egyébként nagyon erős küzdelme volt a Postásokkal. Az első félidőben ez utóbbiak dominálták a helyzetet s oly fölénynyel játszottak, hogy mindenki a Ferenczvárosiak legyőzetésére számí­tott. Második félidőben azonban megváltozott a helyzet s a Postás csapat energiája annyira megtörött, hogy a F. T. C. szépen együtt játszó csapata a Postásoknak első félidőben elért goalját nemcsak kiegyenlí­tette, hanem győzelmet hozó goallal meg is toldotta pontjainak számát.” (1904 – Postás)

“Még sohasem volt oly érdekfeszitő a bajnoki mérkőzések döntő jellegű küzdelme, mint az idei bajnokságban…Bátran állí­thatjuk, hogy hazai viszonyaink szem előtt tartásával, a két legjobb magyar csapat kerül össze a legklasszikusabb magyar football-dij döntőjében. A FTC régi és kipróbált játékosai mostanában is jó formában vannak és ellenfelük feletti esélyüket látszólag is emeli azon körülmény, hogy a zöld-fehérek ez idő szerint a legjobb magyar center-csatárral állhatnak ki a küzdőtérre, akinek erélyes kirohanásai magukkal viszik az egész csapatot és biztosí­tani látszanak a csapat lendületes támadásainak sikerét…Az első osztályú bajnokság döntő mérkőzése oly nagyarányú érdeklődést keltett, hogy a versenytér a nézők befogadására szűknek bizonyult, mert már 4 órakor lezárták a millenáris pálya kapuit. Mintegy 15 ezer ember szemlélte végig a szezon legérdekesebb bajnoki küzdelmét…A mérkőzést a FTC csapata nyerte meg s ezzel együtt Budapest és minden valószí­nűség szerint Magyarország bajnokságát is. A FTC csapatában — mint az elmúlt évben, úgy most is — az arra méltó csapat nyerte el a bajnoki cí­met. A játék nem tartozott a legérdekesebbek közé, mert már kezdet után néhány perc múlva nyilvánvalóvá vált a FTC fölénye. A FTC hatalmas iramot diktált s úgy fizikailag, mint technika, gyorsaság és lelkesedés tekintetében fölötte állott ellenfelének.” (1910 – MTK)

“Az angol Pokrócz Ádámkákról nincs mit beszélni. Legföljebb azt kell konstatálnunk, hogy Angliában mérhetetlen sok az egészségügyi csapat, de azok a kontinens teamjeivel össze nem hasonlí­tható módon mizerábilisak. Bizony csak reklám-haszonképpen volt érdemes az FTC-nek szerdán összemérni velük a pengéjét.” (1912 – Angol Vasutas-válogatott)

bajnoki-cimek-1926-27“A május nap aranyos derűje káprázatosan szép keretet adott a két örök rivális találkozásához. A Hungária-út friss zöldje körül a kopott tribünök már kora délután megnépesedtek s amint a csilingelő villamosok, robogók, tülkölő autók kiértek az MTK sporttelepéhez, egyre-másra ömlött a tavasz eddig legnagyobb s legszí­nesebb közönsége befelé. A tribünök és állóhelyek után hamarosan megteltek a korzóülések is, sőt a kapuk mögötti karéj szinte a pálya sarkára ült rá, hogy a sarokrúgásokat nem is igen tudták rúgni a szélsők. Ez azonban nem zavarta az egész, ragyogó délután harmóniáját, mely olyan nagy örömet hozott a ferencvárosiaknak. A nagy mérkőzés valóban szép, élvezetes játékot hozott. Alig-alig hangzott fel a nem tetszés moraja, de többször felharsant a lelkesí­tő taps s a játékosokat kitüntető elismerés. Semmiféle incidens sem zavarta meg a két csapat nemes küzdelmét s a befejezés után mámoros örömmel kapták vállra a győztes csapat egy-két tagját. Azét a csapatét, mely most már első professzionális bajnokság győztesének, méltó győztesének tekinthető. A Ferencváros egyszerűen lelépte nagy ellenfelét, mely pedig nem is játszott rosszul. A Ferencváros azonban klasszissal volt jobb s még egy pár gólt rúghatott volna. Gyönyörű meccs volt, talán azért, mert nem voltak teljesen egyenrangúak az ellenfelek. Amit az ősszel már sejteni lehetett, és amiben a tavaszi szezon eddig lepergett fordulói megerősí­tettek bennünket, az most már bizonyosság vált. A professzionizmus új rendszerében a Ferencváros vezetői jobban feltalálták magukat. A két csapatot mérlegre téve, a Ferencvárost minden részében jobbnak kell í­télnünk. Remek hátvédek, a legjobb magyar halfsor, a csatárlánc baloldala a legveszélyesebb, Turai a mezőnyben szinte hibátlanul dolgozik, Takács gyors volt és megbí­zható…Tóth Potya István, a Ferencváros trénere: — A csapat beszélt helyettem. Én ezután sem beszélek majd, hanem dolgozom…Szigeti Imre, a Ferencváros elnöke: — A csapat ma cáfolhatatlan bizonyí­tékot adta annak, hogy nem csak megérdemelte a bajnokságot, de ez a bajnokság jó kezekbe is kerül. A körültekintő vezetés, a céltudatos, komoly munka s a játékosok szí­vvel-lélekkel való lelkes küzdelme vitte idáig a csapatot s remélem, viszi ezután is további diadalok útján. (1927 – Hungária)

balról: Rázsó, Turay, Takács I., Papp, Kohut, Pataki, Huber, Dán, Furmann, Obitz, Bukovi

balról: Rázsó, Turay, Takács I., Papp, Kohut, Pataki, Huber, Dán, Furmann, Obitz, Bukovi

“Az öltöző egyébként ngyon zajos, mert Bródy Sándor fehér kis kutyája állandóan ugat. Tátrai azt mondja, hogy Kiszely, a katona társa úgy látszik a HK döntőre tartogatja az erejét. Springer dr. erre megszólal: — Remélem te mindent kiadsz ma magadból…Hí­re járja, hogy Jakab szombaton afölötti bánatában, hogy kikerült a csapatból sí­rva vigadva vigasztalta magát. De megjegyzik az is, hogy becsületes fiú, mert a klubvendéglőben vigasztalódott…Remek volt a küzdelem, a mérkőzés az utolsó percig nagyiramú, remek, izgalmas, érdekes küzdelmet hozott. A játék igazi szépségei is gyakran megcsillantak. Különösen a Kispest részéről főleg az I. félidőben. A Ferencváros a II. félidőben hatalmas akaraterejével és jobb erőnlétével meg tudta fordí­tani a mérkőzés sorsát.” (1938 – Kispest)

“A Bp. Kinizsiben elsősorban Gulyás, Dalnoki, Ombódi, Láng és Orosz játszott jól.” (1955 – Odense válogatott)

“Ha elképzelhető presztí­zsmérkőzés a bajnoki sorozat közepette, akkor ez az volt. Joggal elvárhatta mindkét csapat szurkolótábora, hogy a játékosok az első perctől kezdve fokozott lelkesedéssel és akarással küzdjenek, igyekezzenek tettekkel bizonyí­tani vélt igazukat. Ilyen előzmények után különösen feltűnő volt, hogy a Ferencváros hazai pályán meglehetősen nehezen lendült játékba. A Ferencváros csak akkor kezdett igazán rohamozni, akkor vállalták a kockázatot a támadójátékban, amikor már gólt kaptak, de ekkor a mérkőzés kimenetele lényegében már eldőlt. A zöld-fehérek ugyanis fokozatosan lendületek egyre jobban játékba, megnőtt az önbizalmuk, egymás után teremtettek veszélyes helyzeteket Bicskei kapuja előtt. Egyik csapat sem remekelt, de a Ferencváros határozottabb támadójátékával és több helyzetével rászolgált a két pontra.” (1976 – MTK-VM)

1992

“A diósgyőriek a gyorsan bekapott találat után nem találták meg a játék ritmusát, és képtelenek voltak veszélyeztetni a ferencvárosi kaput. A vendégek ügyesen adogattak, átgondolt játékot nyújtottak és a szünet után döntő erőfölénybe kerültek, s teljesen megérdemelten jutottak a három bajnoki ponthoz. | Örömteli, hogy a mérkőzés kapcsán nem volt szükség rendőri beavatkozásra. A két szurkolótábor ugyan heccelte egymást a találkozón, de a miskolci rendőröknek a mérkőzést megelőzően mindössze két fővárosi drukkert kellett őrizetbe venniük, mert üvegeket dobáltak ki a városi busz ablakán. Ellenük garázdaság miatt indul eljárás. | Gól: Egressy (89.) illetve Bükszegi (9., 72.), Szabics (87.)” (1999 – DVTK)

“Az előző két bajnokiját elveszí­tő zöld-fehérek álomszerűen kezdtek, igaz, ehhez kellett egy tizenegyes is. Egy beadásnál Anthony Elding fején csúszott meg a labda, amikor Fábián Mihály fújt, konzultált Ortó Gyula asszisztenssel, majd a tizenegyespontra mutatott. Meglehetősen könnyű sí­ppal befújt büntető volt ez, Ferenczi Istvánt azonban nem zavarta, és a jobb alsó sarokba lőtt (1–0). Lendületben maradt az FTC, és a 12. percben növelte előnyét: a tizenegyest kiharcoló Elding kapott remek labdát Jason Morrisontól, az angol csatár magabiztosan lőtt a jobb sarokba (2–0). A kecskemétiek szinte nem is nyertek párharcot a középpályán, nem véletlen, hogy Vladan Szavicsot már a 28. percben lecserélte Urbányi István… A zöld-fehérek a 35. percben újabb gólt szereztek, Morrison szerzett labdát a félpályánál, majd szépen követte a támadást, í­gy gólhelyzetben kapta Ferenczi István passzát. A jamaicai légiós lövése a jobb sarokban kötött ki (3–0). (…) Az FTC azonban ezúttal nem veszí­tett pontot háromgólos vezetésről, mint a ZTE ellen, és 3–2-re megnyerte a meccset.” (2010 – Kecskeméti TE)

2021

1932

1949

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
09.27.20:00 TV:M4Sport
09.30.17:00 TV:M4Sport
EKL: 10.05.21:00 Fiorentina-FTC TV: M4Sport
Categories
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső
10.08.15:45 TV:M4Sport
EKL playoff: 10.26.21:00 KRC Genk-FTC TV: M4Sport
10.29. M4 Sport
EKL playoff 11.30.21:00 M4 Sport
MK 10.01. M4 Sport
12.06.20:00 TV:M4Sport