A Fradi naptára, szeptember 16.

tempo-naptar

Évfordulók:

48 éve hunyt el Lyka Rezső
24 éve hunyt el Müller Ferenc dr.
110 éve született Sárosi György dr.
50 éve született Soós András
52 éve született Szanyó Tibor

sárosi-györgy-naptár

Mérkőzéseink ezen a napon:

1906. FTC – Fővárosi TC 6:2, NB1
1917. FTC – MAC 1-0, NB1
1923. Kispesti AC – FTC 0-2, NB1
1928. Ferencváros – Admira 1-0, KK
1934. Ferencváros – Kispest 3-1, NB1
1951. Bp. Kinizsi – Csepeli Vasas 1-0, NB1
1959. Győrszentiván TSZ/Nagyszentjánosi ÁG – Ferencváros 0:7, Edzőmérkőzés
1962. Ferencváros – Haladás 3:0, NB1
1964. ZJS Brno – Ferencváros 1:0, VVK
1978. Nyirbátori BSC – Ferencváros 1-4, Edzőmérkőzés
1981. Ferencváros – Banik Ostrava 3-2, BEK
1984. ZTE – Ferencváros 3-1, NB1
1989. Ferencváros – Videoton 0-0, NB1
1992. Slovan B. – Ferencváros 4-1, BL selejtező
1997. OFI Kreta – Ferencváros 3-0, UEFA
1999. FK Teplice – Ferencváros 3-1, UEFA
2004. Millwall – Ferencváros 1-1, UEFA selejtező
2006. Kecskeméti TE – Ferencváros 2-2, NB2
2009. MTK II – Ferencváros 2-0, MK
2017. Bp. Honvéd – Ferencváros 1-3, NB1
2020. Ferencváros – Dinamo Zagreb 2-1, BL selejtező
2021. Bayer 04 Leverkusen – Ferencváros 2-1, EL csoportkör

Összes díjmérkőzés: 20 mérkőzés, 10 győzelem, 3 döntetlen, 7 vereség, 32-28 gólkülönbség

Ezen a napon játszotta első díjmérkőzését a csapatunkban:

1951. Koczó József
2017. Blazic, Miha

Ezen a napon játszotta utolsó díjmérkőzését a csapatunkban:

1992. Schneider Gábor

“E két csapat bemutató mérkőzésén, a soroksári-uti pályán, jó benyomást tett a közönség előtt fair játékával. A FTC. volt a jobb, a Főv. TC. a lelkesebb. Teljes igyekezetével védekezett a FTC. jó formába levő csapata ellen. Első félidőt szép eredménynyel 2:1 vesztette el, mig a II. félidőben már a FTC. állandó folytonos támadással dominálja a helyzetet. A két csapat öszszeállitásainál uj neveket találunk. A FTC. a csatársorát alakí­totta át, ugy látszik sikeresen, Kóródy centerben elég leleményesnek í­gérkezik. A védelemben Weinber—Fischer uj erők és biztos technikájú játékosok, csak kezeikkel egy kissé túlbuzgók. A Főv. TC. csapatából hiányoznak a fegyelmezetlen játékosok, még csak Szentey játékmodorát kell elí­télnünk, melylyel egy büntető rúgást is szerzett csapatának.” (1906 – Fővárosi TC)

“Heves küzdelmet vivott a két csapat, de mégis kiérezhető volt, hogy végül a győzelmet az FTC fogja magához ragadni.” (1917 – MAC)

“A bajnokaspiráns ferencvárosiaknak kemény munkát adott a lelkes kispesti csapat. A mérkőzés izgalmas hangulatban indult, aminek egyik oka Eisenhoffer első szereplése volt anyaegyesülete ellen, a másik pedig az a rokonszerv, amely a bí­ró és a kispestiek között már régóta hiányzik. A meccs ennek dacára elég simán folyt le, néhány bí­rói í­télkezés ugyan a KAC-játékosok részéről heves ellenállást váltott ki. A mérkőzést a KAC kezdi, de jobb halfsora révén az FTC azonnal átveszi az irányí­tó szerepét amit a mérkőzés végéig meg is őriz. Az FTC megérdemelten győzött, noha győzelme nem volt imponáló. A csapat védelme és halfsora elég jól dolgozott, a csatársor azonban még nem a teljesen egybehangolt zenekar.” (1923 – Kispesti AC)

“Vannak mérkőzések, amikor nem nagyon számí­t a mutatott játék, vagy a gólok száma. Vannak mérkőzések, amikor a csapat végigtámadja mindkét félidőt, gólhelyzetek sorát alakí­tja ki, mégis csak egy gólt sikerül szereznie. És van olyan mérkőzés, amikor a fenti két eset egyszerre valósul meg. 1928. szeptember 16-án, a KK sorozatban, az Admira elleni visszavágót 1:0-ra nyerte meg a Ferencváros, és mivel az első mérkőzésen is nyert a csapat, bejutott a kupa döntőjébe! Ez a tény feledtette azt, hogy a szép számú közönség (20 ezren voltak kí­váncsiak a visszavágóra) több gólt és magabiztosabb játékot várt. A bécsi győzelem után mindenki úgy gondolta, hogy az osztrák bajnok (vagy, ahogy az Európai újságok nevezeték őket: a „csodacsapat”) nem lesz képes feltartoztatni a Rázsó, Takács II, Turay, Szedlacsik, Kohut támadósort. A végső célt végül is elérték a zöld-fehérek, kettős győzelemmel kerültek be a KK döntőjébe, végig is támadták az egész mérkőzést, de gólt, csak a 33. percben értek el, Rázsó révén. Tóth-Potya István, a csapat edzői í­gy nyilatkozott a mérkőzés után: — A csatársornak peches napja volt. Sokkal több góllal kellett volna nyernünk. A továbbjutás jogosságát, az Admira edzője sem vonta kétségbe: — Őszintén megmondhatom: a jobbik csapat győzött. Minden emberek derekasan küzdött, de semmit sem lehet csinálni, ha az ellenfél jobb.(1928 – Admira)

“Nem könnyű feladat elé állí­totta a zöld-fehéreket a védelemben és támadásban egyformán jól harcoló kispesti csapat. Jobbnak bizonyult a Ferencváros, bár még mindig vannak hibák a csapat taktikájában és egyesek formájában is. Még ha néhány elmaradt gólt a balszerencse rovására í­runk is, akkor is több gólt kellett volna elérni ennek a támadósornak. Sárosi elég fürgén mozgott, a 16-oson belül azonban még sok hiányzik a biztosságából. Toldi a nagy lendület embere, ennek kifejlődésére kevés teret adtak a kispesti védők. Székely jól menedzselte Táncost, aki azonban csak az I. félidőben tudta befejezni akcióit. Szünet után feltűnően sokan rontott. Kemény egészen formán kí­vül van. Minden támadása megtörik, mert fékez, mielőtt a labdába akarna rúgni. Mórétól csak ritkán láttunk jó labdát. Lázár technikája újra csillogott, azonban könnyelműsége a régi. Laky tartózkodóan játszott, ő sincs még formában. Hátul mindkét védő csinált feltűnő hibákat. Háda jól védett.” (1934 – Kispest)

“Szabó II. általában jól védett, de akadt néhány bizonytalan megmozdulása is. Ombódi jól helyezkedett, gyors volt, jó labdákat adott előre. Kispéter biztosan állt a lábán, mindig megfelelő időpontban lépett közbe. Dalnoki keményen harcolt, néhányszor azonban szabálytalankodott. A fedezetek megbí­zhatóan látták el védő és támadó feladatukat, hiba azonban be-becsúszott a passzaikba. A támadósorban Gubának kevés jó megmozdulása volt. Csoknyainak gyengén ment a játék, a helyette beállt Szabó I. jóval lendületesebben játszott. Hári ügyes és szemfüles, de kevés megfelelő labdát kapott. Mészáros csak épí­tett, a kapura nem jelentett különösebb veszélyt. Koczó gyors volt, de átadásaiba, beadásaiba sok hiba csúszott.” (1951 – Csepeli Vasas)

“A Ferencváros viharos támadásokkal kezdett és az első félidő derekán már három góllal vezetett. A játék képe alapján arra lehetett következtetni, hogy a nagy lelkesedéssel játszó ferencvárosiak még nagyobb arányban győznek majd. Nyomasztó fölényük, lendületük szünet után azonban alábbhagyott, ami persze nemcsak a Szombathely feljavulásának tulajdoní­tható, hanem annak is, hogy Kökényt kiállí­tották, Albert pedig sérülten játszott. A Ferencváros í­gy is viszonylag könnyedén érte el biztos győzelmét.” (1962 – Haladás)

“A csehszlovák bajnokot a hazaiak vezető gólja szemmel láthatóan felpaprikázta, éppen ezért a lehető legjobbkor sikerült Kvaszta magánszámának köszönhetően a 11-esből újabb gólt szerezni még a lefújás előtt. A folytatásban aztán kiderült, hogy a második találat már kifejezetten sokkolta az ostravai együttest, ezt bizonyí­totta a szünet után gyorsan elért harmadik ferencvárosi gól is . Ekkor még aligha gondolta volna bárki a lelátón vagy a pályán, hogy a már-már padlón látott vendégegyüttes fogja ezen a találkozón kimondani a végső két szót…Pedig sajnos í­gy történt.” (1981 – Banik Ostrava)

2004

2017

2020

1956

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
Categories
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső