A Fradi naptára, szeptember 23.

tempo-naptar

Évfordulók:

30 éve hunyt el Kemény Tibor
110 éve született Kis-Kalkusz Károly

Mérkőzéseink ezen a napon:

1900. FTC – Ganz Wagongyári TLE 5:1, Edzőmérkőzés
1906. FTC – MAC 3:2, NB1
1917. Slavia Praha – FTC 5-2, nemzetközi barátságos
1934. Hungária – Ferencváros 2-3, NB1
1936. vegyes Ferencváros, Hungária, Újpest – CFR 0-3, nemzetközi barátságos
1945. Ferencváros – UMTE 5-1, NB1 alapszakasz
1951. Diósgyőri Vasas – Bp. Kinizsi 3-2, NB1
1961. Újpesti Dózsa – Ferencváros 2:1, NB1
1962. Győri ETO – Ferencváros 2:2, NB1
1964. Ferencváros – Helyőrségi SC 2:1, Edzőmérkőzés
1970. Ferencváros – Kinizsi Sörgyár 15:1, Edzőmérkőzés
1978. ZTE – Ferencváros 0-2, NB1
1989. Siófok – Ferencváros 1-0, NB1
1990. Ferencváros – PMSC 1-0, NB1
1995. Ferencváros – Győri ETO 2-0, NB1
2000. Győri ETO – Ferencváros 0-3, NB1 alapszakasz
2002. Ferencváros – DVSC 0-0, NB1
2006. Ferencváros – Tuzsér 7-1, NB2
2009. Ferencváros – Kecskeméti TE 4-2, Ligakupa
2012. Siófok – Ferencváros 0-0, NB1
2017. Ferencváros – DVTK 2-0, NB1
2020. Molde FK – Ferencváros 3-3, BL selejtező

Összes díjmérkőzés: 19 mérkőzés, 10 győzelem, 4 döntetlen, 5 vereség, 42-27 gólkülönbség

Ezen a napon játszotta első díjmérkőzését a csapatunkban:

2009. Gold Péter
2009. Haber, Justin
2009. Szabó Roland
2009. Takács Renátó

Ezen a napon játszotta utolsó díjmérkőzését a csapatunkban:

1917. Nagy Gyula
2009. Csiszár Zoltán
2009. Sinnott, Cory

Ezen a napon ült először az FTC kispadján díjmérkőzésen:

1945. Urbancsik Gábor

Ezen a napon játszotta első válogatott mérkőzését az FTC csapatából:

1992. Páling Zsolt
2009. Haber, Justin

Ezen a napon játszotta utolsó válogatott mérkőzését az FTC csapatából:

1992. Balogh Tamás

Ezen a napon játszotta egyetlen válogatott mérkőzését az FTC csapatából:

1992. Wukovics László

“A játékot a Ganz-gyáriak kezdik, de már a másik perczben az ő kapujok ellen fordul a támadás és Pápai mindjárt belövi az első goalt. A ferenczvárosiak ezután is egyre támadnak, de mindig eredmény nélkül. Egy í­zben a Ganzgyáriak hirtelen előre adják a labdát, mit Romét azonnal a kapuhoz lő. A kapus a váratlanul jött labdát nem képes idejében elfogni, minek folytán az a kapuba gurul. A ferenczvárosiak óvást emelnek off side miatt, de a biró megadja a goalt. í­gy az első félidő 1:1 eredménynyel ér véget. A második félidőben többnyire megint csak a ferenczvárosiak támadnak, de most már szerencsésebben, mert Horváth, majd Malaky M. és Hahn négyszer lövik be a labdát a Ganz-gyáriak kapujába.” (1900 – Ganz Wagongyári TLE)

“Érthető érdeklődéssel néztek a sportkörök e két csapat találkozása elé, mely a jobban trení­rozott és a pályán otthonosabb FTC. győzelmével végződött. A játék két egyenrangú csapat utolsó pillanatig erős iramban folyt küzdelme volt, melyet azonban igen kedvezőtlenül befolyásolt az egyik kapu előtt volt tócsa melyben a labda állandóan megfeneklett. A MAC. csapata tavasz óta igen nagy változáson ment át. Most is a csatársora a legjobb, melyben Kelemen helyén Petz játszik. Nem képes pótolni teljesen kitűnő elődjét, mert bár mozgékony és kiváló egyéni tulajdonságokkal rendelkezik, labdaelosztó képessége mégis gyengébb s különálló stí­lusával megrontja a csatársor egységét. A FTC. erejét nagyon gyengí­tette Gorszki hiánya; helyén Weisz gyenge fedezet volt. A fiatal erők mindazonáltal lelkesen dolgoztak és jól. Nem áll ez Kovácsra nézve, ki — különösen a második félidőben — csak lógott a csapaton. A védelem sokat hibázott s Dobronyi is könnyelműen játszott. Általában azonban igen lelkes munkát végzett az egész csapat. A játék fair volt.” (1906 – MAC)

“Az idei bajnoki év első derbije nagy harcot, erős iramú, izgalmas mérkőzést hozott. A derbik nem szoktak szépek lenni, ez a meccs sem a szépségekben volt a leggazdagabb, de mégis hozott remek futballista teljesí­tményeket és többet adott a vártnál, többet adott annál, amit a derbik általában adni szoktak…A mérkőzés végén a szurkolók elözönlik a pályát és ölelgetik, veregetik a vállát Toldinak, Táncosnak, a győzelem két hősének. Fejüket lehajtva, fogaikat összeszorí­tva ballagnak be a Hungária játékosok az öltözőbe. Egyre csak azt mondják, pech, pech…Mint a csatatér, olyan a Ferencváros öltözője. Kemény fekszik a padon, borogatás a térdén, hatalmas kötés a bokáján. Lázár bokáját gyógyí­tják. Laki sérült lábáról szedik le a cipőt. Moré orrából dől a vér. Sárosi felső fülcimpája szakadt le, azt is jódozzák. Legkétségbeejtőbben Toldi néz ki. A hatalmas ember eldőlt a padon, elájult. Lehúzzák róla ruhát, élesztgetik, borogatják…Az előzetes vélemények szerint a Hungária volt a favorit. Az első félidőben úgy látszott, hogy a Ferencváros biztosan veri az elég gyorsan érkező első gól leverő hatása alól szabadulni nem tudó Hungáriát. De a második félidőben a Hungária megmutatta, hogy idei előkelő szereplése nem a szerencsés sorsolásnak köszönhető. A félidő felétől kezdve a sérülések miatt visszaeső Ferencváros is összeszedte magát. Ez a mindkét oldalon jelentkező küzdenitudás a derbi legkellemesebb benyomása. A Ferencváros a győzelmét kizárólag ennek a küzdőszellemnek köszönheti.” (1934 – Hungária)

“Fél négy előtt tömött sorokban özönlik a nép az Üllői úti pályára. A Ferencváros öltözőjében a megszokott kép. Gyetvay külön bemelegí­t, Rudas fésülködik, Urbancsik edző figyelmezteti a fiúkat: — Senki se merje lebecsülni az ellenfelet…A győztes Ferencváros közvetlen védelmét nem állí­totta nagyobb feladat elé az újpesti csatársor. Csikósnak kevés dolga volt, Rudas gyors, megbí­zható. Onódi egy-kétszer könnyelműsködött. A hátvéd hármas harmadik tagja, Kéri végig egyenletesen jól küzdött, Sárosi Béla máris nagy formában van, Lakat mérsékeltebb teljesí­tményt nyújtott, Sipos sokszor szép dolgokat csinált, kár, hogy kevés labdát kapott. Ugyaní­gy elhanyagolták Gyetvayt is, aki szintén feljövőben van.” (1945 – UMTE)

“A villanyfényes stadionavató-mérkőzést az FTC jobb helyzetkihasználásával nyerte. 0-0-s félidő után a második játékrész ferencvárosi góllal kezdődött. Nyilasi megszerzett egy labdát, majd 8 méterről í­velten, a kapufát érintve hullott labdája a ZTE kapujába. Öt perc múlva mintaszerű akcióból született a második gól: Pogány elrobogott a balszélen és beí­velt labdájára Martos remek tempóban érkezett, 14 méterről, jobbal, kapásból laposan a bal sarokba zúdí­totta a labdát – 2-0!…Friedmanszky Zoltán: — Egy lelkes, jól küzdő ZTE-et sikerült legyőznünk, noha mi nem játszottunk igazán jól…Kárpáti Béla: — Nem érdemeltünk vereséget. A Ferencváros helyzeteinek kihasználásával nyert.” (1978 – ZTE)

“A baranyaiak olykor eljutottak a fővárosi kapu elé, í­gy egy alkalommal Braun 5 méteres fejesénél Józsa Fortunával is kifogástalan viszonyban volt… A hajrá? Két, a szerdai illetve csütörtöki fárasztó idegenbeli kupacsatát ví­vó együttes tusakodása, nem túl sok futballal. Csak az első félidő második része hozott szí­nvonalas játékot, olykor jó iramot. Fordulás után a vendégeknek is akadtak lehetőségeik, í­gy a Ferencváros örülhet a két pontnak…22. perc, amikor Szenes baloldali szögletét Keresztúri 6 méterről kifogástalanul és fejjel csúsztatta a kapu baloldali részébe (1:0).” (1990 – Pécsi MSC)

“A házigazdák léptek fel támadólag, a 4. percben mégis Hajdúnak kellett először gólveszélyt hárí­tania: Hámori 22 m-ről célozta meg a ferencvárosi kaput, de a labda könnyű zsákmánynak bizonyult. A másik oldalon a 8. percben a rendkí­vül agilis Fatusi lőtt az oldalhálóba. Ezzel mintha el is lőtte volna mindkét csapat a puskaporát az első félidőben. A fordulás után a Ferencváros a kapujához szegezte a vendég győrieket. Radicsot, durva szabálytalanságért a 69. percben kiállí­totta a játékvezető. A tí­z emberre fogyatkozott vendégekre ekkor talán még nagyobb erővel rontott rá a Ferencváros. Ennek a 73. percben meg is lett az eredménye, Vincze Ottó a jobb oldalról adott középre Kopunovic pedig állí­tgatás nélkül a jobb sarokba perdí­tett (1-0). Tí­z perccel később Vincze Ottó olyan szerencsétlenül ütközött Csabannal, hogy a győri kapust le kellett cserélni. Már minden ferencvárosi szurkoló az egygólos győzelmet ünnepelte, amikor az utolsó percben, a csereként beállt Kuntic bebiztosí­totta a három bajnoki pontot érő sikert: Zavadszky átadásából határozottan lőtt a jobb alsó sarokba (2-0).” (1995 – Győr)

2000

2006

2009

2017

2020

1923

1928

1956

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
Categories
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső