A Fradi naptára, december 6.

tempo-naptar

Évfordulók:

8 éve hunyt el Mathesz Imre
131 éve született Rumbold Gyula
63 éve született Szűcs János

rumbold-gyula

Mérkőzéseink ezen a napon:

1903. FTC – 33 FC: 1:1, Ezüstlabda
1908. FTC – I. Vienna FC: 3:0, nemzetközi barátságos
1914. FTC – Kispesti AC: 7:0, Auguszta serleg
1925. FTC – VAC: 8-0, NB1
1931. Slavia Praha – Ferencváros: 2-1, nemzetközi barátságos
1942. Újpest – Ferencváros: 4-5, NB1
1953. Bp. Kinizsi – Bp. Honvéd: 0-0, NB1
1959. MTK – Ferencváros: 1-0, NB1
1972. Bp. Honvéd – Ferencváros: 2-0, NB1
1975. MTK-VM – Ferencváros: 1-1, Téli kupa
1978. Ferencváros – Nyíregyháza: 5-1, Nemzeti Bajnokságok kupája
1980. Dunaújváros – Ferencváros: 1-1, NB1
1986. Ferencváros – Videoton: 1-0, NB1
1992. Ferencváros – Győri ETO: 2-0, MK
1995. Ajax – Ferencváros: 4-0, BL csoportkör
2002. Kispest Honvéd – Ferencváros: 1-2, NB1
2008. Ferencváros – Fehérvár: 2-3, Ligakupa

Összes díjmérkőzés: 17 mérkőzés, 8 győzelem, 4 döntetlen, 5 vereség, 39-21 gólkülönbség

Ezen a napon játszotta első díjmérkőzését a csapatunkban:

1925. Varga István György
1975. Pécsi Imre

Ezen a napon játszotta utolsó díjmérkőzését a csapatunkban:

1925. Kevitzky Rudolf
1953. Csoknyai Tibor
1953. Kéri Károly
1986. Palkovics István
2008. Bartha László
2008. Brettschneider László
2008. Kutasi Zsolt
2008. Szalai Tamás

Tallózás a korabeli sajtóhírekből:

“Az utolsó nemzetközi mérkőzés folyt le a Millenáris-pályán, kb. 1500—2000 főnyi nézőközönség jelenlétében. Az erős hideg következtében a kőkeményre fagyott, de a hengerelés után is göröngyös talajon a játékosok nem tudták teljesen kontrolálni a labdát s igy mindkét oldalon váratlan hibák estek. A ferencvárosiak nem voltak a szokott jók, s különösen a támadás volt darabos s itt csak Schlosser játéka volt minden tekintetben elsőrangú. A halfsor nem csinált elég alkalmat a csatársornak az előnyomuláshoz. A magyar védelemben Rumboldnak fénykorára emlékeztető játéka emelkedett ki, mig Manglitz játéka ingadozó volt.” (1908.12.06 – Vienna FC)

“Az Auguszta-serleg első helyezettje az FTC — mint mai számunkban megírtuk — óriási győzelmet aratott a Kispesti Atlétikai Club csapata fölött. Az FTC teljes csatársora újra két év előtti nagy formájára emlékeztető játékot produkált, úgy hogy a meccs egész ideje alatt a kispestiek állandóan védekezésre szorultak. A Ferencvárosi Torna Klub csapatából Weisz és Kiss hiányoztak. Helyetteseik Medgyesi és Kovács meglepően jól játszottak. Az egész match ideje alatt a Kispestiek kapuja előtt voltak a zöld-fehérek. Különösen a balszárny tünt ki Schlossert és Borbást régen láttuk olyan eredményesen játszani, mint ma.” (1914.12.06 – Kispest, Auguszta-serleg)

Varga István György

“Az FTC hatalmas gólarányú győzelme a nap meglepetése. A VAC toldott-foldott – de meg kelladni végig lelkesen küzdő – csapattal szemben az FTC végig döntő fölényben volt. Az FTC sikerének egyik főrészese a remekül debütáló Varga, aki egymaga négy gólt lőtt. A mérkőzés az első félidőben, míg az FTC nem talált magára, nem sok érdekeset nyújtott. A síkos pályán hirtelenül megállni nem tudó, ide-oda csúszkáló játékosok nehezen szokták meg a talajt. A második félidőben azonban a döntő fölénybe kerülő zöld-fehérek iskolajátékot mutattak be, néhány remek akcióval gyönyörködtették a kisszámú, didergő, de lelkes publikumot. Ebben a félidőben Huber csak kétszer kapott labdát. A győztes csapat szívósan és lelkesen védekező ellenfelével szemben az első félidőben azonban úgy a mezőnyben, mint a kapu előtt igen szép játékot mutatott. A csapat minden része kitett magáért. A támadólánc legeredményesebb és legagilisebb tagja a bemutatkozó Varga volt. Gyors, energikus, ötletes és ami a fő: remekül lő.” (1925.12.06 – VAC, NB1)

“Az Újpest felé haladó villamosok nem túl zsúfoltak. Pedig egy sokat beszélő zöld-fehér szurkoló így szónokol: – Évenként csak két rangadó van, az egyik ősszel, a másik tavasszal. – majd a kalauz felé fordul: – Maga kinek szurkol? – A Fradinak – feleli nevetve a kalauz – No, akkor finom cukrot kap, a Mikulás hozta!…A zöld-fehér szurkolók általában jó hangulatban igyekeznek a Megyeri-úti pálya felé. Sokan sárcipőben baktatnak a pálya felé és a sárcipő el is kell, a kalapokat viszonyt le is lehet venni, mert süt a nap. De hiába volt örökderby Újpesten, azért a közönség létszámán mégis csak megérzett, hogy az egyik csapat a negyedik, a másik pedig pláne a tizedik helyen vesztegel. A mérkőzést különben a Ferencváros szerencsével nyerte meg, de tegyük hozzá: a Ferencváros megérdemelte ezt a szerencsét! Eltekintve attól, hogy a második félidő 17. percétől kezdve tíz emberrel játszott, nagyobb akarással és sokkal több lelkesedéssel küzdött, mint ellenfele. A Ferencvárosnál Sárosi Béla hallatlan munkabírással ismét vállalta a támadó középfedezet és egyúttal a jobbfedezet szerepkörét is, de Nagy Andris is hátra-hátra húzódott, úgyhogy a Ferencváros nagyon gyakran négy csatárral támadott. Így a zöld-fehéreknél állandóan megvolt az összeköttetés a védekezés és a támadás között, a csapat játéka is egységesebb képet mutatott, támadásai veszélyesebbek voltak és nem olyan rapszodikusak, mint az Újpestté. A Ferencváros megérdemelte a győzelmet. Teljes csapattal is egy góllal jobbnak mutatkozott. Tíz főre fogyva, a régi, a KK-mérkőzésekről híres Ferencváros harci készsége támadt fel és az akkor mutatott játéka utána a kétgólos győzelem igazságosabb lett volna.” (1942.12.06 – Újpest, NB1)

 

npl-1978-0039-19781206

1978

“Igaz, hogy az idényt szombaton délután lezárták, ám a játék mintha már korábban elbúcsúzott volna a patinás stadiontól. Mert amit NB1-es bajnoki labdarúgó-mérkőzésként elővezettek az egyesületek, csak halvány utánzata volt az igazi futballnak. Bár akit csak az eredmény érdekel és ferencvárosi szurkoló, az bizonyára elégedetten távozott az Üllői útról, mert kedvencei fölényben játszottak, igen derekasan küzdöttek, sokat futottak, önfeláldozóan harcoltak és meglehetősen biztosan fektették két vállra a nem is olyan rég derűs napokat látott Videotont. A hazaiak kihasználták a vendégek passzivitását, azt, hogy szemmel láthatóan elégedettek lettek volna egy pont megszerzésével, és valamivel több helyzetük közül egyet kihasználtak. És ez az egyetlen gól lehetővé teszi a zöld-fehéreknek, hogy derűsebb hangulatban várják a tavaszt, a futball visszatérését az Üllői útra.” (1986.12.06 – Videoton, NB1)

NS-19861207-01-19861206

“Nyilasi Tibor: – Először is meg kell köszönnöm a csapatnak és a közönségnek ezt a napot. Azok, akik ilyen ítéletidőben kilátogattak a mérkőzésre, minden elismerést megérdemelnek. Úgy vélem, a játékosok elsősorban küzdeni tudásból vizsgáztak jelesre, a csapat rászolgált a győzelemre és a két mérkőzés alapján a továbbjutásra. Mindenkinek megköszönöm ezt a félévet, akik segítettek a munkában, hisz összességében nem zártunk rossz idényt.” (1992.12.06 – Rába ETO, MK)

TFU_MF_19950927-0017“Novák Dezső, a zöld-fehérek vezetőedzője úgy döntött, hogy Vincze Ottót és nem Goran Kopunovicot küldi pályára a kezdőcsapatban. Az Ajax mestere, Louis van Gaal egy helyen változtatott az előre megadott összeállításon: Musampa helyett Scholtent szerepeltette. Telt ház, 45 ezer néző előtt a finn Ilkka Koho sípjelére futottak ki a csapatok. Nem érheti szemrehányás a zöld-fehér játékosokat, hiszen végigküzdötték a 90 percet, s nemcsak védekeztek, hanem jónéhányszor helyzetbe is kerültek. A lehetőségeket azonban nem tudták gólra váltani. A házigazdáknál különösen a finn Litmanen és Overmars remekelt. Nem sokkal több helyzete volt az Ajaxnak, mint a Ferencvárosnak, de a holland játékosok magabiztosnak bizonyultak ellenfelük kapuja előtt. Novák Dezső, a Ferencváros vezetőedzője: – Először is gratulálok ellenfelünknek győzelméhez, és a Világ Kupa-diadalhoz. Az Ajax nem véletlenül nyerte meg a VK-t, ezt a mai játékával és eredményességével is bizonyította. A Bajnokok Ligája-sorozatban egyetlen mérkőzésen sem volt annyi helyzete csapatomnak, mint most, de lehetőségeinket sajnos nem értékesítettük. Kulcsjátékosaim gyengén játszottak, ezért kaptunk négy gólt. Kívánom az Ajaxnak, hogy nyerje meg a BEK-et.” (1995.12.06 – Ajax, BL csoportkör)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 08.25.18:00 Puskás-FTC (TV:M4)
Következik: 08.29.20:00 EL PLAY-OFF FTC-FK Suduva (TV:M4)
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
FACEBOOK:
HOST