A Fradi naptára, december 8.

tempo-naptar

Évfordulók:

19 éve született Arday Dominik
40 éve született Bajevski, Aleksandar
62 éve született Beles Ferenc
87 éve hunyt el Horváth Ferenc
35 éve született Jovánczai Zoltán
78 éve hunyt el Kürschner Izidor
117 éve született Steiner Ferenc

Mérkőzéseink ezen a napon:

1907. BAK – FTC: 1:2, Corinthian dí­j
1908. FTC – Fővárosi TC: 3:1, NB1
1909. FTC – Cricketer: 4:2, nemzetközi barátságos
1910. FTC – MAFC: 10:1, Edzőmérkőzés
1911. FTC – UTE: 5:3, Edzőmérkőzés
1912. FTC – UTE: 5:1, NB1
1914. FTC – UTE: 6:0, Auguszta serleg
1918. FTC – TTC: 2-0, NB1
1919. FTC – BSE: 0:0, Edzőmérkőzés
1920. FTC – MAFC: 10-0, Hlavay dí­j
1921. FTC – BSE: 7:0, Edzőmérkőzés
1925. FTC – Törekvés: 5-1, NB1
1926. Ferencváros – Brigittenauer AC: 3-1, nemzetközi barátságos
1929. Slavia Praha – Ferencváros: 3-0, nemzetközi barátságos
1935. Törekvés – Ferencváros: 0-2, NB1
1943. Ferencváros – Nagyváradi AC: 1-0, NB1
1946. Ferencváros – Győri ETO: 2-1, NB1
1947. vegyes FTC, MTK – Norköpping: 2-0, nemzetközi barátságos
1948. Csepel – Ferencváros: 2-6, NB1
1957. Ferencváros – SBTC: 5-2, NB1
1960. Ferencváros – Statisztika: 7:0, Edzőmérkőzés
1968. Ferencváros – SZEAC: 4-0, NB1
1971. Ferencváros – Eintracht Braunschweig: 5-2, UEFA
1976. Volán Szállí­tók – Ferencváros: 1-4, MK
1979. MTK-VM – Ferencváros: 1-1, NB1
2004. Pécs – Ferencváros: 1-3, MK
2010. Ferencváros – Pápa: 4-2, Ligakupa
2013. Videoton – Ferencváros: 2-3, NB1

Összes dí­jmérkőzés: 23 mérkőzés, 21 győzelem, 1 döntetlen, 1 vereség, 82-24 gólkülönbség

Ezen a napon játszotta első dí­jmérkőzését a csapatunkban:

1914. Hegyi Mátyás
1914. Marositz Ferenc
1918. Gansl Izidor
1920. Mészáros Béla
2010. Tóth Axel

Ezen a napon játszotta utolsó dí­jmérkőzését a csapatunkban:

1907. Cseló Vencel
1907. Ladányi Miksa
1909. Szántó Tibor
1912. Blum II. Miklós
1968. Végh Gyula
1976. Csaja Mihály
2010. Jakimovski, Nikola
2013. Vaalport, Arsenio

Ezen a napon ült utoljára az FTC kispadján dí­jmérkőzésen:

2013. Máté Csaba

Ezen a napon játszotta utolsó válogatott mérkőzését az FTC csapatából:

2009. Ahmed, Adnan

“A havazás folytán a margitszigeti pályát is néhány centiméter magas hó fedte. A hideg és havas idő darára szép számú közönség nézte végig a fenti mérkőzést. A FTC, habár szépen játszott, nem mutatott oly jó formát, mint az utolsó néhány mérkőzésen észlelhető volt. A För. TC. lelkesen és szépen játszott, de néhány embere időnként sokat faultolt. A mérkőzés eredménye nem mutatja a két egyesület közti erőkülönbséget, mert a FTC. sokkal jobb volt ellenfelénél, s csat Baumel szép védése akadályozta még a FTC. nagyobb goalarányu győzelmét.” (1908 – Fővárosi TC)

“Utolsó előtti bajnoki mérkőzését is nagy gólarányban nyerte meg a bajnokcsapat, melynek játéka inkább az első félidőben elégí­tett ki teljesen. Weisz helyett Blum II. játszott, a jobbszélen pedig Tóth. Az Újpestiek a második félidőben egyenrangú ellenfelek voltak. A Ferencváros a játék elején igen gólképes volt. Schlosser rövid egymásután 3 gólt szerez csapatának, majd 11-esből Payer lövi a negyediket. Az UTE egyetlen gólját 11-esből érte el. A második félidő egyetlen gólját vehemens és szép játék után Tóth szöktetésből Blum II. szerzi meg a csapatának.” (1912 – UTE)

“Utolsó mérkőzését játszotta az FTC az Auguszta serlegért, amely egyike volt a legszebb játékainak, bár Kis és Weisz helyén. Nagyhegyi és Krizsán tartalékokkal játszottak a zöld-fehérek, az egész csapat lelkes és egyöntetű játékot produkált. Különösen a csatársor volt nagy formában. Schlosser és Borbás támadásait az UTE védelme nem tudta fékezni. Az újpestiek az egész meccs ideje alatt védekezésre szorultak és a csatasor egyáltalán, nem játszott semmi szerepet. A csúszós talajon eleinte nehezen mozogtak a játékosok, majd a 15-ik percben Borbás rúgja az FTC, vezető gólját. Utána Pataki és Tóth lövései jutnak védhetetlenül az UTE hálójába. Szünet után véletlenül Fritz egy kirúgás alkalmival az UTE egy csatárját megüti és a bí­ró ezért kiállí­tja. Ezután, az FTC kapuját Schlosser védi. A második félidő góljait Pataki (2) és Tóth (1) rúgták. Az UTE csapatából Prí­bojt állí­tották ki durva játék miatt.” (1914 – UTE)

“Az FTC ráduplázott vasárnapi nagy győzelmére. A nagyszerű zöld-fehér gárda tegnap bebizonyí­totta a kétkedőkkel szemben, hogy a VAC elleni nagy gólarányú győzelme nem volt a véletlen műve és azt nem csupán a Ví­vók gyengeségének köszönhette. A dermesztő 10 fokos hidegben fogvacogva is lelkesedő fanatikus Franzstadti drukkerek boldogan állapí­tották meg, hogy a Fradi végre megint a régi, ismét nagy! De az elfogulatlan szemlélőnek is meg kell állapí­tania, hogy a zöld-fehérek előző mérkőzéseihez képest az utolsó két meccsen hatalmas forma javuláson mentek át és tegnap és vasárnap nemcsak eredményesen, hanem valóban szépen is játszottak. A nehéz, sí­kos talajon tegnap is nagyszerűen érvényesült technikai felsőbbségük és különösen halfsoruk nagyszerű munkája nyűgözött le mindenkit.” (1925 – Törekvés)

“Ősziesnek is beillő, kellemes, igazi futballidőben került sorra az őszi idény nagy találkozása, a vezető NAC mérkőzése a Ferencvárossal. Az FTC pálya pénztárai előtt még a mérkőzés megkezdésének pillanatában is több ezer ember sorakozott türelmesen várva a jegyre. Kezdéskor több mint 20 ezer néző vette körül a pályát. A nagy rangadón szünet után emelkedett a játék szí­nvonala. Időnként valóságos látványos, izgalmas támadások futottak mind a két oldalon. Az iram is nagy volt végig. Több gyors lefutást, keresztlabdát, gyors húzást láttunk, mint az első félidőben, de még még mindig nem eleget. A Ferencváros feltétlenül rászolgált a győzelemre. Minden részében jobb volt ellenfelénél. Mintha valami igézet ülne a Nagyváradon, valahányszor a Ferencváros kapujával találják szemben magukat. Igaz ugyan, hogy ha Sárosi III-nak a bombaszabadrúgása a kapufa helyett a hálóba ment volna, akkor már biztosabban játszhatott volna a Ferencváros is.” (1943 – Nagyvárad)

“A Meteorológiai Intézet helyesen jósolt. Vasárnapra hideg, száraz idő köszöntött be. Fél 12-kor már megindult a népvándorlás az Üllői-úti pálya felé. A vendég győriek is szép számmal képviseltették magukat. A mérkőzésen váratlanul nehéz ellenfélnek bizonyult az ETO csapata. A Ferencváros mintha kissé visszaesett volna formájában és teljes erőbedobásra volt szüksége, hogy kiharcolja a győzelmet. A győri csapat főleg a védekezésben nyújtott elsőrangút. Egyáltalán nem játszottal alárendelt szerepet. Többet támadott a Ferencváros, helyzete is volt, egygólos győzelme megérdemelt.” (1946 – Vasas ETO)

“Mielőtt a csapatok a pályára vonalnak, a Csepel részéről Holczhause Árpád, a Ferencváros részéről Nádas Aldolf intéz hangszórón beszédet a közönséghez. A Ferencváros ügyvezető elnöke rövid beszédében kitért azokra a szomorú eseményekre, amelyek az elmúlt héten a Ferencváros körül történtek. Komoly hangú figyelmeztetést intézett azokhoz, akik a labdarúgó mérkőzéseket botrány okozásra, reakciós tüntetésekre akarják felhasználni. Felkérte a Ferencváros demokratikusan gondolkozó sportszerű tömegeit, hogy az ilyesmit akadályozzák meg, dobják ki maguk közül a rendbontókat. Beszámolt végül arról, hogyan kapta vissza a Ferencváros a játékjogát. A beszédét nagy tapssal fogadták és a közönség Rákosi Mátyást, a Magyar Dolgozók Pártjának főtitkárát lelkesen ünnepelte. Zúgott az ütemes kiáltás: – Éljen Rákosi! Éljen Rákosi!” (1948 – Csepel)

“Érdekes, változatos, szinte végig jóiramú küzdelmet ví­vott a két együttes. A nagy lelkesedéssel játszó FTC az I. félidőben sokkal többet támadott, a vendégcsapat védelme azonban ekkor még kevésszer ingott meg. Küzdőképességből már ebben a félidőben is mindkét csapat jelesre vizsgázott. Az SBTC csak a mezőnyben játszott jól, csatárai sehogy sem boldogultak a zöld-fehér védőkkel. Szünet után mindkét csapat fokozta az iramot, s bár csúszós volt a talaj, az iram és a szí­nvonal időnként kitűnő volt. Ebben a féldiben inkább a tarjáni együttes kezdeményezett, csatársora rengeteg támadást vezetett, a zöld-fehér védelem azonban, élén Horváthtal, állta a rohamokat. Az FTC csatárok kevesebb támadása mégis sikeresebb volt. Ez a tény jelentősen hozzájárult az SBTC háromgólos vereségéhez. A helyzetek jobb kihasználása alapján azonban a zöld-fehérek ilyen győzelme is minden tekintetben megérdemelt.” (1957 – SBTC)

l-1969-007-19681208

1968

“Már az első mondatban leí­rhatjuk: a Braunschweig szerdán este a Népstadionban nem igazolta hí­rnevét. Biztonságos védekezést választott, ezzel akarta megtörni a Ferencváros várható rohamait. A zöld-fehérek azonban már az első percekben technikai fölényben kerültek és egyre-másra vezették akcióikat. A mérkőzés eredményét döntően befolyásolta, hogy a Ferencváros középpályásai révén szinte szétzilálta ellenfelét. Juhász és Kű már a Braunschweig térfelén igyekezett megszerezni a labdákat, s ez rendre sikerült is nekik. A hazai csapat taktikailag is jelesre vizsgázott, hiszen valamennyi játékosan a korszerű labdarúgás minden szépségét bemutatta: támadott és ha kellett, védekezett is. Látványos góloknak tapsolhatott a nézősereg. Mindent összevetve: ennél szebb búcsút a labdarúgástól el sem lehetett volna képzelni. Az idényzárón a közönség is jelesre vizsgázott. A ferencvárosi szurkolók eljöttek segí­teni a csapatuknak, s kitörő lelkesedéssel fogadták a gólokat s a jó játékot.” (1971 – Braunschweig)

l_1972JAN1-19711208

1971

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
10.04. 17:30, M4Sport
Novák Dezső
25 ÉVES A BL-SIKER
FOTELSZURKOLÓ