A Fradi naptára, június 11.

tempo-naptar

Évfordulók:

108 éve született Finta Károly
62 éve hunyt el Zámor Ferenc

Mérkőzéseink ezen a napon:

1905. FTC – AC Sparta 3:2, nemzetközi barátságos
1911. FTC – BTC 4:1, MK
1914. FTC – III. ker. TVE 4:2, NB1
1916. FTC – BAK 0:3, Edzőmérkőzés
1922. MAC – FTC 0-1, NB1
1925. FTC – Szombathelyi AK 1-0, NB1 Országos bajnoki döntő
1933. Romania Cluj – Ferencváros 0-4, nemzetközi barátságos
1939. Bocskay – Ferencváros 3-12, NB1
1946. Ferencváros – Vasas 1-2, Tildy serleg
1950. ÉDOSZ – Bp. Honvéd 0-0, NB1
1955. Bp. Kinizsi – Vasas Izzó 3-0, NB1
1961. Ferencváros – Tatabányai Bányász 2:3, Edzőmérkőzés
1969. Budafoki MTE – Ferencváros 3:5, Edzőmérkőzés
1976. Dorog – Ferencváros 3-0, Felszabadulás kupa
1976. Soproni KSE Rákóczi – Ferencváros , Edzőmérkőzés
1977. Ferencváros – Tatabánya 3-3, NB1
1983. Csepel – Ferencváros 1-1, NB1
1994. DVSC – Ferencváros 2-0, NB1
2019. Sampion Celje – Ferencváros 0-9, nemzetközi barátságos

Összes díjmérkőzés: 15 mérkőzés, 9 győzelem, 3 döntetlen, 3 vereség, 46-19 gólkülönbség

Ezen a napon játszotta első díjmérkőzését a csapatunkban:

1933. Kemény Tibor
1955. Bencsik János
2019. Könczey Márk
2019. Szécsi Gergő

Ezen a napon játszotta utolsó díjmérkőzését a csapatunkban:

1905. Berán József
1905. Pokorny József
1976. Branikovits László
1976. Eipel Ferenc
1976. Forintos József
1976. Staller János
1976. Viczkó Tamás
1983. Nyilasi Tibor
1994. Balogh Gábor
1994. Kovács József
1994. Petrók Tamás
1994. Simon Péter
2019. Silye Erik

Ezen a napon játszotta első díjmérkőzését a csapatunkban:

1946. Fritsch László

Ezen a napon játszotta első válogatott mérkőzését az FTC csapatából:

1903. Manglitz Ferenc
1903. Weisz Ferenc

“Az eredményt mérlegelve, arra a következtetésre kellene jutnunk, hogy a magyar játékosok a kontinens legjobb labdarugói. Az európai hí­rnévre szert tett A. C. Sparta csapata idén oly szenzációs eredményekkel dicsekedhetett, mint egy kontinentális egyesület sem. Pünkösd vasárnapján szerepelt Ferenczvárosi T. C. nem nagyon elégí­tett ki bennünket játékával. Azt az erélyes és gyors játékot, melyet legutóbb a B. T. C. ellen produkált, nem láttuk ezúttal érvényesülni s a játékosok, úgy látszik nem annyira a tudásukban mint a biró túlságos jóakaratában biztak, mely sok tekintetben az igazság rovására ment. Két tiszta of side goalt érvényesí­tett, melyek közül különösen a második nemcsak a Sparta játékosai között, hanem a sovén magyar nézőközönségben is óriási felháborodást okozott.” (1905 – AC Sparta)

“A Franzstadt most is bebizonyí­totta óriási fölényét s könnyen győzött a küzdelembe sok reménynyel induló BTK ellen. Valami meglepetésről suttogtak az illetékes körök, ami azonban a zöld-fehér csapat második félideji eredményes játéka miatt elmaradt. Kezdés után a BTK van frontban s erősen foglalkoztatott balszélsője többször szépen lefut, centereit azonban a középső csatárok kiaknázatlanul hagyják. A FTC csatársora alig jut szóhoz. A piros-fehér csatársor tehetetlen vergődése után végre Borbáshoz kerül a labda: aki szédületes gyorsasággal lefut s éles centerezését Weisz védhetetlenül a kapuba lövi.” (1911 – BTC)

“Nem játszottak ambicióval, de még így is folytonos védekezésre szorították az ujlaki csapatot.” (1914 – III. ker. TVE)

“Eleven iramu, amellett fair mérkőzés, amelyet az FTC tartalékos csapatával is biztosan tartott a kezében…” (1922 – MAC)

“Az ellenfél ugyanis, amely az FTC útjában állt, nem volt lebecsülendő, helyenként csak nagyon kevés hiányzott az újabb meghosszabbí­tást jelentő kiegyenlí­tő gólhoz. Az eredmény reális. A fáradt csapatok küzdelmében az FTC rutinja érvényesült. A meccs folyamán az FTC többet támadott és a lövések terén is sokkal szorgalmasabbnak bizonyult, mint ellenfele. Csatársora a szerepelt összeállí­tásban az egy Nikolsburgert kivéve lövőkedvű csatárokból állott.” (1925 – Szombathelyi AK)

“Nagy sikert aratott Kolozsvárott a Fradi — Dugókban nincs kifejezve a zöld-fehérek fölénye” (1933 – Romania Cluj)

“A Ferencváros mérkőzésre már szépen megteltek a tribünök. Ötezer néző van kint. A Ferencvárosban Lázár a jobbszélső, Magda a jobbfedezet. A Bocskaiban Elek, a jobbhalf a kapus…Bocskai ma legjobb összeállí­tásában sem egyenlő ellenfele a Ferencvárosnak, de különösen nem az akkor, ha a kapusa helyett szükségből mezőnyjátékost kell beállí­tani. Igaz, hogy a ferencvárosi csatársor – és Sárosi III. – szebbnél-szebb lövéseket zúdí­tott a debreceni kapura, de Kertes bizonyára kivédett volna néhány labdát és akkor talán a debreceni védelem sem nyugodott volna bele annyira már eleve a küzdelem reménytelenségébe. Gólszerzők: Kiszely, Lázár, Sárosi III., Kiszely, Pásztói, Sárosi III., Kiszely, Sárosi dr., Pásztói, Kiszely, Polgár, Pásztói, Sárosi dr., Kiszely, Gyetvai.” (1939 – Bocskay) | Tempó, Fradi!: A nagyarányú győzelem sem segí­tett a bajnokság utolsó fordulójában. Mivel az Újpest is győzött, í­gy egy pont előnnyel a liláké lett a bajnoki cí­m annak ellenére, hogy a Fradi kétszer is legyőzte a bajnokságban és a 26 fordulóban 121 gólt lőttek Sárosiék.

“Az izgalmakban bővelkedő , érdekes előmérkőzés után különösen szembetűnő e találkozó alacsony szí­nvonala. Az erősen tartalékos Bp. Kinizsi csak időnkint játszott jó támadójátékot, az Izzó pedig úgyszólván csak küzdött. Mindkét együttes tagjai pontatlanul adogattak, sokat tologattak, lassan épí­tették támadásaikat, ötlettelenül, sokszor körülményesen játszottak. A kapus is ritkán kerültek veszélybe. A Bp. Kinizsi jó második félidejével, Ombódi, Láng és Borsos szép góljaival magabiztosan és megérdemelten nyert.” (1955 – Vasas Izzó)

1977

“Nagy nézősereg vándorolt ki a csepeli pályára, hogy a bajnokság fináléjában a csapat mellett lehessen. Lí­biából is jött „szurkolónk” – az ott edzősködő Albert Flóri is szabadságának első napjait a fradisták között töltötte. Aztán Czibor Zolit fotózták le mindkét csapattal és óriási hangorkánban kezdődött a mérkőzés. Az élvezetes első negyedóra után egyre több hiba csúszott a játékba és a gól is az utolsó percig váratott magára. Ebedli tértölelő átadással indí­totta a balösszekötő helyén Nyilasit. Tibi pontosan fejelte a labdát a jobbösszekötő helyén előre száguldó Szokolai elé, s a csatár 12 m-ről egyből a jobb alsó sarokba lőtt. Mint később kiderült ez volt ebben a bajnokságban az utolsó Fradi gól! A szép gól méltó befejezése volt a kiváló tavaszi szereplésnek, a veretlenül teljesí­tett mérkőzéssorozatnak. Ha ekkor fejeződik be a csepeli kirándulás vastaps kí­séri a fiúkat az öltözőbe. Sajnos a tapsot fütty váltotta fel és ezt a második félidő eseménytelen játéka idézte elő. Zsiborás még négy-öt bravúros védést bemutatott, majd a csepeliek egyenlí­tését követően alig-alig történt valami a pályán. Igy az FTC ünneplésre méltó tavaszi eredménysorozatát nem ünnepelte senki, csak szép csendben elkönyvelték az ezüstérmet.” (1983 – Csepel) | Tempó, Fradi!: Amennyiben a szurkolók a lefújás után tudják, hogy ezen a mérkőzésen látták utoljára játékosként Fradi mezben a korszak legendáját, Nyilasi Tibit, minden bizonnyal nem csendben hagyják el a játékteret. Azokban az időkben még nem a kluboknál dőlt el, hogy kik azok a “kiváltságosak”, akik légiósnak állhatnak. Nyí­lt a Barcelona is figyelte, állí­tólag komoly pénzt is í­gértek, de végül is Bécsbe költözött és ott is legendává vált.

19830611_Nyilasi Tibor_montázs

“Az FTC kilenc gólig jutott az első felkészülési mérkőzésén” (2019 – Sampion Celje)

“A csatársor és a hátvédek azonban sok kí­vánni valót hagytak hátra. Hogy a fedezetsor maga sem bí­zott a hátvédekben mutatja az, hogy ritkán követték a csatársort, inkább a backek előtt tanyáztak, sőt Gorszky rendesen mint harmadik hátvéd szerepelt. A csapatban összjáték ritkán mutatkozott. Amit a magyarok elértek, azt egyesek csinálták gyors lerohanásaikkal és megszökéseikkel. Legjobban játszott a csapatban Gorszky és Bayer. Mindketten elszántan és becsületesen játszottak s az ellenfél ritkán vitte rajtuk keresztül a labdát. A csatársorban Braun-Pokorny-Vincze szépen összejátszottak.” (1903 – Ausztria)

2003

2019

2 hozzászólás a(z) A Fradi naptára, június 11. bejegyzéshez

  • Az 1983-as Csepel-FTC bajnoki szezozáró előtt még volt esélye a Fradinak az aranyéremre, ennek megfelelően 45 percnyi játék után vezettünk is Szokolai góljával 1-0-ra. Szünetben aztán kiderült, hogy a rivális Rába ETO már 4-0-ra vezet Győrött az Újpesti Dózsa ellen és ekkor gyakorlatilag elszálltak az esélyek a 24. aranyérem megszerzésére. Ennek megfelelően a második játékrészben hamar egyenlí­tett a Csepel, ezután pedig egy igazi “egy csillagos” meccsnek lehettünk szemtanúi…
    Ezért aztán nem lehetett felhőtlenül boldog az akkor 27 év után hazalátogató legendás balszélső Czibor Zoltán sem, aki a meccs kezdőrúgását végezte!

    Egyébként ezen az összecsapáson nemcsak Nyilasi Tibi, hanem Szokolai Laci is utoljára szerepelt a csapatban, legalábbis tétmérkőzésen, hiszen neki 1988-ban még volt egy búcsúmeccse a Malmö ellen, Pogánnyal, Ebedlivel, Rabbal és Takáccsal együtt, í­gy hivatalosan tényleg akkor lépett utoljára pályára a Fradiban. Tényleg; tudja valaki, hogy Nyí­lnak miért nem volt búcsúmérkőzése?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
04.02.16:30 M4 Sport
04.08. 19:30 M4Sport
04.15. 00:00 M4 Sport
Categories
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső