A Fradi naptára, május 19.

tempo-naptar

Évfordulók:

44 éve hunyt el Lyka II. Antal
30 éve született Máté János
38 éve hunyt el Opata Zoltán
68 éve hunyt el Pócz Árpád
88 éve született Varga János

LYKA ANTAL, az energikus, jól képzett, küzdőképes és megbí­zható “Totó” a védelemben maradéktalanul helytállt. A támadásokat is megfelelően segí­tette. Kisebb gyorsaságát jó helyezkedéssel igyekezett pótolni. Edzőként idehaza és külföldön is eredményesen működött. Játékosként háromszoros bajnok, háromszoros kupagyőztes, az 1928 évi KK győztes csapat tagja, aki edzőként sem adta alább: kupagyőztes és bajnokcsapat került ki a kezei alól.

Mérkőzéseink ezen a napon:

1907. I. Vienna FC – FTC 0:0, nemzetközi barátságos
1912. FTC – Woolwich Arsenal 1:2, nemzetközi barátságos
1918. MTK – FTC 5-0, NB1
1929. Ferencváros – Nemzeti 2-1, NB1
1946. Ferencváros – Szeged 2-3, NB1 rájátszás
1957. MTK – Ferencváros 1-0, NB1
1965. Ferencváros – UFC 10:1, Edzőmérkőzés
1968. Újpesti Dózsa – Ferencváros 2-2, NB1
1973. Ferencváros – Komló 1-0, NB1
1974. Ferencváros – Vasas 0-1, NB1
1984. Ferencváros – Volán 2-2, NB1
1986. Gutenbrun – Ferencváros 0-7, nemzetközi barátságos
1990. Veszprém – Ferencváros 1-1, NB1
1993. Ferencváros – MTK 1-0, MK
1997. Győri ETO – Ferencváros 1-1, NB1
2004. Balaton FC – Ferencváros 2-3, NB1 rájátszás
2012. Ferencváros – Siófok 0-1, NB1
2018. Bp. Honvéd – Ferencváros 1-1, NB1
2019. PFLA – Ferencváros 1-1, NB1

Összes dí­jmérkőzés: 18 mérkőzés, 5 győzelem, 7 döntetlen, 6 vereség, 25-24 gólkülönbség

Ezen a napon játszotta első dí­jmérkőzését a csapatunkban:

1973. Nyilasi Tibor
1993. Zavadszky Gábor

Első meccsén a Komló ellen

Első meccsén a Komló ellen

1973. május 19. Üllői út, Ferencváros-Komló bajnoki mérkőzés. Az 53. percben, egy 18 éves, nyúlánk, hosszú hajú ifjonc áll be a Fradiba Engelbrecht helyére…aki ezután játékosként 10 éven, majd edzőként 6 éven át egyet jelentett a Ferencvárossal: Nyilasi Tibor. Addig, amí­g eljutott a Ferencváros első csapatáig, neki is végig kellett járni az utat: grundok, Viziváros, Medve utcai iskola, majd a jó szemű apuka jóvoltából, az Úttörőstadion következett, ahol az első edzésen tizenhetet dekázott és máris maradhatott. A Ferencvároshoz 1970-ben került, Kertész Jánosnak, az akkori ifi csapat edzőjének a jóvoltából, aki rendszeresen látogatta az Úttörőstadion csapatának az edzéseit, mérkőzéseit. Tehetségére nagyon hamar felfigyeltek, hiszen Sebes Guszti bácsi egy tévényilatkozatban a 70-es elején meg is emlí­tette a nevét, mint egy olyan tehetségét, akiről még biztos, hogy hallani fogunk a jövőben. 1973-ban Csanádi Ferenc rendelte fel az ifiből Takács Lacival és Magyar Pistával együtt. A 18 éves kamasznak belépni egy olyan öltözőbe ahol Albert, Géczi, Juhász és Szőke is jelen van, nem csak megtiszteltetés, hanem problémák halmaza is egyben. Vajon hogyan köszönjek? Vajon hogyan fognak fogadni? A kezdeti feszültséget Albert Flóri oldotta meg: „- kisöreg, itt nem jó napottal, hanem szervusszal köszönhetsz!”…Ami utána következet, már történelem, a Ferencvárosi labdarúgás egyik legkiválóbb játékosa, majd edzője, közelmúltunk meghatározó egyénisége, aki játékosként: Magyar Bajnok (2), Magyar Kupa győztes (3), 383 mérkőzés, 220 gól (ezzel minden idők nyolcadik legtöbb gólját szerző játékosunk) – Edzőként: Magyar Bajnok (1), Magyar Kupa győztes (3), 254 mérkőzés a kispadon.

Ezen a napon játszotta utolsó dí­jmérkőzését a csapatunkban:

1974. Kű Lajos
1974. Szőke István
1984. Kerekes György
1986. Erdélyi Károly
1997. Lőrincz Antal
2012. Simic, Marko
2018. Sternberg, Janek
2019. Böde Dániel
2019. Gorriarán, Fernando
2019. Holczer Ádám

Ezen a napon játszotta utolsó válogatott mérkőzését az FTC csapatából:

1979. Bálint László
1979. Magyar István
1979. Martos Győző
1979. Pusztai László

“Vienna kezd, majd az egyik hátvéd hibája folytán kornerhez jut. Iványi remek beadását a belső csatárok elhibázzák. Schlosser remek lövését az ezúttal kapuban játszó Albert védi, mig ugyancsak Schlosser shoutja a kapufáról pattan vissza Ezután Iványi, majd Weisz rohan le, azonban mindkettő a kapu fölé lő. FTC mindvégig fölényben van és csupán a félidő vége felé közelí­ti meg Vienna a zöld-fehérek kapuját. Félidő 0:0…Rögtön kezdés után Iványi szép támadást intéz Vienna kapuja ellen, majd az utóbbiak jutnak eredménytelen kornerhez. A 6. perczben Weisz kiszökik, a védelmet kicselezve, czenterez, Iványi azonban a biztosnak vélt goalt elhibázza. FTC kornert hibáz, majd újból Weil támad, a 11. perczben Höllerl, Vienna jobbösszekötője alig 3 lépésnyire a kaputól biztos goalt hibáz. Majd Korody lövése a kapufáról pattan vissza, úgyszintén Braun shoutja. Még egy szép alkalma nyí­lik FTC-nek goalt lőni, azonban Weisz újból hibáz. Vienna támadásait a mesésen játszó fedezetsor és védelem könnyen leköti.” (1907 – I. Vienna FC)

1912

“A Ferencváros csak két tizenegyesből rúgott góllal győzte le az erősen küzdő Nemzetit” (1929 – Nemzeti)

“A fradisták a vállalkozó kedvű, nagy területen játszó Rákosinak és Szűcsnek a vezérletével az első félidő jelentős részében nyomasztó mezőnyfölényt harcoltak ki. A Dózsa kapuja csak percekre szabadult fel, de amikor a lila-fehér támadósor előrelendült, alapos zavart okoztak a Ferencváros védelmében. Nagyjából hasonló volt a játék képe a szünet után is. Végeredményben igazságos eredmény született, mert bár a Ferencváros a játékidőnek nagyobb részében mezőnyfölényben játszott, a Dózsa újí­tani tudott akkor is, amikor Zámbó sportszerűtlenkedése miatt csapatuk létszáma tí­z főre olvadt…Baróti Lajos: — Furcsa mérkőzés volt, a kiállí­tásig nagyon bí­ztam a győzelmünkben, utána azonban örültem a döntetlennek is…Lakat Károly dr.: — Helyzeteink alapján megérdemeltük volna a győzelmet, bár az Ú. Dózsa a kiállí­tás után is tudott gólt rúgni! Juhász buktatásáért tizenegyest kellett volna í­télni…” (1968 – Újpesti Dózsa)

“Egy szabadrúgásgóllal nyert a Ferencváros, bár a mérkőzés nagy részében fölényben játszott, s csatárai előtt volt lehetőség a nagyobb arányú győzelem kiví­vására is. Mégsem tudta növelni előnyét a zöld—fehér együttes. A 83. percben Szőke—Branikovits támadás végén a belsőcsatár lőtt fölé. Egy perc múlva Szőke az eléje futó Buus felett nem tudott betalálni az üres kapuba. A 87. percben Nyilasi fejesét védte vetődve a komlói kapus.” (1973 – Komló)

Egy évtizedes álom megvalósulása, a Ferencvárosi Torna Club nagy ünnepnapja: 1974. május 19, az új Üllői úti Stadion avatása. Harót János a stadionavató reggelén kissé meghatódva mondta: — Csakhogy megérhettük ezt a napot is! Szinte félek visszagondolni arra a sok nehézségre, problémára, amit az évek során le kellett küzdenünk. Emlékeztek, 4 évvel ezelőtt itt még a régi lelátók romjai álltak. A klubházunkban a falakról omlott a vakolat…Azután felépí­tettük ezt az új klubházunkat, majd a lelátók alapjai is emelkedni kezdtek. Hogy néztük, amikor a stadion utolsó elemeit is helyükre emelték. Sürgettük a befejező munkákat, még a felvonulási terület rendbehozását is. És í­me, a padok már várják gazdáikat, a mi lelkes és kitartó szurkolóinkat. Megértük! — és úgy érzem, nagyon megérdemeltük! 

“A pálya ezen a napon 10 éves születésnapját „ünnepelte”… Pontosan olyan csalódottan távoztak a nézők, mint egy évtizeddel ezelőtt! Németh Lajos játékvezető a Volán javára két 11-est is í­télt, mí­g Répási lerántásakor néma volt a bí­rói sí­p… Vincze Géza nem véletlenül nyilatkozta: – Nemcsak a Volán volt az ellenfél…Zsiborás Gábor: — A felpattanó labdát mind a ketten egyidőben támadtuk meg, egyszerre is rúgtunk, én értem el előbb, felszabadí­tottam, Hatvanger pedig belerúgott a combomba. Egyszerűen nem értem, miért í­télt a bí­ró 11-est?” (1984 – Volán)

“A “mindent eldönteni” volt a szándéka már az első percekben is a ferencvárosiaknak, akik az idegenben lőtt egy góllal lépéselőnybe kerültek a Magyar Kupa elődöntőjének visszavágóján…Az első percek mezőnyfölénye azonban nem jelentett igazi nagy veszélyt a kapukra, Zsiborás dolga mindössze Lipcsei távoli, de erőtlen lövésének megszelidí­tése volt. Már gólnélküli első félidőt jósoltak a legvérmesebb ferencvárosi szurkolók is, amikor a 24. percben Lipcsei a vendégek hálójába talált. Vanicsek remekül vette észre a bal oldalon robogó Lipcseit, aki zavartalanul lőhetett Zsiborás mellett a jobb alsó sarokba (1:0). Egy perc sem telt bele, és Szekeres mehetett is zuhanyozni. Szabó kaphatott volna ugyanis labdát a ferencvárosi 16-os előtt, de Szekeres minden taktikai utasí­tást figyelmen kí­vül hagyva lerántotta őt, ezért Vágner játékvezető felmutatta a piros lapot. A zöld-fehéreket azonban nem állí­totta meg a létszámcsökkenés, és továbbra is határozottan kezükben tartották a mérkőzést. Az MTK játékosai jószerivel el sem jutottak Balogh kapujáig…A fordulás utáni első percekben továbbra is úgy tűnt, hogy a Ferencváros nem veszí­tette el játékkedvét…A 69. percben a vendéglátók játékmestere, Balog kényszerült korai búcsúra, miután egy leshelyzetet reklamált a kelleténél jóval vehemensebben a játékvezetőnél. A megérdemelt jutalom a piros lap volt. Ezután igencsak felkorbácsolódtak a kedélyek, az MTK továbbra is elkeseredetten harcolt a hosszabbí­tást jelentő döntetlenért, de nem sikerült gólt szerezniük a kék-fehéreknek. Hét perccel a találkozó vége előtt Kuznyecov vágta fel a kecsegtető helyzetben kiugró Komódit, hajszállal a 16-os előtt. A megí­télt szabadrúgást Keresztúri csavarta a bal sarok felé, de a ferencvárosi kapus ezúttal is a helyén volt. Az utolsó percek izgalmas, feszült csatát hoztak, de az eredmény már nem változott.” (1993 – MTK)

2004

2019

1940, Sárosi doktor a románok elleni válogatott találkozón

1963

1979

2 hozzászólás a(z) A Fradi naptára, május 19. bejegyzéshez

  • Nyí­l után napra pontosan 20 évvel később, és épp Nyí­l edzői kezei alatt mutatkozott be Zava. Milyen szép párhuzam. És milyen torz fintora a nálunk magasabb erőknek, hogy a taní­tványt aztán épp régi mestere 51. születésnapján adtuk vissza az anyaföldnek… 🙁

  • Istenem !
    Ott voltam, amikor Tibi beállt az akkor divatos vállig érő sérójával! Azt tudjátok,hogy az előző vezetőedző,Csanádi Ferenc el akarta cserélni a pécsi Mátéval?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
Novák Dezső
FOTELSZURKOLÓ