A Fradi naptára, május 19.

tempo-naptar

Évfordulók:

46 éve hunyt el Lyka II. Antal
32 éve született Máté János
40 éve hunyt el Opata Zoltán
70 éve hunyt el Pócz Árpád
90 éve született Varga János

Mérkőzéseink ezen a napon:

1907. I. Vienna FC – FTC 0:0, nemzetközi barátságos
1912. FTC – Woolwich Arsenal 1:2, nemzetközi barátságos
1918. MTK – FTC 5-0, NB1
1929. Ferencváros – Nemzeti 2-1, NB1
1946. Ferencváros – Szeged 2-3, NB1 rájátszás
1957. MTK – Ferencváros 1:0, NB1
1965. Ferencváros – UFC 10:1, Edzőmérkőzés
1968. Újpesti Dózsa – Ferencváros 2:2, NB1
1973. Ferencváros – Komló 1-0, NB1
1974. Ferencváros – Vasas 0-1, NB1
1984. Ferencváros – Volán 2-2, NB1
1986. Gutenbrun – Ferencváros 0-7, nemzetközi barátságos
1990. Veszprém – Ferencváros 1-1, NB1
1993. Ferencváros – MTK 1-0, MK
1997. Győri ETO – Ferencváros 1-1, NB1
2004. Balaton FC – Ferencváros 2-3, NB1 rájátszás
2012. Ferencváros – Siófok 0-1, NB1
2018. Bp. Honvéd – Ferencváros 1-1, NB1
2019. PFLA – Ferencváros 1-1, NB1

Összes díjmérkőzés: 18 mérkőzés, 5 győzelem, 7 döntetlen, 6 vereség, 25-24 gólkülönbség

Ezen a napon játszotta első díjmérkőzését a csapatunkban:

1973. Nyilasi Tibor
1993. Zavadszky Gábor

Ezen a napon játszotta utolsó díjmérkőzését a csapatunkban:

1974. Kű Lajos
1974. Szőke István
1984. Kerekes György
1986. Erdélyi Károly
1997. Lőrincz Antal
2012. Simic, Marko
2018. Sternberg, Janek
2019. Böde Dániel
2019. Gorriarán, Fernando
2019. Holczer Ádám

Ezen a napon játszotta utolsó válogatott mérkőzését az FTC csapatából:

1979. Bálint László
1979. Magyar István
1979. Martos Győző
1979. Pusztai László

“Vienna kezd, majd az egyik hátvéd hibája folytán kornerhez jut. Iványi remek beadását a belső csatárok elhibázzák. Schlosser remek lövését az ezúttal kapuban játszó Albert védi, mig ugyancsak Schlosser shoutja a kapufáról pattan vissza Ezután Iványi, majd Weisz rohan le, azonban mindkettő a kapu fölé lő. FTC mindvégig fölényben van és csupán a félidő vége felé közelí­ti meg Vienna a zöld-fehérek kapuját. Félidő 0:0…Rögtön kezdés után Iványi szép támadást intéz Vienna kapuja ellen, majd az utóbbiak jutnak eredménytelen kornerhez. A 6. perczben Weisz kiszökik, a védelmet kicselezve, czenterez, Iványi azonban a biztosnak vélt goalt elhibázza. FTC kornert hibáz, majd újból Weil támad, a 11. perczben Höllerl, Vienna jobbösszekötője alig 3 lépésnyire a kaputól biztos goalt hibáz. Majd Korody lövése a kapufáról pattan vissza, úgyszintén Braun shoutja. Még egy szép alkalma nyí­lik FTC-nek goalt lőni, azonban Weisz újból hibáz. Vienna támadásait a mesésen játszó fedezetsor és védelem könnyen leköti.” (1907 – I. Vienna FC)

1912

“A Ferencváros csak két tizenegyesből rúgott góllal győzte le az erősen küzdő Nemzetit” (1929 – Nemzeti)

“A fradisták a vállalkozó kedvű, nagy területen játszó Rákosinak és Szűcsnek a vezérletével az első félidő jelentős részében nyomasztó mezőnyfölényt harcoltak ki. A Dózsa kapuja csak percekre szabadult fel, de amikor a lila-fehér támadósor előrelendült, alapos zavart okoztak a Ferencváros védelmében. Nagyjából hasonló volt a játék képe a szünet után is. Végeredményben igazságos eredmény született, mert bár a Ferencváros a játékidőnek nagyobb részében mezőnyfölényben játszott, a Dózsa újí­tani tudott akkor is, amikor Zámbó sportszerűtlenkedése miatt csapatuk létszáma tí­z főre olvadt…Baróti Lajos: — Furcsa mérkőzés volt, a kiállí­tásig nagyon bí­ztam a győzelmünkben, utána azonban örültem a döntetlennek is…Lakat Károly dr.: — Helyzeteink alapján megérdemeltük volna a győzelmet, bár az Ú. Dózsa a kiállí­tás után is tudott gólt rúgni! Juhász buktatásáért tizenegyest kellett volna í­télni…” (1968 – Újpesti Dózsa)

“Egy szabadrúgásgóllal nyert a Ferencváros, bár a mérkőzés nagy részében fölényben játszott, s csatárai előtt volt lehetőség a nagyobb arányú győzelem kiví­vására is. Mégsem tudta növelni előnyét a zöld—fehér együttes. A 83. percben Szőke—Branikovits támadás végén a belsőcsatár lőtt fölé. Egy perc múlva Szőke az eléje futó Buus felett nem tudott betalálni az üres kapuba. A 87. percben Nyilasi fejesét védte vetődve a komlói kapus.” (1973 – Komló)

Egy évtizedes álom megvalósulása, a Ferencvárosi Torna Club nagy ünnepnapja: 1974. május 19, az új Üllői úti Stadion avatása. Harót János a stadionavató reggelén kissé meghatódva mondta: — Csakhogy megérhettük ezt a napot is! Szinte félek visszagondolni arra a sok nehézségre, problémára, amit az évek során le kellett küzdenünk. Emlékeztek, 4 évvel ezelőtt itt még a régi lelátók romjai álltak. A klubházunkban a falakról omlott a vakolat…Azután felépí­tettük ezt az új klubházunkat, majd a lelátók alapjai is emelkedni kezdtek. Hogy néztük, amikor a stadion utolsó elemeit is helyükre emelték. Sürgettük a befejező munkákat, még a felvonulási terület rendbehozását is. És í­me, a padok már várják gazdáikat, a mi lelkes és kitartó szurkolóinkat. Megértük! — és úgy érzem, nagyon megérdemeltük! 

“A pálya ezen a napon 10 éves születésnapját „ünnepelte”… Pontosan olyan csalódottan távoztak a nézők, mint egy évtizeddel ezelőtt! Németh Lajos játékvezető a Volán javára két 11-est is í­télt, mí­g Répási lerántásakor néma volt a bí­rói sí­p… Vincze Géza nem véletlenül nyilatkozta: – Nemcsak a Volán volt az ellenfél…Zsiborás Gábor: — A felpattanó labdát mind a ketten egyidőben támadtuk meg, egyszerre is rúgtunk, én értem el előbb, felszabadí­tottam, Hatvanger pedig belerúgott a combomba. Egyszerűen nem értem, miért í­télt a bí­ró 11-est?” (1984 – Volán)

“A “mindent eldönteni” volt a szándéka már az első percekben is a ferencvárosiaknak, akik az idegenben lőtt egy góllal lépéselőnybe kerültek a Magyar Kupa elődöntőjének visszavágóján…Az első percek mezőnyfölénye azonban nem jelentett igazi nagy veszélyt a kapukra, Zsiborás dolga mindössze Lipcsei távoli, de erőtlen lövésének megszelidí­tése volt. Már gólnélküli első félidőt jósoltak a legvérmesebb ferencvárosi szurkolók is, amikor a 24. percben Lipcsei a vendégek hálójába talált. Vanicsek remekül vette észre a bal oldalon robogó Lipcseit, aki zavartalanul lőhetett Zsiborás mellett a jobb alsó sarokba (1:0). Egy perc sem telt bele, és Szekeres mehetett is zuhanyozni. Szabó kaphatott volna ugyanis labdát a ferencvárosi 16-os előtt, de Szekeres minden taktikai utasí­tást figyelmen kí­vül hagyva lerántotta őt, ezért Vágner játékvezető felmutatta a piros lapot. A zöld-fehéreket azonban nem állí­totta meg a létszámcsökkenés, és továbbra is határozottan kezükben tartották a mérkőzést. Az MTK játékosai jószerivel el sem jutottak Balogh kapujáig…A fordulás utáni első percekben továbbra is úgy tűnt, hogy a Ferencváros nem veszí­tette el játékkedvét…A 69. percben a vendéglátók játékmestere, Balog kényszerült korai búcsúra, miután egy leshelyzetet reklamált a kelleténél jóval vehemensebben a játékvezetőnél. A megérdemelt jutalom a piros lap volt. Ezután igencsak felkorbácsolódtak a kedélyek, az MTK továbbra is elkeseredetten harcolt a hosszabbí­tást jelentő döntetlenért, de nem sikerült gólt szerezniük a kék-fehéreknek. Hét perccel a találkozó vége előtt Kuznyecov vágta fel a kecsegtető helyzetben kiugró Komódit, hajszállal a 16-os előtt. A megí­télt szabadrúgást Keresztúri csavarta a bal sarok felé, de a ferencvárosi kapus ezúttal is a helyén volt. Az utolsó percek izgalmas, feszült csatát hoztak, de az eredmény már nem változott.” (1993 – MTK)

2004

2019

1940, Sárosi doktor a románok elleni válogatott találkozón

1963

1979

2 hozzászólás a(z) A Fradi naptára, május 19. bejegyzéshez

  • Nyí­l után napra pontosan 20 évvel később, és épp Nyí­l edzői kezei alatt mutatkozott be Zava. Milyen szép párhuzam. És milyen torz fintora a nálunk magasabb erőknek, hogy a taní­tványt aztán épp régi mestere 51. születésnapján adtuk vissza az anyaföldnek… 🙁

  • Istenem !
    Ott voltam, amikor Tibi beállt az akkor divatos vállig érő sérójával! Azt tudjátok,hogy az előző vezetőedző,Csanádi Ferenc el akarta cserélni a pécsi Mátéval?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső