A Fradi naptára, november 30.

tempo-naptar

Évfordulók:

54 éve született Gregor József
28 éve született Morales, Hector Gabriel
90 éve hunyt el Schaller József

Mérkőzéseink ezen a napon:

1902. FTC – BSC: 4:0, NB1
1913. FTC – NSC: 8-0, NB1
1919. FTC – MTK: 1-0, NB1
1924. FTC – Vasas: 1-1, NB1
1930. Pécs-Baranya – Ferencváros: 0-4, NB1
1941. Újpest – Ferencváros: 6-2, NB1
1947. Kispest – Ferencváros: 1-4, NB1
1952. Bp. Dózsa – Bp. Kinizsi: 1-0, NB1
1958. Tatabánya – Ferencváros: 5-0, NB1
1974. Ferencváros – Egyetértés: 3-0, NB1
1988. Ferencváros – Haladás: 2-0, MK
1991. Ferencváros – DVTK: 3-2, NB1
1994. ZTE – Ferencváros: 2-1, MK
1995. Ferencváros – Kispest: 3-1, NB1
2000. Újpest – Ferencváros: 0-1, NB1 rájátszás
2008. Ferencváros – Bp. Honvéd: 2-2, Ligakupa
2010. Paks – Ferencváros: 3-2, NB1
2011. Békéscsaba – Ferencváros: 0-0, MK
2013. Ferencváros – Pécs: 1-2, NB1
2016. PFLA – Ferencváros: 1-2, MK

Összes díjmérkőzés: 20 mérkőzés, 11 győzelem, 3 döntetlen, 6 vereség, 44-27 gólkülönbség

Ezen a napon játszotta első díjmérkőzését a csapatunkban:

1902. Manglitz Ferenc

Labdarúgásunk hőskorának egyik markáns egyénisége19 évesen debütált a Ferencvárosban. Nagy lendülettel játszott, kemény játékosnak számított. Imádta a futballt, a Fradit és a távgyaloglást. Játékában elsősorban testi erejét vetette latba, régi felfogásban játszott. Megbízható lelkes teljesítményével, példás küzdőképességével érdemelte ki a válogatottságot. Azt eddigi ismereteink szerint (a hőskor teljes feldolgozása még tart) 224 alkalommal lépett pályára a Ferencváros színeiben és 8 bajnoki címet szerzett.

Ezen a napon játszotta utolsó díjmérkőzését a csapatunkban:

1902. Schwarcz Leó
1919. Kovács Elemér
1941. Pálinkás József dr.
2008. Országh Péter
2013. Tuijp, Jack

Ezen a napon ült utoljára az FTC kispadján díjmérkőzésen:

2013. Moniz, Ricardo

Tallózás a korabeli sajtóhírekből:

“A F. T. C. 9 emberrel kezdi a játékot, mert a 3 középső csatár Novotny, Pokorny és Feketeházy nem jelent meg. 10 percz múlva Manglitz, majd a 30-ik perczben a megérkezett Feketeházy áll be. A hiányos csatársor nem tud eredményt elérni, főleg azért, mert csak a legritkább esetben kísérlik meg a lövést. A B. S. C. is több kedvező alkalmat szalaszt el eredmény nélkül. A II. félidőben a F. T. C. csapata mind nagyobb lendületbe jön s csakhamar goalt lő; ettől kezdve egyre fokozódó fölénynyel támadja a B. S. C. kapuját s a goalok számát már négyre szaporítja, mikor a B. S. C. csüggedt csapata 7 perczczel a befejezés előtt, a sötétedésre hivatkozva, lemond a további küzdelemről.” (1902.11.30 – BSC, NB1)

“Hatezer főnyi közönség előtt folyt le a mérkőzés az üllői-uti pályán. Mindkét csapat legjobb legénységével vette a föl a küzdelmet, de mig a FTC a legjobb formáját játszotta ki, addig a NSC olyan primitiv játékot produkált, a mi erősen alatta állt az első osztályú nívónak. A győztes csapatban különösen a három belső csatár: Schlosser, Pataki, Tóth volt elemében. Kedvvel, nagy erővel játszottak, de keveset kombináltak. Rendszeresebb játékkal megkettőzhették volna gólok számát. A halfsornak Blum volt a lelke, Bródi hasznosan játszott, mert könnyű dolga volt, ellenben Veinber még a gyönge N. S. K. ellenében sem tudott érvényesülni. A N. S. K.-nek Kovács baloldali hátvédő volt a legjobb embere. A többi játékos fejetlenül és stílus nélkül dolgozott.” (1913.11.30 – NSC, NB1)

“Hatalmas meglepetés! Miután már mindenki elparentálta az FTC-tm s teljesen érdektelennek deklarálta a mai mérkőzést, a zöld-fehérek csapata régi ferencvárosi tűzzel és lelkesedéssel játszva legyőzte az MTK-t, s ezzel nemcsak két értékes pontot szerzett, hanem a csapat jövője szempontjából oly erkölcsi sikerre tett szert, amelynek jelentősége ma még kellőkép fel sem becsülendő. A mérkőzés külső képe is azt mutatta, hogy jelentőség tekintekében meg sem közelíti a régi MTK-FTC meccseket. Két órára volt kitűzve a mérkőzés kezdete, s bár már délben megindult a népvándorlás az Üllői úti pályára, a mérkőzés kezdetekor a fordulóban lévő körlépcsők mégis üresen maradtak. 15 ezer főnyi közönség bajnoki meccseknél kétségtelenül rekord jelentene, de egy MTK-FTC meccsnél csak mint legkisebb látogatottság jöhet szóba. A mérkőzés lefolyása, a játék nívója és szépsége azonban alaposan rácáfolt minden előzetes tippelésre, s élvezetes sportot nyújtott a nézőknek.” (1919.11.30 – MTK, NB1)

Szamosy, Wilheim illetve Winkler, Schlosser

Szamosy, Wilheim illetve Winkler, Schlosser

“Vére igazán nagyvonalú, játék szépségeiben bővelkedő és nagyiramú játékot láttunk. Elejétől végig küzdelem volt és hol az egyik, hol a másik kapu volt veszélyben. Az első félidőben a Kispest sokkal jobb volt ellenfelénél és ha ekkor a Fradi védelem nem játszott volna nagyszerűen, gólokat rúghatott volna. A zöld-fehérek védelme azonban minden kispesti támadást a 16-son megakadályozott. A befejezés előtt három perc alatt védelmi hibából két gólt kapott a Kispest és így a Fradi nagy előnnyel indult a második félidőre. Fordulás után valamivel többet támadott a Kispest, de a Ferencváros támadásai veszélyesebbek voltak. A Ferencváros győzelme ebben az arányban is megérdemelt. Csatárai az ellenfél védelmi hibáit jobban kihasználták. A játék kielégítette a nagyszámú közönséget. Egy percre sem volt a mérkőzés.” (1947.11.30 – Kispest, NB1)

“Különösen az első félidőben eléggé mérsékelt volt az iram. A Ferencváros sokmozgásos csapatjátéka láttán szinte biztos volt, hogy csak idő kérdése, mikor szerzi meg az első gólt. A sok felesleges cselezgetés, a nem eléggé pontos átadások, a kelleténél több adogatás azonban meglehetősen kitolta az első gól megszerzésének idejét. Igaz, a játéknak ebben a szakaszában az Egyetértés ügyesen, rugalmasan védekezett és már a középső harmadban igyekezett megszűrni a zöld-fehérek rohamait. Érthetetlen, hogy a második félidőben miért játszott annyira tisztátalanul a vendégcsapat és nem kevésbé érthető az sem, hogy a játékvezetős – a kiállítással is – miért nem vetett gátat ennek a játékmodornak.” (1974.11.30 – Egyetértés, NB1)

NS-19741201-01-19741130

“Ilyen kevesen régen jöttek ki az Üllői úti pályára bajnoki találkozóra. A jelentős hidegben először a második percben melegedett fel a közönség: Albertet buktatták 16-os előtt, a szabadrúgást a sértett Lipcseinek gurította, akinek félerős lövése Kiss keze alatt suhant a sarokba (1:0). Lendületben maradtak a hazaiak. Deszatnik lapos lövését tornászta szögletre a diósgyőri kapus, majd Albert elől adtak haza kecsegtető helyzetben. A 16. percben újra nagy zavar támadt a DVTK védelmében. Albert gurított balra, és a befutó Deszatnik 5 méterről kapásból nagy gólt lőtt (2:0). Szünet után újra a Ferencváros szorongatott, de a Diósgyőr szerzett gólt. Az 53. percben Vitelki egyedül húzott el, és miután senki sem támadta, 15 méterről laposan a bal sarokba lőtt (2:1). Az ellentámadásnál Szenes bombája a kapufáról pattant ki. A 64. percben Páling nagy lendülettel húzott el a jobb szélen, beadását Albert elegáns fejbiccentéssel bólintotta a bal sarokba (3:1). Negyedórával a lefújás előtt a csereként beállt Balogh Gábor fejese pattant a kapufáról a mezőnybe. A zöld-fehér védők hibájából a DVTK ismét gólt szerzett: a hazai védelem nézelődött, így Szvisztun éles szögből, 7 méterről a kapuba talált (3:2).” (1991.11.30 – Diósgyőr, NB1)

“A 60. percben Nyilas pompásan ívelt be a jobb oldali oldalvonal közeléből az embersűrűbe, az ötös vonalán elhelyezkedő Milovanovic ügyes fejese pedig úgy került a kapuba, hogy Brockhauser csak érinteni tudta a labdát, a hárításra azonban képtelen volt (1-0). A 79. percben Kecskés indította Kellert, aki ügyesen áttörte a Honvéd-gátat, majd 12 méterről úgy talált a kapu közepébe, hogy Brockhauser ezúttal is érintette a bőrgolyót (2-0). A piros-feketék három perc múlva úgy szépítettek, hogy Warzycha jobb oldali beadását Hajdu alaposan elnézte, Mátyus viszont nem, s a nyurga vendégvédő négy lépésről az üres kapuba “bólintott” (2-1). Nem sokat késett a válasszal a Ferencváros. Nyilas ezúttal is önzetlenül szolgálta ki társát – ebben az esetben Albertet -, aki úgy találta meg a kis rést Brockhauser és a bal kapufa között, ahogyan azt talán csak ő tudja (3-1). Az első 60 percben a Kispest könnyelműen elkótyavetyélte tiszta helyzetei sokaságát, és erre ráfizetett. A szünet után akaratosabb Ferencváros biztosan tartotta otthon a három pontot, mert a hajrában higgadtabban élt lehetőségeivel. Így a tavaszi folytatásban az őszi bajnok BVSC-Dreherrel együtt lesz oka izgulni, hiszen szoros párharc tippelhető a bajnoki címért.” (1995.11.30 – Kispest-Honvéd, NB1)

2 hozzászólás a(z) A Fradi naptára, november 30. bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
FACEBOOK:
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
HOST