A Fradi naptára, szeptember 15.

tempo-naptar

Évfordulók:

66 éve született Ádám László
80 éve született Albert Flórián

albert-akcióban

A képre kattintva Lakat T. Károly: Kell ott fenn egy császár c. sorozata olvasható

Mérkőzéseink ezen a napon:

1907. FTC – Fővárosi TC 10:4, NB1
1912. FTC – MAC 1:0, MK
1918. BAK – FTC 1-1, NB1
1929. Attila – Ferencváros 1-3, NB1
1935. Sparta Praha – Ferencváros 3-0, KK Döntő
1940. Ferencváros – Törekvés 6-3, NB1
1946. Ferencváros – Szolnoki MÁV 4-1, NB1
1963. Győri ETO – Ferencváros 2:4, NB1
1965. SBTC – Ferencváros 1:1, NB1
1968. Videoton – Ferencváros 0:3, NB1
1970. Liverpool – Ferencváros 1-0, EVK
1971. Fenerbahce – Ferencváros 1-1, UEFA
1973. MTK – Ferencváros 0-2, NB1
1976. Ferencváros – J. Esch 5-1, BEK
1979. Videoton – Ferencváros 2-2, NB1
1982. Ferencváros – Athletic Bilbao 2-1, UEFA
1990. Siófok – Ferencváros 0-0, NB1
1993. FC Innsbruck – Ferencváros 3-0, KEK
1994. CSZKA Moszkva – Ferencváros 2-1, KEK
2000. Haladás – Ferencváros 3-0, NB1 alapszakasz
2007. Orosháza – Ferencváros 3-3, NB2
2008. Ferencváros – Szolnoki MÁV 8-1, NB2
2010. Edelény – Ferencváros 0-6, Edzőmérkőzés
2011. Ikarus – Ferencváros 0-12, Edzőmérkőzés
2018. Bp. Honvéd – Ferencváros 0-1, NB1

Összes díjmérkőzés: 23 mérkőzés, 12 győzelem, 6 döntetlen, 5 vereség, 58-34 gólkülönbség

Ezen a napon játszotta első díjmérkőzését a csapatunkban:

1912. Blum II. Miklós

Ezen a napon játszotta utolsó díjmérkőzését a csapatunkban:

1968. Varga Zoltán
2000. Gajda István

“A soroksári-úti pályán mérkőzött e két csapat. A FTC. fölényes győzelme a formájában szépen fejlődő csatársor összmunkájának eredménye. Csupán a védelem könnyelműsége oka a kapott négy goalnak, mely a két hátvéd felületes játékának eredménye. A FTC. mutatott formája alapján sok reménynyel nézhet a bajnoki mérkőzései elé. A Főv. TC.- ban először játszott a MLSz. tanácsának meglepetésszerü kegyelme folytán Roóz, ki mint középső csatár 3 gólt rúgott. A Főv. TC. csatársora lelkesen játszott, mí­g a védelem gyengeségét erőszakos játékkal pótolta. A kapus, Amster, gyengén védett s ezért a harmadik gól után Szentey védett igen ügyesen. A játék az első félidőben a FTC. folytonos támadása mellett 7:1 végződött a FTC. javára. A II. félidőben túlságosan elől játszó hátvédeket gyakran lepi meg a Főv. TC. gyors támadása és rövid idő alatt 3 gólt rúgnak a FTC.-nak, mig ezek fáradságtól visszaesvén és csak 2 gólt rúgnak ebben a félidőben.” (1907 – Fővárosi TC)

1912

“A szép, őszi ragyogás elborult déltájban. A miskolciak nagy aggódással figyelik a felhők járását, amit nem sok jóval biztat. Mikor a mérkőzés órája közeledik, csendesen hull az eső, de azért nagy a népvándorlás a népkerti pálya felé. Az Attila vezetősége szomorúan állapí­tja meg: – Legalább kétezer pengőt jelent nekünk az eső!…A mérkőzésen a Ferencváros nem játszotta ki legjobb formáját, de mégis kielégí­tett. Különösen az a lendület tetszett, amivel a csapat a játékot kezdte s amivel az első félórát végigharcolta. A nagy lendületnek és fényes formának, amit a csapat ekkor mutatott, egyetlen hibája volt. A gólképtelenség, az eredménytelenség…Pataki Mihály, a Ferencváros igazgatója: — Ezt játékot vártam a csapattól. Még egy-két helyen nyikorog a gépezet s többre most nem lehetett képes az együttes.” (1929 – Attila)

1935

“Két egyforma rendszert játszó csapat került szembe ezen a mérkőzésen, mert mindkettő három hátvéddel, két támadó szélsőfedezettel, előkészí­tő és fölzárkózó összekötőkkel és három előretolt csatárral játszott. Az ilyen találkozókon mindig az dönt, hogy hol vannak jobb egyéni képességű játékosok és melyik csapatban vannak jobb erőnlétben a játékosok. Érdekes, hogy a Törekvés játszotta ezúttal rosszabbul ezt a rendszert, pedig a kőbányaiak sokkal előtt kezdték az angol rendszerben való játékot. A Ferencváros rendszerében csupán kisebb hiba volt: Sárosi III. néha behúzódott középre. Egyénileg sokkal jobb képességű játékosok vannak a zöldeknél és az erőnlét is jobb a Ferencvárosnál.” (1940 – Törekvés)

“A zöld-fehérek erősen javuló játékot mutattak ezen a mérkőzésen. Sokkal többet támadtak, mint a szolnokiak és ami a lényegesebb, a játékidő legnagyobb részében tervszerűen, lapos összjátékkal közelí­tették meg ellenfelük kapuját. Ezúttal a támadósor is mozgékonyabban és ötletesebben játszott a szokottnál. A győzelem nemcsak hogy megérdemelt, de nagyobb arányú is lehetett volna. A kapuban Henni pompásan védett. Rudas egy komoly hibát csinált – amiből gól lett. Sárosi dr. nagy akarással játszott, nagyszerű átadásokat adott társainak. Mike lendületes volt, ez gólokban is megmutatkozott. Lakat sokat dolgozott, de passzai nem mindig sikerültek.” (1946 – Szolnok)

“A bajnokság előző fordulóiban nagyszerűen szereplő Győr reményeit nagyban növelte a Fradi súlyos törökországi veresége. A ferencvárosi fiúkon érződött is egy kis depresszió. Kí­sértett is a vereség, hiszen Albert már az első percben súlyos rúgást kapott. 5 percig ápolták a pálya szélén s ezalatt bizony – emberelőnnyel – jól rohamoztak a győriek. A hatodik percben azonban Albert véres kötéssel a térdén visszajött s néhány másodperc múlva be is fejelte a zöld-fehérek vezető gólját. Erre visszatért a Fradi önbizalma, s nagy iramban folyt le végig izgalmas és változatos mérkőzés. Az első félidőben a Győr még egyenrangú ellenfél volt, szünet után azonban felőrlődött a védelem ereje és az FTC, Fenyvesi dr. vezetésével – aki élete legjobb formájával lepte meg a közönséget – magához ragadta a játék irányí­tását, s olyan fölényt harcolt ki, amit sikerült gólokra is váltani.” (1963 – Győr)

1968, Varga utoljára a csapatban

“Kedden este a csodálatosan megvilágí­tott liverpooli stadion vendégöltözőjében nyugodt hangulatban öltöztek a ferencvárosi labdarúgók. Úgy érezték, nincs vesztenivalójuk. Egyértelműen a hazaiak az esélyesek, mégpedig több góllal. Mint kiderült, ez a nyugodtság aranya ért. — Figyelmeztettem a fiúkat – mesélte Dalnoki Jenő – hogy igyekezzenek nagyon pontosan betartani a megbeszélteket. Azaz Bálint, Páncsics, Horváth, Megyesi és Juhász szorosan fogjon embert. Füsi és Mucha húzódjon mélyen hátra. Középen Rákosi és Branikovics szervezzen, Albert pedig maradjon elől. A fiúk nyugodtan játszottak. okos oldaladogatásokkal széttördelték a lendületes angol támadásokat…— Kik játszottak jól? – kérdeztük a mestert — Mindenekelőtt Géczi, aki ezúttal káprázatosan védett. Aztán Páncsics és Horváth, de általában a védelmes dicsérhetjük.” (1970 – Liverpool)

1973

“A ferencvárosiak az első perctől kezdte hatalmas lendülettel rohamoztak, kapujukhoz szegezték a luxemburgiakat, s a lövések szinte jobban záporoztak a kapujukra, mint a gyepre az esőcseppek. De mindig akadt egy közbelépő láb, vagy Hoffmann kapus volt a helyén. És szinte törvény a labdarúgásban, hogy a fergetegesen támadó csapat kap váratlanul gólt. Most is í­gy történt! A zöld-fehéreket ez még inkább felpaprikázta s három perccel később Nyilasi egyenlí­tett. Ezekben a percekben állandóan a luxemburgiak kapuja előtt pattogott a labda. Szünet után a kétgólós előny birtokában a zöld-fehérek nyugodtabban és átgondoltabban támadtak. Az FTC végül is félgőzzel nyert 5-1-re a szerény képességű, de lelkesen és sportszerűen játszó Jeunesse Esch ellen.” (1976 – Jeunesse Esch)

“— Idehaza mindenképpen nyernünk kell. De egy-két gólos siker nemigen lehet elég a továbbjutáshoz. Nyáron tapasztalhattuk, még a másodosztályú csapatok is nagyon nehéz ellenfelek: elérnek egy gólt, a fanatikus közönség belehajszolja őket a másodikba, a harmadikba … Mint a bikák a viadalon, úgy rontanak az ellenfélre: elfárasztják, felőrlik, agyonhajtják őket. így hát a Népstadionban kell-kellene úgy játszani, hogy ez ne következhessen be odakinn két hét múlva. – nyilatkozta a mérkőzés előtt Novák Dezső a Fradi mestere…A mérkőzésen viharoson kezdett a Fradi, de aztán biztató félidei kétgólos előnyből a végén csak sovány egy gólos kis előny lett, ezzel nagy lehetőséget szalasztott el. Nem tudta előnyét növelni, de még a meglévőt sem megtartani. Pedig ha a második félidő elején legalább tartani tudja az iramot, akkor minden bizonnyal 3-4 gólos előnyt szerzett volna!” (1982 – Atletico Bilbao)

1994

2002, juniorbajnokság

2008

2018

1943

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső