A Fradi naptára, április 4.

tempo-naptar

Évfordulók:

114 éve született Cseh II. László
25 éve született Lakatos István
120 éve született Újvári József
53 éve született Végh Zoltán

Mérkőzéseink ezen a napon:

1901. FTC – BEAC 4:1, Edzőmérkőzés
1909. KAOE – FTC 0:6, Edzőmérkőzés
1910. FTC – DFC 2:4, nemzetközi barátságos
1915. FTC – BTC 2:0, Húsvéti serleg
1920. FTC – Stuttgarter Kickers 5-2, nemzetközi barátságos
1921. FTC – KAOE 2:1, Edzőmérkőzés
1926. FTC – UTE 2-1, Húsvéti serleg
1937. Ferencváros – Hungária 3-3, NB1
1943. Ferencváros – Nagyváradi AC 5-0, NB1
1946. Győri ETO – Ferencváros 0-2, NB1 alapszakasz
1951. Salgótarjáni Bányász – Bp. Kinizsi 3:0, NB1
1954. Szegedi Haladás – Bp. Kinizsi 1:0, NB1
1955. Szekszárdi Petőfi – Bp. Kinizsi 4:11, Edzőmérkőzés
1960. Kiskunhalasi MEDOSZ – Ferencváros 3:8, Edzőmérkőzés
1962. Ferencváros – Komló 3:0, NB1
1964. Csepel – Ferencváros 0:2, NB1
1965. Győri ETO – Ferencváros 0:2, NB1
1967. Győri ETO – Ferencváros 1:1, MK döntő
1969. DVTK – Ferencváros 0:0, NB1
1973. Isaszeg – Ferencváros 1:3, Edzőmérkőzés
1979. Dunaújváros – Ferencváros 3-3, Nemzeti Bajnokságok kupája
1981. Ferencváros – MTK-VM 4-2, NB1
1987. Békéscsaba – Ferencváros 1-0, NB1
1992. Ferencváros – ZTE 7-0, NB1
1994. Ferencváros – MTK 0-0, NB1
1998. Ferencváros – Vác 3-2, NB1
2004. Ferencváros – Győri ETO 4-0, NB1
2007. Vasas – Ferencváros 2-3, MK
2014. Újpest – Ferencváros 1-2, NB1
2017. DVTK – Ferencváros 0-0, MK
2021. Budafoki MTE – Ferencváros 0-4, NB1

Összes díjmérkőzés: 25 mérkőzés, 15 győzelem, 6 döntetlen, 4 vereség, 59-26 gólkülönbség

Ezen a napon játszotta első díjmérkőzését a csapatunkban:

1910. Payer Imre
1920. Nikolsburger Rezső
1926. Lyka II. Antal
1926. Száger Mihály
1979. Koch Róbert dr.

Ezen a napon játszotta utolsó díjmérkőzését a csapatunkban:

1926. Kelemen Richárd
1926. Lyka Rezső
1926. Ruprich László

Ezen a napon játszotta utolsó válogatott mérkőzését az FTC csapatából:

1912. Koródy Károly

“A soroksári-uti labdarugó pályán ma délután ötödfél órakor a Ferencvárosi Torna-Klub első csapata mérkőzött a Budapesti Egyetemi Atlétikai Klub első csapatával. Az eredmény az első félidőben eldöntetlen, egy goal ellen egy. A második félidőben három goal ellen zérus a Ferencvárosiak javára. Végső eredmény 4:1 a Ferencvárosi Torna-Klub javára. A győztes csapatban különösen kitűnt Borbás és Fekete csatázó, Horváth elővédő, Gabrovic és Berán hátvédő.” (1901 – BEAC)

“Erejének teljességére, képességének legmagasabb fokára volt szüksége az FTC-nek, hogy a diadalt, s ezzel a húsvéti serleg döntőjében való részvétel jogát megszerezze. A háborús viszonylatokhoz mérten valóban elsőrangú csapatot állí­tott ki az FTC: Fritz — Wiener, Szandovits — Feldmann, Nagyhegyi, Farkas — Weisz, Tóth, Pataki, Schlosser, Borbás dr. Csatársora ugyanaz volt, amely európai hí­rnevét megalapí­totta. Háborús halfsora nyomdokaiba lép régi hí­res fedezetsorának, hátvédei is lassan feledtetik a harctéren küzdő Rumbold—Payer párt.” (1915 – BTC)

“Az FTC-t régen láttuk ilyen szépen játszani, Tűzzel, lélekkel ment bele a játékba. Úgy látszik, hogy a ferencvárosi csapat különleges ambí­cióval fekszik bele nemzetközi mérkőzéseibe…Az FTC támadások lelke ismét Pataki volt, aki vasárnap egyik legszebb sikerét aratta. Ezúttal nemcsak irányí­tója volt a támadásnak, de szebbnél szebb egyéni akcióival is állandó tapsra késztette a hatalmas nézőközönséget. Három gólja mesteri volt. A halfsor legjobb emberének ezúttal Blum Zoli bizonyult. A mérkőzésen körülbelül 20 000 főnyi lelkes közönség volt kint, amely a hol meginduló, hol elálló eső által sem zavartatta magát, s csak az FTC gólzápora hozta ki flegmájából. A nagy érdeklődés jellemzésére megemlí­tjük, hogy a mérkőzés bruttóbevétele 135 000 korona volt, amelyből csak 68 000 korona esik a helyszí­nen vásárolt jegyekre, a többit már elővételben megvásárolták.” (1920 – Stuttgarter Kickers)

“A magyar sport történetében eddig példátlanul álló botránnyal végződött csapataink húsvéti körmérkőzése. Rendőrök hurcolták le a pályáról az MTK játékosait és emiatt félbeszakadt a döntő mérkőzés. A botrány azonban már előző napon megkezdődött, amikor vasárnap az ezrével tóduló közönség megdöbbenve konstatálta, hogy a pályán az FTC második csapata játszik az UTE erősen tartalékolt együttese ellen. Fagyos csend fogadta a tribünön a két csapat gyengenivójú játékát , mialatt az öltözőben izgalmas viták folytak arról, összefér-e a sportszerűsségel az, hogy egyrészt a közönség nem azt a csapatot kapja amelyet neki í­gérnek, másrészt hogy az FTC és az UTE hétfőre pihenteti csapatát, amikor a serlegmérkőzés másik résztvevője, a Slavia és az MTK mind a két napon teljes csapatával játszik.” (1926 – UTE)

“Igazságos-e az eredmény? Döntetlen rangadók után mindig ez az első kérdés, amely a küzdelem befejeztével előtolakszik. Ha újra lepergetjük magunk előtt a mérkőzés egész filmjét, s elejétől végig regisztráljuk a történéseket, akkor megelevenedik a mérkőzés első félideje, amelyiknek nagyobbik részében a Ferencváros volt tagadhatatlan fölényben. Ekkor a Hungária csak kitörésekkel próbálkozott, ám ezek a kitörések veszélyesek voltak. Viszont szünet után a kék-fehérek egyre nagyobb fölényt harcoltak ki. Lehetőség tehát a Hungáriának volt több arra, hogy a döntetlenül végződött mérkőzés sorsát a maga javára fordí­tsa. A lehetőségek kihasználása, gólra váltása azonban elmaradt. Az eredmény í­gy igazságos, ahogy van” (1937 – Hungária)

“Remek tavaszi sportdélután. Napfényes, kellemes idő, a sportrajongók tömött sorokban vonulnak az üllői úti sporttelep felé, ahol már az előmérkőzés alatt (FTC – Komáromi FC 1:1) lezárják az ülőhelypénztárakat, és aki nem váltotta meg előre a jegyét, már csak az állóhelyen nézheti végig a mérkőzést…A két régi nagy ellenfél – Ferencváros és Nagyváradi AC – került egymással szembe. Vérbeli rangadás, bár ez idő szerint egyik sincs az élen. Mégis legalább 30.000 kí­váncsi a játékukra. Olyan hatalmas tömeg, amire régóta hiába vártunk…De hogy ez az 5:0 hogyan született meg? Elsősorban annak, hogy a Sárosi fivérek újra sorompóba állhattak…A Ferencváros szurkolói örömmámorban ünnepelték a mérkőzés után a csapatot és feledve volt már minden, ami eddig bennük az elkeseredést és a sok csalódást okozta.” (1943 – Nagyváradi AC)

“Urbancsik Gábor: — Nagy küzdelem volt.” (1946 – ETO)

“A Ferencvárosban Horváth kevés dolgát jól látta el. A hátvédhármasban Mátrai nagy gyorsaságával, Novák indí­tásaival, Dalnoki jó szerelésekkel tűnt ki. A fedezetpár jól támogatta a csatárokat. A csatársorban Albert, Fenyvesi, Rákosi, Orosz a rangsor. Albert — annak ellenére. hogy ketten is őrizték — kőt gólt lőtt és számos ötletes megoldása volt. Kökény csak igyekezett.” (1962 – Komló)

“A mieink sokkal többet támadtak és a Fenyvesi-testvérek lendületes támadásvezetése gyakran zavarba hozta a csepeli hátvédeket. Annak ellenére, hogy a két gól nem annyira kidolgozott támadásból, mint inkább ügyes egyéni akcióból született, az FTC ilyen arányban is megérdemelte a győzelmet.” (1964 – Csepel)

“Idegen a hangulat az öltözőben, ideges a hangulat a nézőtéren. A lelátó két oldalán már az előmérkőzésen próba-hangpárbajt ví­v a győri és a ferencvárosi tábor…Az ideges hangulat nem szűnik meg a mérkőzés első perceiben sem. Mégiscsak két bajnok, a volt és a jelenlegi csap össze, s ha tét nincs, presztí­zs azért van a világon!… Elől Albert labda-dajkálgatása – hányszor állt már égnek tőle a Fradi-szurkolók haja! -, ezőttal aranyat ér. Hol a pálya jobb, hol a bal oldalán tűnik fel s aztán hosszú másodpercekig tartó cselezéssel, labdavezetéssel várja ki, amí­g a társai felzárkóznak. Sőt, még góllövésre is futja az erejéből. Méghozzá milyenre! A kifutó Barna fölött jobb külsővel perdí­t a balsarokba! — Ez igazi Albert-megoldás volt! – jegyzik meg a nézőtéren.” (1965 – Győri ETO)

“Meg kell ismételni az MNK döntőjét.” (1967 – Győr)

1981

“Nem sok jót sejtetett ez a 90 perc a tabella utolsó helyezettje számára. A zalaiak nem is nagyon találták meg a fonalat, í­gy azután a zöld-fehér legénység – amely a kezdő sí­pszó előtt ünnepelte az 50. bajnoki találkozóján játszó Albert Flóriánt és a vezetőedző Nyilasi Tibort, aki félszázadik alkalommal ült élvonalbeli csata során a kispadon – hamar elkezdték a gólgyártást. Szűk 40 perc alatt eldöntötték a találkozó sorsát, méghozzá úgy, hogy először Balogh kapott kifogástalan gólpasszt Wukovicstól, majd Wukovics gyötört ki magának egy jó lehetőséget, és két zalai védő között a hálóba is sodorta a labdát (2:0). A 30. percben Lipcsei volt önzetlen, a bal oldalról szolgálta ki Baloghot, aki lapos lövéssel növelte az előnyt (3:0). Jó idő, jó Ferencváros – olykor fesztiváli hangulat uralkodott az Üllői úton. A 38. percben sokáig “kóborolt” a labda a zalai 16-oson belül, mí­gnem Nagy Zs. óriási erővel a jobb alsó sarokba zúdí­totta (4:0). Fordulás után negyedóráig kicsit visszavett a tempóból a hazai csapat, azután ismét egy sebességgel feljebb kapcsolt. A 61. percben Fodor hajszálpontos beadását a veterán Rácz “bólintotta” a léc alá, és ráadásként egy pazar lapos passzolgatás után Nagy Zs. közelről, majd kilenc perccel a lefújás előtt Lipcsei 24 m-ről növelte jelentőssé a különbséget, K.O.-val győzött a Ferencváros (7:0).” (1992 – ZTE)

1998, tartalékcsapat

“Gera Zoltán mesteri futballja..Mesterhármas! A Ferencváros csatára, Gera Zoltán tegnap az ETO ellen egymásután három gólt szerzett. A 18-szoros válogatott támadó a teljesí­tményéért tudósí­tóinktól 9-es osztályzatot kapott, és ezzel a mérkőzés, valamint a 21. forduló legjobbja lett. Az FTC-Győr általános értékelésén túl a történetünk természetesen a tehetséges labdarúgóról szól…Mert bár rúgott egy négyest a Fradi, és az igyekezet, a hazai zöldek igyekezete dicséretes, ám azt sem szabad figyelmen kí­vül hagyni, hogy ezt a találkozót Gera Zoltán nyerte meg. A csatár előtt különben is le a kalappal, hiszen becsülettel hajtott a szerdai, Wales elleni válogatott találkozón, rá aztán nem lehet mondani, hogy alibizne akár cí­meres, akár zöld-fehér mezben, minden mozdulatán és gondolatán érződik, él-hal a futballért, és nem csupán pénzkereseti lehetőségnek tekinti a mesterségét.” (2004 – Győri ETO)

2007

2014

2017

2021

1909

1971

1989

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ