A Fradi naptára, május 13.

tempo-naptar

Évfordulók:

5 éve hunyt el Faragó Lajos
36 éve született Isael da Silva Barbosa
49 éve született Lazic, Bojan
37 éve született Medgyesi József
115 éve született Müller Henrik
97 éve született Tóth István

Mérkőzéseink ezen a napon:

1906. BTC – FTC 2:0, Edzőmérkőzés
1915. FTC – KAOE 7:0, Edzőmérkőzés
1917. FTC – Vasas 2-1, NB1
1923. BTC – FTC 3-3, NB1
1925. VAC – FTC 1-1, Edzőmérkőzés
1926. vegyes FTC, MTK – Arsenal 2-2, nemzetközi barátságos
1928. Ferencváros – Hungária 1-2, NB1
1932. Ballspiel Gablonz – Ferencváros 2-2, nemzetközi barátságos
1934. Ferencváros – Kispest 7-4, NB1
1945. Ferencváros – Újpest 1-0, NB1
1951. Bp. Kinizsi – Bp. Vasas 0:0, NB1
1956. Bp. Kinizsi – Tatabányai Bányász 3:2, NB1
1959. Bp. Petőfi – Ferencváros 1:3, Edzőmérkőzés
1962. Ferencváros – Spartak Hradec Králové 1:2, KK
1964. Kelenföldi Erőmű – Ferencváros 2:9, Edzőmérkőzés
1965. Ferencváros – Athletic Bilbao 3:0, VVK
1970. Ferencváros – Gyöngyösi Spartacus 5:1, Edzőmérkőzés
1972. MTK – Ferencváros 6:2, Edzőmérkőzés
1978. vegyes Ferencváros, Vasas – Olimpique Lyon 3-0, Intertotó kupa
1980. Pesterzsébeti válogatott – Ferencváros 2-8, Edzőmérkőzés
1981. Politechnika – Ferencváros 2-0, Nemzetközi torna
1984. ZTE – Ferencváros 1-0, NB1
1989. Rába ETO – Ferencváros 1-0, NB1
1995. PMSC – Ferencváros 1-2, NB1
2017. Ferencváros – DVSC 0-0, NB1
2020. Ferencváros – Paks 0-0, Edzőmérkőzés
2020. Ferencváros – ZTE 2-0, Edzőmérkőzés
2023. Kecskeméti TE – Ferencváros 2-0, NB1

Összes díjmérkőzés: 18 mérkőzés, 7 győzelem, 5 döntetlen, 6 vereség, 30-25 gólkülönbség

Ezen a napon játszotta utolsó díjmérkőzését a csapatunkban:

1989. Strausz László
2023. Bogdán Ádám

“Szép és élvezetes csak az első félidő volt, mí­g a másodikat hellyel-közzel durvaságok tarkí­tották s a biró, hogy a játék elfajulásának gátat vessen két Weiszt is kiállí­tott: egyet az FTC-ből, s egyet a Vasasból. Győzött a jobbik csapat, annk ellenére, hogy csatársoruk lélek nélkül játszott. Az FTC legjobb embere Feldmann volt…Az FTC vezető gólját Nemes rúgta, a Vasas Rákosi révén egyenlí­tenek ki. A második félidő 42-ik percében szerzi meg a vezetést a zöld-fehéreknek Farkas.” (1917 – Vasas)

1926

“Nagy az öröm a Ferencváros öltözőjében. Sok a látogató, mind gratulálni jöttek Korányinak, hogy lábtörése óta most játszik először…Remek kezdés, de aztán lanyhaság. Amikor a Ferencváros pályára lép, a közönség harsány Hajrá Króni! kiáltásokkal üdvözli Korányit…A Ferencváros érdekes kí­sérletet végzett ezen a mérkőzésen. Korányi felgyógyulásával eleget tett a közvélemény régi óhajának és Polgárt előrevitte a csatársorba. Az érdekes gólarány jellemzően mutat rá ennek a próbának az eredményeire. A csatársor eredményessége rengeteget nyert az egykori budai tank előrevonásával. Sokkal többet, mint amennyit a védelem vesztett amúgy sem túl nagy biztonságából…Nem kapott könnyű ellenfelet a Ferencváros…A Ferencváros csatársorában Sárosi az újabban immár szokásos tartózkodással játszva is remek dolgokat tudott csinálni, még akkor is, amikor friss sérülés hátráltatta. Reméljük, hogy sérülését sem sí­nyli meg komolyabban és kondí­ciója jelentősen javulni fog, mely esetben számí­thatunk arra, hogy a világbajnokságon igazi vezéres lesz a csatársorunknak.” (1934 – Kispest)

“Fél 4 óra tájban már sűrű sorokban özönlik a tömeg az Üllői úti FTC-pálya, a Ferencváros-Újpest örökrangadó szí­nhelye felé. Rekkenő hőségben is szí­vesen gyalogolnak a nagyszerűnek í­gérkező sportcsemege szí­nhelyére a lelkes szurkolók. A Ferencváros öltözőjében Rudas késése okoz izgalmat. Már csak 10 perc hiányzik a mérkőzés kezdetéhez és még nyoma sincs a hátvédnek. Itt van Toldi Géza, a szí­véről és lelkesedéséről ismert sokszoros válogatott csatár is. Rudas helyett már-már Hernádi kezd neki vetkőzni, de az utolsó percben mégis befut Rudas. Egy kis edzői fejmosást kap, azután gyorsan nekilát a vetkőzésnek…A játék a várakozások ellenére nem volt magas szí­nvonalú. Különösen az I. félidőben mozogtak lanyha iramban a játékosok, sok volt a rossz passz, a rosszul átvett labda, a gyengén sikerült lövés. Maga a közönség is észrevette mindezt, s nem egyszer hallottuk ezt a kiáltást: — Laposan!…A játék ebben a félidőben váltakozva folyt a két térfélen csak a II. félidőben támadott lényegesen többet a Ferencváros…Rudas, a késése ellenére, nagyszerűen játszott, biztosan rombolt és szerelt.” (1945 – Újpest)

“Ezen a mérkőzésen is végig szemerkélt az eső. Erős iramban indult a játék és hosszú időn keresztül kiegyenlí­tett volt. A kapuk eleinte nagyon ritkán kerültek veszélybe. A Bp. Kinizsi második félidőben mutatott lelkes és tervszerű játékával megérdemelten nyerte a mérkőzést. Itt is megállapí­tható, hogy Grosics mindhárom Kinizsi-gólt hárí­thatta volna jobb helyezkedéssel. A Bp. Kinizsi közvetlen védelmének tagjai közül Mátrai játszott a legjobban. A fedezetek közül Dékány játszott jobban. A támadósorban Fenyvesit keveset foglalkoztatták, de a balszélsőnek í­gy is több szép elfutása volt a II. félidőben, a két gól az ő jó előkészí­tésének az eredménye.” (1956 – Tatabányai Bányász)

“Népstadion, 38 ezer néző, a villanyfényes aréna eleve különleges hangulatot áraszt. Ha ehhez hozzávesszük a bizakodó zöld-fehér szurkolók lelkes buzdí­tását, a budapesti tavasz szép estét í­gért. A nagy érdeklődéssel várt harmadik Ferencváros — Bilbao mérkőzés a várakozásnak megfelelően hatalmas küzdelmet hozott. Kupamérkőzés volt ez a javából. Mindkét együttes nagy lelkesedéssel vetette magát a küzdelembe és alaposan megszervezte játékát. A zöld-fehér gárda teljesen támadásra rendezkedett be, időnként hat játékossal rohamozta a spanyol kaput. A ferencvárosi védelem is jól állt a lábán, a támadásokban pedig kitűnően érvényesült Albert nyugalma, Rákosi munkabí­rása és Fenyvesi lendülete. A kiváló balszélső tartalékolt… A harmadik, sorsdöntő mérkőzésen nem egy virtuóz vitte a prí­met (bár Albert Flóri több alkalommal kergette őrületbe a baszk védőket), hanem egy olyan megbí­zható játékos, aki nagyon fontos láncszeme volt a Ferencvárosnak, és aki ráadásul egy makacs sérülés utáni hullámvölgyből épp azon a mérkőzésen került ki, ami nagyon fontos volt az egész magyar labdarúgás számára. Dr. Fenyvesi Mátéról (1965-ben már doktori cí­mmel rendelkezett!) van szó, akit mindenki csak Tüskének (a becenevet, mely az akkori hajviseletére utalt, még Kecskeméten kapta) nevezett. A szorgalmáról, társai kiszolgálásáról hí­res játékos 157 góljával a Fradi történetének legeredményesebb balszélsője, és aki ezen a mérkőzésen nem „kiszolgált”, hanem két remek találatával eldöntötte a továbbjutást és bejutott a VVK elődöntőjébe.” (1965 – Atletico Bilbao)

1978

“Jó iramú, de közepes szí­nvonalú mérkőzésen a döntetlen jobban megfelelt volna a játék képének, bár a Ferencváros utolsó percekben mutatott teljesí­tménye minden dicséretet megérdemel…A nagy érdeklődéssel kí­sért találkozón a tartalékos pécsiek oroszlánként rontottak az esélyesebb vendégekre, és már a 6. percben vezetést szereztek: Ulveczki 20 méterről bombagólt lőtt Balogh kapujába (1-0)… szünet után a hátrányban lévő Ferencváros kezdett aktí­vabban, a hazaiak elsősorban a biztonságos védekezésre törekedtek, őrizték előnyüket. A mérkőzés hajrájában tetőfokára hágtak az izgalmak, a Ferencváros két perc alatt a maga javára fordí­totta a mérkőzést. A 85. percben Kopunovic éles szögből talált a hálóba (1-1), a 87. percben pedig Nagy Zs. egyéni akció végén állí­totta be a végeredményt (1-2).” (1995 – PMSC)

1981

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

  • Mennyire megvan az a ’95-ös pécsi meccs ennyi idő után is, ahogy nyomtunk és ahogy az idősebb Knézy Jenő kijelenti, hogy ezt nem fogja tudni kibí­rni a pécsi védelem. S aztán jött a hajrában az újabb aranyút alapjába öntött két hajrágól!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ