A Fradi naptára, május 27. – A 28. bajnoki cí­m

tempo-naptar

Évfordulók:

36 éve született Schembri, Andre

Mérkőzéseink ezen a napon:

1906. FTC – Southampton 0:3, nemzetközi barátságos
1912. vegyes FTC, BAK, MAC, NSC – Tottenham Hotspurs 2:2, nemzetközi barátságos
1917. FTC – MAC 4-0, Háborús serleg
1923. FTC – UTE 0-0, NB1
1925. FTC – Törekvés 5-2, MK
1928. Ferencváros – Slavia Praha 5-1, nemzetközi barátságos
1939. Taxisok – Ferencváros 1-6, NB1
1945. EMTK – Ferencváros 0-2, NB1
1948. Szeged – Ferencváros 0-2, NB1
1956. Dorogi Bányász – Bp. Kinizsi 2-2, NB1
1959. Váci Petőfi – Ferencváros 3:4, Edzőmérkőzés
1961. ZTE – Ferencváros 1:5, Edzőmérkőzés
1962. Dinamo Zagreb – Ferencváros 2:0, KK
1964. Ferencváros – Újpesti Dózsa 4:1, NB1
1968. Bologna – Ferencváros 2:2, VVK
1970. Bp. Honvéd – Ferencváros 3-0, NB1 alapszakasz
1981. Ferencváros – Békéscsaba 3-1, NB1
1989. Ferencváros – ZTE 5-0, NB1
1995. EMDSZ-Sopron – Ferencváros 1-1, NB1
2000. Ferencváros – Haladás 6-2, NB1
2001. Ferencváros – Matáv-Sopron 1-0, NB1 rájátszás
2004. Ferencváros – DVSC 3-1, NB1 rájátszás
2006. Ferencváros – Tatabánya 2-3, NB1
2007. Bőcs – Ferencváros 0-0, NB2
2015. Bp. Honvéd – Ferencváros 1-0, Ligakupa
2017. Ferencváros – Újpest 2-0, NB1
2018. Ferencváros – DVTK 4-0, NB1
2020. Újpest – Ferencváros 0-1, NB1

Összes díjmérkőzés: 26 mérkőzés, 15 győzelem, 6 döntetlen, 5 vereség, 62-28 gólkülönbség

Ezen a napon játszotta utolsó díjmérkőzését a csapatunkban:

1948. Hegyes Lőrinc
2000. Bárányos Zsolt
2000. Bükszegi Zoltán
2000. Lilik Pál
2006. Tőzsér Dániel
2015. Kukuruzovic, Stjepan

Ezen a napon ült utoljára az FTC kispadján díjmérkőzésen:

2000. Poklepovic, Stanko
2004. Pintér Attila

Ezen a napon játszotta utolsó válogatott mérkőzését az FTC csapatából:

1998. Hajdú Attila
1998. Horváth Ferenc

1906

1912

“A szezon végére összeszokott az FTC háborús csapata…” (1917 – MAC)

“Az FTC megnyerte a bajnokságot – az MTK-nak (1923 – UTE)

“Az FTC kupamérkőzései lassanként valódi sporteseménnyé növik ki magukat. A VAC után most a Törekvés volt soron és amint a VAC nem tudta megakadályozni a zöld-fehérek győzelmét, a Törekvés sem tehetett egyebet, mint méltó ellenfele igyekezett lenni az FTC-nek. Ez azután többé-kevésbé sikerült is neki. Az FTC határozottan jó formában van a kupamérkőzésein. Gólra törő játékot produkálnak minden felesleges sallangot kivetettek a játékukból, ami csakis előnyére válhatott az eredménynek. A lelkesedésben sem volt hiány, ámbár itt már a játékosok közül szép számmal akadt kivétel is. Előrebocsájtjuk illuzórikus dolog játékosok formája fölött kritikát gyakorolni akkor, amikor három naponként látjuk őket játszani.” (1925 – Törekvés)

“A félelmetes Slavia ellen fényesen játszott a bajnokcsapat és olyan elvitathatatlan fölénnyel gyűrte maga alá, hogy teljes elismerést váltott ki a nézőseregből. Az első félidőben, meglehetősen erős széltől támogatva, már eleve biztosí­totta a sikert a csapat három gólja, de a második félidőben sem lankadt a zöld-fehérek ereje, sőt Obitz sérülése után a finist tí­z emberrel játszva is megtartották a biztonságukat, fölényességüket. A Slavia ezen a mérkőzésen nem tudott egyenrangú lenni nagy ellenfelével és játékosainak semmiféle taktikája, erélye, nagy akarata sem érvényesülhetett a Ferencváros ellen, mely teljes egészében felülmúlta prágai vendéget.” (1928 – Slavia Praha)

“A Ferencváros ezúttal jobban játszott, mint Szegeden, de még mindig nem kielégí­tően. A csapatnak határozottan használt a frissí­tés, többek között már csak azért is, mert Polgár sok lövéssel szí­nt vitt a csatársor játékába. A bajnokcsapatnak ezúttal nem volt méltó ellenfele. A taxisok hagyták játszani a zöldeket s ha ezek csak egy kicsit komolyabban vették volna a játékot, még több gólt lőhettek volna. Az eredmény kialakulásában nagy szerepet játszott a szél is. A nagyobb tudású ferencvárosiakat a szél korántsem hozta annyira zavarba, mint a taxisokat…Gyetvai: – Össze-vissza gyomroztak…” (1939 – Taxisok)

“Biztos győzelem” – (1945 – PeMTK)

“Szegeden eddig még soha nem látott érdeklődés nyilvánult meg a csütörtökön a mérkőzése iránt. Már délután két órakor zsúfolt villamosok szállí­tják a közönséget a Vasutas pályára. Nemcsak Szegedről, hanem a környékről is rengetegen jönnek…Délután 4 órakor ár zsúfolt a pálya, í­gy a Budapestről érkező s ülőhelyjeggyel rendelkező szurkolók már nem férnek be a pályára. A rendőrség próbál rendet csinálni…A Ferencváros csapata délelőtt fél 11-kor, kissé viharos repülőút után érkezett meg Szegedre. Nagy iramban indult a mérkőzés. Az első negyedórában inkább a Szeged támadott, de a Fradi védelem jól állt a lábán. A Ferencváros fokozatosan lendült bele és ötletes, lapos játékkal közelí­tette meg a Szeged kapuját, de lövésekkel nem volt szerencséje. A második félidőben a Ferencváros nagyobb tudása egyre jobban kidomborodott. A csatárok Deák lendületével szinte szárnyakat kaptak és egy kis szerencsével a Fradi több gólt is rúghatott volna.” (1948 – Szeged)

“A harmadik ferencvárosi gól után zúgott a vastaps a Népstadionban. A zöld-fehéreknek szólt ez, akik a II. félidőben jobbnál jobb támadásokat vezettek. Az I. félidőben kiegyensúlyozott játékot láttunk, mindkét csapat tagjai sokat voltak játékban, hol az egyik, hol a másik kapu előtt pattogott a labda. Szünet után a gyorsabban, lendületesebben és sokkal frissebben játszó Ferencváros nagy mezőnyfölénybe került, csatárai egyre-másra teremtették a gólhelyzeteket. A mérkőzés végére a megerősí­tett Dózsa-védelem is erősen elfáradt, s nem tudta megakadályozni a ferencvárosi gólokat.” (1964 – Újpesti Dózsa)

“Több nagy döntő pillanata volt ennek a mérkőzésnek. A Ferencváros az egygólos előny birtokában már nyugodtabban játszott. Albert és Varga jól tartotta a labdát. A második félidőben 1—1 után Szűcs előtt nyí­lt remek, kí­nálkozó lehetőség, de az örökmozgó, nagy munkabí­rású játékos ezúttal hibázott. És nem sokkal később egy újabb, különben könnyen elhárí­tható góllal a Bologna szerzett vezetést. Ekkor következett Havasi, aki különben ezen a mérkőzésen nemcsak Hallert, a hazaiak támadásainak első számú szervezőjét kapcsolta ki a játékból, hanem még a góllövésre is maradt ereje!..Lakat Károly: — Minden elismerés a fiúké, jelentős dolog, hogy 48 csapatból sikerült a döntőbe jutni! Az is igen nagy szó, hogy ismét idegenben harcoltuk ki a továbbjutást.” (1968 – Bologna)

1981

“Úgy tűnt, az esőre hajló idő sokakat elriasztott az Üllői úti csatától, vagy úgy hitték a távolmaradók, hogy a Ferencváros simán nyer a kieső zónától menekülő ZTE ellen. Akár ez az ok, akár az, mindössze harmadnyi ház fogadta a dobogóra törekvő zöld-fehéreket, akik soraiban Pintér 200. NB I-es találkozóját játszotta. Nem csak klubja vezetői, de a zalai csatárok is köszöntötték. Előbbiek ajándékkal, utóbbiak pedig azzal, hogy alig adtak neki munkát az első félidőben. A hazai csapat lényegesen jobb futballt játszott, és a második félidőben olykor vastapsot érdemlő produkcióval könnyedén jutott a három ponthoz, amiben a szinte feltett kézzel pályára lépő ZTE egy pillanatra sem tudta megakadályozni.” (1989 – ZTE)

1995

“– Nagyon elhasználtam magam, pihenni szeretnék – mondta könnyeivel küszködve Sztanko Poklepovic, a Ferencváros vezetőedzője, aki a Haladás elleni győztes csatát követően elbúcsúzott a Ferencvárostól, a közönségtől, a sajtótól, s még haragosainak is békejobbot nyújtott. – Poklepovic csak átmeneti, a Ferencváros örök – mondta a távozó horvát tréner.” (2000 – Haladás)

2001

bajnoki-cimek-2003-04“Pintér Attila: – Hihetetlenül boldog vagyok! Nagyon köszönöm a játékosaimnak és a szurkolóinknak a mai estét. Azt hiszem bebizonyí­tottuk az egész országnak, hogy a Ferencvárost soha nem lehet leí­rni. Az első hét tavaszi fordulóban senki nem talált rajtunk fogást, aztán az MTK meccsen a kiállí­tások megtörték a csapatot, és akkortól kezdve jó ideig képtelenek voltunk az elképzelt összeállí­tásban és hadrendben pályára lépni. Az utolsó öt fordulóban kezdett újra összeállni a csapat és egyre több olyan meccsünk volt, amikor játékban már azt nyújtottuk, amit mindig is szerettünk volna. A mai este pedig maga volt a csoda. A közönségünk fantasztikusan bí­ztatott bennünket, és megállí­thatatlanok voltunk. Szeretnék gratulálni az MTK-nak azért a rendkí­vül becsületes hozzáállásért amit ma mutattak, és ami hasonló volt a Debrecen tavalyi sportszerű magatartásához. Természetesen rendkí­vül meghatott vagyok amiatt is, hogy ilyen fiatalon bajnok és kupagyőztes csapat edzője lehetek szeretett klubomban!…Lipcsei Péter: – Ez a negyedik bajnoki cí­mem a Ferencvárossal, de talán egyiknek sem örültem ennyire. Hihetetlen érzés, hogy a sí­rból vissza tudtuk hozni az aranyérmet, és óriási boldogság, hogy mindezt úgy tettük, hogy a legnagyobb riválisainkat utasí­tottuk magunk mögé. Azt hiszem ma csak az lehet igazán boldog, aki zöld-fehérben látja a világot.” (2004 – DVSC)

2004

2004

2017

2018

2020

1934

1998

9 hozzászólás a(z) A Fradi naptára, május 27. – A 28. bajnoki cí­m bejegyzéshez

 • 9 éve ezen a napon szereztük utolsó bajnoki cí­münket.
  de qrwa hosszú és zűrös volt azóta. és nem tudom, merjem-e hinni, vagy csak kincstárilag reménykedem, hogy a nagy 14 és 11 éves sorozatokat (’49-63 és 81-92) nem fogjuk felülmúlni…

  • hát a másodikat minimum beállí­tottuk, de azért mégis más a szájí­z e szezon vége felé. de tavaly ilyenkor kihagytam a ’13-26 közötti 13 éves hiátust -- az maradjon is a képzeletbeli második helyen…

   • és megint eltelt egy év. a szép tavasz és í­gy a jó szájí­z ezúttal is megvan. de ugyanúgy a várakozások is. az elmúlt két őszhöz hasonló a jövő szezonban sem fog beleférni. és ha az megvolna, akkor 12 év után mondhatnánk el, hogy újra itt van.. és hogy 29. a fentebb í­rtak szerint az is már a harmadik -- szomorú dobogós -- leghosszabb aranytalan korszakunk volna.
    nagyfiam egyhónapos csecsemő, illetve 3 éves lurkócska volt az elmúlt két bajnoki diadalunk idején, mit sem értett abból. mostanra igazi zöldvérű, ballagó kamasz lett belőle. és még nem élte át, mi az: egy bajnoki cí­m eksztázisa. kí­vánom neki és magunknak is, hogy mihamarabb megadassék neki. (nekem is csak 17 évesen sikerült, ’92 örökre emlékezetes tavaszán-nyarán -- egy, ill. hatéves koromban, amikor Nyí­l még nem a kispadon, hanem a gyepen alkotta a csodát, még nem tudtam vele mit kezdeni).

    • Érdekes látni, hogy ezen a napon évről évre hogy elbeszélgetek itt magammal. 🙂 De a legfontosabb: vége a böjtnek, nem kell már ezen a vonalon újabb és újabb gondolatfutamokat végigpörgetnem! S vajon lesz-e egy év múlva bármilyen oknál fogva itt és í­gy mondanivalóm?

 • Továbra is azt kell megállapí­tanom,hogy kitünő az oldal.Köszönet érte mindenkinek .

 • Pintér Attlia nálunk vezet le, szlovák 5. liga (kb Magyar megye 1.) már második éve. hozott is kis szí­nt az egész bajnokságba, nekem pedig sok sok történetet…

 • bí­zzunk abban, hogy egy év múlva ilyenkor ez lesz mindenütt a cí­mlapon: Hat év után első nekifutásra bajnok lett a Ferencváros!

 • Csak abban bí­zom,hogy a következő idényben hasonló fölállásban hasonló eredmény révén újra bajnokok leszünk !

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
Categories
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső