A Fradi naptára, május 31. – A 23. Magyar Kupa-győzelem

tempo-naptar

Évfordulók:

44 éve hunyt el Bozsik József
27 éve született Uzuni, Myrto
58 éve született Vaszil Gyula

Mérkőzéseink ezen a napon:

1908. Rapid – FTC 2:4, nemzetközi barátságos
1909. Törekvés – FTC 3:2, Kolozsvári serleg
1918. FTC – 33 FC 1-2, NB1
1923. MTK – FTC 3-1, MK
1931. Ferencváros – Bocskay 6-2, NB1
1932. vegyes Ferencváros, Hungária – Taxisok 3:1, Edzőmérkőzés
1932. III. ker. FC – Ferencváros 1-3, NB1
1936. Austria – Ferencváros 4-0, Pünkösdi torna
1942. Kispest – Ferencváros 1-5, NB1
1945. Ferencváros – MTK 0-1, NB1
1953. Dorogi Bányász – Bp. Kinizsi 0-1, NB1
1959. MTK – Ferencváros 0:1, NB1
1961. Ferencváros – Erdészet 11:3, Edzőmérkőzés
1964. Vasas – Ferencváros 2:1, NB1
1965. Manchester United – Ferencváros 3:2, VVK
1967. BVSC – Ferencváros 0:4, Edzőmérkőzés
1972. Ferencváros – SBTC 0-0, NB1
1973. Ferencváros – MOM 14:0, Edzőmérkőzés
1975. Ferencváros – Vasas 3-3, NB1
1989. Thiersheim – Ferencváros 2-9, nemzetközi barátságos
1995. Ferencváros – Vác 2-0, MK döntő
2000. Ferencváros – Baja 4-2, Edzőmérkőzés
2013. Ferencváros – Kaposvári Rákóczi 2-2, NB1
2017. Vasas – Ferencváros 1-1, MK döntő
2020. PFLA – Ferencváros 1-1, NB1

Összes díjmérkőzés: 20 mérkőzés, 8 győzelem, 5 döntetlen, 7 vereség, 45-33 gólkülönbség

Ezen a napon játszotta első díjmérkőzését a csapatunkban:

1908. Kucsera István

Ezen a napon játszotta utolsó díjmérkőzését a csapatunkban:

1909. Braun II. Rezső
1909. Jancsarek Pál
1918. Farkas István
1936. Weinberger Ernő
1936. Wilhelm Simon
1975. Máté János
2013. Aborah, Stanley Opoku
2013. Klein, Martin
2013. Martinus, Quenten
2013. Peric, Milan
2013. Sváb Dániel
2017. Cukic, Vladan
2017. Dilaver, Emir
2017. Kleinheisler László
2017. Nalepa, Michal

Ezen a napon játszotta első válogatott mérkőzését az FTC csapatából:

1914. Kiss Béla
2005. Balog Zoltán
2005. Takács Ákos

“A Ferencváros Bécsbe rándul, hogy összemérje erejét a veretlen Rapiddal. A császárváros és a magyar főváros veretlen csapatai szokatlan nagy érdeklődés mellett találkoztak. Megérdemelt, szép és reális győzelmet aratott ma FTC csapata Rapid ellen, megtörve a bécsi csapat tavaszi diadalutját. Mint t. i. már többször jeleztük volt, Rapid a tavaszi idény folyamán egy csapattól sem szenvedett vereséget, dacára, hogy WAC. kivételével, valamennyi bécsi csapattal került össze, sőt nemzetközi mérkőzést is játszott…A magyar csapat győzelmét a bécsi közönség, amelynek FTC. kiváló formájáról alig volt tudomása, nagy meglepetéssel és elismeréssel fogadta, FTC. játékát ezúttal minden tekintetben dicsérhetjük.” (1908 – Rapid)

Állnak (balról): Gorszky, Koródy, Szeitler, Weinber II., Rumbold, Schlosser, Bródy, Weisz F., Rónai, Fritz, Kucsera

1908, Állnak (balról): Gorszky, Koródy, Szeitler, Weinber II., Rumbold, Schlosser, Bródy, Weisz F., Rónai, Fritz, Kucsera

“A bí­ró hármas sí­pjele után zászlóit lobogtatva bezúdul a pályára a B) közép és ott búcsúztatja messze útra induló kedvenceit…Fölényes győzelmük ellenére igazán jól csak Sárosi és a jobbszárny játszott a zöld-fehéreknél. Mellettük voltak bizony a csapatnak meglehetősen gyenge részei is. Sárosi játéka azonban ismét teljes mértékben kielégí­tett. A fiatal centerhalf helyezkedése, labdaosztogatása ismét mintaszerű volt és megnyugvást keltett a jövőt illetőleg. A csatársor jobbszárnyán Takács II. és Táncos egymást megértése a legörvendetesebb, nem csak megszokott akciókkal dolgoznak, hanem minden helyzetben feltalálják és megértik egymást. Szinte ellenállhatatlanok. A tegnapi siker oroszlánrésze őket illeti.” (1931 – Bocskay)

“A 3. percben Táncos Takács elé ad, aki lefut a kornervonalig s onnan í­veli befelé a labdát, mely átszáll balra. Toldi és Beretvás ugrik fel érte, a csatár feje magasabbra nyúl s róla csúsztatottan meg a labda, de még elég erősen a kapu jobb alsó sarkába. A nézőtér hatalmas ünnepléssel fogadja a gólt, amely a Ferencváros századik gólja a bajnokságban! Ropog a taps, harsog az éljen s most tűnik csak fel, hogy a kegyetlen esőben is mennyi nézője van a mérkőzésnek…A mérkőzésben első sorban a futball győzelmét kell látnunk, amely két pompás legénységben legyőzte az idő kellemetlenkedését. Ezzel hálálta meg a közönség szeretetét és kitartó lelkesedését, amely valósággal hősies volt ebben a záporos, esőáztatta időben. Hogy ez megtörténhetett, annak elsősorban az FTC-pálya kitűnő talaja az előidézője.” (1932 – III. ker. FC)

“A Ferencváros öltözőjében Kiszely miatt van izgalom. A csatár nem érkezik meg. Végül is úgy döntenek, hogy Finta lesz a balszélső. Amikor Fintát behí­vják a nézőtérről és mondják neki, hogy játszania kell, Finta í­gy szól vissza: — Úgy látszik, hogy ha Kiszely nem érkezik meg, mindjárt nem vagyok sérült…Aztán a végén mégis befut Kiszely, Finta tehát nem játszik…A mérkőzés előtt hangtölcsérrel felszerelt rendező járja körül a pályát és hirdeti: Felhí­vjuk a nézőközönség figyelmét, hogy szervezett tüntetés esetén a nézőteret kiürí­ttetjük…A mérkőzésen a ferencvárosi csikók biztosan harcolták ki a győzelmet a kapu előtt tehetetlen Kispesttel szemben.” (1942 – Kispest)

“A Kinizsi hátvédhármasa mindvégig kitűnően játszott. Kispéter az egész mérkőzésen megbí­zható pont volt a védelem tengelyében, tértölelő rúgásaival sok nehéz helyzetben tisztázott. A szélsőhátvédek közül Dalnoki az első, Ombódi a második félidőben játszott igen jól. Dékány bizonyult a mezőny legjobbjának. Mindenütt ott volt, nagyszerűen alkalmazkodott a csúszós talajhoz. Fenyvesi néhányszor zavarbahozta Buzánszkyt. Csoknyai a második félidőben kissé visszaesett. Mátrai remek gólja után magáratalált, Orosz technikája jól érvényesült. ” (1953 – Dorogi Bányász)

“Ismét kitett magáért a Ferencváros. Ezen a mérkőzésen a zöld-fehérek azokat az erényeket csillogtatták, amelyeket legutóbb a Honvéd ellen is. Magasra csapott a fradisták lelkesedése, s a nagy akart a mérkőzés nagy részében kitűnő játékkal párosult. Egyes időszakokban valósággal feltartóztathatatlanul rohamoztak, gyorsak voltak futásban, helyzetfelismerésben és labdakezelésben egyaránt. Legtöbbször állí­tgatás nélkül, gyorsan, pontosan adták a labdát, s két-három húzással már ott volt az MTK 16-osánál. Mezőnyben különösen szünet után játszottak ötletesen, ügyesen, nagyon mozgékonyan, bár támadás befejezésük több esetben nemigen sikerült.” (1959 – MTK)

“A Ferencváros fantasztikus sorozaton volt túl: Brno, Wiener SC, AS Roma, Athletic Bilbao. Nem voltunk esélytelenek az Uniteddel szemben sem, a Mészáros József által dirigált Fradi mindenhol tekintélyt parancsolt magának, de az Old Traffordon pályára lépni, már akkor sem volt egy „leányálom”. Negyvenezer néző, szeles, hűvös, igazi angolos időjárás fogadta a pályára lépőket. Nem volt sérültünk, a legerősebb 11 lépett a pályára. Az angoloknál: Connelly, Charlton, Herd, Law, Best – a Fradinál: Rátkai, Varga, Albert, Rákosi, Fenyvesi. Világklasszisok rohamozták az ellenfél kapuját. Vajon Bobby Charlton vagy Albert Flórián? Dennis Law vagy Varga Zoltán? George Best vagy Fenyvesi Máté? 1965-ben ez volt a szint…” (1965 – Manchester United)

1975

“A Fradi megtette az első lépést a duplázás felé…Megkezdődött az aranyhét az Üllői úton?…A 60. percben az alig pár másodperce csereként beállt Nagy Zsolt értékesí­tette Keller átadását. Remekül mozdult ki a védők vonalából a ferencvárosi csatár, majd állí­tás nélkül, 15 méterről középről hatalmas gólt ragasztott a váci kapu jobb felső sarkába (1-0)…A 87. percben újabb Koszta-bravúrok következtek, előbb Neagoe, majd Nagy Zs. lövését hárí­totta a váci kapus. Egy perc múlva azonban tehetetlen volt Koszta is, Nagy Zs. élesen belőtt szögletét Czéh remekül csúsztatta meg, a labda védhetetlenül vágódott a váci kapuba (2-0)…A közepes iramú és szí­nvonalú mérkőzésen a második félidőben nyújtott határozottabb, bátrabb támadójátékával, két remekül sikerült cseréjével, megérdemelt kétgólos győzelmet aratott az FTC. Ez megnyugtatható lehet számára a váci visszavágóra.” (1995 – Vác)

2017

1914

1934

1962

1980

6 hozzászólás a(z) A Fradi naptára, május 31. – A 23. Magyar Kupa-győzelem bejegyzéshez

  • “Vajon Bobby Charlton vagy Albert Flórián? Dennis Law vagy Varga Zoltán? George Best vagy Fenyvesi Máté? 1965-ben ez volt a szint… ”
    Igen, és egyik poszton sem voltunk gyengébbek! Holott 3 kolosszális képességű, 3, Aranylabdát nyert játékosa volt a MU-nak … 1965 óta kedvenc angol csapatom :mrgreen: 1968 óta pláne … Charlton, Law, Best … kb. mint ma a Barca csatársora, és ez nem túlzás! Csak az az érdekes, hogy a Ferencváros (gyak. csak saját nevelésúekkel, max. 18-19 éves korban vidékről hozott 1-2 tehetséggel!) MINDEN szempontból felvette a versenyt ezzel az akkori szupercsapattal, amelyik 3 év múlva teljesen megérdemelten BEK-et nyert! Sőt, hátul mi voltunk erősebbek! Elől, ahogy a nevekből is látszik, forma-forma … zsenik gyülekezete itt, zsenik gyülekezete ott! Akkor hogy áll most az utánpótlás-képzés, T. FTC-vezetés??? Bocsánat: + T. “oldfradis”, mert ezek szerint az ő véleményét is ki kell kérni, mielőtt bárki í­rni mer valamit!

    • Ja, a szóra sem méltatott Connelly nevű jobbszélső “csak” világbajnok volt 1966-ban, akárcsak Sir Robert Charlton (Isten éltesse még nagyon sokáig!!!(, a világ valaha volt kb. 30 legnagyobb futballistájának egyike), és Nobby Stiles … Ja, csak egy ilyen, a mai MU-nál nagyságrendekkel fajsúlyosabb csapatot vert ki az a Fradi, amelyiknek még igazából egy normális meze sem volt … Meccsenként 800 Ft-os győzelmi prémiumért …

  • Kommentár nélkül:
    “Felhí­vjuk a nézőközönség figyelmét, hogy szervezett tüntetés esetén a nézőteret kiürí­ttetjük…”
    75 év alatt ennyit változott a pályák rendje…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
Categories
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső