A Fradi naptára, október 18.

tempo-naptar

Évfordulók:

120 éve született Kautzky József
122 éve született Sándor József
139 éve született Weinber I. József
40 éve hunyt el Wiener II. Jenő

Mérkőzéseink ezen a napon:

1903. Törekvés – FTC 0:14, NB1
1908. FTC – Germania 6:1, nemzetközi barátságos
1914. FTC – BEAC 4:0, Auguszta serleg
1925. FTC – III. ker. TVE 7-2, NB1
1931. Ferencváros – Nemzeti 7-0, NB1
1936. Ferencváros – Hunnia FC 4:0, Edzőmérkőzés
1942. Nagyváradi AC – Ferencváros 3-0, NB1
1953. Bp. Kinizsi – Vörös Lobogó SORTEX 3-1, NB1
1959. DVTK – Ferencváros 2:1, NB1
1970. Ferencváros – SZEOL 4-0, NB1
1972. Ferencváros – Kossuth KFSE 6:3, Edzőmérkőzés
1978. FC Magdeburg – Ferencváros 1-0, KEK
1980. Ferencváros – Újpesti Dózsa 0-3, NB1
1986. Vasas – Ferencváros 1-0, NB1
1987. Ferencváros – ZTE 1-3, NB1
1989. Admira Wacker – Ferencváros 1-0, KEK
1995. Real Madrid – Ferencváros 6-1, BL csoportkör
1997. Ferencváros – Győri ETO 1-0, NB1
2008. Kazincbarcika – Ferencváros 1-1, NB2
2014. Ferencváros – Pécs 2-0, NB1

Összes díjmérkőzés: 18 mérkőzés, 9 győzelem, 1 döntetlen, 8 vereség, 52-25 gólkülönbség

Ezen a napon játszotta első díjmérkőzését a csapatunkban:

1914. Hermann Ignác
1942. Sipos Vilmos

Ezen a napon játszotta utolsó díjmérkőzését a csapatunkban:

1953. Hári László

Ezen a napon ült utoljára az FTC kispadján díjmérkőzésen:

1987. Dalnoki Jenő

“Az FTC. játszva győzött. A Törekvés, mely a tavaszi forduló kezdetén meglehetős formában indult most teljesen letöröttnek látszik. A különben rokonszerves egyletet jó részben az az állandó kicsinylés és guny kedvetlennitette el, melyben része van, pedig ily támadások miatt egy egyletnek nem lenne szabad önbizalmát elveszí­tenie.” (1903 – Törekvés)

“A zöld-fehér szí­nek az elmúlt vasárnapon megszerezték idei első győzelmüket, idegen csapat felett. ”  (1908 – Germania)

“Mint előrelátható volt, az FTC győzelmes mérkőzését ví­vott a BEAC-al. A vereség ellenére sem volt azonban szégyenletes az egyetemisták szerelése, sőt jó anyagot mutatott a BEAC azok személyében, akik klub háborúban lévő játékosai pótolták. Különösen a mérkőzés elején mutatott talentumos játékost. Később azonban kellő tréning hiányában nem tudott megfelelő erélyt kifejteni. Az FTC is számos tartalékkal játszott, de í­gy is a nevéhez méltóan kellő játékerővel bí­rt.” (1914 – BEAC)

“Hatalmas városrész fanatikus közönségének teljesült vasárnapi régi vágya. A Ferencvárosiak zöld-fehér szí­nnel átitatott lelkes hada már évek óta nem gyönyörködhetett zavartalan szí­vvel kedvenc szí­neinek diadalán. Az elmúlt nehéz korszakban is győzött nem egyszer a Fradi, de minden győzelem édességébe keveredett valami keserű í­z: az együttes egyszer sem volt nagy csapat. Most végre ez a vágy is teljesedőbe ment, mert a vasárnapi játék után az FTC újra arra az útra lépett, ami örvendetes a klub, de még örvendetesebb a magyar futball szempontjából. Bár a véletlen úgy akarta, hogy amikor az FTC reneszánszát jelentjük, másik hasábunkon a bajnokcsapat vereségéről kell beszámolnunk, mégis úgy érezzük, hogy a felfelé vezető utat jelenti az egész labdarúgásunk számára az FTC feltörése.” (1925 – III. ker. TVE)

“A Nemzeti formában visszaesett csapatától még a legvadabb Nemzeti-szurkoló sem várta ezúttal a szokásos meglepetést, de az eredmény mégis meglepetésnek számí­t. Hét-nullás eredmények mindenképpen váratlan és szokatlan számarányt jelentenek, mert hiszen manapság már eltűntek egy-egy osztály keretein belül azok a klasszis különbségek, amik ilyen gólarányokat a régi világban törvényesí­tettek. A Ferencváros csapatának nem annyira erőteljes, mint inkább finomkodó futball művészete éppen ilyen csapatok ellen jut érvényre a legnagyobb mértékben. Ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy a Nemzeti nem volt komoly ellenfél. Sőt! A fekete-fehérek a gólarányt meghazudtoló önfeláldozással és energiával feküdtek bele a játékba. A játék első félórájában nagyszerűen tartotta magát a Nemzeti, hiszen csak a 28. percben esett a Ferencváros első gólja. Amikor azonban felhúzták a zsilipet, akkor szakadt az áldás csőstül…” (1931 – Nemzeti)

“Változatos, érdekes játékos láttunk. Az I. félidőben a Sortex játszott jobban. A soroksáriak lapos, pontos és gyors átadásokkal igen sokszor áttörték a Kinizsi védelmet, a gólhelyzetek kihasználása azonban nem ment nekik. Szünet után teljesen megváltozott a játék képe, a Kinizsi átvette a játék irányí­tását és sok lendületes, gyors, gólratörő támadást vezetett. A soroksáriaknak is volt ebben a játékrészben jó megmozdulásai, de a gólhelyzetek kihasználásával ezúttal is adósak maradtak. A Bp.Kinizsi jobb erőnlétének és a gólhelyzetek eredményesebb kihasználásának köszönheti győzelmét. A győztes csapatból elsősorban Dékány teljesí­tményét kell kiemelni, végig nagyszerűen harcolt a fedezet, sok jó támadást elindí­tója volt.” (1953 – Bp. Vörös Lobogó SORTEX)

“Félgőzzel nyert a Ferencváros” (1970 – SZEOL)

“Emlékezetes estélyéhez érkezett a Ferencváros labdarúgócsapata. Szerda este a spanyol főváros Bernabeu-stadionjában a Bajnokok Ligája D-csoportjának harmadik találkozóját ví­vta a nagy múltú Real Madriddal a magyar bajnok, amely a kupahistóriában még sohasem ütközött meg ezzel a klasszis klubbal. A Ferencváros szempontjából gyakorlatilag értékelhetetlen ez a 90 perc, hiszen mindvégig az történt, amit a Real Madrid eltervezett. A kiütéses vereség pontosan jelzi a két ország futballsportja közötti szakadéknyi különbséget. A Real gépies pontosságú, mégis ötletes, szórakoztató teljesí­tményére nem volt, nem lehetett válasza a Ferencvárosnak, amely csak egészen ritkán tudott labdát szerezni. És ha véletlenül mégis begyűjtötték a magyarok a bőrgolyót, azzal nem sok gondot okoztak. Novák Dezső csapatát azért illeti meg dicséret, mert 0-5 után is volt lelkiereje szépí­teni, noha mindvégig látszott, többosztálynyi különbség van a két gárda között. Novák Dezső: — Nehéz feladatra vállalkoznék, ha most értékelni kellene a láttottakat. Erre kell egy kis idő. Az Ajax és a Real között van némi különbség, a hollandok fizikailag nőttek fölénk két hete, a spanyol bajnok pedig igazán szellemes játékot nyújtott. Sajnálom az 1-6-os vereséget, hiszen, ha labdarúgóim jobban bí­ztak volna magukban, föltehetően nem szenvedünk ilyen jelentős különbségű vereséget. Nem mondtam még le arról, hogy esetleg bejutunk a nyolc közé, de ha nem javul lényegesen a formánk az elkövetkezendő két hét során, akkor az Üllői úton is kemény leckét kaphatunk a Realtól.” (1995 – Real Madrid)

“Örökigazság: minden szép sorozat megszakad egyszer. Az eleddig veretlen Győr a számára igazán balszerencsés 13. fordulóban a Magyar-kupától búcsúzott, az előjelek szerint nem túl esélyes Ferencváros otthonában megérdemelt vereséget szenvedett el. Az első 45 percben taní­tanivalóan szépen kombinált a Ferencváros, mely fizikai és lelkierővel is kiválóan felkészült kollektí­vaként muzsikált. Főként a középpályán nyújtott maradandót, egyszerűen “elszí­vta” a mozgási és támadásépí­tési teret a nem megszokottan rámenős, szellemes ETO elől. A hazaiak lényegesen több helyzetet dolgoztak ki, és ha Molnár Levente kapus nem véd csodálatosan, Nyilasi Tibor vezetőedző gárdája tán jelentősebb különbséggel is nyert volna. Az est egyetlen örömittas győri érdekeltségű szereplője Reszeli Soós István vezetőedző, tudniillik azt mondta, ha megőrzik veretlenségüket, zöldre festeti a haját. Bizonyosan nagyobb örömmel keresné most a festékboltot, csak ne maradt volna alul a csapata.” (1997 – Győri ETO)

2014

1964

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
Categories
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső