A Fradi naptára, szeptember 29.

tempo-naptar

Évfordulók:

90 éve hunyt el Braun Ferenc
34 éve hunyt el Farkas János

Mérkőzéseink ezen a napon:

1907. UTE – FTC 0:6, NB1
1912. FTC – Rudolfshügel 4:2, nemzetközi barátságos
1918. FTC – MTK 2-2, NB1
1929. Ferencváros – Bocskay 1-1, NB1
1935. Hungária – Ferencváros 3-2, NB1
1946. Ferencváros – Dorog 6-1, NB1
1948. BMTE – Ferencváros 3-4, Éremmérkőzés
1951. Bp. Kinizsi – Szegedi Honvéd 3:0, NB1
1963. Ferencváros – Tatabánya 1:1, NB1
1965. Csepel – Ferencváros 2:6, NB1
1968. Hatvani járási válogatott – Ferencváros 0:10, Jubileumi mérkőzés
1970. Ferencváros – Liverpool 1:1, EVK
1971. Ferencváros – Fenerbahce 3:1, UEFA
1976. Jeunesse Esch – Ferencváros 2-6, BEK
1979. Vasas – Ferencváros 1-1, NB1
1982. Athletic Bilbao – Ferencváros 1-1, UEFA
1984. Bp. Honvéd – Ferencváros 2-1, NB1
1987. Siklósi Tenkes SE – Ferencváros 0-2, Jubileumi mérkőzés
1990. Bp. Honvéd – Ferencváros 2-1, NB1
1993. Ferencváros – FC Innsbruck 1-2, KEK
1994. Ferencváros – CSZKA Moszkva 2-1, KEK
1996. Videoton – Ferencváros 0-2, NB1
2005. Ferencváros – Dabas 9-1, Edzőmérkőzés
2018. Ferencváros – Újpest 1-0, NB1
2019. Ferencváros – Kisvárda 1-0, NB1
2020. Ferencváros – Molde FK 0-0, BL selejtező

Összes díjmérkőzés: 25 mérkőzés, 14 győzelem, 7 döntetlen, 4 vereség, 68-28 gólkülönbség

Ezen a napon játszotta első díjmérkőzését a csapatunkban:

1907. Schaschek Ödön
1907. Szeitler Károly
1935. Pósa Béla
1946. Szabó Ferenc
1948. Csoknyai Tibor
1948. Guba Balázs
1970. Selenka Tamás

Ezen a napon játszotta utolsó díjmérkőzését a csapatunkban:

1912. Schmolling Miklós
1918. Mándi Gyula
1951. Óvári Ferenc
1968. Kapitány Sándor

Ezen a napon ült először az FTC kispadján díjmérkőzésen:

1970. Csanádi Ferenc

Ezen a napon játszotta első válogatott mérkőzését az FTC csapatából:

1940. Finta Károly
1940. Pósa Béla

“Vasárnap délután 4 órakor mérkőzik a két csapat az újpesti népszigeti pályán. A mérkőzésen a FTC. uj csatársorral kí­sérletezik, hogy a legutóbb mulatott, gyenge goalképességét növelje az Újpesti Törekvéssel egyesült kiváló képességű UTE csapata ellen…A mérkőzés meglepetésszerű gólaránnyal a FTC. új összeállí­tású csapatának értékes győzelmével végződött. A FTC. csapata tervszerűen a legjobb szellemben, főleg az összjátékra helyezve minden működését, ismét jól játszott. Az UTE. csapata jó képességű erőkből áll, főleg a csatársora, mely kiváltképpen az I. félidőben meglepő agilis és gyakran veszélyes kivitelű támadást intézett a FTC. kapuja ellen. Csupán a gól előtti játékuk határozatlansága miatt nem juthattak eredményhez. A csapat játéka kifogástalan fair volt és í­gy összjátékuk is jobban érvényesült. A közönség a szép és izgalmakban gazdag mérkőzést ezúttal nem zavarta, ami eddig úgyszólván minden mérkőzésen kellemetlen zavarokat okozott.” (1907 – UTE)

“A bajnokcsapatnak nagyon rossz napja volt. Összeállí­tása sem volt teljes. Koródy az első félidő közepén megsérült és a szünetig csak statisztált, majd a második félidőben az FTC már csak tí­z emberrel játszott. Kifogástalan játékot Payer, Schlosser és Weisz produkáltak. A vendégcsapat igen gyönge klasszist képvisel. Technikai készségük még hagyján, de ügyefogyott helyezkedésük és unfair játékmodoruk élénk visszatetszést keltett. Eleinte a bécsiek szépen tartják magukat és Koródy csak a 25. percben lövi az első tólt, melyet rövid egymásutánban Pataki és Schlosser háromra szaporí­tanak. Ujrakezdés után a Rudolfshügel meglepő erélyesen játszik az FTC csonka csapata ellen és egymás után két gólt érnek el. Ezután a Ferencváros nagy fölénybe kerül és Schlosser mesteri szép lövése a negyedik gólt eredményezi.” (1912 – Rudolfshügel)

“Mire elkezdődik a Ferencváros—Dorog mérkőzés, már 20 ezer főre nő a nézősereg. A Ferencvárosnál a kijelölt csapat készülődik, a bemelegí­tést a tornateremben végzik a játékosok. Az első félidőben a Ferencváros meggyőző fölényt harcol ki, de csak Mike lő gólt, a 12. percben. A szünetben orvos vizsálja meg a Ferencváros öltözőjében Hernádit. Az eredmény szomorú: Hernádi a vállcsontját törte. Kötéssel látják el és tovább játszik. A dorogiaknál a csatársor részesül fejmosásban. Sokáig tart a szünet és a kezdésre még a labdát sem hozzá ki…A folytatásban váratlanul egyenlí­t a Dorog, de nem sokáig örülhetnek, meg két perc múlva Szabó góljával újra a Fradinál az előny. Most erősí­t a Fradi, a végére nagyon bele is lendül a Fradi és egymás után lővi a szebbnél szebb gólokat. Hatig meg sem állnak.” (1946 – Dorog)

“Sebes Gusztávot ünnepelték Budafokon” (1948 – BMTE)

“Szinte az első perctől az utolsóig a Bp. Kinizsi tartotta kezében a játék irányí­tását. Az élelmezési csapat játékosai nagy lelkesedéssel, helyenként meglepően jól játszottak. A csatárok gyorsan, hosszú labdákkal épí­tették fel támadásaikat, sok gördülékeny, ügyes tervszerű támadást vezettek. A szegedi csapat nem tudott kibontakozni. A Bp. Kinizsi ebben az arányban is megérdemelten nyerte meg a találkozót. A szegediek szinte egy pillanatra sem tudták kétessé tenni a mérkőzés kimenetelét.” (1951 – Szegedi Honvéd)

“A Ferencvárosban Géczi jól védett. A hátvédhármas tagjai közül főleg Mátrai volt az, aki visszaverte a csepeli támadásokat. Juhász nagy területen játszott, sokszor fel zárkózott a támadások befejezéséhez is. Perecsi inkább hátul segí­tett. A támadósornak minden tagja dicséretet érdemel, különösképpen Albert, akit nagyon nehéz volt tartani. Vargának szép volt a gólja. Fenyvesi dr. és Rákosi szünet után játszott nagyon lendületesen. ” (1965 – Csepel)

“Tíz Fradi-gól Hatvanban” (1968 – Hatvani Járási Válogatott)

“A Ferencváros nagy erővel támadott, jobban játszott, mégis elmaradt a győzelem. A zöld-fehérek nagy akarattal és a mérkőzés nagy részében lendületesen küzdött a 25 ezer előtt a Népstadionban. Mucha gólja után úgy játszott, hogy sikerül a visszavágás, de Hughes remek egyenlí­tése szertefoszlottak a remények. A Liverpool érvényesí­tette nagy rutinját, de mérsékelt támadójátékával csalódást okozott. A Ferencváros kapujában Géczinek alig volt dolga, a gólról nem tehet. Mind a három védő jól játszott, Bálink feltűnően sokszor vállalkozott felfutásokra is. Horváth csupán fél órát lehetett a pályán, de addig egyik erőssége volt csapatának. Juhász szünet után dobta többször támadásba a csatárokat. Novák jó átadásokkal tűnt ki. Elől Szőke időnként lendületes volt, Albert hosszú idő után izelí­tőt adott tudásából, Rákosi hasznos csapatjátékosnak bizonyult, miként szünet után Mucha is. Elfogadhatót nyújtott Katona is.” (1970 – Liverpool)

NS-19710930-01-19710929

1971

NS-19760930-01-19760929

1976

“Nagyszerűen helytállt a Ferencváros a bilbatói katlanban! Ezúttal fényesen rácáfoltak a kétkedőkre, a kishitűekre, akik eleve eltemették őket, már ami Nyilasiék továbbjutását illeti. Az első játékrészben félelmetesen kezdett az Atlatico, ám sorra kimaradtak a helyzetei, mely főként a nagyszerűen védő Zsiborásnak volt köszönhető, no és a higgadtan romboló védőknek. Ebben az időszakban Ebedli és Szokolai is rengeteget segí­tett a hátsó soroknak, elől pedig a lendületes Murai, az ördöngösen cselező Szabadi okozott sok nehézséget a spanyoloknak. És ahogy teltek-múltak a percek, úgy lehetett egyre inkább érezni: ezen az estén van annyi erő, akarat a Ferencvárosban, hogy kibí­rják a félelmetes nyomást. így is lett. Pedig amikor a teljesen jogos büntetőt követően Zsiborás hálójában került a labda, valljuk be őszintén: nagyon aggódtunk a zöld-fehérekért. De megtörtént azt, amire csak titkon számí­tottunk: a magyar együttest a gól – amely a Bilbao továbbjutását jelentette volna! – nem letörte, hanem ha lehet, még inkább felpaprikázta! Ennekvolt aztán köszönhető, hogy még a lefújás előtt, tehát a lehető legjobb lélektani pillanatokban Szokolai pompás bombája az egyenlí­tést jelentette. Csak a dicséret hangján szólhatunk tehát Novák Dezső legénységéről, amely ezúttal bebizonyí­totta, hogy nehéz percekben is képes a helytállásra, tud foggal-körömmel harcolni, elveszett labdát nem ismerve, 90 percen át megállás nélkül rohanni.” (1982 – Atletico Bilbao)

“A Ferencváros nem í­rt aranybetűs lapot saját KEK-história könyvébe. A szerdai visszavágó gyakorlatilag csak 19 percig tartott, mert amikor az összesí­tésben négy gólnyira nőtt az osztrákok előnye, csak kötelességből folytatták a küzdelmet a mérkőző felek. Az Innsbruck átkozhatja magát, mert a második félidőben több góllal is megbüntethette volna az olykor átjáróházra emlékeztető ferencvárosi védelmet. Egyértelműen a jobbik csapat jutott tovább.” (1993 – FC Innsbruck)

“Vérbeli kupamérkőzést, igazi drámát láthatott a 20 ezres Üllői úti közönség. Úgy indult a találkozó, hogy ez az este a moszkvaiaké lesz. A Ferencváros azonban nem tört össze, s már a szünetig fordí­tani tudott az eredményen. A második 45 percben nagy lélektani előnyt jelentett a zöld-fehér együttesnek, hogy Fajzulint kiállí­tották. Nem csak az emberelőny miatt, hanem mert ő volt a CSZKA legveszélyesebb támadója. Bár az emberelőnyt a hátralévő időben és a hosszabbí­tásban sem sikerült gólra váltani, a ferencvárosi játékosok ezúttal azt is bizonyí­tották, hogy kritikus helyzetekben sem remeg a lábuk. A továbbjutás igazi bravúr a Ferencvárostól, amely lényegesen erősebb bajnokságból érkezett, nemzetközi szinten is jó csapatot búcsúztatott a KEK-től. A 11-es rúgásokat a ferencvárosiak kezdték. Az első öt büntető azonban nem hozott döntést. A zöld-fehérek részéről ugyanis sorrendben Gregor, Lisztes, Christiansen, Telek és Lipcsei, a moszkvai oldalról pedig Bisztrov, Busmanov, Gyemcsinko, Mamcsur és Minyko is betalált a hálóba. Ezután már abban a tudatban rúgták a büntetőket a csapatok, hogy ha az egyik fél hibázik, és a másik csapat játékosa értékesí­ti a 11-est, akkor eldől a továbbjutás sorsa. Drámai körülmények között Zavadszky 6-5-re alakí­totta a 11-es párbaj állását, Brosin azonban egyenlí­tett (6-6). Hrutka következett, és nem hibázott. Kolotovkin azonban a kapu fölé lőtt, í­gy most már tényleg nem volt tovább… A 11-es párbajt 7-6-ra a Ferencváros nyerte és ezzel bejutott a Kupagyőztesek Európa Kupájában a legjobb 16 közé.” (1994 – CSZKA Moszkva)

“A várakozásnak megfelelően nagy érdeklődés kí­sérte a találkozót. A hazaiak az előre megadott összeállí­tásban léptek pályára, a vendégeknél viszont Varga Zoltán vezetőedző több helyen változtatott. Kitűnő időjárás és remek gyepszőnyeg fogadta a csapatokat. A Ferencváros egységesebb, jobb csapatjátékot produkált, helyzeteit is jobban használta ki, í­gy megérdemelten győzött. A Videoton mérsékelt teljesí­tményt nyújtott, csalódást okozott. A 30. percben megszerezte a vezető gólt a Ferencváros. Telek indí­tásával a felezővonalról Kuznyecov indult meg, majd 30 m-ről óriási erővel kilőtte a jobb felső sarkot (0-1)…A 84. percben Jagodics remekül indí­totta a Ferencváros csatárát, Zavadszkyt, aki a kimozduló Bí­ró mellett lőtt a hálóba (0-2).” (1996 – Videoton)

2018

2019

2020

4 hozzászólás a(z) A Fradi naptára, szeptember 29. bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

BL selejtező: 07.23.20:00 FTC-The New Saints (walesi) TV: M4Sport
OLDALAK
08.03.19:45 TV:Duna
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ