1988.III.26. Belgium – Magyarország 3-0

Szombaton a belga fővárosban játszotta idei második barátságos mérkőzését Magyarország labdarugó válogatottja. Ezuttal kilencedik alkalommal mérte össze tudását Belgium és Magyarország együttese.

Fitos József, a Bp. Honvéd középpályása a találkozó délelőttjén belázasodott, injekciókat kapott, és igy tudta vállalni a fellépést. A magyar válogatott 614. nemzetek közötti mérkőzésén Puskás Ferenc, az egykori legendás aranycsapat volt kiválósága végezte el a kezdőrugást – szakadó esőben.

Belgium – Magyarország 3:0 (0:0)
Heysel stadion, 12.000 néző, v.: Holzmann (osztrák)

Belgium: Preud’homme – Grun, Clijsters, Demol (Mommens 46.), Vervoort – Emmers, F. van der Elst, Ceulemans, Creve – Nilis (van der Linden 46.), Degryse (Severeyns 66.)

Magyarország: Disztl P. – Pintér – Farkas (Sallai 75.), Kozma (Kovács E. 66.), Balog, Sass (Preszeller 81.) – Varga, Fitos, Bognár (Gyimesi 57.) – Kiprich, Vincze I. (Kovács K. 72.)

Gól: Ceulemans (53. – 11-esből), Fitos (59. – öngól), Severeyns (76.)

A nehéz talajon az első lehetőség a vendégek előtt adódott. Egy jobboldali magas beadás átszállt a belga védők feje felett, a jól érkező Sass 16 m-es lapos lövése kevéssel kerülte el a bal alsó sarkot. A félidő első felében a magyar középpályások rengeteget mozogtak, jól ellenőrizték a meglehetősen veszélytelen belga támadásokat. Később a hazaiak változtattak, rájöttek, hogy a csuszós füvön érdemes távolról lőni. A 21. percben Nilis 23 m-es próbálkozása szinte érintette a jobb kapufát, három perc mulva Vervoort lövése centiméterekkel kerülte el a bal felső sarkot. A 27. percben egy jobboldalról érkező fejes után Degryse ollózva lőtt kapura, Disztl P. öklözve háritotta az erős lövést. Három perc mulva szép jobboldali akció végén Bognár fejese került a kapu fölé. A 35. percben Disztl P. messze elhagyta kapuját, el is csuszott, közben kézzel érintette a labdát. A megitélt szabadrugást Vervoort a léc alá irányitotta, a magyar kapus azonban szép vetődéssel szögletre tolta a labdát. A 41. percben Fitos 25 m-es lövését Preud’homme csak másodszorra tudta megszeliditeni.

A szünetben a belgáknál Nilist van der Linden, Demolt Mommens váltotta fel. Az 53. percben egy baloldali szöglet után Fitos meglökte Ceulemanst, az osztrák biró kicsit tul szigoruan büntetőt adott. Azt Ceulemans a kapu baloldalába vágta (1:0). Az 57. percben Bognár helyett Gyimesi lépett pályára. Két perc elteltével Degryse jobboldalról ivelt az ötös tájára, a jól helyezkedő Ceulemans elől Fitos saját kapujának jobboldalába vágta a labdát (öngól – 2:0). A belgák egyértelmüen irányitottak, a magyar középpályások már nem tudták megszürni rohamaikat. A 66. percben Degryse-t Severeyns, Kozmát pedig Kovács E. váltotta. A 72. percben Vincze ment le, Kovács K. állt be, majd három perc mulva Farkas helyett Sallai jött uj emberként. Egy perc mulva nagy tüzijáték volt a magyar kapu előtt, egy-egy erős lövést Pintér és Balog üggyel-bajjal még mentett, végül Severeyns hat méterről a kapu baloldalába bombázott (3:0). Kilenc perccel a lefujás előtt Sasst Preszeller váltotta.

Az első félidőben még egyenlő erők küzdelme folyt, de az egyre inkább sárossá váló talajon már csak a belgák jobb erőnléte jellemezte a második félidőt. A magyar válogatott támadójátéka semmiféle veszélyt nem jelentett, és csak az első félidőben dicsérhető a középpályások és védők igyekezete. Belgium csapatából Vervoort, Emmers és Ceulemans tünt ki, a magyarok közül olykor Disztl P., Pintér és az első félidőben Fitos játszott átlagon felül.

Vasárnap délután Frankfurt érintéséval hazaérkezett Brüsszelből a magyar labdarugó válogatott. Vajon miként látta a szakvezetés a belgiumi 0:3-at? – erről kérdezte Tajti József edzőt az MTI munkatársa.

– Akik látták a törökök elleni mérkőzésünket is, azok talán egyetértenek velem, ha azt mondom: akkor győztünk, most kikaptunk, mégis ezuttal játszottunk jobban – mondta a szakvezető. – Jobban, de nem jól, ezt hangsulyoznom kell. Megérdemelten szenvedtünk vereséget, bár a gólarányt tulzottnak tartom.

– Melyek voltak a biztató jelek?
– A játékosok hozzáállása kedvezően változott, jobban is összpontositottak, mint a törökök ellen. Sőt, néha játékban is felülmulták korábbi teljesitményüket.

– Mivel nőtt a belga válogatott a magyar fölé?
– Egyrészt sokkal jobb erőnlétével, másrészt azzal, hogy játékosállományuk lényegesen erősebb. Ők el tudták viselni idegenlégiósaik hiányát, a mi játékunkra viszont a külföldön szereplők hiánya nagyon erősen rányomta bélyegét.

– Hogyan tovább?
– Folytatjuk a megkezdett munkát, hiszen az utnak, a csapatépitésnek még nagyon az elején járunk. Olyan játékosokat keresünk, akik nemcsak nemzetközi szinten nyujtják tudásuk legjavát, hanem a bajnoki mérkőzéseken is. Bálint László technikai igazgatóval számos bajnokit megtekintettünk, s bizony a kép nem tul kedvező, a szinvonal továbbra is alacsonyabb a kelleténél.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

04.20.17:00 TV:M4Sport
OLDALAK
04.24.20:00 TV:M4Sport MK elődöntő
04.28.17:45 TV:M4Sport
05.05.18:30 TV:M4Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ