A Fradi naptára, május 22. – A 14. és a 17. bajnoki cí­m

tempo-naptar

Évfordulók:

47 éve született Kiss György
20 éve született Pintér Dániel

Mérkőzéseink ezen a napon:

1906. FTC – Chelsea 1:3, nemzetközi barátságos
1908. vegyes BTC, FTC, MTK – Manchester United 2:6, nemzetközi barátságos
1910. FTC – NSC 4:0, MK
1913. MTK – FTC 1:2, Edzőmérkőzés
1921. 33 FC – FTC 0-4, NB1
1925. VAC – FTC 0-3, MK
1927. Slavia Praha – Ferencváros 2-1, nemzetközi barátságos
1938. Budafok – Ferencváros 1-2, NB1
1941. Ferencváros – Zugló 10:4, Edzőmérkőzés
1949. Vasas – Ferencváros 2-7, NB1
1954. Bp. Kinizsi – Vasas Izzó 1-2, Egyéb serlegmérkőzés
1955. Bp. Kinizsi – Bp. Vörös Lobogó 0-0, NB1
1957. Székesfehérvári Vasas – Ferencváros 2:6, Edzőmérkőzés
1960. Ferencváros – Pécsi Dózsa 2:4, Edzőmérkőzés
1963. Pécsi Dózsa – Ferencváros 0:1, NB1
1966. Ferencváros – Újpesti Dózsa 5:2, NB1
1968. Ferencváros – Bologna 3:2, VVK
1973. Ferencváros – FC Boom 7-2, nemzetközi barátságos
1983. Rába ETO – Ferencváros 3-3, NB1
1985. Ferencváros – Rába ETO 5-2, NB1
1988. Tatabánya – Ferencváros 0-2, NB1
1990. SV Hitiag P. – Ferencváros 2-11, nemzetközi barátságos
1991. Ferencváros – Volán FC 1-2, MK
1993. Ferencváros – Vasas 1-1, NB1
1996. Stadler – Ferencváros 0-3, NB1
2002. ZTE – Ferencváros 1-1, NB1
2010. Bp. Honvéd – Ferencváros 2-0, NB1
2011. Ferencváros – Pápa 3-0, NB1

Összes díjmérkőzés: 24 mérkőzés, 14 győzelem, 4 döntetlen, 6 vereség, 71-35 gólkülönbség

Ezen a napon játszotta első díjmérkőzését a csapatunkban:

1927. Koszta Imre
1954. Borsos Miklós

Ezen a napon játszotta utolsó díjmérkőzését a csapatunkban:

1973. Füsi János
1973. Horváth Árpád
1973. Tátrai Antal
1973. Vörös Béla
1991. Józsa Miklós
2010. Ahmed, Adnan
2010. Alcantara, Carlos
2010. Elding, Anthony Lee
2010. Ferenczi István
2010. Megyeri Balázs
2010. Wolfe, Rafe
2011. Schembri, Andre

Ezen a napon ült utoljára az FTC kispadján díjmérkőzésen:

2010. Short, Craig

Ezen a napon játszotta első válogatott mérkőzését az FTC csapatából:

1960. Rákosi Gyula

1906

1908

“A millennáris pályán a kerékpárverseny után nagy közönség előtt volt e mérkőzés, melynek eredménye újabb bizonyiték a bajnok-csapat jelenlegi nagyszerű formája mellett. Az első félidőben a nem nagy ambí­cióval dolgozó zöld-fehéreknek még elég szépen ellenáll a pompásan működő NSK. védelem, helycsere után azonban már összeroppan a gyengébb csapat és a lendületbe jött FTK. csatársor könnyen rúgja goaljait. A Ferencvárosi Torna Club fényes revánsot vett tavalyi legyőzőjén a NSC-on.” (1910 – NSC)

1913

“A 33-asok végzete beteljesedett: mai vereségükkel a dicstelen utolsó helyre csúsztak vissza, ahonnan az eddig látottak után í­télve jelenlegi csapatával nem is kerülhet már előbbre. Az FTC az első félidőben kényelmesen, mindvégig azonban nagy fölényben játszik, s különösen csatársorának rövid lapos passzjátéka keltett figyelmet. Egyénileg Wiener II volt a csatársor legjobb embere, mí­g Tóth a jobbszélen csak a második félidőbe volt elemében. A komplett fedezetsor mint mindig ezúttal is gerince volt a csapatnak, mí­g a közvetlen védelemnek nem vol komolyabb dolga. Az FTC első gólját csak a 43. percben éri el. A második félidőben még három gólt szerez az FTC, í­gy könnyen nyer.” (1921 – 33 FC)

“Kényelmes játékkal, megérdemelt gólokkal jutott tovább az FTC a Magyar Kupa küzdelelmben” (1925 – VAC)

1938

“A remek Kiszely-Gyetvai kettős Fintával pompás hármassá egészült ki” (1941 – Zugló)

bajnoki-cimek-1948-49“Végig pompás iramú, izgalmas volt a játék. A mezőnyben általában kiegyenlí­tett, hullámzó küzdelmet láttunk. Teljesen méltót a rangadóhoz. A piros-kékek legalább annyiszor jutottak el az ellenfelük kapujához mint a Ferencváros, de sem annyi helyzetet nem tudtak teremteni, sem pedig helyzeteiket nem tudták úgy kihasználni, mint a Ferencváros. Végig kemény, férfias volt a játék, a sok összecsapás ellenére is teljesen sportszerű keretek között folyt le a mérkőzés. Pompás, korszerű csatárjáték eredménye a nagy ferencvárosi győzelem. Henni végig jó védett, a három hátvéd közül Kéri volt a legjobb. Szabó nem csillogott, egyszerűen, de hasznosan játszott. Lakat végig nagyszerűen küzdött, mindenütt ott volt, zöld-fehérek egyik legjobbjának bizonyult. Anda néhány mozdulattal azt bizonyí­totta, hogy tehetséges., de végig lámpalázzal küszködött. A támadósor legjobbja a gyors, szemfüles Budai volt, nagyszerűen tört kapura, jól adott be, korszerűen, hibátlanul játszott. Kocsist láttuk már jobbnak is, de ezúttal is feltűnt pompás labdakezelésével, fejelésével, szemfüles és gyors volt. Deák néhány szép helyzetet dolgozott ki. Mészáros okosan, igen hasznosan játszott. Czibor a sérülésig remekül játszott…Lyka Antal: – Hatalmas küzdelem volt. Úgy érzem megérdemelten nyertünk.” (1949 – Vasas) | Tempó, Fradi!: Nem csak megnyertük a rangadót a Vasas ellen, de a győzelem azt is jelentette, hogy minden idők egyik legjobb Ferencvárosa 4 fordulóval a bajnokság vége előtt már megnyerte az 1948/49-s bajnokságot. A lelátón már ott ült Farkas Mihály honvédelmi miniszter, akinek meghatározó szerepe volt abban, hogy 1950-tól a Ferencvárost végleg el akarták tüntetni magyar labdarúgásból. Mindannyian ismerjük az ötvenes évek sötét korszakát, amikor elvették a nevünket, szí­nünket és cí­merünket, még a “Hajrá Fradi”-ban is fasiszta tendenciát láttak. Először ÉDOSZ, majd Kinizsi néven játszottunk, de a szurkolók szí­vében örökké élt a Ferencváros, amit az 1956-s forradalom és szabadságharc vissza is adott. A történések ismeretében azt már nem tudhatjuk meg, hogy vajon hány évig lett volna uralkodó még a Henni — Rudas, Szabó F. — Lakat, Kispéter (dr. Csanádi Árpád), Kéri — Budai Laci, Kocsis S., Deák, Mészáros Dodó, Czibor álomcsapat, mely 11 pontos előnnyel, 140 (!) lőtt góllal nyerte meg a Ferencváros 17. bajnoki cí­mét, de az biztos, hogy ez a csapat minden Ferencvárosi szurkoló szí­vében örökké élni fog.

Budai, Kocsis, Deák, Mészáros J., Horváth Ö., Czibor, Rudas, Henni, Nádas Adolf, Mindszenti, Kispéter, Hernádi, Lakat, Csanádi, Szabó Ferenc, Kéri

“A forduló mérkőzése a Pécsi Dózsa — Ferencváros találkozó volt. Pécsett nézőcsúcs volt — hétköznapi S a mérkőzés meg is érdemelte a hatalmas érdeklődést, mert elejétől végig nagyon izgalmas volt. A Ferencváros nagyszerű küzdőszellemét mutatja, hogy játékosai akkor is helyt tudtak állni, akkor sem vesztették el a fejüket, amikor a II. félidő egy-egy időszakában a hazaiak fergetegesen rohamoztak … ” (1963 – Pécsi Dózsa)

“Nagyiramú, változatos, izgalmakban bővelkedő játékot láthatott a Népstadion karélyait szinte teljesen megtöltő nézősereg. Mindkét csapat nagy gondot fordí­tott az ellenfél legveszélyesebb csatárainak a semlegesí­tésére – Benét, Albertet és Vargát is keményen fogta Szűcs, Solymosi és Noskó -, mégis óriási helyzetek adódtak itt is, ott is. A Ferencváros védelme azért ingott meg többször is, mert Juhász elkalandozott, s a fedezetlenül érkező Dunai magára vonta a védelmi tartalék szerepét betöltő Mátrait és í­gy megnyitotta az utat a gyors csatártársai előtt. A másik oldalon a nagy kedvvel játszó Vargát nem tudták sehogysem kikapcsolni a játékból. A fiatal csatár rengeteg labdát kapott, ügyes cseleivel zavart keltett az ellenfél hátsó alakzataiban, majd a legjobb pillanatban pontos átadásokkal ugratta ki Albertet, Fenyvesit. A Ferencváros csatárainak nagyobb határozottságával rászolgált a győzelemre.” (1966 – Újpesti Dózsa)

“1968 a Ferencváros számára is fontos esztendő. Elkezdtük a menetelést a VVK-ban és a Bologna elleni mérkőzés előtt már olyan neves csapatokat búcsúztattunk, mint a Real Zaragoza, a Liverpool és az Athletic Bilbao. A nyári olimpiai játékok is befolyásolták a Fradi életét, hiszen Varga Zoli ott döntötte el, hogy elhagyja az országot. Azt nem tudjuk, hogy 1968. május 22.-én már gondolt-e arra, hogy elhagyja az országot és a Ferencvárost, de azt igen, hogy a Bologna elleni mérkőzés 81. percében egy olyan gólt ragasztott Vavassori kapujába, ami a mai napig emlékezetes maradt. A mérkőzés után, Lakat Károly dr. is azt nyilatkozta, hogy a 0:2 után még a döntetlenben sem reménykedett, és valószí­nűleg a Népstadion 20 ezres közönsége sem fogadott volna arra, hogy a végén sikerül megfordí­tani az eredményt. Ráadásul a mérkőzés előtt derült ki, hogy Rákosi mellett Albert sem tudja vállalni a játékot, í­gy egy eléggé felforgatott csapat vette fel a küzdelmet az olasz csapat ellen. Végül is sikerült nyernünk és ezzel egy újabb „nagy vad esett áldozatul” a Ferencvárosnak.” (1968 – Bologna)

“Helyenként igen tetszetős csatárjátékkal, könnyedén érte el nagyarányú győzelmét a Ferencváros második ligás belga ellenfelével szemben. ” (1973 – FC Boom)

“A 17. percben Nyilasi Tibi a felezővonalnál kapja meg a labdát és mivel az “őrzője”, Póczik jócskán lemaradt róla, még szét is nézett, talán ki is kacsintott a közönségnek, majd laza, igazán senkihez sem hasonlí­tható mozdulattal elindult a győri kapu felé. Néhány könnyed lépés után felnézett, a hazai védvonal még mindig messze tanyázott tőle, mintha nem is merték volna megtámadni a Fradi nyolcasát. A kaputól 20 méterre feltűnt két védő, akiket Nyí­l egy szemtelenül laza mozdulattal “kizavart” a stadionból, majd betörve a tizenhatoson belülre, a kifutó Kovács kapus mellett, elegánsan, olyan Nyí­l bokamozdulattal helyezte a labdát a hálóba. Mindez fél perces mozdulatsor volt csupán, de mindez olyan szépséget és eleganciát árasztott, mintha azt a Győri Balett művészei adták volna elő.” (1983 – Rába ETO)

“Ráérzett a szurkolósereg, hogy jó mérkőzést lát az Üllői úton. A Ferencváros játékosainak nem kellett sokat adogatniuk, keresni a réseket a védőfalon. Volt terük a rohamokra, a gyors felfutásokra a széleken vezetett akciókhoz. Mí­g a Rába nem tudta kihasználni a mérkőzés elején adódó lehetőségeit, az FTC könyörtelennek bizonyult. A tetemes előny sem nyugtatta meg a zöld-fehéreket, í­gy végig mozgalmas, izgalmas, változatos és jó mérkőzést láthattunk, a végén zöld-fehér majálissal. A 90 perc lefújása után szurkolók százai futottak be a pályára, s ott ünnepelték csapatuk szép és megérdemelt győzelmét.” (1985 – Rába ETO)

1988

“Az FTC ellenfele az alsó-ausztriai területen játszik, és ennek a klubnak a labdarúgója Forintos József, a Bp. Volán egykori játékosa. A találkozó érdekessége volt, hogy Ebedli Zoltán az osztrák, klubban hajdani együttese, a Ferencváros ellen mutatkozott be, ez volt próbajátéka. Információink szerint sikerrel debütált.” (1990 – SV Hitiag Pöchlarm)

1996

2002

2011

1960

1976

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
02.11. 17:00 M4 Sport
02.18. 17:00 M4 Sport
Categories
02.25. 00:00 m4 Sport
03.04. 00:00 M4 Sport
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső