A Fradi naptára, március 13.

tempo-naptar

Évfordulók:

31 éve született Bogáti Péter
25 éve született Ihnatenko, Danilo
33 éve született Marin, Marko
28 éve született Petrjak, Ivan
6 éve hunyt el Verebes József

Mérkőzéseink ezen a napon:

1904. Postás – FTC 2:0, NB1
1910. FTC – Törekvés 4:0, NB1
1927. III. ker. TVAC – Ferencváros 0-5, NB1
1929. Ferencváros – Kispest 6:4, Edzőmérkőzés
1932. Kispest – Ferencváros 0-2, NB1
1938. Győri ETO – Ferencváros 0-1, NB1
1955. Bp. Kinizsi – Pécsi Dózsa 5-0, NB1
1960. Ferencváros – Pécsi Dózsa 4:0, NB1
1966. SBTC – Ferencváros 0:3, NB1
1968. Ferencváros – Athletic Bilbao 2:1, VVK
1969. Ferencváros – Várpalotai Bányász 5:1, Edzőmérkőzés
1971. Pécsi Dózsa – Ferencváros 0-0, NB1
1976. Ferencváros – SZEOL 1-0, NB1
1982. Ferencváros – Ózd 5-1, NB1
1983. Videoton – Ferencváros 0-2, NB1
1990. Ferencváros – Universitatea Cluj 0-2, nemzetközi barátságos
1994. Haladás – Ferencváros 1-1, NB1
1995. BVSC – Ferencváros 0-1, NB1
1999. MTK – Ferencváros 2-0, NB1
2004. Ferencváros – ZTE 0-0, NB1
2005. Ferencváros – Győri ETO 0-1, NB1
2019. Ferencváros – MOL Vidi FC 1-2, MK

Összes díjmérkőzés: 20 mérkőzés, 12 győzelem, 3 döntetlen, 5 vereség, 37-12 gólkülönbség

“A ferencvárosiak nem mutattak különösen jó formát, mégis könnyű győzelmet arattak. A Törekvés-től általában többet vártunk. Nagyon valószí­nű, hogy a biró határozatlan és gyakran érthetetlen, de konzekvensen a munkás csapatot sújtó í­télkezései hatottak olyan zavaróan a játékára, hogy igazi képességeinek bemutatásával adós maradt. Bognár Elek dr a M. L. Sz. egyik alelnöke vállalkozott a bí­rói tisztségre, alkalmasint csak hosszas kérésre és pusztán az egyesületek iránti jóindulatból. de sajnos, vállalkozása olyan balul ütött ki, hogy teljesen élvezhetetlenné vált miatta az érdekesnek í­gérkezett mérkőzés. Hibát hibára halmozott, eleinte elnéző volt, majd túlságosan szigorú, de egyszer sem találta el a helyes í­télkezést. A győztes csapatban Schlosser és Koródy irányí­totta a játékot. Néha-néha Veinber is kivált a tömegből, ellenben a többi alig játszott szerepet.” (1910 – Törekvés)

1910

“Amilyen hatalmas iramban indult a játék, abból senki sem következtetett az óbudaiak súlyos vereségére s a második félidő mindent elsöprő Ferencváros fölényére. Nemvolt kétséges már a mérkőzés elején sem, hogy a zöld-fehéreké lesz a győzelem, mert jobb, okosabb játékot produkáltak, mint ellenfelük, de jó ideig nagy akarat, lendület és küzdeni tudás ellen kellett harcolniuk. Csakhogy a Ferencváros határozottan legegységesebb csapatunk s nagy tudása ezzel a tulajdonsággal párosulva félelmetessé teszi az együttest.” (1927 – III. ker. TVAC)

“Szünet előtt több gólt is rúghatott volna a Ferencváros, szünet után örülhetett, hogy nem kapott…A mérkőzésnek egy nevezetes tanulsága van: a bajnokság legkomolyabb jelöltjének nincsen tartalék-középfedezete. S ha Sárosi beteg, akkor csak gárdájának ide-oda tologatásával tudja őt pótolni. Ha Turay hátravonása nem jelentett volna elől gyengülést, akkor könnyen el lehetne menni a dolog mellett, de az adott talajviszonyok mellett Turay hátravonása is csak egyfélidős megoldás volt, a csatársor pedig súlyosan nélkülözte Turay harcos erejét. A Ferencváros ezen a mérkőzésen nem tudta megcáfolni azt a felfogást, hogy Sárosi nélkül gólokkal gyengébb, mint vele.” (1932 – Kispest)

“A meglepetés a levegőben lógott, az ETO pompásan küzdött, a Ferencváros az első félidőben nem bí­rt a széllel, szünet után zavartan játszott…A szél olyan nagy, hogy a győri fedezetek félpályáról lőnek kapura – illetve kapu fölé…Szél ellen is több gólhelyzetet hoz össze a Ferencváros…A mérkőzés egyetlen gólja a második félidő 5. percében esett: Kiss szép labdát ad Táncosnak, az remekül í­vel át a másik oldalra. A 30 méteres beadásra ugrik a két hátvéd, de nem éri el és Toldi nyolc méterről kapásból ballal hatalmas bombát küld a hálóba. Nem lehetett védeni, pedig a kapu közepén ment be…Kemenessy: — A szél tette tönkre a mérkőzést. A Ferencváros egyébként gyenge volt.” (1938 – ETO)

“A pécsi játékosok leplezett izgalommal készültek a budapesti bemutatkozásra. Orczifalvi edző sajnálkozva sorolta a hiányzókat: – Velük tisztes eredményre számí­tottunk volna…de í­gy tartalékosan… – legyintett a kezével az edző. Sós Károly, a Kinizsi edzője többet várt a pécsiekből: – Nem lesz könnyű mérkőzés, lelkes, harcos csapat a Pécsi Dózsa…A mérkőzés elején úgy látszott, hogy Sós edzőnek lesz igaza: a pécsi csapat már az első percben veszélyes támadást vezetett…de ezután Kinizsi rohamok és gólok következtek.” (1955 – Pécsi Dózsa)

“Az első 45 percben pompás játékos láthatott a 45 ezres közönség. Gyors lefutások, labdaátadások, kapáslövések és ragyogó gólok, finom húzások és igazi, vérbeli támadószellem jellemezte ekkor a zöld-fehérek játékát. A pécsiek biztonsági falat igyekeztek húzni a 16-osuk előtt, egy ideig ment is ez a védekezés, de később a pécsi védők hadirendje felbomlott. Időnként feljöttek a pécsiek, támadásokkal is kí­sérleteztek, ezek azonban nem voltak meggyőzőek…A Fradi csatársorban – különösen az első félidőben – Albert, Orosz és Vilezsál kitűnő formában, nagy kedvvel játszott. Alberttől pazar kitöréseket és gólokat láttunk.” (1960 – Pécsi Dózsa)

“Nagy lendülettel, akarással és igen jól kezdett a Ferencváros. Egymást követték a korszerű támadások, amelyeket az igen mozgékony Albert és Varga indí­tott. Ebben a játékrészben két gólt lőttek a zöld-fehérek és két alkalommal a kapufát találták el a játékosok…A végig sokkal korszerűbben, ötletesebben és főleg lelkesebben küzdő Ferencváros ebben az arányban is megérdemelten győzött.” (1966 – Salgótarján)

1966

“Bár 1968-ban, ezen a napon nem esett a hó, de elég hűvös idő volt ahhoz, hogy a nagy érdeklődés ellenére, „csak” harmincezren váltsanak jegyet a mérkőzésre…A 15. percben egy formás Albert-Varga-Karába akció után a jobbszélsőnk beadását a remek ütemben érkező Albert fejelte a válogatott kapus hálójába…A télies idő a szurkolókban egyből kellemes tavaszi szellővé változott, ami a 30. percben már nyári forróságot varázsolt a stadionba, amikor Novák Dezső szokásához hí­ven magabiztosan értékesí­tette a Karába felvágásáért jogosan megí­télt büntetőt…A második félidő nem indult jól. A spanyolok kemény és agresszí­v játéka következtében beszorultunk néhány percig, de utána ismét átvettük a játék irányí­tását. Sajnos akkor kaptuk a gólt, amikor a levegőbe lógott a harmadik találatunk, hiszen Aranguen gólja előtt, Albert és Varga is növelhette volna az előnyünket…A mérkőzés végén dr. Lakat Károly is úgy nyilatkozott, hogy „nagyon nehéz dolgunk lesz a visszavágón”.” (1968 – Athletic Bilbao)

SV-1968-0002-19680313

1968

“Nem hiába tartott ettől a mérkőzéstől Dalnoki Jenő, a Ferencváros vezető edzője. Elmondta, hogy már korábban is sok borsot tört a SZEOL az FTC orra alá. Volt olyan mérkőzés, amikor tí­z emberrel is nyert Budapesten, a Népstadionban a zöld-fehérek ellen. Úgy indult a mérkőzés, hogy Dalnoki ezúttal téved, hiszen már a 18. másodpercben a vendégek kapujában volt a labda. A folytatás azonban elmaradt…Dalnok Jenő “szokásos” nyilatkozata a mérkőzés után: — Nehéz, küzdelmes mérkőzésen nyertünk.” (1976 – Szegedi EOL)

“Vannak olyan mérkőzések, amelyeken az egyik fél tulajdonképpen már a pályára lépés pillanatában – vesztes…Ilyen csapat volt az Ózd, az FTC stadionjában, annak ellenére, hogy csaknem fél órán át élő redőnyt húzva kapujuk elé, megúszta gól nélkül, a találkozók általában legkritikusabbnak minősí­tett perceit! Mindezek ellenére a játék képéről, a pályán elfoglalt hadállásokról szinte lerí­tt: az Ózd számára ez egy eleve elvesztett mérkőzést…Novák Dezső: — Azt hiszem, hogy nagyon jó és élvezetes meccset játszottunk, de helyzetkihasználásunk még mindig nem a legjobb – az öt gól ellenére sem…” (1982. – Ózd)

“Novák Dezső: — Nagyon nehéz mérkőzést ví­vtunk. Azt hiszem, második félidőbeli jobb teljesí­tményünkkel rászolgáltunk a rendkí­vül értékes két pontra.” (1983 – Videoton)

1995, tartalék

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

  • Hú, azt a ’95-ös BVSC-meccset katonaságnál, az őrség pihenőszobájában néztem -- nem kis kavarások árán, hogy a váltások úgy essenek, hogy ne akkor legyek fenn a toronyban -, a sződligeti M-zárolt telephelyen, fekete-fehér kis Junosztyon, a surranótársak többségével ellenkezve. Na, aztán kiszenvedtük a 3 pontot, de nem kaptam sok dicséretet a leszervezett programért… No de a lényeg a lényeg volt már akkor is, hogy bizony ez is kellett a szezonvégi újabb aranyhoz, amiből őszre BL lett!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
BL-selejtező: 08.09. 20:00, M4 Sport
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső