A Fradi naptára, március 13.

tempo-naptar

Évfordulók:

28 éve született Bogáti Péter
25 éve született Petriak, Ivan
3 éve hunyt el Verebes József

Mérkőzéseink ezen a napon:

1904. Postás – FTC: 2:0, NB1
1910. FTC – Törekvés: 4:0, NB1
1927. III. Kerület – Ferencváros: 0-5, NB1
1932. Kispest – Ferencváros: 0-2, NB1
1938. Győri ETO – Ferencváros: 0-1, NB1
1955. Bp. Kinizsi – Pécsi Dózsa: 5-0, NB1
1960. Ferencváros – Pécsi Dózsa: 4-0, NB1
1963. Vecsés – Ferencváros: , Edzőmérkőzés
1966. SBTC – Ferencváros: 0-3, NB1
1968. Ferencváros – Athletic Bilbao: 2-1, VVK
1971. Pécsi Dózsa – Ferencváros: 0-0, NB1
1976. Ferencváros – SZEOL: 1-0, NB1
1982. Ferencváros – Ózd: 5-1, NB1
1983. Videoton – Ferencváros: 0-2, NB1
1990. Ferencváros – Universitatea Cluj: 0-2, nemzetközi barátságos
1994. Haladás – Ferencváros: 1-1, NB1
1995. BVSC – Ferencváros: 0-1, NB1
1999. MTK – Ferencváros: 2-0, NB1
2004. Ferencváros – ZTE: 0-0, NB1
2005. Ferencváros – Győri ETO: 0-1, NB1

Összes díjmérkőzés: 19 mérkőzés, 12 győzelem, 3 döntetlen, 4 vereség, 36-10 gólkülönbség

“A ferencvárosiak nem mutattak különösen jó formát, mégis könnyű győzelmet arattak. A Törekvés-től általában többet vártunk. Nagyon valószínű, hogy a biró határozatlan és gyakran érthetetlen, de konzekvensen a munkás csapatot sújtó ítélkezései hatottak olyan zavaróan a játékára, hogy igazi képességeinek bemutatásával adós maradt. Bognár Elek dr a M. L. Sz. egyik alelnöke vállalkozott a bírói tisztségre, alkalmasint csak hosszas kérésre és pusztán az egyesületek iránti jóindulatból. de sajnos, vállalkozása olyan balul ütött ki, hogy teljesen élvezhetetlenné vált miatta az érdekesnek ígérkezett mérkőzés. Hibát hibára halmozott, eleinte elnéző volt, majd túlságosan szigorú, de egyszer sem találta el a helyes ítélkezést. A győztes csapatban Schlosser és Koródy irányította a játékot. Néha-néha Veinber is kivált a tömegből, ellenben a többi alig játszott szerepet.” (1910 – Törekvés)

1910

“Amilyen hatalmas iramban indult a játék, abból senki sem következtetett az óbudaiak súlyos vereségére s a második félidő mindent elsöprő Ferencváros fölényére. Nemvolt kétséges már a mérkőzés elején sem, hogy a zöld-fehéreké lesz a győzelem, mert jobb, okosabb játékot produkáltak, mint ellenfelük, de jó ideig nagy akarat, lendület és küzdeni tudás ellen kellett harcolniuk. Csakhogy a Ferencváros határozottan legegységesebb csapatunk s nagy tudása ezzel a tulajdonsággal párosulva félelmetessé teszi az együttest.” (1927 – III. ker. TVAC) | Tempó, Fradi!: A mérkőzésen két góljával főszerepet játszott a magyar labdarúgás hőskorának legendás játékosa, Schlosser Imre, aki 37 évesen tért vissza közel egy évig a Ferencvárosba, hogy előtte Lengyelországban és Ausztriában is már edzőként dolgozott.

“Szünet előtt több gólt is rúghatott volna a Ferencváros, szünet után örülhetett, hogy nem kapott…A mérkőzésnek egy nevezetes tanulsága van: a bajnokság legkomolyabb jelöltjének nincsen tartalék-középfedezete. S ha Sárosi beteg, akkor csak gárdájának ide-oda tologatásával tudja őt pótolni. Ha Turay hátravonása nem jelentett volna elől gyengülést, akkor könnyen el lehetne menni a dolog mellett, de az adott talajviszonyok mellett Turay hátravonása is csak egyfélidős megoldás volt, a csatársor pedig súlyosan nélkülözte Turay harcos erejét. A Ferencváros ezen a mérkőzésen nem tudta megcáfolni azt a felfogást, hogy Sárosi nélkül gólokkal gyengébb, mint vele.” (1932 – Kispest)

1932

“A meglepetés a levegőben lógott, az ETO pompásan küzdött, a Ferencváros az első félidőben nem bírt a széllel, szünet után zavartan játszott…A szél olyan nagy, hogy a győri fedezetek félpályáról lőnek kapura – illetve kapu fölé…Szél ellen is több gólhelyzetet hoz össze a Ferencváros…A mérkőzés egyetlen gólja a második félidő 5. percében esett: Kiss szép labdát ad Táncosnak, az remkeül ível át a másik oldalra. A 30 méteres beadásra ugrik a két hátvéd, de nem éri el és Toldi nyolc méterről kapásból ballal hatalmas bombát küld a hálóba. Nem lehetett védeni, pedig a kapu közepén ment be…Kemenessy: – A szél tette tönkre a mékőzést. A Ferencváros egyébként gyenge volt.” (1938 – ETO)

1938

“A pécsi játékosok leplezett izgalommal készültek a budapesti bemutatkozásra. Orczifalvi edző sajnálkozva sorolta a hiányzókat: – Velük tisztes eredményre számítottunk volna…de így tartalékosan… – legyintett a kezével az edző. Sós Károly, a Kinizsi edzője többet várt a pécsiekből: – Nem lesz könnyű mérkőzés, lelkes, harcos csapat a Pécsi Dózsa…A mérkőzés elején úgy látszott, hogy Sós edzőnek lesz igaza: a pécsi csapat már az első percben veszélyes támadást vezetett…de ezután Kinizsi rohamok és gólok következtek.” (1955 – Pécsi Dózsa)

“Az első 45 percben pompás játékos láthatott a 45 ezres közönség. Gyors lefutások, labdaátadások, kapáslövések és ragyogó gólok, finom húzások és igazi, vérbeli támadószellem jellemezte ekkor a zöld-fehérek játékát. A pécsiek biztonsági falat igyekeztek húzni a 16-osuk előtt, egy ideig ment is ez a védekezés, de később a pécsi védők hadirendje felbomlott. Időnként feljöttek a pécsiek, támadásokkal is kísérleteztek, ezek azonban nem voltak meggyőzőek…A Fradi csatársorban – különösen az első félidőben – Albert, Orosz és Vilezsál kitűnő formában, nagy kedvvel játszott. Alberttől pazar kitöréseket és gólokat láttunk.” (1960 – Pécsi Dózsa)

npl-1960-II-0001-19600313-pecs-albert

1960

Tempó, Fradi!: A Ferencvárosi labdarúgás legendás játékos, ALBERT FLÓRIÁN, a Pécs ellen a 20. gólját is megszerezte és ezzel holtversenyben Tichy Lajossal vezette a góllövőlistát. Amit végül is az akkor még mindig csak 19 éves Flóri nyert meg 27 góllal, ezzel megszerezte első gólkirályi címét. A gólkirályság mellé egy olimpia harmadik helyet is “bezsebelt”, 5 mérkőzés lépett a pályára és 5 gólt is szerzett.

“Nagy lendülettel, akarással és igen jól kezdett a Ferencváros. Egymást követték a korszerű támadások, amelyeket az igen mozgékony Albert és Varga indított. Ebben a játékrészben két gólt lőttek a zöld-fehérek és két alkalommal a kapufát találták el a játékosok…A végig sokkal korszerűbben, ötletesebben és főleg lelkesebben küzdő Ferencváros ebben az arányban is megérdemelten győzött.” (1966 – Salgótarján)

1966

“Bár 1968-ban, ezen a napon nem esett a hó, de elég hűvös idő volt ahhoz, hogy a nagy érdeklődés ellenére, „csak” harmincezren váltsanak jegyet a mérkőzésre…A 15. percben egy formás Albert-Varga-Karába akció után a jobbszélsőnk beadását a remek ütemben érkező Albert fejelte a válogatott kapus hálójába…A télies idő a szurkolókban egyből kellemes tavaszi szellővé változott, ami a 30. percben már nyári forróságot varázsolt a stadionba, amikor Novák Dezső szokásához híven magabiztosan értékesítette a Karába felvágásáért jogosan megítélt büntetőt…A második félidő nem indult jól. A spanyolok kemény és agresszív játéka következtében beszorultunk néhány percig, de utána ismét átvettük a játék irányítását. Sajnos akkor kaptuk a gólt, amikor a levegőbe lógott a harmadik találatunk, hiszen Aranguen gólja előtt, Albert és Varga is növelhette volna az előnyünket…A mérkőzés végén dr. Lakat Károly is úgy nyilatkozott, hogy „nagyon nehéz dolgunk lesz a visszavágón”.” (1968 – Athletic Bilbao)

SV-1968-0002-19680313

1968

“Nem hiába tartott ettől a mérkőzéstől Dalnoki Jenő, a Ferencváros vezető edzője. Elmondta, hogy már korábban is sok borsot tört a SZEOL az FTC orra alá. Volt olyan mérkőzés, amikor tíz emberrel is nyert Budapesten, a Népstadionban a zöld-fehérek ellen. Úgy indult a mérkőzés, hogy Dalnoki ezúttal téved, hiszen már a 18. másodpercben a vendégek kapujában volt a labda. A folytatás azonban elmaradt…Dalnok Jenő “szokásos” nyilatkozata a mérkőzés után: — Nehéz, küzdelmes mérkőzésen nyertünk.” (1976 – Szegedi EOL)

“Vannak olyan mérkőzések, amelyeken az egyik fél tulajdonképpen már a pályára lépés pillanatában – vesztes…Ilyen csapat volt az Ózd, az FTC stadionjában, annak ellenére, hogy csaknem fél órán át élő redőnyt húzva kapujuk elé, megúszta gól nélkül, a találkozók általában legkritikusabbnak minősített perceit! Mindezek ellenére a játék képéről, a pályán elfoglalt hadállásokról szinte lerítt: az Ózd számára ez egy eleve elvesztett mérkőzést…Novák Dezső: — Azt hiszem, hogy nagyon jó és élvezetes meccset játszottunk, de helyzetkihasználásunk még mindig nem a legjobb – az öt gól ellenére sem…” (1982. – Ózd)

“Novák Dezső: — Nagyon nehéz mérkőzést vívtunk. Azt hiszem, második félidőbeli jobb teljesítményünkkel rászolgáltunk a rendkívül értékes két pontra.” (1983 – Videoton)

KS_1983_I_01_0028-19820313-2

1983

1995, tartalék

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

  • Hú, azt a ’95-ös BVSC-meccset katonaságnál, az őrség pihenőszobájában néztem -- nem kis kavarások árán, hogy a váltások úgy essenek, hogy ne akkor legyek fenn a toronyban -, a sződligeti M-zárolt telephelyen, fekete-fehér kis Junosztyon, a surranótársak többségével ellenkezve. Na, aztán kiszenvedtük a 3 pontot, de nem kaptam sok dicséretet a leszervezett programért… No de a lényeg a lényeg volt már akkor is, hogy bizony ez is kellett a szezonvégi újabb aranyhoz, amiből őszre BL lett!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
FACEBOOK:
HOST