A Fradi naptára, november 7.

tempo-naptar

Évfordulók:

32 éve született Ghebru, Michael
50 éve született Korol, Oleg
101 éve született Ortutay Béla

Mérkőzéseink ezen a napon:

1926. Vasas – Ferencváros: 0-2, NB1
1937. Ferencváros – Szürketaxi: 4-3, NB1
1948. AC Nitra – Ferencváros: 3-6, nemzetközi barátságos
1951. Bp. Dózsa – Bp. Kinizsi: 1-1, NB1
1953. Győri Vasas – Bp. Kinizsi: 0-0, NB1
1954. Bp. Kinizsi – Bp. Honvéd: 1-3, NB1
1962. EVTK – Ferencváros: 0:2, Edzőmérkőzés
1963. Ferencváros – Pécsi Dózsa: 5-1, NB1
1965. Tatabánya – Ferencváros: 1-1, NB1
1971. Újpesti Dózsa – Ferencváros: 2-1, NB1
1976. Haladás – Ferencváros: 1-2, NB1
1982. Ferencváros – Rába ETO: 0-3, NB1
1983. MTK-VM – Ferencváros: 4-0, NB1
1987. Ferencváros – Siófok: 1-0, NB1
1990. Ferencváros – Bröndby: 0-1, UEFA
1998. Ferencváros – Nyí­rség-Spartacus: 2-1, NB1
1999. Nagykanizsa – Ferencváros: 0-2, NB1
2004. DVSC – Ferencváros: 2-0, NB1
2007. Kaposvári Rákóczi – Ferencváros: 2-1, MK
2009. Pápa – Ferencváros: 0-1, NB1
2014. Bp. Honvéd – Ferencváros: 2-3, NB1

Összes dí­jmérkőzés: 20 mérkőzés, 10 győzelem, 3 döntetlen, 7 vereség, 33-30 gólkülönbség

Ezen a napon játszotta első dí­jmérkőzését a csapatunkban:

1963. Juhász István dr.

Négy góllal mutatkozott be Juhász Pista.

“– Nővéremmel együtt elindultunk, hogy kimegyek az ifimérkőzésre, ahol a csapatban “bérelt” helyem volt. Amikor a pályára értünk, Csanádi Feri bácsi, az ifjúsági csapat edzője többször is kérdezte, hogy mikor feküdtem le előző este? Mint mindig, korán ágyban voltam. Érdeklődésemre elmondta: lehet, hogy a tartalékcsapatban kell majd játszanom, mert sok a sérült.
Később Mészáros Dodó bácsi, az első csapat edzője szólt, hogy legyek készenlétben, mert Flóri közvetlenül a mérkőzés előtt próbarúgásokat végez, s ha nem tudja vállalni a játékot, kezdőember leszek. Mondanom sem kell, hogy ideges lettem.
A taktikai megbeszélésen Albert bejelentette, hogy nem vállalhatja a játékot, az amúgy is tartalékos csapat velem még tartalékosabb lett. Dodó bácsi megmagyarázta, hogy ne törődjek semmivel, sokat fussak, zavarjam az ellenfelet. Senki nem várja tőlem, hogy én nyerjem meg a Pécs elleni mérkőzést, de a zöld-fehér mez becsületes helytállásra kötelez. Képzelhető, hogy mennyire izgultam. Amikor a hangosan beszélő az összeállí­tást közölte, egy pillanatig dermedt csend, majd felmorajlás jelezte: mit várnak az Albert nélküli, tartalékos csapatunktól.
Aztán a 18. percben Fenyvesi Máté beadását sikerült olyan jól eltalálnom, hogy a labda Danka kapust érintve, a hálóba vágódott. A 48. percben Galambos hosszan előrevágta a labdát, de senki nem ment utána. Én ráfutottam, Danka későn mozdult ki, és nagy erővel lőttem a kapuba a labdát. A harmadik gólom sem késett sokáig, a negyediket pedig Galambos mintaszerű beadásából fejjel továbbí­tottam a hálóba.
A mérkőzés után a lelkes szurkolók „agyondicsértek”, a nővérem pedig zokogva borult a vállamra. Alsónémediben édesapámék a rádióközvetí­tés alatt alig hittek a fülüknek: négy gólt szerzett a Pista a Fradiban!”

Ezen a napon játszotta utolsó dí­jmérkőzését a csapatunkban:

1948. Kalmár László
1948. Ónody I. Andor
2007. Rédei Milán

Ezen a napon játszotta első válogatott mérkőzését az FTC csapatából:

1920. Szabó József

Ezen a napon játszotta utolsó válogatott mérkőzését az FTC csapatából:

1943. Nagy II. András
1943. Sárosi György dr.

Ezen a napon játszotta egyetlen válogatott mérkőzését az FTC csapatából:

1920. Nikolsburger Rezső

“A Ferencvárostól a Rapid elleni fényes győzelem után mindenki jó játékot várt s ezt be is váltotta a zöld-fehér csapat, de csak az első félidőben. Ekkor érte el góljait szép akciókból, de nem lett volna csodálni való, ha még annyit rúg. A Vasas gyengébb volt a szokottnál. Pöttöm csatársora alig látszik ki a sárból, s a közelharcokban szóba sem jöhettek a nehézsúlyú Fradi védelemmel szemben. A Ferencváros csatársora a szünet után esett vissza. Addig a Rapid ellen produkált nagy játékát játszotta. Pataki balösszekötőben is pompás volt, passzai, gólja, mind a legszebb futballt állí­tották elénk. De kifogástalan volt Kohut is, Dán újabb fejlődés jeleit mutatta, Bukovi pompás passzokat adott Rázsónak, aki minden labdát jól megjátszott.” (1926 – Vasas)

“Takács II., az egykori válogatott, zöld-fehér csatár és gólzsák most Szürketaxibeli társaival együtt, sárga-kék ingben várja a mérkőzés kezdetét. Ezt mondja csendesen: – Bevallom, érzek egy kis elfogódottságot, hogy az Üllői úton fogok játszani a Ferencvárost ellen!…A Ferencváros öltözőjében az egyik fogason ott lóg Lehet kürtjének másolata. Rajta zöld-fehér zászló, Jászberényi szurkolók ajándéka felí­rással. Itt nincs izgalom…Pedig ha tudják előre a mérkőzés lefolyását, talán izgatottabbak lettek volna Sárosiék, mert rendkí­vül érdekes mérkőzést ví­vott egymással a két csapat. Mert amint a Ferencváros a küzdő elemet lefékezte játékában, amint azt hitte, hogy most már – három null után! – biztosan tartja kezében a mérkőzést és legfeljebb arról van szó, hogy hányat rúg még, kiderült, hogy a Nemzeti Bajnokság mai erőviszonyai mellett, még 3:0-ás vezetésnél sem érezheti magát páholyban – még a KK győztese sem! Amikor a Ferencváros leeresztett, védelme könnyí­tett az iramon, akkor kiderült, hogy a Szürketaxi négy csatárral is tud veszélyes lenni és 3:3 után kialakuló nagy küzdelemben másképpen is alakulhatott volna az eredmény.” (1937 – Szürketaxi)

“Amikor a Ferencváros csapata a sérült Albert, Novák és Rákosi nélkül kifutott a pályára, sokan voltak olyanok, akik tartottak attól, hogy a bajnokcsapat tartalékos együttese nem tudja majd megnyerni a mérkőzést. Ilyen nagyarányú győzelemre bizony a legderűlátóbbak sem gondoltak. A hazai játékosok azonban hallatlanul nagy becsvággyal küzdöttek, rengeteget mozogtak és fáradhatatlanul végigrohamozták a mérkőzést. Nem csak a küzdőképességükkel tűntek ki, hanem időnként nagy ötletesen, eleven, szellemes támadójátékukkal is.” (1963 – Pécsi Dózsa)

TFU_19941015_FU_006 - 0003

1963

“Érdekes volt megfigyelni mind a hazai, mind a vendégek azzal próbálkoztak, hogy a jobb, illetve a bal oldalon a szélsők befele húzódva folyosót nyitottak, s az előretörő középpályásokat az egyik oldalon Ebedli, a másik oldalon Sebestyén dobta támadásba, gyakran súlypontáthelyezéssel. így nemegyszer eljutottak az alapvonalig, a védők háta mögé kerültek, ahonnan a kapu elő í­velt labdákat az előrehúzódó Mucha vagy Onhausz, a mások oldalon pedig a gyakran előretörő Kereki és Horváth Á. próbálta a légtérben megjátszani. Az összkép alapján megérdemelten jutott a két ponthoz az FTC, mert döntő pillanatokban higgadtabbak, nyugodtabbak voltak, s győzelmükhöz jelentősen hozzájárult, hogy ügyesen alkalmazták a ritmusváltást.” (1976 – Haladás)

NS-19871108-01-19871107

1987

“Az első félidőben a félgőzzel játszó Ferencváros a vezetés megszerzése után visszafogta az amúgy is lassú tempót, ennek ellenére a nyí­regyháziak váratlanul egyenlí­tettek. A második játékrészben támadóbb szellemű játékot mutatott a hazai csapat, habár rosszul játszott, a gyenge szí­nvonalú összecsapáson megérdemelt sikert aratott. A 8. percben Schultz három jó csel után bal oldalról hét méterről alig csavart a hosszúsarok mellé. Két perc múlva megszerezte a vezetést a hazai csapat: Lendvai futtot el a jobb oldalon, beadását a hosszúsaroknál Fülöp középre fejelte, és az érkező Szabics 6 méterről a kapu jobb oldalába bólintott (1-0). A 29. percben először veszélyeztetett a vendégegyüttes, amikor Karkusz bal oldali beadására Novák érkezett a rövidsaroknál, felpörgette a labdát, majd 6 méterről, ballal alig lőtt fölé. A 42. percben teljesen váratlanul egyenlí­tett a Nyí­regyháza. A 16-ossal egymagasságban szabadrúgást végezhetett el a vendégegyüttes, Kondora beadását az ötös vonaláról Szatke a kapu közepébe fejelte (1-1). A 47. percben Fülöp 16 méterről lőtt fölé. Az 59. percben ismét vezetést szerzett a zöld-fehér együttes: Schultz indí­totta a bal oldalon Fülöpöt, ám egy nyí­regyházi védőn irányt változtatott a labda, ami Szabicshoz került, a fiatal csatár 14 méterről jobbal, laposan a kapu jobb oldalába lőtt (2-1).” (1998 – Nyí­rség-Spartacus)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
10.28. 21:00, m4sport
10.31. 19:30, m4sport
11.04. 21:00, m4sport
11.08. 17:00, m4sport
11.21.19:30, m4sport
11.24. 21:00, m4sport
Novák Dezső
Tárhelyszolgáltatónk
25 ÉVES A BL-SIKER
FOTELSZURKOLÓ