A Fradi naptára, október 3.

tempo-naptar

Évfordulók:

24 éve született Gyürki Gergő
23 éve született Nagy Erik
74 éve született Szántai László

Mérkőzéseink ezen a napon:

1909. FTC – Kassai AC: 11:0, NB1 Országos bajnoki döntő
1915. vegyes FTC, MTK – Wiener SC: 4-2, nemzetközi barátságos
1920. FTC – Vasas: 2-2, NB1
1926. Újpest – Ferencváros: 0-0, NB1
1937. Ferencváros – Újpest: 3-1, NB1
1943. Kispest – Ferencváros: 4-3, NB1
1954. Szombathelyi Lokomotiv – Bp. Kinizsi: 0-2, NB1
1962. Viktoria 04 Köln – Ferencváros: 4-3, VVK
1973. Gwardia – Ferencváros: 2-1, UEFA
1979. Ferencváros – Lokomotiv Szófia: 2-0, UEFA
1990. Ferencváros – RFC Antwerp: 3-1, UEFA
1994. Csepel – Ferencváros: 1-2, NB1
1998. ZTE – Ferencváros: 1-1, NB1
1999. Diósgyőr – Ferencváros: 0-0, NB1
2002. Kocaelispor – Ferencváros: 0-1, UEFA
2004. Ferencváros – Matáv-Sopron: 4-1, NB1
2007. Verőce – Ferencváros: 2-4, Edzőmérkőzés
2009. Újpest – Ferencváros: 2-1, NB1
2015. Ferencváros – Bp. Honvéd: 2-1, NB1

Összes díjmérkőzés: 18 mérkőzés, 10 győzelem, 4 döntetlen, 4 vereség, 45-22 gólkülönbség

Ezen a napon játszotta első díjmérkőzését a csapatunkban:

1973. Viczkó Tamás

Ezen a napon játszotta utolsó díjmérkőzését a csapatunkban:

1915. Telkes László
1962. Horváth György

Ezen a napon ült utoljára az FTC kispadján díjmérkőzésen:

1973. Csanádi Ferenc

Tallózás a korabeli sajtóhírekből:

“Kissé elkésve — vasárnap — folyt le a tavalyi országos bajnokság döntője. Az ismét fényes formában lévő fővárosi bajnokcsapat könnyen győzte le a vidéki bajnokcsapatok mérkőzéséből kikerült legjobb csapatot. A nagy gólarány daczára Kassa elég jó játékot produkált, csapatában nehány jó képességű játékos van, de a csapat játékmodora még nagy javulást kíván. Az összjátéknak csak elemei vannak meg, az egyéni játék uralkodik. A mérkőzést Kassa kezdi, de a FTC halfsor biztosan szereli le támadásukat s Weisz már a harmadik perezben gólt lő. A FTC állandó támadásai következnek ezután, melyet többnyire a csatársor baloldala vezet. Félidőig Kassa még levivja a tempót (5:0). Második félidőben Kassa visszaesik s a FTC fölénye még szembetűnőbb. Játék végéig még 6 gól esik, melyeket Kassa akkor erőszakosan is igyekszik megakadályozni, nem méltó a bajnokcsapathoz, hogy egyes tagjai ezekre reagáltak.” (1909.10.03 – Kassa, NB1)

“Ragyogó hangulat a zöld-fehéreknél. A Ferencváros játékosok sorra érkeznek az öltözőbe. A régi nagyságok közül is többen megjelennek, köztük Berkessy zsákkal hozza a humort, egy-kettőre gurul az egész öltöző. Alig vonulnak le az edzőmérkőzés csapatai, a játékoskijárón már fel is tűnik az Újpest lila-fehér inges csapata. Enyhe taps. Ami a rangadó mérkőzés körülményeit illeti, semmiféle panaszra nincs ok. Gyönyörű nyárvégi nap október eleje dacára is, a kék égen néhány fehér felhő, gyönyörű zöld a gyep, a piros salakpálya keretében tömött a nézőtér. Még akkor sincs kint a Ferencváros, amikor Usetty elnök megkezdi a beszédét, amelyben a közönséget sportszerű viselkedésre szólítja fel. Alig mond néhány mondatot, amikor megjelenik a Ferencváros (súlyos tapintatlanság és óriási rendezési hiba!), a közönség éljenezni kezd, a Ferencváros üdvözli a közönséget, újra és újra zeng a hajrá Fradi és az elnök beszédéből egy szót sem lehet érteni…Grandiózus küzdelem keretében remek sportot kaptunk ettől a rangadótól, amely ezúttal újra a tiszta sport diadalát jelentette. Hol az egyik, hol a másik kerekedett felül. A technikás fogások egész sorozatát próbálta ki mindegyik fél a másikon. Csak a mérkőzés legutolsó szakában domborodott ki, hogy ezen a délutánon melyik mérkőző fél volt tudásának, ereje tökéletesebb birtokában. A Ferencváros már az I. félidőben nagyon jól játszott és megérdemelte ezt a győzelmet, mert egészében többet támadott és több gólt ért el. A játék képe is a Ferencváros győzelme mellett szól. A 10:6-os szögletarány is a zöld-fehérek nagyobb offenzív jellegű játékát bizonyítja.A mérkőzés végén, a Ferencváros öltözőjében szinte életveszélyes a tolongás. Annyi a gratuláló kéz, hogy az elnöknek kell beszélnie: – Kérjük azokat, akik már gratuláltak, hogy hagyják el az öltözőt, mert nyomban nem lesz levegő…” (1937.10.03 – Újpest, NB1)

“Most pedig közlünk néhány gyorsfényképet a vidéki mérkőzésről. A Bp. Kinizsi – Szombathelyi Lokomotív mérkőzés után Kispéter így vélekedett: – Nagyon nehéz győzelem volt. Ilyen a labdarúgás. A szombathelyiek sokkal többet támadtak, mégis hazavisszük a két pontot. – aztán nevetve hozzátette még: – Ne gondolják azt, hogy azért dicsértem a védelmet mert én is beletartozom, de nem kétséges, hogy a védelemnek legalább kölyökoroszlán része van a győzelembe. Annak különösen örülök, hogy a fiatalok milyen jól végigbírták a nagyiramú mérkőzést.” (1954.10.03 – Szombathelyi Lokomotív, NB1)

“Az FTC nagyon közel állt ahhoz, hogy a rendes játékidőben ledolgozza háromgólos hátrányát! Mégsem sikerült a bravúr. Elsősorban azért, mert az első félidőben a bolgárok higgadtabban futballoztak, többször is igen veszélyes támadásokat vezettek, amikor pedig elvesztették a labdát, a két előretölt ék kivételével mindenki azonnal visszazárkózott. Ahogy teltek-múltak a percek úgy lettek egyre idegesebbek a zöld-fehérek, támadásaikban kevés volt az átütőerő. A vezető gól viszont a legjobbkor jött és a Ferencváros a szünet után már több elképzeléssel és kapura is veszélyesebben játszott. Ennek lett az eredménye a második gól. Ekkor úgy tűnt, hogy a nagy lendületben lévő zöld-fehérek együttes megszerzi a harmadik gólt is. A zöld-fehérek nagy akarással küzdöttek, de többször is bosszantó hibát követtek el.” (1979.10.03 – Lokomotív Szófia, UEFA)

Pogány tizenegyese

Pogány tizenegyese

NS-19901004-01-19901003“Az Üllői úti stadion betiltása miatt szerdán Zalaegerszegen volt kénytelen fogadni a Ferencváros labdarúgócsapata UEFA Kupa ellenfelét, a belga Royal Antwerpent, hogy a 0:0-ás első 90 perc után megmérkőzzenek a második fordulóba jutásért. A hazaiaknál Nyilasi Tibor vezetőedző végül is tervezett csapatát küldhette pályára, miután az utolsó pillanatban befutott az iskolai elfoglaltságai miatt hiányzó Lipcsei Péter is, akit a nyáron igazoltak Kazincbarcikáról. Ha nehezen is, de beváltotta a csapathoz fűzött reményeket a Ferencváros, így aztán mindenképpen lesz magyar résztvevője az európai kupák második fordulójának. A zöld-fehérek 90 percen keresztül erőlködtek, aztán a hosszabbításban végre azt a játékot nyújtották, amit a kezdőrúgástól reméltek tőlük szurkolóik. S mivel a gólokkal sem maradtak adósak, a végén volt ok az örömre, az ünneplésre, az összesítés is az volt, ami a szerda esti összecsapás eredménye: 3:1…Nyilasi Tibor: – Rettentő büszke vagyok, hogy ilyen nagyszerű közönségünk van. A szurkolók a játékosokhoz hasonlóan nagyon sokat tettek a sikerért, ezért ezúton is szeretnék köszönetet mondani mindazoknak, akik a zalaegerszegi mérkőzésen buzdítottak bennünket. Egyébként már az első összecsapáson éreztem, hogy van keresnivalónk az Antwerpen ellen, s végül majd a mi elképzeléseink válnak valóra. Számomra az külön öröm, hogy itthon, hazai közönség előtt, s ráadásul ilyen jó játékkal vívtuk ki a továbbjutást. Ugyanakkor azzal is tisztában vagyok, hogy sokáig nem a látványosság dominált, hanem a nagy párharcok sorozata. Végig csak azt hajtogattam a fiúknak: türelem, türelem, s meglesz a siker. Nekem volt igazam…” (1990.10.03 – RFC Antwerp, UEFA)

TFU_19901000_fff-trb_003-0004-19901003-3

“A találkozó előtt a Ferencváros a táblázaton a harmadik, míg a Csepel a hatodik helyet foglalta el. A Csepel egy esetleges győzelem esetén beérhette az FTC-t, ugyanis a két csapat között csak három pont volt a különbség. A vendégek nagyobb önbizalommal készülhettek a mérkőzésre, csütörtökön ugyanis búcsúztatták a KEK-ből az orosz CSZKA Moszkvát. Persze, ez fáradtságot is okozhatott a zöld-fehéreknél. Bár a mérkőzés első félidejében jobban játszott a Csepel, a második félidőre a Ferencváros nagyon feljavult, ezért megérdemelte a győzelmet. A 62. percben Telek vitte fel a labdát, kipattant a jobb oldalon érkező Neagoéhez, aki 10 méterről a kapuba továbbított (1-1). Egyre jobban belelendültek a zöld-fehérek. A 65. percben Christiansen 12 méteres lövését fogta Hajdu. Sokat javult az FTC játéka az első félidőhöz képest, most náluk volt többet a labda. A 73. percben Kecskés 18 méteres lövése a vetődő Hajduról a kapu fölé pattant, majd Christiansen lőtt 14 méterről mellé. A 80. percben Lipcsei bombázott 14 méterről a kapu jobb oldala mellé. A 83. percben Lipcsei nagyon jó ütemben ugratta ki Lisztest, aki 14 méterről, jobbról a kapu jobb oldalába lőtt (1-2).” (1994.10.03 – Csepel, NB1)

2 hozzászólás a(z) A Fradi naptára, október 3. bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 09.29. 19:30 FTC-UTE (TV:M4)
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
FACEBOOK:
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
HOST