1907.XI.24. Deutscher FC – FTC 3:0

A Ferencvárosi TC. Prágában. Vasárnap délután a FTC. Prágában mérkőzik a remek formában lévő Deutscher Fussball Club ellen. A prágai DFC., melynek csapatát angol trainer készí­ti elő a mérkőzésekre, most van talán formája tetőpontján. Kiváló képességét igazolják a Schmichov ellen 8:4 és a Cricketerek ellen elért 4:0 eredmények. A FTC. csapata, mely legnagyobb agilitással és legszebb eredményekkel mérkőzött a nemzetközi mérkőzésein egy-két jó játékosát kell nélkülöznie s igy az őszi saisonban a sors következményeitől annyira üldözött csapat prágai szereplése sok tekintetben fogja nélkülözni a reális képességek kifejtésében. A két csapat legutóbbi találkozóján a FTC. győzött 3:2 arányban.

(Pesti Hí­rlap, 1907. november 23.)

1907. november 24., –:–, Prága, Deutscher FC – FTC 3:0 (0:0)
vezette: Guttmann (osztrák)
DFC: Paco — Bob, Schwarz — Cimera, Kurpiel, Blechl — Duncker, Fischel, Brown, Neumann, Thurn
FTC: Fritz — Rumbold, Weisz (Manglitz, 25.) — Ladányi (Braun, 46.), Bródy, Weinber — Iványi, [-](Weisz), Kórody, Schlosser, Szeitler
Gól: Fischl (50-54. között), Brown (55.), Blechl (80.)

DFC.—FTC. 3:0. Nagy és előkelő közönség előtt folyt le az FTC. prágai mérkőzése. A fenti eredmény, azonban korántsem mondható reálisnak, miután a Deutscher Fussball Club, Marz kivételével teljes első csapatával, a FTC. pedig 10 emberrel, köztük Ladányi tartalékkal állott ki, a pálya pedig fagyos hóval volt borí­tva, melyen az FTC. emberei folyton elcsuztak.

A csapatot igen lehangolta, hogy Manglitz és Braun a mérkőzés kezdeténél még nem voltak ott, s már-már lemondtak érkezésükről, midőn nagy meglepetésre az első félidő 25-ik percében Manglitz beáll, ki Braunnal délután 3 ó. érkezett Prágába. Braun már nem állhatott be a csapatba. Későn való érkezésük oka az volt, hogy Érsekujvárott a vonat mozdonya tengelytörést szenvedvén, két órai késéssel tovább utazva, az osztrák vonalon nem nyertek csatlakozást.

(szerk: Budapesti Hí­rlap: Manglitz és Braun csak a félidő végén érkezett meg és addig Ladányi tartalékot állí­tották a csapatba. A második félidőben beállott Braun is. Pesti Hí­rlap: A szünet alatt érkezett meg a vonatról lekésett Braun és Manglitz és tizenegyediknek Braunt állí­tják a csapatba.)

Ha tekintetbe vesszük ezen kellemetlen körülményeket, továbbá, hogy a második gólt lesből lőtték, amit a biró rövidlátása folytán nem vett észre, valamint a DFC. jó formáját, bátran mondhatjuk, hoev a FTC. kielégí­tően állta meg helyét az idegen földön, mit legjobban az első félidő eredménye 0:0 is bizonyí­t.

A DFC.-ben Duncker az ismert búrszármazásu gátfutó, valamint Kurpiel feltűnést keltőén játszottak.

A Ferencvárosiak legjobb embere Fritz, a kapu véd volt. ki nagy hidegvérrel védte ki a biztosnak látszott lövéseket amit a kissé elkényeztetett prágai közönség nagy bravo-val fogadott A védelemben Rumbold, Weinber és Bródy jól játszottak, mig a csatársor teljesen tehetetlen volt, mi részben a fagyos talajnak is tulajdoní­tható. A birói füttyre a következő játékosok állnak föl:

DFC.: Paco — Bob, Schwarz — Cimera, Kurpiel, Blechl — Duncker, Fischel, Brown, Neumann, Thurn.
FTC.: Fritz — Manglitz, Rumbold — Ladányi, Bródy, Weinber — Szeitler, Schlosser, Kórody, Weisz, Iványi.

DFC. kezd és támad, de csakhamar FTC. kerül támadáshoz és Szeitler lövése a kapu mellett süvit el. A magyarok 7-ik nercben kornerhez jutnak, a 9-ik percben szabadrúgáshoz, amelyet Rumbold oly erővel rúg, hogy Prága kapusa korner árán ment. Szeitler lövése ismét sikertelen, majd a DFC. nyomul fel és jobbszélsőjének beadása majdnem golt eredményez. A 25-ik percben Manglitz ki délután érkezett Prágába, beáll és Weisz, ki eddig baloldali hátvédet játszott, a csatársorba megy. A Ladányi hendse miatt megí­télt szabadrúgást DFC. a gól fölé lövi. Váltakozó támadások után végre Bródy felszabadí­tja FTC. erősen szorongatott kapuját és a magyar fiuk erélyes támadása már-már eredményesnek látszik, de Schlossert a gól előtt rúgás pillanatában elgáncsolják, amit a biró természetesen nem vesz észre. A félidő utolsó perceiben DFC. támad, de Rumbold és Fritz mindent meghiúsí­tanak. Félidő 0:0.

Szünet után FTC. szépen fenyőmül s Schlosser a Szeitlertől kapott labdával lő, de a jól helyezkedő Paco a labdát korner árán menti (4. perc). Majd a DFC. támad. Fischl lerohan s lövése a kapulécről a gólba pattan. Prága középcsatára lesben állva lerohan s habár Bródy tiltakozására a biró a támadást lefütyüli, a kapuba ért labdát mégis gólnak í­téli meg. (10. perc.). Most FTC. támad, de Weisz rúgása közvetlen Prága hálója fölött sivit el. Azontúl állandóan a DFC. támad s a zöld-fehérek a hosszú úttól elfáradva teljesen visszaesnek s csak a védelemre szorí­tkoznak. A 35-ik percben a prágaiak szépen keresztülvitt támadásából DFC. balfedezete a mérkőzés legszebb és legutolsó gólját rúgja. Az FTC. erre ismét lendületbe jön, de az eredményen változtatni már nem tud.

Este a FTC. tiszteletére fényes bankettet rendezett a DFC., amelyen a prágai csapat összes vezető emberei, élükön Werfer kir. tanácsossal, a DFC. népszerű elnökével is jelenvoltak.

Biró: Guttmann (OeFV.), ki talán nem annyira rosszakaratból, mint inkább rövidlátásból, határozatlan volt.

(Nemzeti Sport, 1907. december 1.)

Prága (nov 24) DFC —Ferenczvárosi Torna Club 3:0. (félidő 0:0). A magyarok csak 9 emberrel kezdenek, mig a vasútról fáradtan megérkező 2 játékos beáll a csapatba a DFC a zöld-fehérek legszebb támadásait — a csonka összeállitás miatt — leszerelte. A második félidőben Merz (DFC) gyakori előtörései segí­tik a prágai csapatot a győzelemhez. A pálya nem volt jó állapotban.

(Sport-Világ, 1907. december 1.)

Egy hozzászólás a(z) 11101110011ejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ