1908.XII.6. FTC – I. Vienna FC 3:0

Nemzetközi football mérkőzés. Vasárnap délután 2 1/4 órakor tartja a Ferencvárosi TC e saisonban utolsó nemzetközi mérkőzését a First Vienna FC-bal, a Thököly-uti pályán. A két csapat utolsó mérkőzése Bécsben volt és 0:0 arányban eldöntetlen maradt. A Vienna őszszel már játszott Budapesten és a BTC jó formában levő csapata ellen, szép játék után 2:2 eldöntetlenül mérkőzött. A Vienna teljes csapatával érkezik Budapestre. Helyárak: páholyülés 2 korona, sportjegy 1 korona, III, hely 50 fillér lesz.

(Pesti Hí­rlap, 1908. december 2.)

1908. december 6., 14:15, Millenáris, FTC – I. Vienna FC 3:0 (1:0)
vezette: Fehéry Ákos (BTC.)
nézőszám: 1 500 – 2 000
FTC: Fritz — Rumbold, Manglitz — Weinber, Bródy, Gorszky — Koródy, Weisz, Kucsera, Schlosser, Szeidler
I. Vienna FC: Jerabek — Eipel, Retschury — Singer, Krisch, Hoitasch — Pfeifer, Drechsler, Schrenk, Höllerl, Guggenheim
Gól: Schlosser (8. – 11-esből, 88.), Weisz (74.)

FTC.—I. WIENNA FC. 3:0 (1:0). Az utolsó nemzetközi mérkőzés folyt le a Millenáris-pályán, kb. 1500—2000 főnyi nézőközönség jelenlétében. Az erős hideg következtében a kőkeményre fagyott, de a hengerelés után is göröngyös talajon a játékosok nem tudták teljesen kontrolálni a labdát s igy mindkét oldalon váratlan hibák estek.

A ferencvárosiak nem voltak a szokott jók, s különösen a támadás volt darabos s itt csak Schlosser játéka volt minden tekintetben elsőrangú. A halfsor nem csinált elég alkalmat a csatársornak az előnyomuláshoz. A magyar védelemben Rumboldnak fénykorára emlékeztető játéka emelkedett ki, mig Manglitz játéka ingadozó volt.

A bécsieknél a védelem excellált és különösen az első félidőben teljesen megfelelt a FTC. elismert jó csatársorának. Halfsoruk egészséges munkát produkált, a csatársor ellenben gyenge s igazán veszélyes sohasem volt. Általában azonban a Wienna lényegesen többet és szebbet produkált, mint amennyit vártak tőle. A mérkőzés első gólját az FTC. Schlosser révén éri el, kit durván elfautolnak. A megitélt 11-es gólt eredményez. (8. p.) — Szeidler lövését (12. p.) a kapus szépen védi. 15. p. Retschury fautja miatt megitélt szabadrúgás kornert eredményez. 33. p. Gorszky lövése a kapufára pattan. Wienna is támad és a 40. p. Guggenheim lövését Fritz remekül védi. Kornerarány 1:0 FTC. javára.

A második félidőben FTC. állandó fölényben van és a Wienna csak néha-néha látogat el az FTC. kapujához. A 29. p. Szeidler remek centerét Schlosser Weiszhez továbbí­tja, aki védhetetlen gólt lő. (37. p.) Schlosser lövése kapufára megy. 43 p. Koródy kidolgozott labdája Schlosserhez kerül, ki lefutva a védelmet, gyönyörű gólt lő. Kornerarány 3:0 FTC. javára.

Biró Fehéry Ákos (BTC.). A csapatok összeállí­tása a következő volt.

FTC.: Fritz — Rumbold, Manglitz — Weinber, Bródy, Gorszky — Koródy, Weisz, Kucsera, Schlosser, Szeidler.
Wienna: Jerabek — Eipel, Retschury — Singer, Krisch, Hoitasch — Pfeifer, Drechsler, Schrenk, Höllerl, Guggenheim.

(Nemzeti Sport, 1908. december 7.)

FTC—I. Vienna FC. 3:0. (Millenáris p.) Az őszi idény utolsó nemzetközi mérkőzése a szerepelt magyar csapat győzelmével végződött. Bár az eredmény a Viennának a nemzetközi viszonylatokban való szereplését tekintve, teljesen kielégí­tő, mégis, aki – a vasárnapi mérkőzést végigszemlélte, nem valami nagy lelkesedéssel hagyta oda a millenáris versenypályát. Mert a mérkőzés nem nyújtott sem szépet, sem izgatót. A kemény talajon a játékosok nem fejthették ki teljes tudásukat, s különösen azokat a bravúros trükköket voltunk kénytelenek nélkülözni, ami a játéknak zamatját adja meg. A bécsiek lassú, vontatott játéka átragadt bizonyos mértékben a magyar csapatra is, amely nem a tőle megszokott iramban játszott. Csak a mérkőzés konklúziója — az eredmény — hatott megnyugtatólag: a magyar csapat győzelme az osztrák felett.

Az osztrák csapat megfelelt a beléje helyezett várakozásnak: igen erősnek bizonyult. Különösen a védelme képvisel elsőrangút. A kapus, a két hátvéd, a jó halfsortól támogatva — együttesen — igazán nehezen áttörhető egészet képeznek. Egyénileg is kiemelkedik közülök a reprezentatí­v Retschury és a balfedezet Hoitasch. Lintschefsky helyén működő Krisch is nagyszerűen állotta meg helyét. A csatársor játéka nem volt tetszetős, s nem lehetett eredményes sem. Lassú helybeni passjátékkal a FTC.-nek nem lehet gólt rúgni. Már pedig a I. Vienna játéka ilyen volt. Szépen adogatták ugyan egymásnak a labdát, de előre oly lassan jutottak, hogy majd minden esetben, amikor góllövésre került volna a sor, már a FTC. teljes tömörödött védelmével állottak szemben. Néha láttuk csak lerohanni Pfeifert a balszélen, a kapu előtt pedig Höllerl játszott igen ügyesen.

A magyar csapatban ezúttal a csatársor játéka nem elégí­tett ki. Minden kombináció dugába dőlt Kucsera ügyetlenkedése miatt. A FTC. uj centere bebizonyí­totta, hogy jobb védelmekkel szemben még teljesen akcióképtelen. A FTC. csatársorának játéka csak a második félidő közepétől válik eredményessé, mikor Korody, Weisz helyet cserélnek. A fedezetsorban Bródy és Weinber voltak jók, viszont Gorszky formán alul játszott. A védelemben Rumbold ismét klasszikus játékot produkált. Mellette Manglitz igen bizonytalan. Fritznek kevés és könnyű dolga volt.

Az első félidőben egy gól esik. Schlossert a 16-oson belül felgáncsolják. A 11-est ugyanő rendeltetési helyére küldi. (10. p.) Félidő 1:0. A második félidőben kissé élénkül az iram. A játék változatosabbá válik. A magyar csapat játéka azonban meddő. Mig végre a 25-i k percben Korody megy centernek, amire egyszerre megváltozik a helyzet. Már a 27-ik percben Weisz a második gólt lövi Szeitler szép átadásából. Ettől kezdve a FTC. sikerültebbnél sikerültebb támadásokkal operál. De újabb eredmény csak a félidő utolsóelőtti percében történik, amidőn Korody—Schlosser juttatják immár harmadszor a labdát, a becsiek hálójába.

Biró: Fehéry (BTC.) volt.

(Nemzeti Sport, 1908. december 12.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

04.28.17:45 TV:M4Sport
OLDALAK
05.05.18:30 TV:M4Sport
05.11-12 M4 Sport
05.15.19:30 M4 Sport
05.18-19. M4 Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ