1910.VI.12. MK, MTK – FTC 4:0

W_mtk-ftcMTK 4:0 (félidő 3:0) arányban győz a FTC ellen.


A Magyar Kupa elődöntője. Vasárnap délután a margitszigeti sporttelepen Magyar Kupa elődöntőmérkőzés lesz a Ferencvárosi Torna-Klub és a Magyar Testgyakorlók Köre között. Biró: Fehéry Ákos. Belépő-dij 1 korona 20 fillér, ebben a margitszigetre szóló jegy ára is benne van. A mérkőzés, a melynek a győztese belekerül a döntőbe, délután 6 órakor kezdődik. Előzőén az egyesületek II. csapatai barátságos mérkőzést tartanak.

(Budapesti Hí­rlap, 1910. június 11.)

1910. június 12., 18:00, Margitsziget, MTK – FTC 4:0 (3:0)
vezette: Fehéry Ákos (Csepeli AC)
nézőszám: 2 500
MTK: Domonkos – Nagy F., Báró, Kürschner, Sebestyén, Kertész I., Kertész II., Kertész III., Tauszig, Károly, Szántó
FTC: Fritz – Rumbold, Manglitz – Weinber, Bródy, Gorszky – Weisz F., Kucsera, Koródy, Schlosser, Borbás dr.
Gól: Károly (14., 45., 60.), Kertész I. (43.)
Kiállí­tva: Rumbold (64.)

SH-19100613-04-19100612

(…) a Magyar Kupa-mérkőzés eredménye keresztet vont minden számí­táson és papí­rformán. A M .T . K. ugyanis 4:0 arányban legyőzte a Ferencvárosi Torna Klub-ot és ezzel a bajnok csapatot kiszorí­totta a június 26-iki döntő-mérkőzésből. Ha nem lennénk a haldokló futball-szezon legvégén, hanem a bajnoki és dijmérkőzések kellős közepén tartanánk, a testgyakorlók győzelme valósággal forrongást keltene a futball-körökben. De ilyenkor, a midőn már mindenki unos-untig betelt a futball-játék szépségeivel és a mikor már mindenki, játékos és néző egyaránt a nyári pihenő után vágyakozik, még egy ilyen kolosszális meglepetés sem tud, nagyobb emóciót kelteni.

A testgyakorlók fényes győzelmüket korántsem annak köszönhetik, hogy a F. T. K. csapata a kemény küzdelmek szakadatlan sorozatában láthatóan ellankadva állott ki a Margitsziget gyepes porondjára, hanem főképpen lelkes, gyors és észszerű játékuknak tulajdoní­thatják. A M. T. K. kissé megkésve, de ezúttal beigazolta, hogy klasszis dolgában semmivel sem áll a bajnokcsapat mögött, hanem inkább a pillanatnyi jó- vagy rosszkedv hatása alatt tud kedvező vagy kedvezőtlen eredményt elérni. Tegnap véletlenül jókedvében volt a csapat, produkált is Károllyal az élén olyan gyönyörű játékot, hogy még a félelmetes F. T. K. sem tudott ellentállania. A ferencvárosiak, a mikor már a mérkőzés sorsa meg volt pecsételve, néhány olyan kellemetlen benyomást keltő durvaságot követtek el, a melylyel csak még szimpatikusabbá tették a testgyakorlók győzelmét.

Szinte bizonyos, hogy maga az egyesület í­téli el a legjobban az olyan jelenetet, a minőt ez alkalommal Rumbold mutatott be a játék finomságáért és szépségéért lelkesedő közönségnek. Rumbold ugyanis a földön fekvő Kertész II-őt megrugta és ennek a csúnya szabálytalanságnak a nyomában fölzudult haragos morajt csak az tudta elnyomni, hogy a biró Rumboldot kiállí­totta a játékból.

A játék lefolyása rendkí­vül izgató volt és bár az eredmény a M. T. K. nagy felsőbbségét tünteti föl, a küzdelem mégis változatos, a játék hullámzó volt. Mig a F. T. K.-ban egyik-másik játékos erősen rendes formáján aluli játékot produkált, addig a testgyakorlók valamennyien ezúttal mutatták be igazi és legjobb képességeiket. Mint rendesen, most is a legjobban tetszett Károly játéka, a ki mint középső födözet, három gólt rúgott. Az első félidőben már a 14-ik percben Sebestyén beadásából Károly fejjel bejuttatja a labdát a F. T. K. kapujába. A 43-ik percben Szántó centerezéséből Kertész II., a 45-ik percben ismét fejessel Károly csinált gólt. A második félidőben a F. T. K. keményen szorongatta ellenfele kapuját, de eredménytelenül. A 15-ik percben Károly négyre szaporí­totta a gólok számát. Ezután történt Rumbold kiállí­tása. A 25-ik percben Fehéry bí­ró faultot í­télt, alkalmasint elnézésből, de a megadott 11-esből Schlosser nem tudott gólt szerezni.

M. T. K. II. — F, T. K. II. 0:0. (2X30 perces barátságos mérkőzés.)

(Budapesti Hí­rlap, 1910. június 14.)

Magyar Kapa elődöntő mérkőzés. Magyar Testgyakorlók Köre — Ferencvárosi Torna Club: 4:0. (3:0). A MLSz jóvoltából rekkenö hőségben játszott e két régi rivális a margitszigeti pályán a magyar kupáért és a jobb sorsra érdemes mérkőzést a bajnoki közönséget meg sem közelitő, de azért nagy közönség nézte végig.

Maga a mérkőzés nagy meglepetéssel végződött, amennyiben a kék-fehérek aránylag oly nagy goal-aránynyal győzlek, hogy erre még a legvérmesebb MTK hí­vek sem mertek számí­tani. Az MTK, ha nem is négy goallal, de határozottan jobb volt ellenfelénél és a győzelmet teljesen megérdemelte. A csapat, — bár Révész hiányzott — nagyon szépen és lelkesedéssel játszott, amit talán erősen előmozdí­tott a sikerült csapatösszeállí­tás. A legjobb embere a mezőnynek Károly volt, ez a tüneményes football tehetség, aki maga három szebbnél-szebb goalt rúgott. Igen jók voltak még: Nagy Feri, Báró, Kürschner, Szántó, Sebestyén és a három Kertész; Domonkosnak kevés dolga volt.

A FTC teljes csapattal állt ki és bár egyszer-másszor csillogtatta is tudását, a lelkes MTK-val sehogy, sem tudott boldogulni. A csatársor teljesen le volt fedezve. Amellett igen durván is játszottak. Ebben elöljárt Rumbold, aki a földön fetrengő Kertész II.-öt úgy megrugta, hogy a közönség szinte felszisszent. A biró ki is állí­totta. (Úgy halljuk, hogy a MLSz fegyelmi bizottsága julius és augusztus hónapokra el fogja tiltani a bajnoki mérkőzésekben való részvételtől. Képes rá.) Igen jól játszott Bródy, Gorszky és Korody. Borbás nagyon gyenge volt.

Az első félidőben a nap ellen játszó MTK van fölényben és már a 12-ik percben megszerzi Sebestyén Károly révén a vezetést. Majd Szántó beadását értékesí­ti goallá Kertész I. a 43-ik percben, amelyet a félidő utolsó percében még egygyel megtold Károly.

A második félidőben a zöld-fehér hí­vek nagyban várták a „Franzstadt“ goalokat, de ezek nemcsak hogy elmaradtak, hanem még Károlynak sikerült egy cornerből a negyedik goalt befejelni a 17-ik percben. Egy kavarodás alkalmával bí­ró MTK ellen egy tizenegyest í­tél meg, amelyet azonban Schlosser a kapu mellé rúg. A félidő utolsó tí­z percében a zöld-fehérek támadnak, de eredményt nem tudnak már elérni.

Biró: Fehéry Ákos (Csepel) volt.

(Pesti Hí­rlap, 1910. június 14.)

Magyar kupa. MTK 4:0 (félidő 3:0) arányban győz a FTC ellen. Margitsziget: Óriási meglepetés. Ugyan ki hitte volna, hogy a szezon végére letört Testgyakorlók — Révész nélkül — ily fényes győzelmet aratnak a „legjobb magyar csapat“ felett. És a győzelem teljesen reális. MTK-nak ezen a mérkőzésen minden sikerült, FTC-nek ellenben semmi sem. Még a tizenegyesüket sem tudták érvényesí­teni. Azaz, hogy valami mégis sikerült nekik — a durvaság, melyben ezúttal Rumbold járt elöl és hogy milyen eredménynyel, arról a Kertész II. feje tudna bővebb felvilágosí­tást adni. A biró kiállí­totta, a MLSz. pedig bizonyára — nem fogja megbüntetni. A mérkőzést Fehéry Ákos vezette.

Barátságos mérkőzések. FTC II—MTK II 0:0 Margitszigeti p. Biró: Gerő Ferenc.

(Nemzeti Sport, 1910. június 18.)

Az FTC csapatösszeállí­tása 1910-ben, a mikor az MTK-tól 4:0-ra kikapott ez volt: Fritz — Rumbold, Manglitz — Weinber, Bródi, Gorszky — Weisz, Kucsera, Koródy, Schlosser, Borbás.

(Sporthí­rlap, 1912. július 22.)

Egy hozzászólás a(z) 11101110110ejegyzéshez

  • Az MTK a mikor 4:0-ra legyőzte az FTC-t, a következő összeállí­tásban játszott: Domonkos -- Nagy F., Révész -- Biró, Károly, Kertész III. -- Sebestyén, Kertész II., Kertész I., Farkas, Szántó (SH19111211)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

04.24.20:00 TV:M4Sport MK elődöntő
OLDALAK
04.28.17:45 TV:M4Sport
05.05.18:30 TV:M4Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ